Šis receptas yra mano dukrelės Evelinos, labai išdidžiai ji juos kepdavo vos būdama 6-rių metų. Negaliu šio patiekalo vadinti kasdienišku, nors Evelina juos ruošia gan dažnai, nes mes visada šiuos keksiukus valgome šventiškai nusiteikę, - juk kaip gi kitaip galima pamaloninti jaunąją kulinarę. Keksiukai iškepa idealūs: purūs, lengvi, nepersaldūs, skanučiai ir gražučiai, tinkami papusryčiauti. Jeigu kepsite šiuos keksiukui desertui - dėkite daugiau cukraus.
Man patinka šis receptas, nes jame galima naudoti bet kokias uogas ar vaisius: saują šviežių ar šaldytų uogų, džiovintų vaisių, pusę banano, vieną nedidelį obuolį arba kriaušę... Obuolio ar kriaušių kubelius rekomenduojama aplieti citrinos sultimis arba 5 min. pamarinuoti 1 arb. š. cukraus+cinamono mišinyje, kad neruduotų.
Recepto šaltinis: "Perfect Cupcakes - Delicious, Easy and Fun to Make" (Fog City Press, mažytė vaikiška knygelė). Paruošimui reikia turėti 2 dubenis, silikoninę mentelę, rankinį mikserį - nebūtinai, šešias 125 ml keksiukų formeles - gali būti silikoninės arba metalinės su popieriniais įklotais, mažą sietelį.
Produktai:
- 2/3 stiklinės (105 g) baltų kvietiniių miltų
- 1/4 arb. š. sodos
- 1 arb. š. karkmolo - nebūtinai
- 1/4 arb. š. cinamono miltelių arba šviežių citrusų tarkių - nebūtinai
- 1 Valg. Š. + 2 arb. š. rudo cukraus
- 3 Valg. Š. (40 g) grietinėlės sūrio (kaip Philadelphia)
- 1 kiaušinis, lengvai išplaktas
- 1/4 stiklinės (60 ml) pieno
- 1,5 Valg. Š. (20 g) ištirpinto sviesto
- 1/4 arb. š. vanilės ekstrakto arba 1 arb. š. vanilinio cukraus
- 1/2 Valg. Š. citrinų sulčių
- 1/2 stiklinės 1 cm kubeliais supjaustytų braškių / obuolių / kriaušių / džiovintų vaisių arba 12-18 vnt. aviečių / šilauogių
- 1 arb. š. cukraus pudros papuošimui - nebūtinai
Šioje nuotraukoje perdaug naudota uogų. |
- Paruošiame 180°C (350°F) karštumo orkaitę.
- Dubenyje sumaišome sausus birius produktus: miltus, sodą, cinamono miltelius ir cukrų.
- Mažesniame dubenėlyje šaukštu suminkštiname grietinėlės sūrį, pridedame kiaušinį, pieno, sviesto, citrinų sulčių ir vanilės, gerai išmaišome mikseriu.
- Šlapią mišinį pilame į sausą mišinį ir išmaišome iki vientisos masės. Į tešlą beriame uogas (arba vaisių kubelius), lengvai tešlą pavartome silikonine mentele, kad uogos tolygiai pasiskirstytų, bet nesubyrėtų.
- Tešlą paskirtome į 6 formeles. Kepame 25-30 min. Gerai iškepę keksiukai turi būti iškilę iš formelių, paviršius rusvai įdegęs. Ištraukus iš orkaitės, paliekame keksiukus aušti formelėse kambario temperatūroje apie 10 min.
- Atvėsusius iki kambario temperatūros keksiukus galima papudruoti cukraus pudra per sietelį. Skanaus!
Evelina kepa keksiukus su braškėmis. |
Aš kepu keksiukus 35 minutes, kad kepurėlės būtų traškios ir gražiai "įdegusios". Avietės kepdamos paleido savo sultis. |
Šioje nuotraukoje matyti, kaip kepinyje išsileidžia šviežios avietės. |
Su sultingom avietėm pasiteisino kepimo variantas, kai viena uoga nardinama į keksiuko tešlą formelėje, o trys uogos tupdomos ant viršaus.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą