Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-12-18

Filė minjon jautienos kepsnys

Vidutiniškai iškepusi jautiena.
"Filė minjon" - tai jautienos skaniausia išpjova. Prancūzų kalboje "Filet mignon" reiškia "gardi mėsytė".  Kitaip ir nepavadinsi, nes tikrai ši dalis yra pati sultingiausia, nors neriebi, minkštutė ir kupina skonio. Ruošiant šią išpjovą virėjui pagrindinis reikalavimas - jos neperkepti. Labai populiarūs yra "Filė minjon medaljonai" arba maži kepsniukai. Bet kartais ši išpjova būna nedidukė ir nesinori jos dar smulkinti. Be to, geriausiai mėsos sultys išsilaiko "Filė minjon" išpjovos nepjaustant, bet kepant trumpai labai karštoje orkaitėje, kaip ir darysim čia pateiktame recepte: "Filet Mignon Roast" - angl.

http://en.wikipedia.org/wiki/Filet_mignon

Recepto šaltinis "Recipleased", tačiau pagal šį receptą mėsytė išeina pilnai iškepusi, be ružavo viduriuko. Aš savo eksperimentais kiek pakeičiau receptą, tiksliau tik pakoregavau kepimo laiką.
Kepimui reikia turėti glazūruotą špižinę keptuvę, arba blėkutę, tinkančią kepimui orkaitėje, kulinarinį termometrą.

Išeiga 4-5 porcijos.

Produktai:
  • 0,8-1,0 kg jautienos išpjova "Filet mignon"
  • 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus 
  • 1/2 arb. š. rūpios druskos 
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1-2 arb. š. čiobrelio lapelių - nebūtinai
  • 1-2 arb. š. steiko prieskonių mišinio (garstyčių sėklos+kalendrų grūdeliai+čili krisleliai+česnakas) - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Mėsa turi būti kambario temperatūros. Jeigu mėsa tik ištraukta iš šaldytuvo, jai atšildyti patalpos ore prireiks apie 1 valandos.
  2. Grūstuvėje susmulkiname visus prieskonius. 
  3. Mėsą nuplauname ir nusausiname. Ištepame iš visų pusių aliejumi, ištriname prieskonių mišiniu, dedame į keptuvę ir paliekame 20 min. kambario temperatūroje pasimarinuoti.
  4. Tuo tarpu įkaitiname labai kartštą 250°C (475°F) orkaitę. Šauname mėsą į įkatusią orkaitę ir kepame apie 15 min. 
  5. Dabar mėsą ištraukiame iš orkaitės, apverčiame, įsmeigiame termometrą iki storiausios dalies vidurio, ir toliau kepame mėsą jau su visu termometru - dar apie 10-25 min. arba kiek reikia iki norimos temperatūros. Per orkaitės stiklą stebime termometro parodymus:
  • 50°C (120°F) - pusžalė jautiena (rare beef - angl.) - perpjovus kepsnio centre matyti raudonas viduriukas, bėgančios sultys šiek tiek su krauju. Šiai mėsai labai tinka aštrūs tiršti padažai, kaip "A1 Steak Sauce.".
  • 55°C (130°F) - vidutiniškai iškepta jautiena (medium done beef - angl.) - perpjovus mėsos vidus rausvas, bėgančios sultys turi kiek rausvumo, jos beveik skaidrios - ši mėsa skani ir be padažo.
  • 60°C (140°F) - pilnai iškepusi jautiena (well done beef - angl.) - mėsa be ružavumo viduj, daugiau pilkšva, tekančios sultys visiškai skaidrios, be rausvumo. Jeigu neaiški mėsos kilmė ar šviežumas, tai saugiau jautieną kepti iki šios temperatūros. Šiai mėsai greičiausiai prireiks padažo.
Iškepusią mėsą paliekame mažiausiai 10 min. kambario temperatūroje pailsėti ant lentutės. Kitaip pjaustant iš mėsos išbėgs visos sultys. Pateikiame su grybų arba svogūnų padažu, dar tinka granatų padažas, kaip pvz. gruziniškas "Narsharab", arba "A1 Steak Sauce."

Grybų arba svogūnų steiko padažas
Produktai:
  • 1 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 30 g sviesto
  • 300 g (1 didelė) svogūno galva arba 200 g grybų - ne šlapių
  • 4-6 skiltelės česnako
  • 1 arb. š. čiobrelio arba rozmarino lapelių (švieži skaniau)
  • 1/2 stiklinės vyno
  • 1/2 stiklinės ar daugiau iš mėsos išsiskyrusio sultinio (blėkutėje ir ant pjaustymo lentutės)
Paruošimas:
  1. Smulkiai supjaustome svogūną (arba grybus) ir česnakus. Keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų, ištirpiname sviestą. Kai sviestas baigs putoti, dedame susmulkintus svogūnus (arba grybus) ir prieskonius; maišant kepame apie 5 min.
  2. Dabar pilame vyno ir palikusį nuo mėsos sultinį. Toliau kepiname keptuvėje iki kol skystis iki pusės nugaruos, t. y. sutirštės iki norimo tirštumo. Ragaujame, jeigu reikia - sūdome ir gardiname pipirais.
  3. Pateikiame ant mėsos griežinėlių. 
Filė minjon kepsnys tik iš orkaitės.
Pagal pirminio šaltinio receptą po 40 min. kepimo rezultatas - pilnai iškepusi mėsa. 

Šiam receptui naudojame išpjovą iš "Liemeninės" dalies, t.y. 1 - liemens išpjovos medaljonų gabaliukas. 

8 komentarai:

  1. Super spalva atrodo, mėgstu vidutiniškai keptą...o tavasis atrodo toks ir turėjo gautis:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ten nuotraukoje, kur pilnai iškepęs, tai kepsnys buvo ruoštas pagal "Recipleased" receptą. Man skaniausia vidutiniškai iškepta jautiena; pusžalės jautienos nelabai mėgstu dėl mėsos "kramtoškinės" struktūros ir dėl vėsios temperatūros viduje, man mėsytė turi būti šilta.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Skanus kepsnys, pats megstu toki ruosti ant grilio.
    Is nuotraukos matau, kad cia ne "Filet mignon", o "Top Sirloin Roast" ispjova is nugarines, o "Filet mignon" yra ruosiami is liemenines ispjovos Tenderloin.
    Filet mignon - steikas "Medalionas" is Tenderloin.ispjovos. Mignon iaip ir verciasi - Medalionas. Jei kepamas visas gabaliukas, tai tiksliau butu vadinti Tenderloin Roast.
    Top Sirloin - išpjauta dalis žemiau liemens išpjovos (Tenderloin). Ši išpjovos dalis yra didesnė ir ne tokia švelni kaip liemens išpjova (Tenderloin).
    Lietuvoje tiek "Tenderloin" tiek "Top Sirloin" parsiduoda kaip "jautienos ispjova", todel visi painioja sias dalis.
    Supjauscius "Top Sirloin" dalimis ir Medalionai nesigauna ;) Stai Tenderloin ispjova is kurios gaunasi Filet mignon, keturi vienodi medalionai
    http://postimg.org/image/mfj7sfter/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano naudota išpjovos dalis vadinasi "Filet Mignon", žiūrėk schemutę įraše - tai yra tas radonai pažymėtas galiukas iš "Tenderloin" išpjovos.

      Panaikinti
    2. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
  4. Karolina4/01/2016

    Jo, as irgi susiduriu su sunkumais del lietuvisku jautienos daliu pavadinimu parduotuveje :) toks jausmas, kad lt tera keli pavadinimai ( ispjova, mente ir kulnine :) jei kaulo turi - kulnine, jei forma apvali ir ilgesnem skaidulom - mente arba kumpis, o jei pailga - ispjova :) juokauju, gal ne taip ziauriai, bet sunkoka su jautienos pavadinimais.
    Beje, A1 steak sauce, suprantu, kad autorei neapsimoka jo gaminti paciai, bet gal esate megine gaminti "from scratch"? Mielai pasinaudociau receptu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Esu gaminusi steikui padažą iš tamarindų https://en.wikipedia.org/wiki/Tamarind, juos paraduoda didesni prekybos centrai Lietuvoje, popierinėse dėžutėse būna supakuotos didelės rudos ankštys. Šis padažas man net skanesnis negu A1, nes visiškai natūralus. Reik tamarindų ankštis sutrupinti, pašalinti lyg akmenukai kietas sėklas ir naudoti tik saldų-rudą-lipnų minkštimą. O receptas elementarus: alyvuogių aliejuje pakepiname labai smulkiai supjaustytą svogūną, pridedame sausus prieskonius (druska, juodieji ir raudonieji čili pipirai), tada pridedame susmulkiną česnkaką, pakepiname iki gelsvumo, dedame tamarindų mikštimą, pilame Voršesterširo padažo, gero vyno arba granatų sulčių. Ant mažos liepsnos maišant kunkuliuojame, kol bus norimas tirštumas ir lipnumas. Ragaujame, galima paskaninti actu/citrinos sultimis, kalendros arba saliero sėklomis, kitais mėgstamais mėsos prieskoniais. Pilame padažą į gražų buteliuką, laikome šaldytuve, naudojame 2-3 mėnesius mėsos kepsniams.

      Panaikinti
    2. Įdėjau į receptą lietuvišką jautienos pjaustymo schemą. Tikuosi, gal padės. Turi būti profesionalus mėsininkas, kuris teisingai išpjausto mėsą. Jeigu kas žinote tokias prekybos vietas Lietuvoje, kur galima nusipirkti filė minjon išpjovą, prašau paminėkite komentaruose.

      Panaikinti