Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-10-14

Šviežių burokėlių mišrainė

Šis receptas iš mano studentavimo laikų, kai gyvenau kartu su pensininke močiute ir turėjome abidvi prasisukti iš mano stipendijos, jos pensijos ir mano menkų korepeticijos uždarbių. Tada maitinomės dažniausiai vegetariškai - ne dėl pasirinkimo, bet dėl finansinių galimybių. Tačiau tas minimalistinio gyvenimo laikotarpis, kaip turbūt daugumai buvusių studentų, prisiminimuose išliko kaip gražiausi mano gyvenimo metai.
Ta va, vakarienei dažniausiai ruošdavome keptas bulves su raugintais kopūstais, arba virdavom grikių košę su pienu. Dažnai tenkindavomės vegetariškomis  sriubomis: su burokėliais, su kopūstais, su kepintais svogūnais ir morkomis... Virtos bulvės ir švieži burokėliai su majonezu - visiškai rimtas valgis, o jeigu dar kefyru užsigeri - tai labai soti vakarienė. Dabar kartais paruošiu šį patiekalą, kuris primena mano mielus minimalistinio gyvenimo metus. Vyras su džiaugsmu mėgaujasi šiuo patiekalu, tačiau vaikai jo nevalgo.
Paruošimui reikia turėti peilį, sūrio tarką.
Produktai:
  • 1 vnt. (300 g) šviežias kietas burokas, arba 2 nedideli burokėliai
  • 1-2 vnt. česnako skiltelės
  • 2 Valg. Š. majonezo arba grietinės
  • žiupsnelis druskos
  • žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų
Paruošimas:
  1. Šviežią nevirtą buroką nuskutame ir sutarkuojame sūrio tarka (smulkesnė už burokinę tarką). 
  2. Pridedame susmulkintą česnaką, majonezą, pasūdome ir papipiriname. Viską išmaišome ir pateikiame šalia karštų virtų bulvių. 
  3. Ši mišrainė sandariame indelyje, šaldytuve išlieka šviežia apie 4 dienas.
P.S. Šiam patiekalui pagardinti labai tinka petražolės, tarkuotas obuolys. 

6 komentarai:

  1. Mėgstu burokėlius, gaminu ir aš tokias salotytes. Dažnai vietoj majonezo, citinų sulčių su aliejumi užsipilu:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oooo, tada visiškai veganiškai ir sveikuoliškai gaunsi :)

      Panaikinti
  2. Anonimiškas11/22/2012

    Jeigu sakote "papirinti", tai vietoj senovisko zodzio "pasūdyti" geriau tiktu kitas naujadaras "padruskinti".

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :))) aš dažnai kulinariškai reiškiuosi, taip kaip mano tėvo teta kalba - o ji yra 1951 m. išleistos knygos "Taupioji virėja" autorė ir mano kulinarinė mokytoja. "Papipirinti", "išmasažuoti prieskoniais", "pavartalioti", "užkepti", "pacukruoti paviršių", bet "pasaldinti" - kai cukrus ištirpinamas. Taip pat "pasūdyti" - kai druska ištirpsta maiste, o "padruskuoti" - tai turbūt kai druska išlieka paviršiuje, berods neteko šio termino vartoti. Pipirai netirpsa maiste, jais tik "pipiriname" maistą.

      Panaikinti
  3. Čia ne RAW, RAW būtų jei nebūtų grietinės ar majonezo

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. RAW mityba turi subkategorijų: RAW Veganism, RAW Vegetarianism ir RAW Omnivrorism. RAW - tai termiškai neapdorotas (iki 40°C) maistas. Lietuvoje labiau žinomas tik RAW Veganism, šiuo atveju mano bloge žiūrėkite receptus pagal 2 žymes: RAW + veganams. http://en.wikipedia.org/wiki/Raw_foodism

      Panaikinti