Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-10-22

Salotos "Azija"


Šios salotos - tai mano kūryba, patiekalas, susilaukęs nemažai svečių ir šeimynišių komplimentų, tad tikiuosi, jog patiks ir jums. Man - nerealiai skanu.
Gaminu tokias salotas turbūt jau dešimtmetį, dažnai eksperimentuoju su produktais, bet principas maždaug nekinta. Jos labai gerai tinka Azijos virtuvės vakarėliui, prie ryžių ir terijaki (Teriyaki) patiekalų: vištienos, jautienos, lašišos... Dar man labai skanu salotų likučius sušveisti kitą dieną pietums su bulvių purée. Šios salotos puikiai laikosi šaldytuve 2 dienas.
Kadangi šiame recepte naudojamas imbieras - rekomenduoju salotas "Azija" gaminti virusų siautėjimo sezono metu. Kol kas tai vienintelis mano vaikų mėgstamas patiekalas, kurio sudėtyje galima naudoti šviežią arba marinuotą imbierą.
Mano šaldytuve nuolat gyvena indelis rausvai marinuotų plonų imbiero griežinėlių - šis man skaniausias. Tačiau galima patarkuoti šviežią imbiero šaknį, bet tada jo reikės receptui perpus mažiau - dėl skonio aštrumo.
Šios salotos iki pusės jų tūrio turi būti apsemtos skysto padažo - marinato. Jeigu pasitaikys nesultinga citrina, tai galima pilti šiek tiek 5% stiprumo acto: obuolių, slyvų, balto ar rausvo vyno, ryžių - actas turi būti švelnaus skonio ir šviesios spalvos. Salotų skystymas labai skanus, juo galima laistyti virtus ryžius lėkštėje, mėsios kepsnelius, koldūnus, kitokius azijinius gardėsius.
Išeiga 4 porcijos. Paruošimui reikia turėti dubenį, gerą peilį, rėtuką, citrusų gramduką arba sūrio tarką.
Produktai:
  • 170 g (1/2 pakuotės) šviežių pupelių daigų (bean sprouts -angl.)
  • 2 didelės morkos
  • 1 (150 g) saldi paprika (geriausiai tinka raudonoji, geltonoji arba oranžinė)
  • 1-2 aitrieji pipirai / čilės (arba 1-2 arb. š. sausų čilių dribsnelių)
  • 1 sultinga citrina (žalia arba geltona)
  • 1/2 arb. š. rupios druskos
  • 1/2 arb. š. cukraus
  • 3 Valg. Š. vynuogių kauliukų arba avokadų aliejaus
  • 2 Valg. Š. marinuoto imbiero (arba 1 Valg. Š. šviežio imbiero tarkių)
  • 2 Valg. Š. marinato iš imbierų indelio (arba šviesaus ir švelnaus skonio acto)
  • 100 g (ryšelis) žalių svogūno laiškų - nebūtinai
  • 1 Valg. Š. sezamo sėklų - nebūtinai
Šitiek aš naudoju imbiero salotoms.
Šioms salotoms paįvairinti tinka šie priedai:
  • 4-6 ridikėliai, supjaustyti šiaudeliais
  • 1 kietas mangas, supjaustytas šiaudeliais
  • 4-6 kietos braškės, supjaustytos šiaudeliais
  • kuokštas šviežios kalendros - tik lapeliai

Paruošimas:
  1. Pupelių daigus perliejame rėtuke labai šaltu vandeniu, gerai nuvarviname, nusausiname išdėję ir vartydami ant popierinio rankšluosčio (galima palikti šaldytuve, kad kiek šaltai padžiūtų, kol bus ruošiami kiti ingredientai).
  2. Pašaliname paprikos sėklas ir vidines plėves, nuskutame morkas. Papriką ir morkas supjaustome 3-4 cm ilgio plonomis juostelėmis (žiuljeno stiliumi). 
  3. Lengvai aptarkuojame citrinų žieveles. Išspaudžiame citrinų sultis.
  4. Marinuotą imbierą smulkiai sukarpome žirklėmis (arba sutarkuojame šviežią šaknį).
  5. Dubenyje sumaišome pupelių daigus, morką, papriką, citrinų tarkius ir sultis, imbierą ir jo marinatą, druską, cukrų, aliejų (jeigu naudojame,- ridikėlius, mangą). Gerai išmaišome ir paliekame skoniams persisunkti mažiausiai 10 min. Iš daržovių turi išsiskirti pakankamai skysčio, jos maždaug iki pusės turi būti apsemtos.
  6. Svogūno laiškus supjaustome įstrižai kuo plonesniais žiedeliais.
  7. Prieš tiekiant į stalą, patiekalą apibarstome svogūnais, sezamo sėklomis (jeigu pasirinkome, - braškių šiaudeliais, kalendros lapeliais).


    P.S. Jeigu neturite šviežių pupelių daigų, galima naudoti garbanotąjį kinišką kopūstą (pe tsai) - supjaustyti lapus plonomis ilgomis juostelėmis. Tiks ir paprastas lietuviškas kopūstas. Juk receptas - FUSION.

    5 komentarai:

    1. Labai laiku Tavo receptukas. Šeštadienį nusipirkau daigintų pupelių. Bus išbandyta, tik su šviežiu imbieru. Neturiu konservuoto

      AtsakytiPanaikinti
    2. Viešėdama Vilniuje, pirkau rausvo marinuoto imbiero "Hyper Maximoje XXX", prie Gariūnų kuri yra. Negaliu ištverti ilgai be imbiero. Šis labai tinka krevetėms pamarinuoti, salotoms, viskam... Aš kartais vietoj deserto žiupsnį marinuoto imbiero suvartoju :)

      AtsakytiPanaikinti
    3. Anonimiškas10/22/2012

      Segebute, o kaip konservuoji krevetes su marinuotu imbieru?
      Skaitytoja

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Nekonservuoju krevečių. Marinuoju prieš kepant ant keptuvės, orkaitėje arba suvarsčius an medinio iešmuko kepimui virš grilio. Marinatui blenderyje sumaišau: alyvuogių/sezamo aliejų, svogūną/česnaką, citrinos sultis, imbierą, čilės krislelius arba kokį turiu po ranką čilės padažą, druską. Dar labai tinka šviežia kalendra. Pusę marinato atidedu galutiniam pateikimui, kitoje pusėje apie 2 val. marinuoju krevetes. Krevečių svarbu neperkepti, jos yra gatavos kai tik tampa "opaque" - nepermatomos, bet dar nesukietėjusios. Lietuvoj restoranuose visad gavau tik perkepusių krevečių. Toje pačioje Maximoje prie Grigiškių gavau nusipirkti šaldytų puikių tigrinių krevečių (nevirtų). Maišas kainavo apie 60 Lt., berods, bet tikrai verta tos kainos.

        Panaikinti
      2. Anonimiškas10/24/2012

        Oij, Aciu, Segebute, ta ir turejau minty "marinuoji kaip", o ne konservuoji ;) Per konservuotus imbierus toks klausimas ir gavosi :)) Aciu, niekad nededavau i marinata kons. imbiero, pabandysiu :)
        Skaitytoja

        Panaikinti