Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-10-09

Rėžiuko ir balto vyno panardas

Šio recepto autorius - Chef Andrėjus (tik ingredientų kiekiai mano pakoreguoti). Jau ne vieną kartą ruošiau šį padažą/panardą, todėl kad jis labai skanus, todėl kad lengva paruošti, todėl kad jis atstoja greitą užkandį, ir todėl kad rėžiuką parduoda krautuvėse milžiniškomis šusnimis ir jį reik per dieną sunaudoti, mat šviežias rėžiukas labai greit suglemba ir suvysta.

"Rėžiuko ir balto vyno panardas" skanus su krekeriais, nesaldžiais džiuvesėliais, į jį galima panardinti druskuotas lazdeles arba precelius, jis gali būti naudojamas kaip padažas ant keptos žuvies.

Rėžiukas (watercress angl.) - tai drėgnose ir pavėsingose vietose augantis augalas, Lietuvoje jis įrašytas į "Raudonąją knygą", kol kas jis prieinamas tik Lietuvos sodininkams, o vakarų Europos bei JAV šiauriniuose regionuose parduodamas maisto krautuvėse. Lietuvoje parduodamos rėžiuko sėklos, tad jeigu jūsų sode yra kur nedžiūstanti bala - rėžiukui ten patiktų.

Rėžiuko lapelių skonis primena krienus arba garžgarstes, tačiau rėžiuko tekstūra labai švelni. Vienos saujos rėžiuko lapelių užtenka primaišyti į šviežias žalias salotas. Šis augalas vertinamas dėl savo mikroelementų sudėties, kurie veikia priešvėžiškai, naudingi anemikams, padeda nuo kaulų retėjimo. Rėžiukas turtingas organinių kalcio, geležies, jodo ir folio rūgšties junginių, vitaminų A ir C. Aš jį perku ne vien dėl sveikatos, man jis skanus. 

"Rė­žiu­kai sa­lo­toms par­da­vi­nė­ja­mi dau­ge­ly­je Va­ka­rų ša­lių pre­ky­bos cent­rų. Rė­žiu­kų ger­bė­jai tvir­ti­na, kad rė­žiu­kai ne tik pa­ge­ri­na or­ga­niz­me me­džia­gų apy­kai­tą, bet ir ak­ty­vi­na ke­pe­nų, tul­žies ir inks­tų veik­lą. Dau­ge­lio pa­sau­lio ša­lių liau­dies me­di­kai rė­žiu­kų pre­pa­ra­tais iš­va­ro ak­me­nis iš tul­žies pūs­lės, gy­do šla­pi­mo pūs­lės ne­ga­la­vi­mus. Yra faktiškai pa­tvir­ti­ni­ta, jog rė­žiu­kai pa­de­da nuo vir­šu­ti­nių kvė­pa­vi­mo ta­kų li­gų, nuo cuk­ri­nio dia­be­to"...

Paruošimui reikia turėti keptuvę su dangčiu, rankinį blenderį.

Produktai:
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • 30 g sviesto
  • 1/2 svogūno (170-200g)
  • 4 saujos (100-140g) rėžiukų
  • 100 ml balto vyno
  • 1 stiklinė (250 ml) grietinės
  • žiupsnelis (1/8 arb. š.) druskos
  • žiupsnelis (1/8 arb. š.) šviežiai maltų pipirų
  • 1 valg. Š. citrinos sulčių - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Pašaliname stambesnius rėžiukų stiebus. Smulkiai supjaustome svogūną.  
  2. Keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų, ištirpiname sviestą. Pakepiname iki sidabrinės spalvos svogūną, pridedame rėžiukus, išmaišome ir, uždengus dangčiu, kepame dar 2 minutes. 
  3. Pilame vyno, kepiname atviroje keptuvėje dar 2 min., kad vynas nugaruotų. 
  4. Pilame grietinės, pasūdome ir papipiriname, gerai išmaišome. Paragavus, jei trūksta rūgšties, pridedame citrinos sulčių. Pakaitiname, bet neužviriname. Padažą susmulkiname rankiniu blenderiu. 
  5. Pateikiame karštą su žuvimi, arba šaltą kaip panardą skrebučiams.  
  6. Šaldytuve, sandariame indelyje, patiekalas išliks šviežias 4 dienas.


Rėžiukas (Nasturtium officinale). Nuotrauka pasiskolinta Internete. Fotografas Dan Tenaglia, Missouriplants.com.

1 komentaras: