Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2013-10-20

Vištienos sriuba su ankštinėmis pupelėmis


Šitokią sriubytę savo šeimai verda mano draugė Jelena iš Ukrainos. Kartą visi sykiu nuomavomės namelį kalnuose. Jelena pirmoji ryte pakildavo, pirmoji išlėkdavo į slidinėjimo trasą, anksčiau už visus grįždavo į namelį ir išvirdavo sriubos. Kai sugrįždavo visi likę sušalę ir pavargę slidininkai, ši sriuba  jiems sušildydavo pilvus, sugrąžindavo jėgas ir nuteikdavo pozityviai bei optimistiškai. Mano sūnus su tokiu apetitu šlemšdavo draugės išvirtą sriubą, kad man net nesmagu buvo - lygtais vaikas visą dieną nemaitintas.

Jelena, kaip ir aš, nepripažįsta bulvių vištienos sultinyje, jos sriuba neriebi (naudojama tik vištienos krūtinėlė be odos), bet labai soti ir skani. Šiai sriubai virti tiks ir vištienos kogalviai, bet kažkaip yra, kad krūtinėlėje daugiau skonio, daugiau energetinio užtaiso.

"Vištienos sriuba su ankštinėmis pupelėmis" tinka peršalusiems ir išsekusiems jėgas atstatyti. Kaip žinia - pupelės (visuose jų pavidaluose) valo organizmą nuo visokių šlakų, sunkiųjų metalų ir t.t. - jos yra taip vadinamas "detoksifikatorius", padeda sveikstant po virusinės ligos. Žalios ankštinės pupelės labai švelnios, netgi sergant jos neapsunkina skrandžio.

Beverdant sriuba šiek tiek nugaruoja, bet aš niekad nepilu daugiau vandens, kad neatskiesti vištienos skonio. Išeiga maždaug 3-3,5 litrai sriubos, arba 8 porcijos.

Paruošimui reikia turėti didelį (5 litrų) puodą ir koštuvą.
Produktai:
  • 1 vištos krūtinėlės 2 puselės, be odos
  • 1 lauro lapas
  • 5 juodieji pipiriukai
  • 2 arb. š. druskos
  • 2-3 morkos, perpjautos pusiau
  • 1-2 saliero kotai - nebūtinai
  • 1/2 svogūno
  • 1 česnako skiltelė - nebūtinai
  • 300 - 400 g kiaušininių makaronų
  • 300 g ankštinių žalių pupelių
  • kuokštas krapų arba petražolių
Paruošimas:
  1. Vištienos krūtinėles nuplauname, dedame į puodą, pridedame druskos, pipirų bei lauro lapą, pilame 3 litrus tyro (filtruoto) vandens ir verdame 40 min.
  2. Nukeliame puodą nuo ugnies. Išdedame mėsą ant lėkštės. Buljoną liejame per koštuvą į kitą indą. Mėsą supjaustome 1-2 cm gabalėlais (aš sukarpau kulinarinėmis žirklėmis). Koštuve palikusius prieskonius išmetame.
  3. Sultinį ir mėsą grąžiname į išplautą puodą. Pridedame smulkiais kubeliais supjaustytas morkas, svogūną ir saliero kotus (gali būt su lapais), krapų / petražolių stiebus (aš juos perrišu bespalviu siūlu, kad vėliau lengviau būt pašalinti), česnaką, 4-5 cm supjaustytas pupeles. Verdame sriubą dar 10 min.
  4. Makaronus pilame į jau pilnai išvirusią sriubą, tik užviriname ir iškart išjungiame kaitrą. Jeigu virsime makaronus tiek, kiek nurodyta makaronų pakuotėje, tai jie sulips ar ištiž, kadangi sriuba labai ilgai laiko karštį, tai makaronai po 10 min. karštoje sriuboje po dangčiu jau būna paruošti.
  5. Pateikiame sriubą apibarstę karpytais krapais / petražolių lapeliais, su duona arba skrebučiais (krutonais)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą