Šio recepto autorius - Chef Andrėjus (tik ingredientų kiekiai mano pakoreguoti). Jau ne vieną kartą ruošiau šį padažą/panardą, todėl kad jis labai skanus, todėl kad lengva paruošti, todėl kad jis atstoja greitą užkandį, ir todėl kad rėžiuką parduoda krautuvėse milžiniškomis šusnimis ir jį reik per dieną sunaudoti, mat šviežias rėžiukas labai greit suglemba ir suvysta.
"Rėžiuko ir balto vyno panardas" skanus su krekeriais, nesaldžiais džiuvesėliais, į jį galima panardinti druskuotas lazdeles arba precelius, jis gali būti naudojamas kaip padažas ant keptos žuvies.
Rėžiukas (watercress angl.) - tai drėgnose ir pavėsingose vietose augantis augalas, Lietuvoje jis įrašytas į "Raudonąją knygą", kol kas jis prieinamas tik Lietuvos sodininkams, o vakarų Europos bei JAV šiauriniuose regionuose parduodamas maisto krautuvėse. Lietuvoje parduodamos rėžiuko sėklos, tad jeigu jūsų sode yra kur nedžiūstanti bala - rėžiukui ten patiktų.
Rėžiuko lapelių skonis primena krienus arba garžgarstes, tačiau rėžiuko tekstūra labai švelni. Vienos saujos rėžiuko lapelių užtenka primaišyti į šviežias žalias salotas. Šis augalas vertinamas dėl savo mikroelementų sudėties, kurie veikia priešvėžiškai, naudingi anemikams, padeda nuo kaulų retėjimo. Rėžiukas turtingas organinių kalcio, geležies, jodo ir folio rūgšties junginių, vitaminų A ir C. Aš jį perku ne vien dėl sveikatos, man jis skanus.
Pacituosiu internetinį straipsnį:
"Rėžiukai salotoms pardavinėjami daugelyje Vakarų
šalių prekybos centrų. Rėžiukų gerbėjai tvirtina, kad
rėžiukai ne tik pagerina organizme medžiagų apykaitą, bet ir aktyvina kepenų, tulžies ir inkstų veiklą. Daugelio
pasaulio šalių liaudies medikai rėžiukų preparatais išvaro
akmenis iš tulžies pūslės, gydo šlapimo pūslės negalavimus.
Yra faktiškai patvirtinita, jog rėžiukai padeda nuo viršutinių
kvėpavimo takų ligų, nuo cukrinio diabeto"...
Paruošimui reikia turėti keptuvę su dangčiu, rankinį blenderį.
Produktai:
- 30 ml alyvuogių aliejaus
- 30 g sviesto
- 1/2 svogūno (170-200g)
- 4 saujos (100-140g) rėžiukų
- 100 ml balto vyno
- 1 stiklinė (250 ml) grietinės
- žiupsnelis (1/8 arb. š.) druskos
- žiupsnelis (1/8 arb. š.) šviežiai maltų pipirų
- 1 valg. Š. citrinos sulčių - nebūtinai
Paruošimas:
- Pašaliname stambesnius rėžiukų stiebus. Smulkiai supjaustome svogūną.
- Keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų, ištirpiname sviestą. Pakepiname iki sidabrinės spalvos svogūną, pridedame rėžiukus, išmaišome ir, uždengus dangčiu, kepame dar 2 minutes.
- Pilame vyno, kepiname atviroje keptuvėje dar 2 min., kad vynas nugaruotų.
- Pilame grietinės, pasūdome ir papipiriname, gerai išmaišome. Paragavus, jei trūksta rūgšties, pridedame citrinos sulčių. Pakaitiname, bet neužviriname. Padažą susmulkiname rankiniu blenderiu.
- Pateikiame karštą su žuvimi, arba šaltą kaip panardą skrebučiams.
- Šaldytuve, sandariame indelyje, patiekalas išliks šviežias 4 dienas.
Rėžiukas (Nasturtium officinale). Nuotrauka pasiskolinta Internete. Fotografas Dan Tenaglia, Missouriplants.com.
Reikės išmėginti, atrodo skaniai :)
AtsakytiPanaikinti