Pirktinė šviežio faršo dešra arba dešrelės dažniausiai parduodamos jau prisotintos prieskonių, pagrinde tai būna druska ir pipirai, itališka - būtinai su pankolio sėklomis, prancūziška - pasaldinta, bet man skaniausia - balta airiška - su džiuvesėliais, česnaku, čiobreliais ir mairūnu. Tad aš šiam patiekalui jokių prieskonių, apart baziliko, nenaudoju - visi ingredientai atskleidžia savo natūralius skonius ir nepaprastai darniai tarpusavyje draugauja. Jeigu jūsų pirktinės dešrelės be priekosnių - būtinai reiks patiekalą savo nuožiūra pasūdyti ir papipirinti.
Nieko ypatingo čia nėra išsikepti dešrą keptuvėje, orkaitėje arba virš grilio, tačiau priedai lemia visą patiekalo sėkmę. Aguonėlė yra publikavusi keletą įdomių dešros pateikimo receptų, tad ir aš nutariau pasidalinti maniškiu, kurio išmokau besivaišindama pas savo gerą draugę Diną iš Palangos, savaip šiek tiek pakeitusi ruošimo eigą. Ačiū tau, Dina, už įkvėpimą!
Mano įrašuose yra anksčiau aprašytas faršo dešros su greita pupelių mišraine receptas - irgi labai rekomenduotinas.
Kepta faršo dešra su paprikomis mūsų šeimoje taip pritapo, jog neturiu progos kitaip išsikepti faršo dešrelių. Jau atrodo susiruošiu eksperimentuoti, bet vėl prisimenu šių nuostabių daržovių skonių derinį ir vėl kartojuos ir kartojuos. Šeima patiekalą tik giria, valgo ir persivalgo, o neseniai vyras užsiminė, jog ir svečius būtų negėda tokiom keptom dešrelėm kada pavaišinti.
Kapta dešra skaniausiai tinka pateikti su virtomis bulvėmis arba bulvių koše ir užsigerti šaltu alaumi. Aš dažnai bulves išsikepu orkaitėje, supjaustau stambiais kubeliais ir tiesiog įmaišau su visomis daržovėmis į patiekalą - kas kiek nori bulvių - patys pasirenka.
Išeiga 6 porcijos. Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę su dangčiu, didelę mėsos servavimui skirtą lėkštę arba negilų platų dubenį, kulinarines žnyples - negalima smeigti dešrelių šakute, nes ištekės visos jų skanios sultys.
Produktai:
- 1 kg faršo dešrelių (apie 10 vnt. po 100 g)
- 2 valg. Š. aliejaus
- 1 vnt. didelis svogūnas
- 1 vnt. raudonoji paprika
- 1 vnt. žalioji paprika
- 20-30 vnt. šviežio baziliko lapelių
- 5-6 orkaitėje keptos arba virtos bulvės
- Paprikas ir svogūnus pjaustome 1.5 cm x 3 cm juostelėmis, paruoštas bulves - 3 cm kubeliais.
- Virš mažesnės nei vidutiniškos liepsnos keptuvėje įkaitiname aliejų. Dedame dešreles ir kepame po dangčiu po 4-6 min. iš visų 4 pusių. Žnyplėmis išdedame dešreles ant lėkštės, uždengiame jas dangčiu (nuo keptuvės).
- Padidiname liepsną iki didesnės negu vidutiniškos. Likusiuose riebaluose atviroje keptuvėje kepiname svogūnus iki kol jų bent vienas šonelis paruduos. Svogūnai turi išlikti stangrūs, nesuminkštėję.
- Lėkštėje kiek pailsėjusias dešreles supjaustome 3 cm gabaliukais. Ant dešros gabaliukų dedame apkepintą svogūną, ant viršaus - paruoštų bulvių kubelius.
- Toliau tuose pačiuose riebaluose atviroje keptuvėje kepame paprikas iki kol bent vienas jų šonelis paruduos. Liepsna labai didelė, tad paprikos liks kietos, nesuminkštės, tik karamelizuosis jų paviršiaus plutelė.
- Paskrudintomis paprikomis užklojame anksčiau paruoštus ingredientus dubenyje/lėkštėje. Žirklėmis sukarpome baziliko lapelius ir apibarstome patiekalo paviršių. Tuojau pat tiekiame į stalą. Skanaus!
dešrelės ilsisi |
dešrelės kepa |
dešrelės po svogūnais |
atkeliauja keptų bulvių kubeliai |
viskas užklojama pakepintomis paprikomis ir šviežiais bazilikais. |
mmm... labai skaniai atrodo...
AtsakytiPanaikinti