Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2016-01-28

Kataloniška bulvių mišrainė


Jūsų dėmesiui dar vienas receptas iš serijos "ragauta ir atkurta". Ši mišrainė fantastiška! Tai vegetariškas patiekalas iš bulvių, paprikų ir "Allioli" padažo. Mišrainė skani tiek šalta, tiek šilta. Nemanau, kad patiekalas tiktų būti garnyru, nes pats savaime jis yra sotus, švelnaus savito skonio ir nepaprastos rausvos spavos, kurios nesinorėtų kita spalva uždominuoti. Šioje mišrainėje juostelėmis supjautytos paprikos ant bulvių - tai lyg raudonos gyvatės ant Balearijos jūros pakrantės akmenų...

Ispanijoje yra tradicinis šiltų ir šaltų užkandžių įvairovės pateikimas, plačiai žinomas pavadinimu "Tapas". Analogiški "Cicchetti" užkandžiai sudaro tradicinę Venecijos Respublikos virtuvę. Taigi: ši mišrainė mažame dubenėlyje yra puikus "Tapas"; tačiau mano patirtimi, geriau iškart dosniai tiekti didesnėmis porcijomis, bent jau tarpe bulvių garbintojų.

Yra keletas recepto variacijų, daug kas čia leidžiama, bet priklausomai nuo pasirinkimo, šiek tiek keisis ir patiekalo skonis.

Bulvės

1) Skaniausia "Kataloniškai mišrainei" naudoti jaunas mažas bulvytes. Galima jas nuskusti, labai plonas lupenas galima palikti. Bulves supjaustome 1 kąsnio gabalais. Dubenyje jas sumaišome su susmulkintais rozmarinais, pasūdome, apliejame alyvuogių aliejumi. Pažeriame prieskoniuotas bulves vienu sluoksniu ant blėkutės. Kepame 1 val. iki 205°C (400°F) prikaitintoje orkaitėje.

2) Galima jaunas bulves su lupenom išsivirti. Tiks ir senos žieminės bulvės, bet tada jas mišrainei naudojame nuluptas, arba verdame jau nuskustas. Bulves panardiname puode vandens, užviriname ir verdame 20 min. Išliejame vandenį ir atvėsiname bulves iki kiek šiltesnės nei kambario temperatūros.

Allioli

"Kataloniška bulvių mišrainė" sumaišoma su naminiu "Allioli" padažu, kurį irgi reikia pasiruošti iš anksto. Šis padažas istoriškai kildinamas iš Katalonijos regiono, pavadinime sudurti žodžiai "all" ir "oli" kataloniškai reiškia "česnakas" ir "aliejus". Kitos tautos šį padažą dažnai vadina "Aioli" - taip pavadinimas skamba Kataloniškame tarime, tai yra tas pats padažas, tik rašyba atitinka tarimą.

Recepto išeiga, maždaug 150 ml - kiek daugiau nei pusė stiklinės - tiek ir tereikia mišrainei. Kadangi padažas gaminamas iš žalio (suprask termiškai neapdoroto) kiaušinio trynio, tai nepatariu gaminti didesnio kiekio ir laikyti vėlesnėm reikmėm šaldytuve. "Allioli" gaminame tik tiek, kiek reikia tam kartui. Paruošimui reikia turėti dubenėlį ir plakimo šluotelę arba mikserį. Čia yra geras video.
Produktai:
  • 1 trynys (vištos kiaušinio)
  • 1 vnt. skiltelė česnako (vidutiniško dydžio)
  • 1/8 arb. š. (žiupsnelis) druskos 
  • 1 Valg. Š. citrinų sulčių
  • 1/2 stiklinės (125 ml) alyvuogių aliejaus Extra Virgin, geriau ispaniško
Paruošimas:
  1. Į tyrelę sutriname česnaką su druska. Įmaišome kiaušinio trynį ir citrinos sultis. 
  2. Pradžioje į nuolat plakamą kiaušinio mišinį lašiname aliejų, maždaug 2 Valg. Š. Po to kuo plonesne srovele pilame likusi aliejų į nuolat plakamą mišinį. Turi susidaryti puri šviesi masė. 
P.S. Jei turite pirktinio alyvuogių aliejaus majonezo - irgi bus skani mišrainė, bet teks į jį įmaišyti sutrintą česnako skiltelę.

Paprikos
Paprikos šiame patiekale skaniausios yra rūkytos (roasted bell peppers - angl.). Kas moka skaniai jas naminėmis sąlygomis paruošti - nadokite savo gamybos paprikas. Aš visada perku indelį rūkytų paprikų, jų pasirinkimas labai įvairus: rūkytos paprikos alyvuogių aliejuje, savo sultyse, pomodorų tyrėje, lengvai rūgščiame marinate... - čia viskas tinka, netgi tinka salžiai marinuotos švelniai aitrios paprikos, kaip "Pepadiu", pvz. Puiku, jeigu naudojamos paprikos yra tirštame raudoname padaže, tačiau jei jos yra skaidriame aliejuje ar marinate - rekomenduoju į patiekalą papildomai įmaišyti 1/2 arb. š. paprikų miltelių - pastarieji skaniau tinka nerūkyti, o paprasti saldžių paprikų milteliai.

Na, tai ką: važiuojam?
Kataloniška bulvių mišrainė
Paruošimui reikia turėti gražų didelį dubenį, sūrio tarką, peilį ir lentutę. Išeiga 1 kg mišrainės, arba 8-ios  "Tapas" dydžio porcijos.
Produktai:
  • 0,8 kg bulvių (virtų arba keptų orkaitėje)
  • 250-300 g (1 indelis) rūkytų paprikų
  • 180 ml (2/3 stiklinės) "Alioli" (arba alyvuogių aliejaus majonezo + česnakas)
  • 30 g (didelis kuokštas) šviežių petražolių
  • 1 apelsinas (prireiks tik žievelės) - nebūtinai
  • 1/2 arb. š. paprikos miltelių - nebūtinai
  • druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų - pagal skonį
Paruošimas:
  1. Bulves supjaustome 1 kąsnio dydžio gabalais. 
  2. Paprikas pjaustome juostelėmis. Nutarkuojame 1/2 apelsino žievelę - reikia tik 1 arb. š. tarkių. Petražoles supjaustome smulkiai. Visus ingredientus sumaišome dubenyje. Ragaujame, jei reikia pasūdome ir papipiriname. Buen provecho!
P.S. Vietoje apelsino žievelės tarkių, galima naudoti juostelėmis supjaustytą svogūną, čia jo reikės vienos saujos (iš 1/2 vidutiniško svogūno).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą