Tai antras mano firminis lašišos receptas. Jo išmokau besivaišindama pas draugę egiptietę, vardu Nevien. Jos vaikučiai visiškai nevalgydavo žuvies, tačiau mėgdavo jautienos steikus su česnakiniu padažu. Šis žuvies receptas stebuklingai tapo Nevien vaikučių mėgstamas, tad aš pasinaudojau draugės pavyzdžiu ir pati prijaukinau savo šeimą valgyti skanią česnakinę lašišą.
Žuvis supjaustama vienos porcijos gabais, trumpai pamarinuojama baltame vyne - kaip pvz. Chardonnay, po to žuvis ištrinama aliejumi bei česnakais, ir kepama orkaitėje ant daržovių kubelių "patalo". Labai svarbu, kad prieš kepant žuvis būtų kambario temperatūros. Jokio mandrumo, viskas pabai paprasta.
Lašiša į stalą tiekiama su šviežių daržovių salotomis, citrinos griežinėliais, ryžiais, kuskusu, bulvių puree, blanširuotais (trumpai apvirtais) brokolio ar kalafioro žiedais, šparagais, ankštinėmis pupelėmis...
Paruošimui reikia turėti kepimui orkaitėje tinkaničią keptuvę arba gilią blėkutę. Išeiga 4 porcijos.
Produktai:
- 800 g (1,8 lb) lašišos file
- 150 ml balto vyno
- 200 g daržovių: tinka svogūnas, morkos, šparagai, pankolio šaknis...
- 1 galvutė česnako (8 skiltelės)
- 1/2 arb. š rupios druskos
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų margaspalvių arba raudonųjų čili pipirų
- kuokštas žolinių prieskonių: tinka čiobrelis, raudonėlis, šalavijas, citrininė melisa, bazilikas - tik lapeliai, be stiebų!
- 50 ml alyvuogių aliejaus
- 30 g sviesto
- Lašišą nuplauname šaltu vandeniu ir nuvalome nuo jos žvynus. Supjaustome žuvį vienos porcijos gabalais - maždaug po 200 g.
- 30-čiai minučių pamerkiame žuvį baltame vyne, kad žuviena būtų panirusi, o oda gali būti paviršiuje.
- Paruošiame 230°C (450°F) karštumo orkaitę.
- Maždaug 1 cm dydžio kubeliais supjaustome pasirinktas daržoves, jas beriame į kepimo indą - daržovių "patalas" užtikrins, kad skani lašišos oda nepriliptų prie dugno. Vyną, kuriame marinavosi žuvis, pataupome vėlesniam padažo ruošimui. Lašišos gabalus nusausiname popierine servetėle.
- Česnaką sutraiškome ir pertriname grūstuvėje su druska, maltais pipirais ir puse kiekio pasirinktų žolinių prieskonių - turi atsiskleisti žolių aromatas.
- Dabar pusę pagamintos česnako-žolelių tyrės sumaišome su alyvuogių aliejumi. Šia tyre iš visų pusių aptepame nusausintus lašišos gabalus; tyrės likučiais "išmasažuojame" daržovių kubelius kepimo inde.
- Lašišos file gabalus dedame ant daržovių kubelių "patalo" oda žemyn. Žuvies paviršių apdrabstome likusia česnako-žolelių tyre (kuri nebuvo sumaišyta su aliejumi).
- Kepame gerai prikaitintoje orkaitėje 20 min.
- Iškepusią žuvį su visom daržovėm išdedame į lėkštę. Statome kepimo indą virš viryklės liepsnos, vidun pilame nuo marinavimo palikusį vyną, beriame likusius žolinius prieskonius, pridedame sviesto ir maišant užviriname. Pakunkuliuojame padažą apie 3-5 min. Viskas: šiuo padažu galima aplieti žuvį arba šalia žuvies tiekiamą garnyrą. Skanaus!
30 min. lašišą mirkome baltame vyne. |
Lašiša ant daržovių "patalo" po česnako-žolelių tyre. |
Tik iš orkaitės iškelta lašiša. |
Padažas kunkuliuoja keptuvėje. |
Lašiša su blanširuotais brokoliais ir "Salotų-salotomis" |
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą