Man yra "priklausomybė" uogoms ir vaisiams: galiu metus nevalgyti tortų ir pyragaičių, bet be vaisių deserto neištveriu net savaitės. Gaudau nusipirkti įvairių uogų ir vaisių bet kokiu metų laiku, net ir nesezonu. Taip ir šį kartą: turėjau pirktinių nesezoninių abrikosų, atskraidintų iš Pietų Amerikos. Šviežių jų valgyti buvo neįmanoma - pasitaikė rūgštūs ir nesultingi. Laimei, radau receptą pagal kurį net nesezoniniai vaisiai tampa dieviško skonio desertu. Užsirašiau sau ir jums. Ateity bandysiu šį receptą su kitais vaisiais ir uogomis, tad šis įrašas bus papildytas naujomis nuotraukomis ir patirties pastabomis.
Šiam receptui tinka daugybė šviežių vaisių ir uogų pasirinkimo: braškės, avietės, ananaso griežinėliai, abrikosų ir slyvų puselės - be kauliukų, persikų, nektarinų ir kriaušių skiltelės, įpjautos figos, istrįžai supjaustyti rabarbarų stiebai, 2 cm griežinėliais supjaustyti kieti bananai...
Recepto šaltinis Jamie Olverio pati pirmoji TV laida "
Chef's Night Off", iš ciklo "The Naked Chef".
Paruošimui reikia turėti nealiumininį ir nestiklinį kepimui orkaitėje tinkantį indą, geriau bent 2-3 cm gilumo; indo dydis - priklausomai nuo jūsų vaisių kiekio. Mano recepto išeiga 1 porcija.
Produktai:
- 300 g vaisių, pagal pasirinkimą
- 2 Valg. Š. vanilinio cukraus
- 1 Valg. Š. itališko Mascarpone sūrio arba tirštos kaimiškos lietuviškos grietinės
- 1 Valg. Š. (15 ml) konjako, brendžio arba tamsaus romo - nebūtinai
Paruošimas:
- Paruošiame 220°C (425°F) karštumo orkaitę.
- Vaisius nuplauname ir nusausiname. Pašaliname sėklalizdžius, kauliukus, supjaustome 1 didelio kąsnio gabalais.
- Vaisius išdedame vienu sluokniu į kepimo indą, apiberiame 1 Valg. Š. vanilinio cukraus ir, jei pasirinkome, apšlakstome konjaku/romu. Šauname į orkaitę ir kepame 15-20 min. Iškepti vaisiai turi šiek tiek suminkštėti, tačiau neprarasti savo formos, nesužliugti, tačiau bent vienas jų šonelis turi pradėti rusti.
- Mascarpone sūrį (arba kaimišką grietinę) sumaišome su likusiu vaniliniu cukrumi.
- Iškepusius karštus vaisius dedame į lėkštelę, ant viršaus tupdome paskaninto maskarpone sūrio (arba kaimiškos grietinės) burbulą. Skanaus!
|
Šitaip atrodė mano abrikosai tik iš orkaitės. |
Antras bandymas:
|
Naudojau didesnį pasirinkimą vaisių, didesnę špižinę keptuvę. |
|
Vaisius supjaustome maždaug vieno kąsno gabalais. |
|
Vaisius apiberiame vanilės cukrumi ir sulaistome brendžiu/konjaku arba likeriu. |
|
Vaisiai keliauja į orkaitę. |
|
Dubenyje sumaišome maskarponė sūrį su vaniliniu cukrumi. |
|
Galutinis produktas primena vanilinius ledus. |
|
Vaisiai tik iš orkaitės. |
Šiuo atveju vaisiai labai netolygiai kepė. Viso kepimas truko 20 min. Kriaušių ketvirčiai liko kieti, abrikosai - tobulo minkštumo, braškės išleido daug sulčių ir tapo minkštos, o bananas išvis sutižo. Tačiau skonis - dieviškas. Vėl gaminsiu šį patiekalą, ir ne kartą.
Mano patarimai:
- Jei yra galimybė, kepkite atskirai vienos rūšies vaisius, nes kepimo laikas vaisiams skiriasi.
- Abrikosai, persikai, slyvos - idealiausiai tinka šiam receptui.
- Bananų šiam kepimui naudoti išvis nepatariu, pagal mane - keptų bananų skonis nemalonus.
- Kietas kriaušes ir obuolius, jei kepame kartu su abrikosais ir slyvomis, geriau supjaustyti smulkiau, kaip pvz. aštuntadalių skiltelėmis, kad per 20 min. jie tolygiai iškeptų. Labai prinokusias kriaušes galima pjaustyti puselėmis.
- Braškių geriau nepjaustyti, jas, kaip ir avietes, išdėliojame kitų vaisių - kriaušių ar obuolių skiltelių - paviršiuje, kad iš uogų bėgančios sultys drėkintų ir gražiai nuspalvintų baltus vaisius.
|
Kepti vaisiai su vaniline maskaropne. |
|
Jamie Oliver TV laidos kadras: kepti vaisiai lėkštelėje. |
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą