Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2013-10-19

Špinatų sauté


"Špinatų sauté" -  JAV tautinis patiekalas (sauté - tariasi "sotė" - tai maisto ruošimas keptuvėje, nedideliame riebalų kiekyje, patiekalas troškinasi savo sultyse).  Yra aibė Amerikinių kinofilmų, pradedant nuo 1950-tųjų metų, kur rodomos scenos maždaug tokio pobūdžio: rūpestinga motina keptuvėje varto špinatus, o tuo tarpu vaikai slapstosi kas kur tik gali nuo nekenčiamo patiekalo kvapo.

Man teko panašų šleikštulį patirti viešint pirmąkart JAV 1988 metais. Šaldytas žalias kubas buvo atšidytas keptuvėje, kur jis tapo gličia ir gleivėta mase, ir visa tai buvo pateikta šalia mėsos kepsnio. Kadangi mano namų virtuvėje jokių kankinimų neleidžiama vykdyti, tad šio patiekalo čia nebuvo du dešimtmečius. 

Prie "Špinatų sauté" grįžau visai netyčia. Ruošdama savo mėgstamus žaliuosius troškinus, tame tarpe ir su špinatais, kartą nutariau juos pagardinti ir kartu kiek atvėsinti pridėjus šaltos grietinės šaukštą. Rezultatas - neglitus, sultingas, su tampriais kramtomais lapeliais, česnakiškas patiekalas. Jis tinka būti garnyru ne tik prie steiko (didkepsnio), bet ir prie bet kokios kitos mėsos, žuvies ar jūros gėrybių patiekalo. Vegetarams "Špinatų sauté" patiks derinant kartu su virtais ryžiais arba orkaitėje užkepta bulve. Arba tiesiog galima dubenį "Špinatų sauté" šveisti užsikremtant minkšta duonos riekele. 

Špinatai - tai burokėlių lapų giminaičiai, turtingi oksalio rūgštimi, skatina organizmo apsivalymą, padeda žarnyno veiklai. Špinatai yra puikus šaltinis vitaminų A, B komplekso, C, E, K, karotino, folio rūgšties, magnio, kalcio, geležies, jodo, magnio, fosforo, kalio, natrio augalinių junginių, ir kitų vertingų mikroelementų bei amino rūgščių. Visa tai - gyvos žalios fito-ląstelės, nesulyginamos su vitamianis ir papildais tabletėse.

Oksalio rūgštis - labai sveika organiniame pavidale; tačiau apdorota termiškai, ji tampa neorganiška ir kenksminga, iš čia inkstų akmenligė, geležies ir kalcio trūkumas. Todėl nepatartina špinatų virti. Užtenka lapelius tik įmesti į nuo liepsnos nukeltą karštą keptuvę ir palaikyti po dangčiu 10 min. Jie suminkštės, pasklis lapelių skonis, bet spalva turi likti žalia, nepasikeisti į samaninę.

Šį mano patiekalą noriai valgo sūnus, dukrelė tik kąsnelį paskanauja, bet labai nesibaido. Tad yra tikimybė, jog patiekalas gali patikti ir jūsų vaikučiams, ypač tiems, kas mėgsta troškintus kopūstus.

Šiam patiekalui ruošti nusiperku milžinišką pakuotę jaunų špinatų "Baby spinach" , tačiau karštyje lapeliai susitraukia, jų tūrio lieka mažiau kai penktadalis. Išeiga 4 porcijos, paruošimui reikia turėti didelę keptuvę su dangčiu.

Jeigu naudosite didelius špinatų lapus - tai darbo bus daugiau. Pašaliname kietus kotelius, špinatus nuplauname juos pamerkus dideliame dubenyje vandens. Nusausiname lapus porcijomis salotų džiovinimo karuselėje.  

Produktai:
  • 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 1 vnt. nedidelis svogūnas (120 g)
  • 6 skiltelės česnako
  • 1-4 vnt. čili pipiriukų (kaip "Pekvin" pvz.; chile pequin - angl.) - nebūtinai
  • 1 arb. š.  šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 0.5 kg (1 lb) špinatų lapų, didelius lapus suplėšome iki 5-7 cm dydžio
  • 1 arb. š. rupios druskos
  • 2-4 Valg. Š. tirštos grietinės
Paruošimas: 
  1. Česnakus ir svogūną supjaustome 1 cm kubeliais. 
  2. Virš vidutiniškos liepsnos keptuvėje įkaitiname aliejų. Pradžioje 3 min. vartant apkepiname svogūną, po to pridedame česnaką ir prieskonius, maišant toliau kepiname apie 2 min. 
  3. Sumažiname liepsną iki mažos. Keptuvėn sudedame pusę kiekio visų špinatų (tiek kiek maksimaliai sutelpa keptuvėje, su kaupu), pasūdome. Sandariai keptuvę uždengiame ir taip savo garuose patroškiname špinatus apie 1 min. 
  4. Dabar nukeliame keptuvę nuo liepsnos, sudedame likusius špinatus, viską išmaišome, vėl uždengiame sandariai dangčiu ir taip paliekame patiekalą skoniams persisunkti maždaug 3 min.
  5. Prieš tiekiant į stalą įmaišome grietinę. Mėgaujamės!  

1 komentaras:

  1. Anonimiškas11/03/2013

    Mm.. atrodo gerai. Dar cia yra neblogi vegetariski receptai, jeigu noresi savo meniu praplesti :)

    AtsakytiPanaikinti