Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2010-11-29

Obuolių pyragas pusryčiams


Jums pristatau itališką klasiką - obuolių pyragą "Torta di mele". Vos vos kvepiantis anyžiais, tai daugiau užuomina, negu anyžių skonis, valgant atrodo, lyg būtų panaudota kažkokia įdomi obuolių rūšis. Purus, nelipnus, nepersaldus, lengvas ir sotus. Pateikite šio pyrago gabalėlį šalia rytinio espresso puodelio ir pasijusite itališkąjame rojuje.

Paruošimas labai lengvas ir užtrunka tik apie 10 min, kepimui reik 1 val. Susidaro puikus scenarijus savaitgalio pusryčiams: pašauni pyragą į orkaitę, išsimaudai, dar truputį pasimėgauji lovoje ir keliauji į virtuvę, t.y. į  "itališką rojų", mūsų atveju.

Reikia turėti 20-25 cm skersmens kepimui orkaitėje tinkančią keptuvę arba torto formą, 2 dubenį tešlai ruošti.

Sudėtis:
  • 1 Valg. Š. sviesto 
  • 2-3 kieti obuoliai, tinka Granny Smith, Braeburn ar kitokie
  • 2 kiaušiniai
  • 1 Valg. Š. citrinos sulčių
  • 1/2 stiklinės augalinio aliejaus (vynuogių sėklų)
  • 1/2 stiklinės + 3 valg. Š. cukraus
  • 2 Valg. Š. Sambuca likerio (anyžinio skonio bespalvis likeris)
  • 1 stiklinė kvietinių aukščiausios rūšies miltų 
  • 1 arb. š. su kaupu sodos
  • 1 arb. š. cukraus pudros
Paruošimas:
  1. Paruošiame 165°C (325°F) orkaitę. Kepimo indo vidų ištepame sviestu, apiberiame trupučiu miltu. Neprilipusius miltus iškratome lauk.
  2. Obuolius nuplauname, nuskutame žieveles, supjaustome 1/8 skiltelėmis, peilio galiuku išpjauname sėklalizdžius.
  3. Dubenyje sumaišome kiaušinius, citrinų sultis, cukrų, aliejų, likerį.
  4. Atskirae dubenyje sumaišome miltus ir sodą. Sausą mišinį beriame į skystų ingredientų mišinį. Išmaišius turi gautis gana skysta ir lipni tešla.
  5. Tešlą supilame į kepimo indą. Obuolių skilteles iki pusės panardiname į tešlą. Obuolių skiltelės turi būti glaustai išdėstytos per visą tešlos paviršių.
  6. Kepame 60 min. Atvėsiname iki kambario temperatūros, pabarstome cukraus pudra ir peteikiame. 

    13 komentarų:

    1. Kadangi obuolių pyragas mano gyvenime yra numeris vienas, tai labai norėčiau dabar šio gražuolio mažo gabalėlio :)

      AtsakytiPanaikinti
    2. Koks gražus pyragas! Gaila, kad neturiu to anyžių skonio likerio, o be jo juk pyragas jau nebe tas pats itališkas, et :)

      AtsakytiPanaikinti
    3. Drąsiai galima pakeisti Sambuca į bet kokį kitą likerį, tik tada rojaus pavidalas irgi keisis, pvz. su Grand Marnier atsidursite prancūziškąjame apelsinų rojuje, o su lietuviška Aviečių trauktine - lietuviškąjame rojuje, o gal lietuviškam reikia Vyšnių likerį naudot? :)

      AtsakytiPanaikinti
    4. anyžiaus negaliu pakęsti nei aš, nei nieks iš mano pažįstamų. Turbūt kaimynas irgi ne, nes kartą ateidamas tipo lauktuvę atnešė - kažkokį mažą buteliuką su... nežinau, ar likeris, ar kas, bet kadangi kvepia anyžium, tai toliau uostymo neragavom.
      Vo dabar galvoju, jei po kelis lašus į obuolių pyragą sulašinčiau... gal ir atsikratyčiau palengva

      AtsakytiPanaikinti
    5. Aš irgi sunkiai toleruoju anyžiaus skonį, o mano šeima nuo jo bėga šalin. Šiame pyrage anyžius nesijaučia, tik lyg kažkokių kvepalų užuomina. Anyžius mažais kiekiais žymiai mielesnis, netgi malonus. Aš vien dėl šito pyrago butelį Sambukos pirkau, planuoju juo džiuginti savo namiškius ne vieną savatgalį.

