Šios salotos buvo pagamintos netyčia, tuštinant po baliaus šaldytyvą, o rezultatas tiek patiko visai šeimai, jog nutariau jį įamžinti, kad ataityje vėl pasigaminčiau. Be to, gal ir kitiems patiks šis mano ekperimentas. Mano sukurtos "Sveikuoliškos salotos" turėtų tikti Kūčioms ir Kalėdoms, mat jose dominuoja žalia ir raudona spalvos. Raudoną papriką salotose galima keisti spanguolėmis.
Sūnaus gimtadienio šventinių patiekalų puošimui turėjau prisipirkusi puokštes krapų, petražolių, baziliko, česnakinio svogūno, dėžutę šviežių daigų "Cikorijų laiveliams". Turėjau palikusių paprikų nuopjovų nuo "Krevečių užkandai" ruoštų kiautelių. Teko pridėti tik žiuljenuotos 1/4 kopūsto galvos, viską aplieti vinegreto padažu (aliejus+rūgštis) ir voilà!
Visi ingredientai sveikuoliški. Kopūsto šiose salotose yra maždaug tiek pat, kiek kitų ingredientų bendrai paėmus. Tad kopūsto skonis nedominuoja. Kopūstas salotoms suteikia traškumo, masės, o skonį sukuria žalumynai ir padažas. Paprika - tai saldumo gaidelė. jeigu vietoj paprikos naudosite spanguoles, tai kartu į salotas įberkite 1 arb. š. cukraus.
Produktai:
- 300 g kopūsto (1/4 galvos) - supjaustyto šiaudeliais
- 1-2 vnt. cikorinių salotų, supjautytų šiaudeliais - nebūtinai
- 100 g žirnelių arba pupelių daigų
- 50-80 g kuokštas petražolių - susmulkintų kartu su minkštais jų koteliais
- 50-80 g kuokštas krapų - susmulkintų kartu su minkštais jų koteliais
- 20 g kitų šviežių žolinių prieskonių: baziliko, šalavijo, čiobrelio, raudonėlio... - nebūtinai
- 50-80 g česnakinių svoguniukų arba žaliųjų svogūnų laiškų
- 1 vnt. saldi paprika (geltona, oranžinė arba raudona) - išvalyta nuo sėklų ir susmulkinta
- 1/2 arb. š. druskos
- 1 Valg. Š. čilių marinato
- 1 Valg. Š. žaliosios ar geltonosios citrinos sulčių, arba obuolių acto
- 2 Valg. Š. vynuogių kaulių ar kitokio sveikuoliško aliejaus, aš naudojau kanapių ir juodgrūdės aliejų mišinį
Paruošimas:
- Visus ingredientus sumaišome dubenyje. Paliekame šaldytuve skoniams persisnkti bent 15 min. Mėgaujamės.
- Šios salotos šaldytuve išlika šviežios iki 2 dienų.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą