Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-06-25

Faršo dešra su paprikomis


Pirktinė šviežio faršo dešra arba dešrelės dažniausiai parduodamos jau prisotintos prieskonių, pagrinde tai būna druska ir pipirai, itališka  - būtinai su pankolio sėklomis, prancūziška - pasaldinta, bet man skaniausia - balta airiška - su džiuvesėliais, česnaku, čiobreliais ir mairūnu. Tad aš šiam patiekalui jokių prieskonių, apart baziliko, nenaudoju - visi ingredientai atskleidžia savo natūralius skonius ir nepaprastai darniai tarpusavyje draugauja. Jeigu jūsų pirktinės dešrelės be priekosnių - būtinai reiks patiekalą savo nuožiūra pasūdyti ir papipirinti.

Nieko ypatingo čia nėra išsikepti dešrą keptuvėje, orkaitėje arba virš grilio, tačiau priedai lemia visą patiekalo sėkmę. Aguonėlė yra publikavusi keletą įdomių dešros pateikimo receptų, tad ir aš nutariau pasidalinti  maniškiu, kurio išmokau besivaišindama pas savo gerą draugę Diną iš Palangos, savaip šiek tiek pakeitusi ruošimo eigą. Ačiū tau, Dina, už įkvėpimą!

Mano įrašuose yra anksčiau aprašytas faršo dešros su greita pupelių mišraine receptas - irgi labai rekomenduotinas.

Kepta faršo dešra su paprikomis mūsų šeimoje taip pritapo, jog neturiu progos kitaip išsikepti faršo dešrelių. Jau atrodo susiruošiu eksperimentuoti, bet vėl prisimenu šių nuostabių daržovių skonių derinį ir vėl kartojuos ir kartojuos. Šeima patiekalą tik giria, valgo ir persivalgo, o neseniai vyras užsiminė, jog ir svečius būtų negėda tokiom keptom dešrelėm kada pavaišinti.

Kapta dešra skaniausiai tinka pateikti su virtomis bulvėmis arba bulvių koše ir užsigerti šaltu alaumi. Aš dažnai bulves išsikepu orkaitėje, supjaustau stambiais kubeliais ir tiesiog įmaišau su visomis daržovėmis į patiekalą - kas kiek nori bulvių - patys pasirenka.

Išeiga 6 porcijos. Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę su dangčiu, didelę mėsos servavimui skirtą lėkštę arba negilų platų dubenį, kulinarines žnyples -  negalima smeigti dešrelių šakute, nes ištekės visos jų skanios sultys.
Produktai:
  • 1 kg faršo dešrelių (apie 10 vnt. po 100 g)
  • 2 valg. Š. aliejaus
  • 1 vnt. didelis svogūnas
  • 1 vnt. raudonoji paprika
  • 1 vnt. žalioji paprika
  • 20-30 vnt. šviežio baziliko lapelių
  • 5-6 orkaitėje keptos arba virtos bulvės
Paruošimas:
  1. Paprikas ir svogūnus pjaustome 1.5 cm x 3 cm juostelėmis, paruoštas bulves - 3 cm kubeliais.
  2. Virš mažesnės nei vidutiniškos liepsnos keptuvėje įkaitiname aliejų. Dedame dešreles ir kepame po dangčiu po 4-6 min. iš visų 4 pusių. Žnyplėmis išdedame dešreles ant lėkštės, uždengiame jas dangčiu (nuo keptuvės).
  3. Padidiname liepsną iki didesnės negu vidutiniškos. Likusiuose riebaluose atviroje keptuvėje kepiname svogūnus iki kol jų bent vienas šonelis paruduos. Svogūnai turi išlikti stangrūs, nesuminkštėję. 
  4. Lėkštėje kiek pailsėjusias dešreles supjaustome 3 cm gabaliukais. Ant dešros gabaliukų dedame apkepintą svogūną, ant viršaus - paruoštų bulvių kubelius.
  5. Toliau tuose pačiuose riebaluose atviroje keptuvėje kepame paprikas iki kol bent vienas jų šonelis paruduos. Liepsna labai didelė, tad paprikos liks kietos, nesuminkštės, tik karamelizuosis jų paviršiaus plutelė.
  6. Paskrudintomis paprikomis užklojame anksčiau paruoštus ingredientus dubenyje/lėkštėje. Žirklėmis sukarpome baziliko lapelius ir apibarstome patiekalo paviršių. Tuojau pat tiekiame į stalą. Skanaus!
dešrelės ilsisi
dešrelės kepa







dešrelės po svogūnais
atkeliauja keptų bulvių kubeliai







viskas užklojama pakepintomis paprikomis ir šviežiais bazilikais.

1 komentaras: