Kartais norisi paskanauti kažko neįprasto, nekasdieniško, tačiau nebūtinai aštraus ir egzotiško. Būtent toks yra šis užtepas - kupinas paslaptingų švelnių skonių. "Šaltas artišokų užtepas" tinka prie krekerių ar duonos traškučių, prie daržovių kąsnelių, kaip pvz. saliero, agurko gabaliukų, ir neapsakomai puikiai tinka prie vyno.
Recepte naudojami kaštonai; galima juos šviežius pirkti, po to virti ir lupti, - tai daug laiko užtrunkantis darbas. Aš taupau laiką, tad perku konservuotus vandeny kaštonus, - jų skonis puikus. Konservuoti kaštonai tinka desertams, salotoms, azijos troškiniams iš daržovių, krevečių ar mėsos kąsnelių, ir šiaip kaštonai yra labai
sveikuoliškas valgis.
Šis užtepas yra lengvas, neriebus, švelnaus skonio. Svarbu gerai susmulkinti kaštonus ir ypač artišokus, kad neliktų ilgų plaušų. Kaštonai suteikia užtepui tekstūros, tad patiekalas nėra glitus, maloniai kramtomas ir labai gerai tinka prie vyno. Recepto šaltinis yra
čia. Šiek tiek pakeisčiau originalų receptą - nerekomenduoju naudoti Parmezano sūrio, mat jis užslopina švelnius kitų ingredientų skonius.
Paruošimui reikia turėti maisto procesorių, mikserį - tik jeigu procesorius mažiukas, keptuvę, gražų dubenėlį. Išeiga maždaug 600 ml tiršto užtepo, šio kiekio užtenka 30 asmenų baliui. Aš ruošiau šį užtepą 2015 m. Kalėdoms; valgytojų turėjom 16, tad susivalgė tik 1/2 pagaminto kiekio.
Produktai:
- 1 indelis (apie 240 ml) konservuotų kaštonų
- 3-4 skiltelės česnako
- 1 indelis (apie 400 ml) konservuotų artišokų, arba 400 g šaldytų ir trumpai apvirtų
- 1 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
- 4-6 "plunksnelės" žalių laiškinių svogūnų (apie 60 g)
- 1 pakelis (apie 240 g) grietinėlės sūrio, kaip Philadelphia
- 1 stiklinė (galima daugiau) nesaldinto graikiško jogurto
- 1/8 arb. š. (žiupsnelis) druskos
- 1/8 arb. š. (žiupsnelis) šviežiai maltų juodųjų pipirų
Paruošimas:
- Nukošiame kaštonus. Maisto procesoriuje kaštonus sumalame iki maždaug "grikių košės" rūpumo konsistencijos.
- Pridedame nukoštus artišokus ir vėl viską sumalame, dabar iki "sorų košės" konsistencijos.
- Svogūnų laiškus ir česnaką supjaustome kuo smulkiau. Keptuvėje virš mažesnės nei vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų. Beriame svogūnus ir česnaką, pasūdome juos ir papipiriname. Mentele vartant svogūnus lengvai apkepame, apie 2 min., iki kol jie pradės minkštėti.
- Dabar svogūnai keliauja į maisto procesorių ir vėl viskas malama iki vientisos konsistencijos.
- Dubenyje mikseriu suplakame grietinėlės sūrį su jogurtu (jeigu jūsų maisto procesorius milžiniškas, tai jame galima šiuos ingredientus tiesiog plakti kartu su kitais ingredientais).
- Artišokų-kaštonų-svogūnų mišinį sumaišome su sūrio-jogurto mišiniu. Paliekame šaldytuve bent 30 min. užtepui atšaldyti ir sutirštėti.
- Tiekiame į stalą gražiame dubenėlyje, šalia krekerių ir vyno.
|
Šitaip atrodo indelis konservuotų vandeny kaštonų. |
|
Kaštonus sumalame iki "grikių košės" rūpumo. |
|
Pridedame artišokus ir viską sumalame iki "sorų košės" rūpumo. |
|
Keptuvėje lengvai apkepiname svogūnus ir česnakus. |
|
Apkepinti svogūnai keliauja į maisto procesorių ir vėl malame. |
|
Šitaip atrodo sumaltos daržovės ir kaštonai. |
|
Dubenyje suplakame grietinėlės sūrį su jogurtu. |
|
Visus ingredientus sumaišome. |
|
Šitaip atrodo galutinis produktas. |
|
Artišokų užtepas keliauja į stalą. |
P.S. Jeigu naudosite šaldytas artišokų šerdis, tai jas pradžioje 5 min. apvirkite lengvai pasūdytame vandenyje, nukoškite ir atvėsinkite. Iš šaldytų artišokų gaminamą užtepą norėsis paskaninti šlakeliu citrinų sulčių.
Gaila, kad pas mus Lietuvoje, nėra pirkti konservuotų artišokų be jokių priedų. Ir šiaip jų nelabai būna pirkti, nors man artišokai yra viena mėgiamiausia daržovė. Tik nelabai moku juos pagaminti:(
AtsakytiPanaikintiAčiū už idėją, kai tik rasiu pirkti artišokų, išbandysiu :)
Ar tikrai nėra Lietuvoj artišokų? Gal dideliuose prekybos centruose yra? Pagal mano atmintį, tai Lietuvoje yra didesnis maisto pasirinkimas negu bet kur pasaulyje... Bet gal aš iš meilės ir ilgesio tėvynei viską kitaip prisimenu: ir obuoliai Lietuvoj skanesni, ir dangaus žydruma gražesnė, ir oras saldus Lietuvoj...
PanaikintiLooking so tasty and finger liking! I will definitely try all these
AtsakytiPanaikinti