Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2010-06-21

Bulvių purée


Nevadinu šio patiekalo bulvių koše, kadangi visi, kas vadina koše, gamina kitaip. Jeigu ruošdama purée negaunu aksominio purumo, reikiamos spalvos ir skonio - tai "skaityk" visai dienai nuotaika sugadinta.
Bulvių purée - mano mėgstamiausias patiekalas, asocijuojantis su namų šiluma, jaukumu, atsipalaidavimu. Kai grįžtu iš kelionės po egzotiškus kraštus arba iš baliaus, prisiragavus daugybės skanėstų, vienintelis, ko kitą dieną trokšta mano skrandis, - tai bulvių purée, ir čia man nepakišit bile ko.
Šis garnyras pasižymi tuo, kad jis puikiai dera prie bet kokio kito patiekalo neužgesindamas jo skonio paletės. Aš servuoju bulvių purée prie troškintų daržovių, mėsos kepsnių ar troškinių, balandėlių, salotų ir kt. Gerai pagaminta purée turi būti be gumuliukų, nesprangi, nelipni - tokia tinka vaikučiams maitinti nuo 12 mėn. amžiaus. 
Mano virimo praktikoje pastebėjau, jog bulvių purée paruošimui geriau tinka sultingos bolvės, kurių yra šiurkšti žievelė (kaip Yukon, Russet arba Idaho rūšys). Visai netinka raudonų ar glotnių lupenų, lipnios bulvės. Jeigu bulvių purée išplakta pakankamai skysta, tai servavimui jokio švirkšto nereikia terlioti: tik šast ir "pumpurėlis" nulydo į lėkštę tiesiai nuo samtuko. 
Paruošimui reikia turėti elektrinį plaktuvą (mikserį), plieninį puodą. Pagaminto kiekio užtenka 6 ar daugiau asmenų.

Produktai:
  • 4-6 stambios bulvės (0.8 kg)
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 70 g sviesto
  • 100 ml ir daugiau pieno

Paruošimas:
  1. Bulves nuskutame, nuplauname šaltu vandeniu, supjaustome smulkiais kubeliais ir dar kelis kartus perplauname labai šaltu vandeniu. Esmė yra tame, jog reikia išplauti dalį bulvėse esančio krakmolo, jeigu vanduo šiltas, - bulvės pasidengia gličia plėvele ir krakmolas neišsiplauna.
  2. Bulves vandenyje užviriname, pasūdome bei, sumažinus liepsną iki mažos ir puodą pusiau pridengus dangčiu, dar pakunkuliuojame apie 20 min. Bulvės neturi pervirti. Paruoštas bulves pasmeigus peilio galiuku jos turi būti labai minkštos, bet nesubyrėti.
  3. Tolimesnis paruošimas vyskta dar neatšalusiame puode. Išpilame iš puodo vandenį ir į karštas buves sudedame sviestą bei pilame 100 ml pieno. Pirma neįjungto mikserio galais bulves sugrūdame kol jos pavirsta koše. Po to įjungiame mikserį ir bulves plakame, jei reikia, pamažiukais vis pildami daugiau pieno.
  4. Ideali buvių purée turi būti ne skysta, bet pakankamai minkšta, lyg plakta grietinėlė, be gumuliukų.

Pateiktam bulvių purée receptui paįvairinti pasirinkite vieną iš šių priedų: 
  •  30-50 g tarkuoto parmezano sūrio
  • 1 česnako skiltelė, sutraiškyta  (mano sūnelio ir vyro mėgstamiausias variantas)
  • 1 valg. Š. švelnaus skonio garstyčių
  • 1 virta ir sutrinta morka - suteikia purée oranžinių šlakelių, tinka prie keptos anties
  • 1 svogūnas, pakepintas aliejuje
  • 1/2 stiklinės smulkiai supjaustytų petražolių arba krapų
  • 1/2 stikinės smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų, laiškinio česnako arba porų

    4 komentarai:

    1. Tobula...Labai ačiū už recertą!:)

      AtsakytiPanaikinti
    2. Ačiū Jums, kad pas many užeinate :)

      AtsakytiPanaikinti
    3. Anonimiškas2/12/2014

      Skaniai atrodo, bet bulves reikėtų dėti į verdantį vandenį, kad nežūtų vitaminai ))

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Aukšta temperatūra, kontaktas su oru ir vandeniu lemia vitaminų ir kitų maistingų medžiagų suirimą maiste, ypač B ir C vitaminus tai veikia. Yra mokslinės studijos, įrodančios jog jau po 5 min. virimo apie 60% augaliniame maiste esančio vitamino C kiekiai suyra. O po 20 min. virimo vitaminų ir maistingų medžiagų kiekiai augaliniame maiste sumažėja daugiau nei 90%... Bulvės turtingos vitaminais C ir B6, bet virtose ar keptose bulvėse šių vitaminų belieka tik nežymūs kiekiai. Tad ar dėsite bulves į jau verdantį, ar į šaltą vandenį, verdant neišvengiamai prarasite daugiau nei 90% vitaminų. Aš termiškai apdoroto maisto vitaminų praradimą kompensuoju šalia pateikdama milžinišką dubenį šviežių salotų, o desertui - vaisių skilteles ir uogas.

        Panaikinti