Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-04-19

Pertrinta braškių uogienė


Šis receptas - tai mano greitas būdas išgelbėti pernokusioms braškėms, o kartu pusryčių metu pamaloninti  mažus ir didelius pilvus. Paruošimui naudoju tik pirktines braškes, kadangi mano sode augančių braškių "gelbėti" niekad netenka  - jos susivalgo tokiu pat greičiu kaip ir noksta. Uogienės virimas trunka tik 15-20 min., jeigu virti ilgiau, pradės tamsėti skaisti braškių spalva, skirsis kartus braškių sėklikių skonis, nyks natūralus braškių aromatas. Su citrinų sultimis šios uogienės spalva bus ryškesnė raudona.
Paruošta uogienė nepersaldi, gana skysta (atšalus sutirštėja), bet dar ne sirupas, joje jaučiamas tikrų braškių skonis. Pertrinta braškių uogienė tinka biskvitiniam tortui pertepti, pusryčiams ant kruasano užtepti, varškytę arba baltą sūrį aplieti, manų arba avižinių dribsnių košelę paskaninti, tačiau skaniausia ji su varškėčiais, lietiniais ir pieniškais ledais.
Teta Halina, mūsų šeimos 89-erių metų amžiaus garsioji kulinarė, šiam receptui naudoja truputėlį sviesto. Aš sviestą pakeičiau alyvuogių apliejumi. Mat, riebalai padeda ilgiau išsaugoti braškių aromatą, be to, verdant sirupas mažiau putoja. Be to, alyvuogių aliejus yra natūralus konservantas, apsaugojantis net ir nesaldžią uogienę nuo pelijimo.
Paruošimui reikia turėti 2-3 litrų talpos  puodą, blenderį, 1 litro talpos sterilų indelį. Išeiga šiek tiek daugiau nei 1 litras uogienės.
Produktai:
  • 0,9-1 kg braškių
  • 1,5 stiklinės cukraus
  • 0,5 stiklinės vandens
  • 1 valg. Š. citrinų sulčių - nebūtinai
  • 1-2 valg. Š. alyvuogių aliejaus
Paruošimas:
  1. Kruopščiai nupjaustome uogų žalius vainikėlius ir visus pūvimo ar skaisčios raudonos spalvos pasikeitimo pėdsakus. Uogas nuplauname rėtuke ir gerai nuvarviname. 
  2. Supjaustome braškes 1-2 cm kubeliais. Puode uogas sumaišome su cukrumi, pilame citrinų sulčių (nebūtinai), paliekame 20-30 min. sultims išsiskirti. Kas 10 min. uogas vis pamaišome.
  3. Išsiskyrusios sultys turi būti sulyg uogų turiniu, jeigu trūksta skysčio, pilame šiek tiek vandens. Virš vidutiniškos liepsnos uogas sultyse užviriname, pilame aliejaus, sumažiname liepsną ir dar pakunkuliuojame 15-20 min. Šaukštu pašaliname paviršiuje susidariusias puteles.
  4. Nukeliame uogienę nuo liepsnos ir paliekame 10 min. šiek tiek atvėsti kambario temperatūroje. Dabar uogienę pilame į blenderį ir suplakame iki vientiso turinio masės. Pilame į sterilų indelį ir užsukame. Laikome šaldytuve iki 2 mėn. (gal galima ir ilgiau laikyti, bet mūsuose greit tokie dalykai susivartoja).









Aš įsigudrinau šią uogienę pilstyti į buteliukus su siaurais snapeliais. Iš jų labai patogu laistyti ar raudonais taškeliais puošti desertus.


 Šioje nuotraukoje plakta grietinėlė ir vaniliniai ledai sulaistyti "Pertrinta braškių uogiene" bei "Apelsinų padažu".


P.S. Po fotografijos sesijos pakviečiau savo vaikus ir jų kiemo draugus "paragauti blynelių". Šito gardėsio neliko anksčiau nei aš spėjau iš virtuvės lėkštučių ir šakučių atnešti - vaikų išsipūtę skruostai ir viskas aplinkui jau buvo ištaukuota blynais ir sulaistyta braškių uogiene. Netgi mūsų kiemo nevalgioji Džesika vieną blyną teikėsi suvalgyt, piršelius mirkė į uogienę ir juos grakščiai laižė... Dėl vaikų privatumo teisių paskutinės darytos nuotraukos nepublikuoju.

7 komentarai:

  1. Apie braškes tegalim tik sapnuoti, kaip mums toli iki jų. Net pasitikslinau, ar šių dienų įrašas :) Erzini! :0)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas4/20/2012

    Nesuprantu kam braskiu uogienei aliejus?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sorry, Aušra. Mano sode braškės tik baiginėja žydėti, bet Kalifornijoje turbūt jau ne pirmas šių metų derlius. Nuolat perku uogas vaikams, užvakar vaikai valgė avietes, o šaldytuve paliktos braškės per parą pradėjo dėmė eiti, tad teko jas gelbėti. Šis mano receptas senų-senoviškas. Pamaniau, jog pasidalinsiu geriau anksčiau, negu laukti iki birželio, gal kam pravers :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinoma, kad pravers, dėl erzinimo juokauju :) O ką, labai smagu, kad skirtinguose pasaulio kampeliuose skirtingas derlius skirtingu laiku :0) Su aliejumi ir aš nesu bandžius, bet dabar pabandysiu!

      Panaikinti
  4. Anonimiškas: Galima virti ir be aliejaus, bet kaip rašiau aukščiau: "riebalai padeda ilgiau išsaugoti braškių aromatą, be to, verdant sirupas mažiau putoja". Man net skaniau su alyvuogių aliejumi. Labai mėgstu ispaniškus desertus, o juose dažnai naudojamas alyvuogių aliejus. Man skanus tas saldumo ir alyvuogių skonio derinys, todėl tetos rekomenduotą sviestą pakeičiau alyvuogių aliejumi ir nenusivyliau. Pabandykit, gal patiks ir Jums, o jei nepatiks, virkite be riebalų.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ryt pusryciams - blyneliai su braskemis :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Pamiršau paminėti:
    Šis receptas tinka beskonėms pirktinėms braškėms, kurios labai gražios, bet nieks jų nenori valgyti, o išmesti gaila.

    AtsakytiPanaikinti