Netikras zuikis, bulvių purée ir mangoldų troškinys. |
Čia pateikiu paprastutį mano šeimos receptą, kurio išmokau iš savo tetos Nijolės. Turiu dvi tetas Nijoles - viena gyvena Lietuvos pajūryje, kita - JAV, tai šitas būtent mano amerikonės-lietuvės tetos receptas. Tetos Nijolės "Netikras zuikis" visada labai sultingas, skoniu labai skiriasi nuo maltinukų.
Lyginant su maltinukais, "Netikro zuikio" ruoša yra greitesnė ir lengvesnė: nereik stovėti prie keptuvės - tik šmukšt į orkaitę ir po valandos jau turi vakarienės valgį. Kas paliko nuo vakarienės kitą dieną gali būti sėkmingai atšildoma. Karšti "Netikro zuikio" griežinėliai tinka hamburgeriams (mėsainiaims) gaminti, o šalti - sumuštiniams (tepame duonos riekę majonezu, dedame griežinėlį "Netikro zuikio" ir išilgai supjaustytą raugintą ar marinuotą agurką).
Mano receptas nuo kitų internetinių skiriasi tuo, jog čia mėsos yra maždaug tik pusė tūrio. Tad jeigu koks išlepęs vaikas atstūmia daržoves, šis patiekalas gelbėja reikalą: griežinėlyje "Netikro zuikio" yra porcija mėsos ir porcija daržovių.
Paruošimui reikia turėti kepimui orkaitėje tinkančią gilią blėkutę arba pailgą indą, dubenį; ruošą pagreitins daržovių kapoklė. Išeiga 8-10 porcijų.
Produktai:
- 500 g jautienos faršo
- 500 g kiaulienos faršo
- 250-300 g sausai išvalytų grybų (tinka pievagrybiai, baravykai ir kt.)
- 1 didelis arba 2 maži svogūnai (200 g)
- 400 g virtų pupelių (gali būti konservuotos - 1 indelis)
- 2 pomidorai arba 2 Valg. Š. pomidorų pastos
- 2-3 Valg. Š. švelnaus skonio majonezo
- 2 vnt. kiaušiniai
- 1 arb. š. druskos
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1 Valg. Š. jūsų mėgstamų sausų prieskoninių žolelių: čiobrelių, mairūno, raudonėlio, petražolių - nebūtinai
- 1/2 stiklinės tarkuotų džiuvesėlių - nebūtinai
- 100 ml balto vyno
- 1-2 arb. š. krakmolo - nebūtinai
- Paruošiame 190°C (375°F) karštumo orkaitę.
- Kapokle susmulkiname grybus, svogūnus ir nukoštas pupeles.
- Smulkiai supjaustome pomidorus.
- Dubenyje sumaišome visus ingredientus, išskyrus džiuvesėlius. Turi gautis minkšta bet neskysta masė, tinkanti formavimui. Jeigu faršo masė perskysta, pilame po saują džiuvesėlių ir vis pamaišome, kol masė taps tinkamo tirštumo. Ant blėkutės suformuojame duonos kepalo pavidalo kepsnį.
- Kepame orkaitėje neuždengus, apie 1 val. Termometru patikrinus "Netikro zuikio" vidurį, temperatūra turi siekti 77°C (170°F).
- Pateikiame su virtomis bulvėmis arba bulvių purée, šviežių daržovių salotomis arba raugintais kopūstais.
- Iškepusio "Netikro zuikio" inde bus susidarę nemažai sultinio. Perkošiame šį sultinį į mažą puodą per sietelį, statome puodą virti virš mažos liepsnos.
- Puodelyje vyno suplakame krakmolą, mišinį pilame į karštą padažą puode. Padažą maišant kaitiname apie 2-3 min., kol sutirštės.
- Šiuo padažu apliejame "Netikro zuikio" griežinėlius lėkštėse.
P.S. Be krakmolo padažą kaitiname 5 min. ilgiau, kad skystis nugaruotų. oks padažas bus skystesnis, bet irgi labai skanus.
"Netikras zuikis" su žoleliųi prieskoniais. |
Prieskoningas "Netikras zuikis" tik iš orkaitės. |
"Netikras zuikis" be žolinių prieskonių. |
"Netikras zuikis" tik iš orkaitės |
"Netikras zuikis" pjūvyje. |
Seniai sekiau jusu bloga, zavejausi jusu kulinarijos pajautimu, bet.. nieko negaminau🙂 bet stai, prisiruosiau, pagaminau zuiki, pasiruosiau old bay ptieskoniu misinio - viskas fantastiska! Aciu jums;
AtsakytiPanaikinti