Ratatulis (ratatouille - pranc.) - tai Oksitanijos kultūros patiekalas. Oksitanijos kultūros regionas apima pietų Prancūziją, šiaurės Italiją, Monako... Dar kitaip šis patiekalas vadinamas "daržovių troškiniu" arba "vegetarišku ragu" (ragout- pranc.). Skirtumas tame, kad ragu gali būti ruošiamas su mėsa, troškinimas vyksta keptuvėje virš liepsnos, o ratatulis ruošiamas be mėsos, daržovės su padažu užkepamos orkaitėje.
Geriausiai ratatuliui tinka pasirinkti bent 2-3 rūšių daržoves, kurių skersmuo būtų maždaug vienodas. Daržovės pjaustomos griežinėliais ir išdėliojamos žiedu keptuvėje, kurioje kunkuliuoja iš anksto paruoštas pomidorų padažas. Bent iki pusės daržvės turi panirti šiame padaže.
Galima ratatulį ruošti veganiškai, t.y. be sūrio, tačiau sūrio tarkiais arba sūrio griežinėliais padengtas ratatulio paviršius iškeps mažiau sausas, bus patrauklesnis sūrio gurmanams. Ratatuliui tinka naudoti bet koks jūsų mėgstamas lydantis sūris. Mozzarella labai greit svyla, tad jeigu nuspręsite naudoti šį sūrį, juo daržoves padenkite likus 5-10 min. iki kepimo pabaigos.
Sluoksniais išdėliotų daržovių ratatulis - labai puošnus, šventiškas pateikalas, jis puikiai tinka prie balto pusiau sauso vyno. Mano šeimos nariai nerodo didelės aistros daržovių troškiniams, tad aš esu vieniša "Rataulio" gerbėja savo namuose. Šį patiekala ruošiu, kai laukiu pietums ateinant savo draugių - tokių pat kaip ir aš daržovių gerbėjų.
Paruošimui reikia turėti didelę, kepimui orkaitėje tinkančią keptuvę, silikoninę mentelę. Mano recepte pateikti paskaičiavimai yra vienai 30 cm skersmens, 7 cm gylio keptuvei. Žemiau nuotraukoje pavaizduoti produktai buvo panaudoti 3 ratatuliams.
Žalia apvali daržovė - tai čajota (Chayote) - viduj aguročio skonis ir faktūra, plona valgoma žievelė, kurios nereikia šalinti. |
- 1 vnt. nedidelis baklažanas
- 1 vnt. nedidelė cukinija arba čajota
- 1 vnt. geltonas skvošas
- 1 vnt. bet kokios spalvos saldžioji paprika
- 3 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
- 1 vnt. svogūnas
- 3 vnt. česnako skiltelės
- 100 g grybų
- 400 g savo sultyse konservuotų pomidorų (1/2 indelio), arba 5 apvirti dideli pomidorai, be žievelių
- 1/2 Valg. Š. druskos
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1/2 Valg. Š. prieskonių, tinka pasirinktinai: švieži čiobreliai, bazilikas, petražolės, raudonėlis, šalavijas... arba autentiškas varintas: provanso žolelių mišinys.
- 1/3 stiklinės (30 g) tarkuoto besilydančio sūrio, kaip "Parmigiano" arba "Asiago"
- Sluoksniavimui pasirinktas daržoves supjaustome 5 mm storumo griežinėliais.
- Grybus, svogūnus ir palikusius kitų daržovių galus supjaustome kuo smulkiau - 5 mm kubeliais.
- Keptuvėje virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų. Pradžioje apkepiname svogūnus ir grybus. Pridedame likusias smulkiai sukapotas daržoves, česnaką, prieskonius, viską pasūdome, maišant pakepiname apie 1-2 min., iki kol atsiskleis prieskonių aromatas.
- Dabar į keptuvę pilame šakute arba mediniu šaukštu sutraiškytus pomidorus. Išmaišome, padažą užviriname, sumažiname liepsną ir toliau kartkartėmis pamaišant kunkukuliuojame apie 15 min., iki kol padažas šiek tiek sutirštės.
- Tuo tarpu, kol keptuvėje tirštėja padažas, paruošiame 190°C (375°F) karštumo orkaitę.
- Įvairių daržovių griežinėlius išdėliojame pakaitomis ant padažo, per visą keptuvės paviršių. Sluoksniuočio galą, kad jis nenuskęstų padaže, prilaikome silikonine mentele. Maždaug iki pusės daržovių griežinėliai turi būti panirę padaže.
- Apibarstome patiekalą sūrio tarkiais arba tiesiog padengiame sūrio griežinėliais. Šauname į prikaitintą orkaitę ir kepame apie 40-50 min. Gerai iškepęs ratatulis turi būti gražiai parudavęs, viršuje apskrudęs.
P.S. Jeigu naudosite agurotį arba didesnio skersmens cukiniją, būtinai pašalinkite storą žievę ir kietas sėklas.
P.P.S. Troškinant pomidorų padažą, į jį galima sudėti aibe visokių daržovių likučių, tame tarpe artišokus, įvairius grybus, šaknines daržoves, salierą. Tas pats padažas, jeigu jo pagaminsite perdaug, gali būti panaudojamas ant spagečių, arba ant skrudintos duonos griežinėlių.
Vakar pasigaminau si patiekala. Jus net neisivaizduojate koks skanus! Jis jau itrauktas i mano racijona. Aciu autorei. Esu tiesiog suzaveta. Mano seima sveite vakar, net ausys linko. As dar bulvyciu issiviriau.
AtsakytiPanaikintiAčiū už liaupses! Aš dar turiu supaprastintą ratatulio receptą, nereikalaujantį orkaitės, tiesiog keptuvėje virš viryklės. Pažadu, jog aprašysiu netrukus.
PanaikintiButinai lausiu receptuku. Mano seima vegerariska, todel man tokie gaminiai labai tinka. Dar galiu pasakyti, kad kai seima valge si patiekala, tai sake, kad tokio skanumyno jokiame restorane negausi. Asiu jums. As tikrai isbandysiu visus jusu darzoviu patiekalus. Jusu puslapi as patalpinau i facebook ir skaipe issiuntinejau visiems savo draugams.
AtsakytiPanaikintiGalite paaiskinti, kas tas skvošas, nematau jo isrikiuoto paveikslelyje. Matau tik baklazanus, cukinijas ir saldzius pipirus. Ir dar, ingridientu nuotraukoje parodytas chayote. Nerandu recepte jo panaudojimo. Ar gal ka nors praleidau? Aciu. Kamane
AtsakytiPanaikintita geltona daržovė šalia žalių cukinijų yra jaunas skvošas. Jeigu ilgiau augtų ši daržovė tampa ovalo formos, su geltona labai kieta žieve. O kol jaunutė - tai galima valgyti su visa žieve. http://en.wikipedia.org/wiki/Summer_squash
Panaikintipatisonas (pattypan squash - angl.) irgi yra skvošas, tik baltasis. Patisonas irgi tinka ratatulio gamybai, bet geriau troškinio tipo, nes šitame recepte geriau tinka vienodo skersmens įvairios daržovės. http://en.wikipedia.org/wiki/Pattypan_squash
PanaikintiChayote nėra recepto ingredientuose, nes jis tokio pat skonio, kaip ir cukinija arba agurotis. Chayote skersmuo didesnis lyginant su jaunutėm cukinijom, bet labai švelni žievelė. Viename ratatulyje aš naudojau storąsias baklažano dalis, tai ten dėjau sluoksniais su chayote ir paprika, o kitame ratalulyje naudojau plonąsias baklažano dalis ir cukinijas. Čia reik žiūrėti, kokio tipo bus prieinamos daržovės ir maždaug derinti sluoksniavimui pagal skesmenį bent 2-3 tipų daržoves.
PanaikintiLabai aciu uz paaiskinima. :) Kamane.
AtsakytiPanaikinti