Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2013-10-24

Taino Aravakan kukurūzai


Kasmet Amerikos žemyno tautos susivienija Paw Waw šventėje - tai vietinių tautų suvažiavimas, vykstantis didelėje atviroje teritorijoje (šiuo atveju tai vyko žirgų lenktynių hipodromo pievoje) mažiausiai 3 paras. Iš dabartinės Kanados, JAV, Meksikos, pietų Amerikos žemyno bei salų suvažiuoja šokėjai, virėjai, amatininkai, menininkai ir meistrai, bei susirenka didelė minia žiūrovų. Žmonės puošiasi nuostabiausiais rankų darbo kostiumais ir papuošalais. Šventės metu vyksta šokių, būgnavimo konkursai, atliekamos ritualinės apeigos, dalinamasi patirtimi, jaunimas mokinamas meistrauti. Vyrai dalyvauja įvairiose rungtyse ir imtynėse. Palei teritorijos kraštus išsidėsčiusiose palapinėse vyksta prekyba gražiausiais rankdarbiais ir skaniausiais patiekalais.

"Indėnai" - tai europiečių pavadinimas, neišskiriantis virš 200 įvairių tautų, su savo kalbomis, tradicijomis, istorija, kultūra. Juos vienija istorija - t.y. europiečių atvežtas genocidas, bei tautų nuolatinis pasipriešinimas kultūriniam sunaikinimui. Šių tautų kultūras vienija ir tai, jog jose labai svarbią vietą užima pagarba gamtai, išminčiai, vyresnei kartai, optimizmas ir tikėjimas gyvenimo prasmingumu. Jie yra pasakotojų tautos, žodiniu būdu perduodantys savo žinias, papročius, legendas ir pasakas. Todėl mano perdėtas smalsavimas "kodėl", "iš kur", "kokiu pagrindu", "kas jus išmokino", "ar tai tik jūsų šeimos, ar tai genties tradicija" buvo priimtas geranoriškai ir laiko nepašykštėta mano visus smalsavimus patenkinti.

Dievinu amerikos tautų virtuves. Visada žavi paruošimo paprastumas, produktų natūralaus pavidalo išlaikymas, spalvų ir skonių įvairovė. Mano pastebėjimu, yra daug bendrumo su itališka kulinarija, tik jeigu iš jos pašalinsime pastą-makaronus, bei 10 kartų sumažinsime aliejaus sąnaudas.

"Taino Aravakan kukurūzus" ragavau ir gavau receptą dalyvaudama minėtame Paw Waw iš mielos jaunos virėjos, atvykusios iš dabartinės Puerto Rico salos, šimtmečiais priklausiusios Taino genies, Aravak tautinei grupei (aravakų kalboje "taino" reiškia "taika").

Receptą užsirašiau čia sau - kad nepamirščiau, ir jums - jeigu kam bus įdomu.

Jaunoji Taino genties šeimininkė naudojo savo pačios užaugintus milžiniškų margaspalvių (geltonų, rusvų ir rudų) grūdelių kukurūzus, "Adži kabaljero" čiles bei savo gamybos sūrį. Ji man patarė, jog pagal skonį tinka ir feta sūris - tik nelabai sausas; tinka bet kokie čilės pipirai, kaip pvz. halapenjo, bei bet kokie kukurūzai. Tad yra daug laisvės, galima bandyti gamybą.

Išeiga 8 porcijos.  Paruošimui reikia turėti grilį arba didelį puodą.

Produktai:
  • 8 kukurūzų burbuolės
  • 1 arb. š. druskos 
  • 50 g žalių svogūno laiškų
  • 50 g sviesto arba aliejaus
Produktai padažui:
  • 150 g "Feta" arba "Bryndza" tipo sūrio, riebesnio 
  • 1 vnt. šviežia čilė (pagal skonį)
  • 200 g kalendrų arba petražolių (didelis kuokštas)
  • 1-os citrinos sultys 
  • 1-os žaliosios citrinos sultys
Paruošimas:
  1. Kukurūzų burbuoles išvalome nuo plaušų ir verdame pasūdytame vandenyje 5-10 min. (tos margaspalvės burbuolės verda ilgiau); arba kepame burbuoles ant grotelių virš grilio, kol grūdeliai išsipūs ir pradės ruduoti. 
  2. Smulkiai supjaustome svogūnų laiškus. 
  3. Padažui skirtus ingredientus suplakame blenderyje. Turi gautis tirštas ryškiai žalias padažas.
  4. Karštus kukurūzus išdedame ant lėkštės, aptepame sviestu arba apliejame aliejumi. Dabar dosniai apliejame žaliu padažu ir apibarstome svogūnais. 
  5. Pateikiame tuojau pat kaip užkandį arba vegetarišką patiekalą. Labai tinka pikniko gamtoje. metu.
P.S. Kukurūzus galima kepti tiosiog laužo žarijose (tikriausias Taino paruošimo būdas), bet tada jie turi būti neišvalyti nuo burbuoles dengiančių žalių lapų arba teks vynioti į aliuminio foliją, kas yra nesveika. Arba pasmeigus kukurūzo burbuolę ant iešmo, kepame laikydami virš laužo liepsnos - vaikams turi patikti šis būdas.

