Mano patarimas: jeigu kepate kugelį iš bulvių, - nenaudokite kiaušinio, bulvių krakmolo užtenka apkepo formai išlaikyti, toks kugelis bus minkštesnis ir puresnis. Tarkuojant stambesne tarka, išlieka bulvių tekstūra, kugelis bus malonesnis pakramtyti, mažiau lipnus. Veganai recepte nurodytą bekoną pakeičia svogūnu, pakepintu augaliniame aliejuje.
Paruošimui reikia turėti gilią blėkutę arba keptuvę, tinkančią kepimui orkaitėje.
Produktai:
- 10 vnt. didelių bulvių (apie 2 kg)
- 200 g bekono (rūkytos šoninės) arba/ir 2 dideli svogūnai (+ 3 valg. Š. aliejaus - veganams)
- 200 ml grietinėlės
- 2 arb. š. druskos
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- Paruošiame 190°C (375°F) karštumo orkaitę.
- Bekoną arba svogūną smulkiai supjaustome, pakepiname apie 10 min. Nedideliame puode užviriname grietinėlę.
- Pusę bulvių kiekio sutarkuojame stambia burokine tarka, likusias smulkesne - sūrio tarka. Jeigu tarkuojant susidarė daug skysčio, ranka prilaikant tarkius, skystį išpilame, tačiau paliekame dugne nusėdusį krakmolą.
- Į tarkius pilame karštą grietinėlę ir gerai išmaišome - tai apsaugos bulves nuo rudavimo. Pridedame pakepintus spirgus arba svogūną kartu su visais riebalais; pasūdome, papipiriname.
- Kepimo formą ištepame riebalais (aliejumi arba likusiais taukais nuo spirgų), į ją pilame tarkius, mentele išlyginame paviršių.
- Kepame orkaitėje 40 min. ar ilgiau. Kuo storesnis kugelis, tuo ilgiau kepa, tuo mažiau jame skanios plutelės. Gerai iškepusio kugelio paviršius bus sausas, o vidus - purus.
- Kugelį pateikiame aplieję grietine arba/ir kepintais svogūnais, grybais. Palikusį atšalusį kugelį supjaustome 7 cm kvadratais arba griežinėliais; saugome šaldytuve, uždarame indelyje iki 1 savaitės. Atšildome keptuvėje po dangčiu, su trupučiu vandens.
P.S. Karštą grietinėlę recepte galima pakeisti šaltu kefyru. Kefyras, kaip ir grietinėlė, suteiks kugeliui purumo, o kefyro rūgštis apsaugos bulves nuo rudavimo.
kaip smagu suzinoti :) megstu kugeliuka
AtsakytiPanaikinti