      AtsakytiPanaikinti
    6. Turiu klausima del Sambuca. Niekad nebuvau susidurus, uzsakiau per interneta (http://www.amazon.com/Home-Brew-Ohio-Sambuca-White/dp/B0064OGI2U/ref=sr_1_fkmr1_3?ie=UTF8&qid=1371986192&sr=8-3-fkmr1&keywords=sambuca+liquor), atejo miniatiurine bonkute ir aprasyme parasyta kad sumaisyti su cukrum ir alkoholiu...tai cia toks super koncentruotas variantas? Kuris variantas naudojamas recepte?

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Nežinau nieko apie jūsų pasirinktą likerį. Aš pirkau Romana Sambuca 750 ml butelį, pagamintas Italijoje, anyžinio skonio likeris, galima vieną sau gerti kaip alkoholinį gėrimą, neatrodo, jog tai būtų kažkoks koncentratas.

        Panaikinti
    7. Siandien ismeginau si recepta, bet nelabai gavosi :( Jauciasi sodos skonis. Gal geriau deti kepimo milteliu? kadangi recepte soda nera "gesinama", tai as ja sumaisiau su miltais ir viska persijojau i tesla. Maisiau gerai, rankiniu budu, taciau vistiek tas sodos skonis jauciasi..

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Kad nesijaustų sodos skonis, galima į tešlą pilti 1 Valg. Š. citrinų sulčių. Man šį receptą išvertė iš itališko šaltinio, visi kiekiai ir kepimo taisyklės pagal originalų receptą, tik mano žodžiais. Aš irgi nemėgstu kai jaučiasi sodos skonis. Ačiū už komentarą, pataisysiu receptą.

        Panaikinti
    8. Anonimiškas11/11/2014

      ačiū labai už receptą, gavosi labai skanus ir purus pyragas. truputį tik kai kuriuos produktus pakeičiau kokius namie turėjau. vietoj sodos dėjau kepimo miltelius, o vietoj sambucos dejau kitoki likeri. Nesu didelė kepėja ar kulinarė tad džiaugiuosi šiuo mažu atradimu.

      AtsakytiPanaikinti
    9. Mėgstu gaminti pagal jūsu receptus, bet šis obuoliu pyragas man nepavyko :( Po valandos kepimo jis pasidarė karamelinės spalvos ir kartus gal dėl sodos (citrinos sulčiu šaukšta įpyliau). Kai ka pakeičiau: pyliau migdolu alieju, nepyliau jokio likerio, ir naudojau matavimo puodukus, turiu įvailiu dydžiu..... Tai kodėl man čia taip atsitiko gal kokiu minčiu.... Na kartumas atsirado sodos dėka, aš taip galvoju, bet kodėl jis parudavo? Per ilgai kepiau? Per karšta orkaitė buvo, nors atsukau kaip ir sakėte 165 laipsnius......

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Sodos perteklius (kai sodos ir rūgšties proporcija neišlaikyta) nesukelia kartumo, bet jaučiasi sodos skonis, kaip pvz. airiškuose ar švediškuose kepiniuose tas sodos skonis yra netgi pageidaujamas. Ar ragavote "Roksus"? Juose yra jaučiamas sodos pertekliaus skonis.
        "Karamelinė spalva" - tai kokia? Šviesiai ruda ar tamsiai ruda? Jeigu pyragas tamsiai rudas, tai turbūt apdegė,nuo to ir tapo kartus. Įvairiose orkaitėse reikia žiūrėti kaip vyksta kepimas, kartais temperatūros rodikliai nesutampa su realybe. Orkaitės tikslumą galima patikrinti nustačius kepimo tempratūrą mažiausiai 15 minučių, kad gerai įkaistu, tada tikriname orkaitės viduje iš anksto paliktą termometrą. Aš nelaukiu kol pyragas tams tamsiai rudas, man svarbiau, kad gerai iškiltų ir tik lengvai paruduotų.
        Dar gali būti, kad jūsų naudotas migdolų aliejus suteikė pyragui kartumo. Paragaukite, ar šviežias jūsų aliejus, Būna, kad net ir šviežias aliejus kepimo metu apkarsta. Mano praktika, vynuogių kauliukų ar šviesus alyvuogių aliejus geriausiai tinka, jie nesuteikia jokio prieskonio kepiniams.

        Panaikinti