Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2010-12-15

Grybų "ausytės"


Kūčių stalas - tai 12 ar 13 patiekalų, visi šalti, paruošti nenaudojant gyvulinės kilmės produktų, išimtys yra tik dvi: galima naudoti žuvį bei pateikti šiltus grybų barščius arba "ausytes" - neišsigąskite, jose nėra jokių gyvulinių produktų, tik forma primenanti ausis.
Iš vaikystės prisimenu mano prosenelės Janinos gamintų "ausyčių" su grybais skonį, jų tekdavo laukti ištisus metus, nes tai ne kasdieninis maistas, kuklus savo sudėtimi, turtingas kvapu ir skoniu.
Mano ausyčių receptas yra pačios atkurtas, remiantis vizualine ir skonio atmintim, panaudojant šiuolaikinius prieinamus produktus bei prisilaikant visų reikalavimų: recepte nėr kiaušinio, spirgų ar grietinės. Viena didelė paslaptis - tai džiuvesėliai. Be jų, įdaras gaunasi šlapias ir slidus,- tikras vargas ausytes sulipinti ir po to verdant, jų dauguma subyra.
Dažniausiai ausytes pasiruošiu vidury gruodžio, jas užšaldau, o per Kūčias tik belieka išsivirti. Teoriškai, "ausyčių" galima būtų prisigamniti ir prisišaldyti dar vidurvasarį, bet man niekad nekilo toks užmojis.
Paruošimui reikia turėti kočėlą, didelį puodą, porą medinių lentučių, 3 švarius plastikinius maišelius - jeigu šaldysit. Iš aprašyto recepto aš pasigaminu apie 90 vnt. "ausyčių". Kūčių vaišių metu po visų silkų ir burokėlių mišrainės šio kiekio užtenka 10 žmonių pavaišinti, na, o valgant paprastą dieną ir be užkandžių - penkiems alkaniems asmenims.
Produktai įdarui:
  • 200 g baltų pievagrybių, arba bet kokių jūsų mėgstamų grybų
  • 30 g džiovintų grybų
  • 1 didelis baltas svogūnas
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 1/4 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1-4 valg. Š.smulkių džiuvesėlių (aš visad turiu tarkuotos sudžiuvusios prancūziškos bagetės Baguette)
  • 3-4 valg. Š. aliejaus
Produktai tešlai:
  • 5 stiklinės kvietinių miltų
  • 5 valg. Š. aliejaus
  • 1 ir 2/3 stiklinės (420 ml) verdančio vandens
Paruošimas:
  1. Užviriname mažiausiai 3 stiklines vandens.
  2. Džiovintus grybus sumalame arba susmulkiname juos suvynioję į lininį rankšluostį ir smūgiuodami per juos plaktuku. Suberiame grybų trupinėlius į dubenį, apliejame trupučiu karšto verdančio vandens, kad apsemtų grybus, paliekame brinkti 5 min.
  3. Svogūną ir pievagrybius smulkiai supjaustome. Įkaitiname keptuvėje aliejų, jame pirma apkepiname svogūnus, po to pridedame grybus, pasūdome, papipiriname. Pridame išbrinkintus grybus, išmaišome ir dar pakepiname tol, kol keptuvėje nugaruos visas vanduo. Grybus išdedame į dubenį ir atvėsiname iki kambario temperatūros.
  4. Tuo tarpu ruošiame tešlą. Dubenyje išmaišome miltus ir aliejų. Intensyviai maišant šaukštu į miltus pilame karšto, tik ką užvirinto vandens. Toliau maišome šaukštu iki kol tešla truputį atvės. Dabar minkome rankomis, kol susidarys vientisa, elastinga tešla, nelimpanti prie rankų.
  5. Į ataušintą grybų masę pilame po 1 valg. Š. džiuvesėlių ir vis pamaišome. Džiuvesėlių reikia tik tiek, kad jie sugertų matomus aliejaus lašiukus. Gauta įdaro masė turi būti tiršta, pakabinus ją šaukšteliu turi laikytis kauburėlis.
  6. Tešlą iškočiojame 2-3 mm storiu ant pamiltuoto lygaus paviršiaus. Maždaug 6-8 cm skermens stikline tešloje išspaudžiame apskritimus, arba tiesiog tešlą peiliu supjaustome į 7 cm kvadratėlius. Arbatiniu šaukšteliu į kiekvieną tešlos skritulio ar kvadratėlio centrą dedame įdaro, kraštus užspaudžiame, sukamuoju judesiu vis paspaudžiant pirštų galiukais suformuojame "ausytės" briauną. Paruoštas "ausytes" dedame ant pamiltuotos medinės lentutės, "ausytės" turi tarpusavyje nesiliesti. Pilną "ausyčių" lentutę, neuždengtą, dedame 12-30 min. į šaldymo kamerą. Toliau lipiname "ausytes" ir vėl jas šaldome.
  7. Užšalusias "ausytes" maždaug po 20-30 vnt. sudedame į švarius maišelius ir sandariai užrišame.
  8. Kūčių vakarą užviriname 3 litrus vandens, pasūdome 1 arb. š. druskos. Į verdantį vandenį metame po 20-30 vnt. ausyčių, vėl vandeniui sukunkuliavus dar paviriname apie 5-10 min.
  9. Kūčioms ausytės pateikiamos aplietos pakepintais aliejuje svogūnais ir apibarstytos krapais.


