Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-03-04

Padažas ir panardas "Žalioji deivė"


Ar kada matėt, kaip vaikai persivalgo šviežiom daržovėm? Aš mačiau: kiekvienąkart, kai daržovės pateikdavau su panardu (dip - angl.) "Žalioji deivė". Visi suaugę, paragavę šio subtilaus kulinarinio šedevro, nešykštėjo išreikšti komplimentų ir nuostabos. Iš pateiktų recepte ingredientų gaunasi nemažas kiekis padažo, tačiau patikėkit, jeigu valgytojų 6 ar daugiau, to kiekio užtenka tik 1 kartui; svarbu tik, kad būtų ką į padažą nardinti: mano "praktikoje" kartą net visi svogūnai ir duona pasibagė, - mat šio žalsvo gėrio juk neįmanoma sustoti valgyti.
Padažas "Žalioji deivė" buvo sukurtas 1923 metais aktoriui Džordžui Arlisui pagerbti. Renginys vyko San Francisko viešbučio "Palace Hotel" restorane, svečiai rinkosi spektaklio "Žalioji deivė" sėkmei atšvęsti... Ir štai restorano šefas Riomeris tai progai sudėjo šviežių prieskoninių žolelių buketą, pagardino keliais šlakeliais citrinos sulčių, ir paskandino šią žalią skonio ir kvapo simfoniją grietinės ir majonezo mišinyje. Padažas sužavėjo svečius ne tik savo skaisčiai žalia spalva, bet ir nuostabiai subalansuotu skoniu. Jis puikiai dera tiek prie šviežių salotų, tiek mišrainėse, tiek keptai vištienai ar žuviai aplieti. Pateikite šį padažą mažame dubenėlyje kaip panardą (dip - angl.) šparagams, ridikėliams, agurko ar morkos ketvirčiams, saliero stiebams, pitos duonos trikampėliams, bulvių traškučiams, virtoms krevetėms ar krabams.
Skirtingai nuo šiuolaikinės versijos, tradiciniame padaže nebuvo naudojamas avokadas, bet liudininkai tvirtina, jog padažas "Žalioji deivė" per savo premjerą buvo pateiktas ant salotų, kurių sudėtyje buvo avokadas, burokėliai, agurkai ir šviežių salotų lapeliai. Avokadas šio padažo/panardo skoniui suteikia "riešutiškumo", o tekstūrai - tirštumo.
Padažo esmė - šviežių žalių prieskonių puokštė. Aš visad stengiuosi parinkti bent 3-4 žolelių mišinį, neskaitant laiškinio česnako arba poro. Kuo daugiau įvairovės, tuo padažo skonis bus subtilesnis. Naudojami tik prieskonių lapeliai, kieti stiebai pašalinami. Nuskabytus žalumynų lapelius negrūdant sudėjus į stiklinę, turi gautis maždaug 3/4 stiklinės tūrio.

Paruošimui reikia turėti blenderį arba visus kietus ingredientus teks labai smulkiai kapoti aštriu peiliu ir grūsti grūstuve, kaip tai darė šefas Riomeris. Išeiga 400-500 ml.
Produktai:
  •  3/4 stiklinės (30 g) šviežių žolelių mišinio: petražolių, peletrūno (tarragon), laiškinio česnako (chives) arba poro, kalendros (cilantro), krapų arba baziliko, truputis raudonėlio (oregano), prieskoninio šalavijo (sage)
  • 1/2 stiklinės (120 ml) švelnaus skonio majonezo arba veganezo
  • 3/4 stiklinės (180 ml) grietinės
  • 2 valg. Š. šviežiai spaustų citrinos sulčių, gali būti žaliosios citrinos arba 5% vyno acto
  • 1/2 arb. š. čilių marinato  arba 1/8 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1/2 avokado minkštimo (apie 80 g) - nebūtinai
  • 2-3 vnt. aliejuje sūdytų ančiuvių filė arba 1/2 arb. š. druskos be priemaišų
  • 1/2 arb. š. cukraus
  • 1 skiltelė česnako - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Ančiuvius nuplauname ir nusausiname. 
  2. Visus produktus sudedame į blenderio indą, gerai  išplakame iki vientisos masės. Paragaujame, jei reikia, daugiau pasūdome ir papipiriname.
  3. Paliekame šaldytuve skoniams persisunkti mažiausiai 1 val. Jeigu padažas gaminamas su avokadu, jis išlieka šviežias šaldytuve 1-2 dienas. Be avokado pagamintą padažą saugome iki 4 dienų.
 



    4 komentarai:

    1. Anonimiškas5/12/2011

      Sveiki,
      Pasigaminau si padaziuka, visai neblogai gavosi, jau suvalgiau nemaza dali su agurkais ir morkom:) Tik man kilo klausimas del zoleliu, as bandziau su krapais, petrazolem, poru, raudoneliu, tai viska pramuse krapai, ir nezinau, ar man tai labai patiko, tas krapu skonis :) Idomu su kokiom zolelem jus dazniausiai darot, koks jums atrodo derinys labiausiai vykes?

      AtsakytiPanaikinti
    2. Aš krapus mėgstu, bet dažniausiai mano puokštėje jie nesudaro daugiau kaip 1/3 žolelių turinio. Krapų stiebai turi daugiau skonio, negu "lapeliai", jei juos taip galima pavadinti. Aš krapų stiebus palieku sriubai virti, o kartais išvis be krapų apsieinu ruošdama šį receptą. Mano mėgstamiausi yra čiobreliai, šalavijas, petražolės, kalendra. Aštresnio skonio žoleles naudoju labai ribotai, tik 1-2 šakeles: mairūnas, peletrūnas, rozmarinas, raudonėlis, savory (nežinau kaip lietuviškai).

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Anonimiškas7/15/2013

        Savory - kalninis dašis :) Aš iš paveikslėlio jį atpažinau, pas mane darže auga :)

        Panaikinti
    3. Anonimiškas3/05/2014

      Panardas - labai keistas kulinarinis terminas:) Ar lietuviški "dažinys" ir "mirkalas" Jums neįtiko dėl to, kad dažniausiai juos valgome su blynais? Aušra

      AtsakytiPanaikinti