Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-10-09

Netikras zuikis

Netikras zuikis, bulvių purée ir mangoldų troškinys.
Netikras zuikis (meatloaf - angl.) - tai šiauriniuose kraštuose paplitęs patiekalas, tiek Lietuvoje, tiek Vakarų Europe, tiek JAV ir Kanadoje. Jo galima užsisakyti airių virtuvės restoranuose ir pabuose (Irish Pub - angl.).

Čia pateikiu paprastutį mano šeimos receptą, kurio išmokau iš savo tetos Nijolės. Turiu dvi tetas Nijoles - viena gyvena Lietuvos pajūryje, kita - JAV, tai šitas būtent mano amerikonės-lietuvės tetos receptas. Tetos Nijolės "Netikras zuikis" visada labai sultingas, skoniu labai skiriasi nuo maltinukų.

Lyginant su maltinukais, "Netikro zuikio" ruoša yra greitesnė ir lengvesnė: nereik stovėti prie keptuvės - tik šmukšt į orkaitę ir po valandos jau turi vakarienės valgį. Kas paliko nuo vakarienės kitą dieną gali būti sėkmingai atšildoma. Karšti "Netikro zuikio" griežinėliai tinka hamburgeriams (mėsainiaims) gaminti, o šalti - sumuštiniams (tepame duonos riekę majonezu, dedame griežinėlį "Netikro zuikio" ir išilgai supjaustytą raugintą ar marinuotą agurką).

Mano receptas nuo kitų internetinių skiriasi tuo, jog čia mėsos yra maždaug tik pusė tūrio. Tad jeigu koks išlepęs vaikas atstūmia daržoves, šis patiekalas gelbėja reikalą: griežinėlyje "Netikro zuikio" yra porcija mėsos ir porcija daržovių.

Paruošimui reikia turėti kepimui orkaitėje tinkančią gilią blėkutę arba pailgą indą, dubenį; ruošą pagreitins daržovių kapoklė. Išeiga 8-10 porcijų.

Produktai:
  • 500 g jautienos faršo
  • 500 g kiaulienos faršo
  • 250-300 g sausai išvalytų grybų (tinka pievagrybiai, baravykai ir kt.)
  • 1 didelis arba 2 maži svogūnai (200 g)
  • 400 g virtų pupelių (gali būti konservuotos - 1 indelis)
  • 2 pomidorai arba 2 Valg. Š. pomidorų pastos
  • 2-3 Valg. Š. švelnaus skonio majonezo
  • 2 vnt. kiaušiniai
  • 1 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 Valg. Š. jūsų mėgstamų sausų prieskoninių žolelių: čiobrelių, mairūno, raudonėlio, petražolių - nebūtinai
  • 1/2 stiklinės tarkuotų džiuvesėlių - nebūtinai
Padažui:
  • 100 ml balto vyno
  • 1-2 arb. š. krakmolo - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Paruošiame 190°C (375°F) karštumo orkaitę.
  2. Kapokle susmulkiname grybus, svogūnus ir nukoštas pupeles.
  3. Smulkiai supjaustome pomidorus.
  4. Dubenyje sumaišome visus ingredientus, išskyrus džiuvesėlius. Turi gautis minkšta bet neskysta masė, tinkanti formavimui. Jeigu faršo masė perskysta, pilame po saują džiuvesėlių ir vis pamaišome, kol masė taps tinkamo tirštumo. Ant blėkutės suformuojame duonos kepalo pavidalo kepsnį.
  5. Kepame orkaitėje neuždengus, apie 1 val. Termometru patikrinus "Netikro zuikio" vidurį, temperatūra turi siekti 77°C (170°F).
  6. Pateikiame su virtomis bulvėmis arba bulvių purée, šviežių daržovių salotomis arba raugintais kopūstais. 
Padažas:
  1. Iškepusio "Netikro zuikio" inde bus susidarę nemažai sultinio. Perkošiame šį sultinį į mažą puodą per sietelį, statome puodą virti virš mažos liepsnos.
  2. Puodelyje vyno suplakame krakmolą, mišinį pilame į karštą padažą puode. Padažą maišant kaitiname apie 2-3 min., kol sutirštės. 
  3. Šiuo padažu apliejame "Netikro zuikio" griežinėlius lėkštėse.
P.S. Be krakmolo padažą kaitiname 5 min. ilgiau, kad skystis nugaruotų. oks padažas bus skystesnis, bet irgi labai skanus.

"Netikras zuikis" su žoleliųi prieskoniais.

Prieskoningas "Netikras zuikis" tik iš orkaitės.

"Netikras zuikis" be žolinių prieskonių.

"Netikras zuikis" tik iš orkaitės

"Netikras zuikis" pjūvyje.

 P.S. Jeigu kam patinka tamsiai įdegęs "Netikras zuikis", tai kepimo pabaigoje, išliejus apie patiekalą susidariusį sultinį, dar 6-8 min. kepame "zuikį" maksimaliame orkaitės karštyje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą