Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-05-06

Mimoza


"Mimoza" vadinama sluoksniuota daržovių ir žuvies mišrainė. Pavadinimo kilmė siejama su geltonosios mimozos žiedais, kurių vaizdą primena mišrainės viršus, apibarstytas kiaušinio trynio trupinėliais. Tai vienas iš Sovietmečio deficito ekonomikos kulinarijos šedevrų, išpopuliarėjęs visose buvusios TSRS šalyse. Kaip ir kiti Sovietmečio patiekalai - "Silkė pataluose/kailinukuose" ir "Balta mišrainė alla Olivje" (užsienyje vadinama "Russian Salad"), - "Mimoza" dažniausiai ruošiama šventiniam stalui: Naujiesiems Metams, Velykoms, gimtadieniams ir kt. Produktai paprasti ir prieinami, o prezentacinė išvaizda puiki.

Jeigu švenčiate Kovo 8-ąją, tai rekomenduoju šį patiekalą būtent moters dienos progai. Mat Italijoje Kovo 8-tąją vyrai moterims dovanoja po mimozos šakelę.


Kituose "Mimozos" receptuose siūloma sluoksniuoti grynus ingredientus ir juos laistyti majonezu, tačiau man tokiame patiekale truputį trūksta charakterio, jis primena silkės patalus be silkės. Mat "Silkės patalų" atveju, silkės skonis ir aromatas dominuoja, o daržovės sudaro neutraulią skonio paletę. "Mimozos" gi atveju, visi sluoksniai yra švelnaus skonio, be to, kaip parodė praktika, sluoksniai lengvai subyra juos pertepant majonezu, o liejant skystesnį majonezą, patiekalas tampa pažliugęs (čia aš dalinuosi savo daugkartinių eksperimentų patirtimi).

Aš siūlau man labiausiai patikusį ir pavykusį recepto variantą, kur paruošiamos trys prieskoniais papildytos mišrainytės, kurios išdedamos sluoksniais, lengvai apliejamos palikusiu majonezu pro prakirptą maišelio kampuką, o sekančią dieną patiekalo viršus tik papuošiamas tryniais bei žalumynais. Toks ir paruošimas paprastesnis, ir skonis subtilesnis.

Šią mišrainytę paruošti yra lengva ir smagu. Skoniams persisunkti būtina "Mimozą" nors keletą valandų palaikyti šaldytuve, o geriau per naktį.

Paruošimui reikia turėti 3 nedidelius puodus, 6 dubenėlius, plokščio dugno lėkštę ir formą-indelį (nebūtinai). Aš naudoju plastmasinį nuo ledų palikusį indelį, maždaug 2 l talpos. Dar tinka "Mimozą" sluksniuoti skaidraus stiklo dubenyje, jeigu tokį turite.
Produktai:
Aš "Mimozai" naudoju šį konservą.
  • 1 indelis (350 g) konservuotos lašišos savo sutyse (tinka tunas, šprotai, menkių kepenėlės)
  • 300 g bulvių (2 didelės)
  • 200 g morkų (3 didelės)
  • 4 vnt. kiaušiniai
  • 100 g švelnaus skonio fermentinio sūrio (aš naudoju tarkuotą mozzarella)
  • 1 skiltelė česnako
  • 1/2 saldaus svogūno (dideli rudų lukštų svogūnai)
  • 1/2 stiklinės (125 ml) majonezo
  • 1 kuokštas petražolių, arba krapų, arba žalių svogūnų laiškų
  • 1 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų pipirų
Paruošimas:
  1. Bulves nuplauname ir verdame su lupenomis 20 min.* Morkas nuplauname ir verdame su lupenomis apie 13 min.* Išvirusias daržoves ataušiname sausai, t.y. išpilame visą vandenį ir paliekame aušti atvirame inde, kad laisvai garuotų.
  2. Kiaušinius verdame 9 min.* Perliejame šaltu vandeniu, galima pridedėti ledukų - atauš greičiau. Išlukštename, askiriame trynius nuo baltymų.
  3. Burokine tarka 5-se atskiruose dubenėliuose sutarkuojame bulves, morkas, sūrį, kiaušinių baltymus, trynius. Trynius tuojau pat užsandariname ir paliekame šaltai.
  4. Smulkiai supjaustome svogūną, koštuve arba rėtuke jį nuskalaujame po šalto vandens srove, nusausiname. Nuskalautas svogūnas neturės metališko skonio, mišrainė bus skanesnė. 
  5. Žuvį nukošiame, atskiriame nuo kaulų; žuvies file susmulkiname šakute. Dubenėlyje sumaišome žuvį, svogūnus, po žiupsnelį druskos ir pipirų, 1-2 Valg. Š. majonezo.
  6. Kitame dubenyje sumaišome morkas su pertrintu česnaku, žiupsneliu druskos, 1 Valg. Š. majonezo.
  7. Trečiame dubenyje sumaišome bulves su susmulkintomis petražolėmis ar krapais, žiupsneliu druskos ir pipirų, 1-2 Valg. Š. majonezo.
  8. Sluoksniuojame ingredientus tolygiai paskirstydami ant plokščios lėkštės ir išlygindami jų paviršių sekančia tvarka:
    • žuvis su svogūnu,
    • bulvės,
    • apliejame majonezu,
    • sūris,
    • morkos,
    • apliejame majonezu,
    • kiaušinio baltymai.
  9. Jeigu patiekalas ruošiamas formelėje, iš kurios vėliau perkeliamas į lėkštę dugnu aukštyn, - tai sluoksniavimo tvarka bus atvirkštinė: pradedant baltymais ir baigiant žuvimi.
  10. Paruoštą patiekalą uždengiame ir paliekame šaldytuve stingti ir persisunkti skoniams 2-12 val.
  11. Jeigu patiekalas ruošiamas formelėje, sustingusį patiekalą iškratome iš formelės ant plokščios lėkšės. Puošiame prieš pat tiekiant į stalą: lengvai apliejame majonezu (1-2 Valg. Š. spaudžiame per prakirptą polietileninio maišiuko kampuką), pabarstome kiaušinio trynio trupinėliais, papuošiame žalumynais.
* - virimo laikas skaičiuojamas nuo vandens užvirimo momento.

Sluokniuota "Mimoza" tik iškratyta iš formos.

"Mimoza" papuošta trynių trupiniais ir žalumynais.
"Mimoza", ruošta Velykoms.

2 komentarai:

  1. Labai puosniai ir sventiskai atrodo, reikes butinai pagaminti sveciams :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai labai skanu, pas mus ruošiama per kiekvienas Velykas ir ne tik :)

    AtsakytiPanaikinti