Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-04-04

"Kani" krabų mišrainė


Kai pirmąkart paragavau "Kani" mišrainės, buvau maloniai nustebinta jos švelnaus skonio, žaismingai spagečių pavidalu supjaustytais ingredientais, pasirinktų produktų paprastumu ir puikia tarpusavio darna. "Kani" mišrainėje ingredientai pakeičia savo individualų skonį ir sukuria naują, nepatirtą gaivumą. Man ši mišrainė buvo nuostabus atradimas; paragaukite, gal patiks ir jums. Mano vaikai ber balius renkasi vietas prie stalo arčiau šios mišrainės, o tai jau daug ką sako.

Šioje mišrainėje naudojamos "Krabų lazdelės". Tai yra žuvies produktas, dažniausiai gaminamas iš šiaurinių jūrų menkės, saidos, Pietryčių Azijos vandenų baltojo karšio arba karoso. Žuvies mėsa malama ir verdama, pridėjus krakmolo, kiaušinio baltymo ir pagardų. Pagaminta masė vadinama "surimi" - tai Japonijos tradicinės virtuvės patiekalas. Iš surimio masės paprastai gaminami kamuoliukai, kurie pasakninami įvairiais prieskoniais, padažais, sultiniu.

"Krabų lazdelių" gamyba prasidėjo 1973 metais ir šiandien jos tapo populiariausiu surimi patiekalu. Iš surimi masės suformuojami lakštai, kurie susukami į lazdeles ir nudažomi raudonais maistiniais dažais, siekiant imituoti krabo mėsos vaizdą. Geresnės kokybės krabų lazdelėse skoniui naudojamas natūralus krabų kiautų nuoviras, žemesnės kokybės produkte - dirbtiniai pagardai. Aš visada atskiriu juos pagal kainas, kai pasirenku dvigubai brangesnį produktą, tai dažniausiai ir skonis būna natūralesnis, mažiau jaučiasi krakmolas.

Skaniau mišrainėje naudoti virtų krabų mėsą. Tačiau daug laiko užima krabų mėsos išgvildenimas. Kartais aš naudoju konservuotą krabų mėsą white crab meat - angl. Ji parduodama 170 g arba 300 g indeliuose. Kainuoja brangiai, bet dėl švenčių apsimoka paįvairinti stalą. Konservuose ar atskirtos iš kiautų virtų krabų mėsos neįmanoma suformuoti į juosteles. Tokiu atveju aš rekomenduoju formuoti mišrainę užkandžių lėkštelėse, žiedo formoje. Kulinarinę žiedo formą galima nusipirkti specializuotose įrankių ir indš parduotuvėse, arba ją galima pasigaminti iš tuščio metalinio konservų indelio, arba plastmasinio indelio, nupjovus dugną.

"Kani" salotoms visi produktai pjaustomi 3 mm pločio ir maždaug 12 cm ilgio juostelėmis. Man kruopštus pjaustymas užtruko apie 15 min., o patiekalas susivalgė pergreitai. Savo mišrainę puošiu karambolos arba citrinos griežinėliais.

Paruošimui reikia turėti patogų aštrų peiliuką, kulinarines žnyples - maišymui ir "sūkuriniam" pateikimui lėkštutėse. Išeiga: 8 mažos porcijos.

Produktai:
  • 400-500 g virtų krabų mėsos arba 10 vnt. krabų lazdelių
  • 4 agurkėliai arba 1 angliškas besėklis agurkas
  • 100 g Japoniškų jūrų kopūstų "Wakame"; arba 6 saliero stiebai* - tik šviesūs iš gūžės vidaus
  • 1 Valg. Š. masago ikrų - labai smulkučiai raudonieji ikriukai - nebūtinai
  • 1 Valg. Š. panko džiuvesėlių - visiškai balti kvietinės duonos trupininiai džiuvesėliai - nebūtinai
  • 1 Valg. Š. sezamo sėklų - nebūtinai
Padažui:
  • ½ arb. š. druskos
  • ½ arb. š. cukraus
  • 1 arb. š. aštriųjų pipirų marinato arba jūsų mėgstamo čilės padažo
  • 2 Valg. Š. švelnaus skonio majonezo
  • 2 Valg. Š. citrinų sulčių arba ryžių acto
  • ½ arb. š. paprikos miltelių - nebūtinai
  • ½ arb. š. šviežio tarkuoto imbiero - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Padažo ingredientus sumaišome puodelyje ir paliekame šaltai.
  2. Krabų mėsą išskaidome plonais ruoželiais. Jeigu naudojame krabų lazdeles, jas supjaustome išilgai plonomis juostelėmis.
  3. Jeigu agurkų žievelė kieta, ją nuskutame. Agurkus supjaustome 10-12 cm ilgio plonomis lyg spagečiai juostelėmis.
  4. Jūrų kopūstus "Wakame" supjaustome lapai plonomis ilgomis juostelėmis, kartais parduodami jau plonai supjautyti "Wakame". Jeigu naudojame salierus vietoj kopūstų, juos išvalome (žiūrėk kaip - žemiau) ir supjaustome išilgai plonyčiais lyg spagečiai ruoželiais.
  5. Visus ingredientus sumaišome dubenyje, apliejame paruoštu padažu, užbarstome masago ikriukų (arba panko džiuvesėlių / arba sezamo sėklų) ir sukamuoju judesiu žnyplėmis lengvai išmaišome. Pateikiame tuojau pat. 
Skoniui ir spalvai paįvairinti pasirinkite vieną iš sekančių priedų: 
(Viską pjaustome plonyčiais ilgais ruoželiais)
  • 1 ananaso šerdis
  • 2 morkos
  • 1/4 žaliosios papajos, būtinai kietos
  • 1/2 mango, būtinai kieto
  • 1/2 poro

"Kani" mišrainė suformuota žiedo formoje. Čia naudoti parūkyti stintenės ikrai (мойва - rus.).
Formuojant mišrainę žiedo formoje, ingredientus pjaustome kubeliais. Žiedą statome ant lygios pjaustymo lentutės. Formavimas pradedamas nuo ikrų, toliau - sluoksnis krabų mėsos sumaišytas su padažu (arba majonezu), agurkai ir jūrų kopūstai. Visas cilindro turinys lengvai sustangrinamas stiklinės dugnu, po to išspaudžiamas tiesiai į lėkštelę.


 *Salierų stiebų valymas nuo plaušų
Išoriniai saliero stiebai yra tamsesnės spalvos, jie kartesni ir puikiai tinka sriuboms bei troškiniams. Saliero lapija tinka lapinėms salotoms, žuvies patiekalams. Mišrainėms naudojami tik šviesūs, vidiniai gūžės stiebai. Salierus ruošiame sekančiai:
  1. Nupjauname salieruose esančias jungtis - jos atrodo lyg sustingę sąnariukai.
  2. Pašaliname iš salierų plaušus:  
  3. Pašaliname iš salierų plaušus:
    • tarp peiliuko ašmenų ir nykščio užgnybiame saliero koto išorinės žievelės 2 mm, palengva lupame žemyn - turėtų lyg siūlai išsitraukti plaušai. Palikusius ar nutrūkusius plaušus pašaliname lygiai taip pat užgnybdami iš koto antro galo;
    • kitas būdas - laužiame saliero stiebą pusiau; dabar palikę plaušai lengvai išsitraukia pirštais. Laužiame vėl ir vėl, kol pašalinami visi kieti saliero plaušai.
Keli plaušai gali palikti, jie skonio nepagadins ir kramtant nesijaus.





    9 komentarai:

    1. Va tokias mišraines labai mėgstu:)) Reiks išbandyti:))

      AtsakytiPanaikinti
    2. Super! Kaip tik Velykoms padarysiu,nes ieskojau kokio nors paprasto ir idomaus recepto. As matau nuotraukose,kad tu pati darei dvieju rusiu? Viena su priedais ir kita - be? Gal patartumei kaip skaniau? Aciu.

      AtsakytiPanaikinti
    3. Odeta: džiaugiuosi, jog patiko receptas, tikiuosi, jog patiks ir pagamintas rezultatas.

      Lina: gaminau šią mišrainytę daug kartų, nevisad turejau po ranka visus produktus, bet skanu buvo visada. Su ikriukais man skaniau, dabar turiu jų šaldiklyje jų visą indelį, tai užteks keliems kartams. O jei daryti su džiuvesėliais, reik žiūrėti, kad jie nesušlaptų, tik paskutiniu momentu prieš tiekant į stalą džiuvesėliais barstome mišrainę.

      AtsakytiPanaikinti
    4. Noreciau ir as sita misraine pasigaminti. Turiu kelis klausimus: pipiru marinato as greiciausiai nesigaminsiu,nes niekur kitur nepanaudosiu (niekas astriai nemegsta pas mus). Koks cili padazas labiausiai cia tiktu?
      Dar idomu kaip salieras pjaustytas siaudeliais susivynioja i sukuri?

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. 1. Galite nusipirkti marinuotas aitriasias paprikas, kokį 200 ml talpos stiklainiuką. Kai sunaudosite visą actą salotose ir mišrainėse, tai vėl galite papidyti obuolių actu į tą patį stiklainiuką. Po savaitės-kitos naujai pagaminto čilių marinato skonis vėl bus tinkamai aštrus ir aromatingas. Tik pirkite kur nenaudojami jokie konservantai ir dažikliai. Ara galima kelis lašus užlašinti Tabasco padažo. Tinka bet koks skaidrus beveik bespalvis čilių padažas. 2. Kai dėjau mišrainę į lėkšteles, tai ėmiau iš dubens žnyplėmis ir lėkštėse sukau į sūkurius (panašiai darau ir su spagečiais).

        Panaikinti
      2. 1. Gal geletumet parekomenduoti marinuotu ciliu gamintoja (gyvenu JAV)? Ar be konservantu/dazikliu galima rasti standartinese maisto parduotuvese ar tik Whole foods?
        2. Del salieru tai man neitiketina kaip toks nelankstus stiebas susisuka i sukuri :)
        3. Dar turiu klausima del majonezo. Labai megstu Vegenaize, bet kelis kartus ji imaisius i misraines (baltaja, krabu) jos labai greitai "pavandenija", gaunas kaip sriuba. KOks dar butu majonezas svelnaus skonio , kuris nesukeltu tokio nepageidaujamo efekto?

        Panaikinti
      3. Aš dažnai perku Peppadew saldžiai marinuotus pipiriukus, salotoms ir mišrainėms naudoju tiek pipirus, tiek jų marinatą, juos parduoda beveik visos krautuvės, netgi Shoprite ir panašiai, dažniausiai jų būna šalia gurmaniškų sūrių skyrelyje: http://www.peppadew.com/products/en/5/

        Dar labai mėgstu mažas žalsvas marinuotas čiles, neturiu dabar po ranka stiklainiuko, maždaug atrodo taip: http://www.tienda.com/food/products/vg-30.html?gcs=1

        Arba šitos Peperoncini čilikės, panašios kokias perku: http://www.mezzetta.com/product/10100105.html?Search=mezzetta

        Jų būna pirkti visuose maisto didelėse krautuvėse skyriuje tarp pomidorų padažų, alyvuogių ir marinuotų agurkų.

        Kai užtinku nusipirkti skanias marinuotas čiles, tai perku po 12 stiklainiukų, man jie greit susinaudoja, net ryte kiaušinienės be čilių nevalgau. Mano naminiai marinuoti pipirai visada aštresni gaunasi negu pirktiniai, tad maniškiai ilgiau "nesusivalgo" :)

        Panaikinti
      4. Labai plonai pjaustykit salierus, po padažu jie dar suminkštės ir taps lyg spagečiai lankstūs. Aš paskutiniu metu vien tik alyvuogių aliejaus majonezą tenaudoju - man jis pats skaniausias ir mišrainės ilgai šviežios lieka, nepažliunga. "Spectrum Naturals Organic Mayonnaise with Olive Oil" - labai skanus, jį parduoda WholeFoods, dar labai geras "Майонез Махеевъ «Оливковый»" - JAV jį parduoda Rusiškos delikatesų krautuvės, o Lietuvoje mačiau Maxima pardavinėjo kažką panašaus.

        Panaikinti
      5. Sirdingai dekoju uz issamius atsakymus :)) Butinai pasinaudosiu jusu patarimais :)

        Panaikinti