Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-12-05

Studentiškas burrito

Mano dukrelės pasigamintas burrito - labai mažai salsos, daug grietinės

Šis patiekalas paprastai paruošiamas, tikrai skanus kasdien papietauti arba lengvai pavakarienauti, gali būti šventiškas, ir dar šiuo patiekalu galima "nevalgiukus" pripratinti valgyti beveik viską. Pradžioje žmogus įsimyli į burritos su savo mėgstamais ingredientais, o tada po vieną galima plėsti ir keisti ingredientų asortimentą, bet meilė patiekalui nepraeina. Aš burritos pagalba išmokinau savo šeimą valgyti pupeles, apsieiti visą dieną be mėsos, mano dukrelė pradėjo nebijoti aštrių čilių ir grietinės, o mano sūnus pradėjo džiūgauti pamatęs avokadus (kuriais anksčiau kurį laiką bjaurėjosi, nors kūdykystėje labai mėgo avokado salotas). Tad jeigu turite kažkokį sveikatingumo planą savo šeimai ateinantiems metams, prisiminkite šį mano receptą.
Recepto šaltinis - mano patirtis. Gyvenant Sietle man teko nuomotis kambarį kartu su tarptautiniais studentais, tai ten šis patiekalas buvo jų kasdieninis valgis, o atėjo jis iš Meksikiečių studentų. Restoranuose man neteko tokio sveikuoliško burrito valgyti, ten dažniau patiekalas turi mažiau įdaro, mažiau šviežių (termiškai neapdotrtotų) ingredientų. Be to, restoraniškas burrito valgomas šakute ir peiliu, iš lėkštės kupinos ryžių ir pupelių padažo. Mano recepto burritos valgomas rankomis, įdaro tiek daug, jog jis veržiasi per kraštus, bet būtent tame ir yra visas skanumas ir smagumas. Jokio garnyro prie patiekalo nereikia, viskas įvyniota tortiljos viduje.
Ingredientai labai įvairūs, bet būtiniausi yra tik keli: tortilja - meksikietiškas kvietinis lietinio formos paplotėlis, sūris, ir salsa ("bado" metu salsą galima pakeisti orkatėje keptu česnaku). Vegetariškas burrito valgomas be mėsos, ją pakeičia virtos arba be padažo konservuotos pupelės, virti ryžiai. Jeigu ruošite šį patiekalą miniai, tai teks įvairovę įdaro ingredientų gaminti iš anksto ir apskaičiuoti maždaug reikiamus kiekius. O jeigu ruošite burritos tik 2-4 asmenų šeimai, tai tiks palikimas po vakarykštės vakarienės, kaip pvz. didkepsnio gabaliukas, virta kukurūzo burbuolė, šviežių salotų likutis... Mano šaldytuve visada yra kažkoks fermentinis sūris, čilės (šviežios, marinuotos, aštrus čilių padažas), tad reik užsipirkti tik tortiljų ir jau žinau, jog žaibiškai sugebėsiu pamaitinti savo šeimą. Tortiljų visą kalną galima iš anksto išsikepti ir laikyti šaldytuve arba šaldymo kameroje, užsandarinus plastikiniame maišiuke. Aš, kadangi gyvenu JAV ir čia mes nestokojame vietinių produktų, dažniau perku man žinomo gamintojo mėgstamas kvietines tortilijas, negu vargstu su jų kepimais. Labai skanu pateikti burritos prie limonado (tyras vanduo+žaliųjų citrinų sultys+cukrus) arba prie Corona alaus su žaliosios citrinos skiltele.
Paruošimui reikia turėti tortiljų dydį atitinkančią keptuvę, kulinarines žnyples arba asbestinius pirštus - kokie yra maniškiai. Dar pageidautina turėti didelių plokščių lėkščių, arba galima formuoti ir valgyti burrito nuo lentutės.
Mano 4 asmenų šeimai dažniausiai užtenka 6 vnt. burritos: suaugusiems po du, o vaikams po vieną. Aprašytas kiekis yra 4 burritos, tad dauginkite arba dalinkite iš kiek jums reikia.
Produktai:
  • 4 vnt. tortiljų paplotėlių (aš naudoju 26 cm skersmens)
  • 200 g tarkuotų fermentinių sūrių mišinio (žiūrėk žemiau)
  • 1 gūžė (300 g) romėniškų salotų / arba šviežio kopūsto / arba špinatų / arba plokščialapių kopūstų
  • 1/2 stiklinės grietinės
  • 1/2 arb. š. druskos
  • kuokštas kalendros (cilantro - isp.) - nebūtinai
  • 1/2 žaliosios citrinos - nebūtinai
Pasirinktinai 1-2 ingredientai:
Man asmeniškai skaniausi ingredientai.
  • 1 didkepsnis (kartšas tik iškepęs arba šaltas vakarykštis)
  • 1 kepta vištienos krūtinėlė arba koja
  • 1/2 stiklinės virtų ryžių
  • 1/2 stiklinės virtų arba konservuotų pupelių
  • 1/2 stiklinės kukurūzų, virtų arba konservuotų
  • 1 vnt. avokadas, supjaustytas juostelėmis / arba 200 g "Guakamolės" / arba "Guakamolės su mangu"
    Pasirinktinai 1 ingredientas:
    Paruošimas:
    Antra tortiljos pusė kepama tik iki sūrio lydimosi pradžios, ne ilgiau.
    1. Svarbu, kad visi ingredientai būtų kuo sausesni: jeigu naudojame salsą, ją nukošiame, kad liktų tik tirščiai; jeigu naudojame grietinę ji turi būti kuo tirštesnė, išliejame grietinės paviršiuje susidariusį skystį.
    2. Salotas arba kopūstus nuplauname, nusausiname, supjaustome kuo plonesnėmis juostelėmis.
    3. Mėsą supjaustome plonomis juostelėmis statmenai plaušams. Mėsa arba ryžiai/pupelės skanesni, jei karšti, bet gali būti ir šalti.
    4. Visus pasirinktus ingredientus pateikiame ant valgytojų stalo įvairiuose dubenėliuose ir ant medinių pjaustymo lentučių.
    5. Virš kek mažesnės nei vidutiniškos liepsnos įkaitiname sausą keptuvę.  Į gerai įkaitusią keptuvę dedame tortiljos paplotėlį, po 40-60 sekundžių jį apverčiame. Ant tik įkaitusios paplotėlio pusės keptuvėje paskleidžiame tarkuoto sūrio saują. Maždaug po 1 min., kai tik sūris apsilydis, išdedame paplotėlį ant lėkštės. Tortiljos paplotėlis neturi būti traškus; nors įkaitęs, bet vis dar elastingas. 
    6. Tuojau pat ant šiltos tortiljos dedame pasirinktus ingredientus, arba užleidžiame malonumą pačiam valgytojui spręsti ko ir kiek jis/ji pageidauja. Ingredientai dedami išilgai tortiljos, kad vėliau ją būtų galima suvynioti į pailgą pyragiuką. Pridėjus mėsos/pupelių/ryžių ir daržovių, juos dosniai padengiame salotomis/kopūstais. Kuo aštresnė salsa arba čilės pipirai, tuo daugiau ant jos šlakstome grietinės. Grietinės "burbulus" pasūdome. Šviežias daržoves lengvai apšlakstome žaliosios citrinos sultimis.
    7. Suvyniojame burrito į pyragiuką, tvirtai laikome pirštais, kad neišsivyniotų. Tuojau pat mėgaujamės.
    P.S. Jeigu ruošiamas Meksikos teminis vakarėlis, tai visų ingredientų, kokie tik yra čia paminėti ruošiame po salotų dubenį. Venas asmuo stovi prie griliaus ir keptuvėje kepina tortiljas eilei pageidautojų. Būtinai tokiam vakarėliui prireiks Corona alaus, tekilos, žaliųjų citrinų limonado ir daug servetėlių - skaniai apvarvėjusiems pirštams nusivalyti.

    Mano sūnelio pasigamintas burrito - daug salsos, mažiau grietinės, daug pupelių.

    Skaniausi meksikietiškiems patiekalams tinkantys sūriai:
    • Queso Quesadilla - švelnus lydomas sūris;
    • Queso Fresco - trupantis sūris;
    • Panela - trupantis sūraus skonio sūris;
    • Queso Blanco - panašus į Monterrey Jack, artimas Mozzarella skoniui;
    • Asadero - stipresnio skonio lydomas sūris;
    • Manchego - geltonas, aštroko skonio lydomas sūris;
    • Oaxaca - panašus į sūrio lazdeles, gerai lydosi;
    • Chihuahua - panašus į švelnaus skonio čederį;
    • Cotija - stipraus skonio sūris, panašus į itališką Parmesan arba lietuvišką Džiugas;
    • Monterey Jack - minkštas, maloniai kvapnus sūris;
    • Hot Pepper Jack - tas pats Monterey Jack, tik su įmaišytomis čilėmis;
    • Cabot Habanero Pepper Chedar - švelnaus skonio kietas čederis su labai aštriais habanero čilės krisleliais;
    • Cheddar - čederis, angliškas savito skonio kietas sūris. 
    Naudokite čia paminėtus sūrius arba jų skonio atitikmenis, kaip pvz. tarkuotas Džiugas+susmulkintos sūrio lazdelės+tarkuotas čederis.

    1 komentaras:

    1. Anonimiškas1/29/2013

      siandien dariau, buritos pagal si recepta, tik, Raimis is parduotuves parnese akmenini avokada, tai pakepinau ji kartu su mesyte, dar biski cesnako idejau. Zodziu labai skanu gavosi, valgem visi, mano tetis buvo sveciuose tai isgyre, kad labai skanu ir istikro alus corona su citrina puikiai si patiekala papildo. elzyte gaila nevalge.... Bet emiliukui labai patiko. aciu uz ikvepima gaminti vakariene.

      AtsakytiPanaikinti