Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2013-10-21

Šviežių kalendrų padažas



Kartais šviežios prieskoninės žolelės parduodamos ne rišulėliais, bet šluotos dydžio puokštėmis, o kartais sode augusius prieskonius reikia gelbėti nuo artėjančių šalčių arba sausros... Nesvarbu kokios yra kalendros pertekliaus priežastys, bet šis receptas gali būti labai parankus, ypač kalendros ir visokių prieskoninių žalumynų gerbėjams.

Aš asmeniškai prieskoninių žolelių pertekliaus problemą sprendžiu gamindama "Guakamolę", "Žaliąją deivę", "Čimičiurį" arba "Sveikuoliškas kopūstų ir žalumynų salotas". "Šviežių kalendrų padažas" - dar vienas receptas, bet skirtas būtent vien kalendrai "gelbėti".

Šio recepto šaltinis - pokalbis su Taino genties jauna gražuole kulinare, kurios patiekalais turėjau garbės smaguriauti metiniame Pow Wow suvažiavime (Indėnais šių žmonių nevadinu, nes Indėnai gyvena Indijoje ir jau praėję keletas šimtmečių, kai tapo žinoma, jog  Europiečiams atrasta "Naujoji Indija" yra visai kitas su Azija nesijungiantis žemynas, pavadintas Amerika). Dar turiu užsirašiusi ateičiai labai skanų tos pačios šeimininkės gamintą kukurūzų burbuolių receptą, bet negaliu šio patiekalo paruošti ir nufotografuoti jums, nes jau senokai neturėjau galimybės nusipirkti ekologiškų kukurūzų.

"Šviežių kalendrų padaže" kalendros skonis derinyje su citrinų sultimis pakeičia savo aromatą, skanauja labai "žoliškai". Šis padažas tinka naudoti įvairioms salotoms aplieti, keptai žuviai, krevetėms, jautienos ar vištienos kepsniukams, šašlykams, Meksikos patiekalams (Taco, Burrito, arba apšlakstykite padažu Quesadilla). Vegetarams patiks šis padažas ant ryžių, kukurūzų burbuolių, ankštinių pupelių, virš žarijų paskrudintoms daržovėms: svogūnams, paprikoms, pomidorams, baklažanams, cukinijoms, bulvių puselėms, moliūgo riekelėms...

Produktai:

  • 100 g kalendros (lapeliai ir minkšti koteliai)
    Guascas - visiškai su raudonėliu
    nesusijęs, bet panašaus skonio augalas. 
  • 30 ml alyvuogių ar kito vertingo aliejaus (kanapių, juodgrūdės pvz.)
  • 1 citrinos žievelių tarkiai (žalios ar geltonos)
  • 1 Valg. Š. žaliųjų citrinų sulčių (tiks ir geltonos)
  • 4 vnt. česnako skiltelės
  • 1 vnt. čilė (aitriosiji paprika) - pašalinus sėklas bus mažiau aitrumo
  • 1 arb. š. (žiupsnys) Guascas arba raudonėlio - nebūtinai
  • druskos pagal skonį

Paruošimas:

  1. Sumalame visus ingredientus maišytuve (blenderyje). Gali tekti keletą kartų išjungti blenderį ir mentele nustumti žemyn pakilusias aukštyn kalendros šakeles. Padažas turi būti vientisos konsistencijos, tirštas. 
  2. Tiekiame į stalą tuojau pat. Padažas išlieka šviežias 2 dienas, bet skaniausias pirmą dieną. 
Didžiulė puokštė kalendros sumalus pavirto į vos 100 ml padažo. 

P.S. Europoje "Meksikos raudonėlis" yra žinomas kaip patvorinė piktžolė "Galinsoga parviflora". Apsidarykite, gal pas jus irgi auga?

Prie patiekalo Puerto Rico Taina genties tautinė muzika.

7 komentarai:

  1. Anonimiškas10/21/2013

    Indijoje gyvena indai, o indėnais sutarta vadinti raudonodžius Amerikos čiabuvius...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man teko bendrauti su taip vadinamais "indėnais". Šiuo vienu pavadinimu subendinamos virš 200 tautų, kurios daugiau nei 500 metų gyvena diskriminacijoje: jų kultūros, kalbos, vietovardžiai, teritorijos, istorija... ištrinama, sumenkinama, naikinama. Daug panašumų matau su Lietuvos istorija, tačiau Lietuvoje kutūros, kalbos draudimas ir genocidas netruko tiek ilgai ir nepasiekė tokių tragiškų mąstų. Šiandien lietuviai turi savo valstybę, lietuviškas mokyklas, valstybinę kalbą, Amerikos žemyno tautos iki šiol šito neturi, jie palaiko savo kultūrą šeimose, neformaliuose susbūrimuose, savaitgalio mokyklėlėse, bet negali nei rašyti, nei kalbėti savo kalba jokioje valstybinėje institucijoje. Jų tautybės ir pilietybės nepripažįstamos, suplakamos į vieną "indėnų" rasę. Jie nepritaria jų vadinimui "Indians" - indėnai, jie yra skirtingų tautų žmonės, ir aš gerbiu šį jų nepasidavimą. Iki šiol tenka girdėti Lietuvą tapatinanat su "Russia", netgi kartais paminima "I know Lithuania, - it's actually Russian territory". Iki šiol pasaulyje yra nuomonės, kad Lietuvių kalba - tai tik rusų kalbos tarmė, kad Lietuviški kunigaikščių vardai - tai skandinaviški surusinti vardai ir t.t. Man Amerikos tautų "tylus ištvėrimas" labai suprantamas, gerbiu jų nuostatas ir pajėgas savo kultūrai išsaugoti. Tiesa, lietuviai turi du žodžius: "indai" ir "indėnai", bet kitose kalbose nėra šio skirtumo. Kadangi taip vadinami žmonės nepritaria šiam pavadinimui, tai nieko nekeičia, jog kitoje užsienio kalboje šiam žodžiui suteikiamos dvi formos ir skirtingos prasmės. Reikia gerbti tautų pasirinkimą, pripažinti jų egzistavimą ir vadinti jas taip, kaip jos save vadina. Amerikos tautos nesieja savo kilmės ir kultūros su Indija.

      Panaikinti
  2. Taip ir užuodžiu visus namus pripildytus kalendros kvapo. Man žiauriai skanu kalendra, tiesiog nerealiai:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas12/10/2013

    "Galinsoga parviflora" pazystu puikiai si augala, - pilnas darzas ir gelynas - vadinasi smulkiaziede galinsoga liaudyje amerikonka vadinama, plinta nerealiai tik spek rauti.
    Gaila perskaiciau tik dabar kai ziema, nes pas mane piktzoles ekologiskos, as nei tresiu, nei pesticidu naudoju. Kaip ja galima vartoti, kokiais kiekiais??
    skaidra

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Informacija iš anglakalbiško Interneto: "Galinsoga parviflora" - tai Pietų Amerikos žemyno augalas, ramunėlės giminaitis. Į Europą jis buvo atvežtas 1796 metais ir papildė Kew Karališko Botanikos Sodo (Londone) kolekciją. Vėliau augalas išplito Albiono (Britanijos sala) gamtoje, vėliau ir visame Eurpos žemyne. Augalas pradėtas vadinti piktžole - augalai, kurie nereikalauja didelės priežiūros arba plinta ir užgožia silpnus augalus dažnai taip praminami. Šio augalo švieži lapeliai kotai ir žiedai (vasarą) tinka naudoti salotose, tyrelėse-kokteiliuose, bet kokiame patiekale, o sudžiovinti (žiemą) - atstoja raudonėlį troškiniuose, sriubose, visur, kur gali būti naudojamas raudonėlis. Galinsoga parviflora yra vaistažolė - jos lapeliai numalšina niežėjimą po nudilginimo, lapelis ant žaizdos stabd kraujavimą. Šio augalo naudingumas lyginamas su špinatais, tačiau "Galinsoga Paviflora" laimi dvikovą: 100gm šio augalo yra 3.2g augalinių baltymų ir 1.1g ląstelienos (palyginimui tame pačiame kiekyje špinatų tėra 2.9g baltymų ir 2.6g ląstelienos). Galinsoga Parviflora turi daug kalcio: 284mg -100gm (palyginimui petražolės turi 140mg), vitamino A (beta karotino), magnio, kalio, cinko organinių junginių, B1 (tiamino), B2 (riboflavino), B3 (niacino), ir vitamino C (askorbo rūgšties).

      Panaikinti
    2. "Galinsoga Parviflora" arba "Guascas" - yra vienas veiksmingiausių gamtoje sutinkamų AKF inhibitorių (vaistai nuo aukšto kraujospūdžio). Čia yra tyrimo ir įvertinimo aprašymas: http://www.nutraingredients.com/Research/South-African-herbs-may-offer-blood-pressure-benefits

      Panaikinti