Šokėjai kviečiami pasiruošti konkursui. 

Šokėjos su savo gamybos kostiumais - spalvos ir apranga atspindi tautą, gentį ir šeimą.

Šokyje rungtyniauja įvairių tautų ir įvairaus amžiaus moterys. Judesiai primena paukščio skrydį. 
Jaunos merginos vos kojų pirštų galiukais atsispiria nuo žemės.

Atogrąžų regiono tautos kviečia visus prisijungti bedram šokiui ir dainai pagal būgno ritmą. 

Vyrai ir moterys šoka ratu dviejose eilėse, kurios vėliau juda viena šalia kitos.

Susijungusios dvi eilės pradeda vingiuoti.

Šokėjų lyderiai.

Nuogumas ir tatuiruotės - tai tautinio kostiumo dalis.

Inka tautos (Peru teritotija) raštuotas megztukas iš lamos vilnos - mergaitei.

Inka tautos raštuotas megztukas - berniukuui.

Inka tautos kepurė, lamų vilna dažyta augalinais dažais. 

Kitos tautos vilna - veliama. 

Austi vilnoniai kilimėliai.

Tautiniai suvenyrai, sapnų gaudyklės ir papuošalai.

Ginklai.

Sapnų gaudyklė, kabinama virš lovos ar gulto, veja šalin blogus ir beprasmiškus sapnus. Oda ir plunksnos.

Gražus veidas ir stiprus žvilgsnis. Amerikos tautų išlikę palikuonys - stiprios savigarbos žmonės.

Rankų darbo ekologiški žaisliukai, šlepetės.

Kaukės apeigoms ir interjerui (tarp švenčių).

Austas ir virvele siuvinėtas sijonas.

Austas ir virvele siuvinėtas sijonas.

Marškinėliai su užrašu: "Saugumo tarnyba kovje su terorizmu nuo 1492 metų"

Matriarchalinė dievybė, prarijusi uraganą, kad apsaugoti pusiaujo tautų salas. Ji išleidžia vėją kai žmonės negerbia gamtos.

Šiaurės Amerikos tautiniai batai.

Odiniai batai ir karoliukais siuvinėtos piniginės.

Aztekų (actekų) namus saugojanti dievybė.
Medžiotojų trofėjai. 

Labai gražūs plonos odos drabužiai moterims, autoriniai darbai.

Būgnai šokėjams - šokėjai dažnai patys dainuoja ir būgnuoja sau ritmą.

Navaho tautos suvenyrai.

Mano dukra su mylimiausia rankų darbo lėlyte, apsigaubusi Navaho ploniausios ir švelniausios vilnos skraiste. Austų drabužių ir anklodžių spalvos reprezentuoja metų laikus, šiuo atveju viena pusė - ruduo, išvirkščia pusė - pavasaris.

Madžiotojų trofėjai panaudojami apeidinių kostiumų ir kaukių gamybai.

Vyrų šokių konkursas. Amerikos Valstijų vėliava neša rimtį ir liūdesį. 

Vyrų šokiai.

Vyrų šokiai.

Šokėjų kostiumai iš nugaros.
P.S. Jeigu susižavėjote Amerikos žemyno tautų rankdarbiais, tai galite jų nusipirkti National Geographic Internetinėje parduotuvėje: http://shop.nationalgeographic.com/
Į paiešką šveskite žodį "alpaca" ir matysite didžiulį pasirinkimą autentiškų švelniausios vilnos, šilčiausių ir lengviausio svorio raštuotų megztinių, šalikų, kepurių, liemenių, skraisčių ir lovatiesių.


Kviečių pasižiūrėti seniausio Amerikos tautinių šokių video įrašo: https://www.youtube.com/watch?v=igmpvrRQIkI

5 komentarai:

  1. Labai įdomus reportažas ir kukurūzų receptas. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Su didžiuliu malonumu perskaičiau ir peržiūrėjau nuotraukas. Labai įdomu, ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Viktorija, nerealiai čia viską aprašei, parodei....tiesiog viską "prarijau":)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū už komplimentus! Kai tik gausiu nusipirkti ekologiškų kukurūzų, tai pasimatys ir patiekalo nuotrauka. Deja Pow Wow šventėje išsibaigė mano fotiko baterija, tai didesnę grožybių dalį teko "fotografuoti" tik akimis, ir neturiu įamžintos recepto autorės su jos patiekalais.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Matosi, kad kiekvienos šalies tautiniai rūbai yra sukurti remiantis skirtingomis vertybėmis, tradicijomis ir įsitikinimais. Labai informatyvūs ir įdomus straipsnis.

    AtsakytiPanaikinti