Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2013-06-22

Ratatulis


Ratatulis (ratatouille - pranc.) - tai Oksitanijos kultūros patiekalas. Oksitanijos kultūros regionas apima pietų Prancūziją, šiaurės Italiją, Monako... Dar kitaip šis patiekalas vadinamas "daržovių troškiniu" arba "vegetarišku ragu" (ragout- pranc.). Skirtumas tame, kad ragu gali būti ruošiamas su mėsa, troškinimas vyksta keptuvėje virš liepsnos, o ratatulis ruošiamas be mėsos, daržovės su padažu užkepamos orkaitėje.

Geriausiai ratatuliui tinka pasirinkti bent 2-3 rūšių daržoves, kurių skersmuo būtų maždaug vienodas. Daržovės pjaustomos griežinėliais ir išdėliojamos žiedu keptuvėje, kurioje kunkuliuoja iš anksto paruoštas pomidorų padažas. Bent iki pusės daržvės turi panirti šiame padaže.

Galima ratatulį ruošti veganiškai, t.y. be sūrio, tačiau sūrio tarkiais arba sūrio griežinėliais padengtas ratatulio paviršius iškeps mažiau sausas, bus patrauklesnis sūrio gurmanams. Ratatuliui tinka naudoti bet koks jūsų mėgstamas lydantis sūris. Mozzarella labai greit svyla, tad jeigu nuspręsite naudoti šį sūrį, juo daržoves padenkite likus 5-10 min. iki kepimo pabaigos. 

Sluoksniais išdėliotų daržovių ratatulis - labai puošnus, šventiškas pateikalas, jis puikiai tinka prie balto pusiau sauso vyno. Mano šeimos nariai nerodo didelės aistros daržovių troškiniams, tad aš esu vieniša "Rataulio" gerbėja savo namuose. Šį patiekala ruošiu, kai laukiu pietums ateinant savo draugių - tokių pat kaip ir aš daržovių gerbėjų.

Paruošimui reikia turėti didelę, kepimui orkaitėje tinkančią keptuvę, silikoninę mentelę. Mano recepte pateikti paskaičiavimai yra vienai 30 cm skersmens, 7 cm gylio keptuvei. Žemiau nuotraukoje pavaizduoti produktai buvo panaudoti 3 ratatuliams.

Žalia apvali daržovė - tai čajota (Chayote) - viduj aguročio skonis ir faktūra,
plona valgoma žievelė, kurios nereikia šalinti.
Produktai:
  • 1 vnt. nedidelis baklažanas
  • 1 vnt. nedidelė cukinija arba čajota
  • 1 vnt. geltonas skvošas
  • 1 vnt. bet kokios spalvos saldžioji paprika
  • 3 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 1 vnt. svogūnas
  • 3 vnt. česnako skiltelės
  • 100 g grybų
  • 400 g savo sultyse konservuotų pomidorų (1/2 indelio), arba 5 apvirti dideli pomidorai, be žievelių 
  • 1/2 Valg. Š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1/2 Valg. Š. prieskonių, tinka pasirinktinai: švieži čiobreliai, bazilikas, petražolės, raudonėlis, šalavijas... arba autentiškas varintas: provanso žolelių mišinys.
  • 1/3 stiklinės (30 g) tarkuoto besilydančio sūrio, kaip "Parmigiano" arba "Asiago"
Paruošimas:
  1. Sluoksniavimui pasirinktas daržoves supjaustome 5 mm storumo griežinėliais. 
  2. Grybus, svogūnus ir palikusius kitų daržovių galus supjaustome kuo smulkiau - 5 mm kubeliais.
  3. Keptuvėje virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų. Pradžioje apkepiname svogūnus ir grybus. Pridedame likusias smulkiai sukapotas daržoves, česnaką, prieskonius, viską pasūdome, maišant pakepiname apie 1-2 min., iki kol atsiskleis prieskonių aromatas.
  4. Dabar į keptuvę pilame šakute arba mediniu šaukštu sutraiškytus pomidorus. Išmaišome, padažą užviriname, sumažiname liepsną ir toliau kartkartėmis pamaišant kunkukuliuojame apie 15 min., iki kol padažas šiek tiek sutirštės. 
  5. Tuo tarpu, kol keptuvėje tirštėja padažas, paruošiame 190°C (375°F) karštumo orkaitę. 
  6. Įvairių daržovių griežinėlius išdėliojame pakaitomis ant padažo, per visą keptuvės paviršių. Sluoksniuočio galą, kad jis nenuskęstų padaže, prilaikome silikonine mentele. Maždaug iki pusės daržovių griežinėliai turi būti panirę padaže.
  7. Apibarstome patiekalą sūrio tarkiais arba tiesiog padengiame sūrio griežinėliais. Šauname į prikaitintą orkaitę ir kepame apie 40-50 min. Gerai iškepęs ratatulis turi būti gražiai parudavęs, viršuje apskrudęs.




























 
 
 
P.S. Jeigu naudosite agurotį arba didesnio skersmens cukiniją, būtinai pašalinkite storą žievę ir kietas sėklas. 
P.P.S. Troškinant pomidorų padažą, į jį galima sudėti aibe visokių daržovių likučių, tame tarpe artišokus, įvairius grybus, šaknines daržoves, salierą. Tas pats padažas, jeigu jo pagaminsite perdaug, gali būti panaudojamas ant spagečių, arba ant skrudintos duonos griežinėlių.

8 komentarai:

  1. Anonimiškas10/20/2013

    Vakar pasigaminau si patiekala. Jus net neisivaizduojate koks skanus! Jis jau itrauktas i mano racijona. Aciu autorei. Esu tiesiog suzaveta. Mano seima sveite vakar, net ausys linko. As dar bulvyciu issiviriau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už liaupses! Aš dar turiu supaprastintą ratatulio receptą, nereikalaujantį orkaitės, tiesiog keptuvėje virš viryklės. Pažadu, jog aprašysiu netrukus.

      Panaikinti
  2. Anonimiškas10/21/2013

    Butinai lausiu receptuku. Mano seima vegerariska, todel man tokie gaminiai labai tinka. Dar galiu pasakyti, kad kai seima valge si patiekala, tai sake, kad tokio skanumyno jokiame restorane negausi. Asiu jums. As tikrai isbandysiu visus jusu darzoviu patiekalus. Jusu puslapi as patalpinau i facebook ir skaipe issiuntinejau visiems savo draugams.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas12/21/2013

    Galite paaiskinti, kas tas skvošas, nematau jo isrikiuoto paveikslelyje. Matau tik baklazanus, cukinijas ir saldzius pipirus. Ir dar, ingridientu nuotraukoje parodytas chayote. Nerandu recepte jo panaudojimo. Ar gal ka nors praleidau? Aciu. Kamane

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ta geltona daržovė šalia žalių cukinijų yra jaunas skvošas. Jeigu ilgiau augtų ši daržovė tampa ovalo formos, su geltona labai kieta žieve. O kol jaunutė - tai galima valgyti su visa žieve. http://en.wikipedia.org/wiki/Summer_squash

      Panaikinti
    2. patisonas (pattypan squash - angl.) irgi yra skvošas, tik baltasis. Patisonas irgi tinka ratatulio gamybai, bet geriau troškinio tipo, nes šitame recepte geriau tinka vienodo skersmens įvairios daržovės. http://en.wikipedia.org/wiki/Pattypan_squash

      Panaikinti
    3. Chayote nėra recepto ingredientuose, nes jis tokio pat skonio, kaip ir cukinija arba agurotis. Chayote skersmuo didesnis lyginant su jaunutėm cukinijom, bet labai švelni žievelė. Viename ratatulyje aš naudojau storąsias baklažano dalis, tai ten dėjau sluoksniais su chayote ir paprika, o kitame ratalulyje naudojau plonąsias baklažano dalis ir cukinijas. Čia reik žiūrėti, kokio tipo bus prieinamos daržovės ir maždaug derinti sluoksniavimui pagal skesmenį bent 2-3 tipų daržoves.

      Panaikinti
  4. Anonimiškas12/21/2013

    Labai aciu uz paaiskinima. :) Kamane.

    AtsakytiPanaikinti