      12 komentarų:

      1. Pas mus ir visada jos būdavo per Kūčias, kartais dar močiutė darydavo iš mielinės tešlos..

        AtsakytiPanaikinti
      2. Bet jau kaip gražiai užraityta :) Fantastika!

        AtsakytiPanaikinti
      3. Dailūs virtiniai, tik auselėmis nelabai galėtų vadintis, jų forma kitokia... :)

        AtsakytiPanaikinti
      4. Darau panašius iš sluoksniuotos tešlos. Beprasmis darbas, puse dienos raitai, o per penkias minutes dingsta :).

        AtsakytiPanaikinti
      5. Forma būtent kaip ausies, pabaigiant užsukinėti gaunasi lyg ausies spenelis.
        Man užtrūko darbas apie 2 val. Gaminu šį patiekalą tik kartą metuose, manau, kad verta dėl Kūčių paisistengti :\

        AtsakytiPanaikinti
      6. Anonimiškas12/21/2012

        Pats skaniausias Kūčių vakarienės patiekalas:) Tik mūsų šeimoj vadinama tiesiog virtinukais su džiovintais grybais, bet grybai būtinai maišomi su bulvių koše. Taip darydavo a.a. močiutė, kuri buvo lenkė, taip darau ir aš.
        Mona

        AtsakytiPanaikinti
      7. Anonimiškas12/02/2014

        sveiki,pas mus seimoje taip buvo verdami tieiog virtinukai su dziovintu grybu,buliu koses ir kepintu svogunu idaru,isvirus uzpilama likusiais kepintais svogunais,kuriu reik tikrai dag prikepti,valgom karstus,o po to ir salti buna skanus,mmm...

        AtsakytiPanaikinti
      8. Anonimiškas5/23/2015

        O kam uzvirinti 3 stiklines vandens, jei pagal recepta reikia 1 ir 2/3?

        AtsakytiPanaikinti
        Atsakymai
        1. 1 ir 2/3 stiklinės vandens reiks tešlai, dar apie 1 stiklinė - džiovintiems grybams aplieti... Jeigu dugne liks 1/3 stiklinės - tai su kalcio nuosėdom palikęs nereikalingas vanduo.

          Panaikinti
      9. Kauniete12/23/2015

        Segubute, tavo ausytes tiesiog - tobulas! :) receptas labai geras. ačiū !;)

        AtsakytiPanaikinti
        Atsakymai
        1. Ačiū-ačiū!!! Šis mano receptas (kartu su vaikystės prisiminimais) didelio pasisekimo susilaukė šių metų Kalėdinio numerio "Lithuanian Heritage" žurnalo skaitytojų tarpe. Šį žurnalą prenumeruoja Australijoje, Kanadoje, JAV, Pietų Amerikoje... Žmonės siunčia žurnalo redakcijai liaupses. Tad šis receptas jau tapo tarptautinis :) Mano vyras šiais metais dirba Kučių dieną, tad mes tik kukliai šeimos ratelyje paskanausime veganiškų "Grybų ausyčių". Kadangi jų prišaldžiau keliasdešimt, tai Kaalėdų dieną, kai prie stalo susirinks apie 15 žmonių, tieksiu "Grybų ausytes" virtas vištienos buljone, abibarstysiu šviežių žalių prieskonių įvairove. (Nuotraukų bus po švenčių FB). O iš virtos vištos darysiu mnišrainę su vynuogėmis: http://segebute.blogspot.com/2014/03/vistienos-misraine-su-razinomis.html

          Panaikinti
      10. Anonimiškas12/21/2016

        Pasidariau, užsišaldžiau, kelis išsiviriau paragauti, labai skanu :)

        AtsakytiPanaikinti