Jūsų dėmesiui mano mamos receptas. Patiekalas greičiausiai buvo sukurtas individualiai tėvui - kuris niekad neranko žuvies kaulų, o jei kažkas jų neišrankys, tai tėvas žuvies išvis nevalgys. Mama dar ir dviem vaikais turėjo pasirūpinti, kad šeimos racione užtektų fosforo, omega 3 riebalų, vitamino D ir kitų gėrybių, kurias mūsų organizmai pasisavina iš žuvies. Dažnai berankiodama iš žuvies kauliukus mano mama tapo tikra to darbo profesionalė. Savo beviltiškumu įsitikinau ruošdama šį patiekalą pati - man užtruko kaulus išrankioti žymiai ilgaiu, ir vistiek kažkam lėkštėje kliuvo kauliukas...
Dar lemiamą reikšmę receptui atsirasi turėjo faktas, jog tėvo brolis gyvena Lietuvos pajūryje, garsėjančiame skaniais rūkytais karšiais ir unguriais. Mano atmintyje dėdės apsilankymas Vilniuje visada siejasi su rūkytos žuvies mišraine ant šeimos stalo. Tikiuosi, jog ir jūs turėsite progos paragauti šio patiekalo, ypač jei atostogausite vasarą Lietuvos pajūryje.
Aš pirkau amerikinę rukytą whitefish, lietuviams negalėčiau pasigirti šio laimikio skoniu, bet mišrainė vistiek gavosi skani, beveik kaip mama ruošdavo namuose.
Paruošimui reikia turėti stambią "burokinę" tarką.
Produktai:
- 300 g karštai rūkytos žuvies
- 200-240 g šviežių agurkų
- 120 g (1 stiklinė) virtų ryžių
- 4-5 žalių svogūno laiškų
- 4 valg. Š. majonezo
- žiupsnelis šviežiai maltų pipirų
- Nulupame žuvies odą, atskiriame mėsą nuo kaulų. Pirštais žuvį susmulkiname nedideliais šmoteliais.
- Jeigu agurkai padengti vašku, nuskutame jų žievelę. Agurkus sutarkuojame "burokine" tarka.
- Smulkiai supjaustome svogūnus. Visus ingredientus sumaišome dubenyje.
- Pateikiame su juodos duonos riekute, prie alaus.
Seilė nutįso...prisiminiau studentiškus laikus, kai tokią mišrainę gamindavome bendrabutyje, visam aukštui užtekdavo nuo vienos rūkytos skumbrės. Ačiū už priminimą, kad tai tikrai labai skanu ir buvo užmiršta:)
AtsakytiPanaikintiLabai gaivi misraine. Dekui uz recepta.
AtsakytiPanaikinti