Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2010-05-15

Lietuviški lietiniai

Prancūzai juos vadina crêpe ir išdidžiai skelbia savo kulinarijos išradimu. Aš drįsčiau šiam teiginiui paprieštarauti, mat esu valgiusi puikius lietinius paruoštus pagal rusų, graikų, Sibiro tautų ir lenkų virtuvės tradicijas. Kaip ir kiti kulinarai, išdidžiai teigiu, jog mano lietuviškas receptas pats skaniausias ir tikriausias: minkšti ir tamprūs, švelnaus skonio lietiniai, nė lašelio vandens - grynas puikumėlis.
Šis receptas nuo daugumos kitų internetinių skiriasi tuo, jog aš riebalus įmaišau į blendinį (skystą tešlą) ir visiškai nenaudoju riebalų ant keptuvės - tik pirmam lietiniui tenka šiek tiek sviestuko.
Išeiga 12 lietinių. Kepimo trukmė: 25 min. Jeigu blendinį (skystą tešlą) užmaišysite nors 1 valandą prieš kepant ir paliksite brinkiti kambario temperatūroje, lietiniai bus skanesni.
Šitie lietiniai skanūs patys savaime, tačiau juos galima paįvairinti su įdarais, žiūr. įdarų receptus įrašo apačioje.
Kepimui geriausiai tinka labai lygaus dugno nesvylama 30 cm skersmens keptuvė. Aš turiu vieną keptuvę, dedikuotą būtent tik blynams ir lietiniams. Dar reikia turėti mikserį arba plakimo šluotelę, 100 ml talpos samtį, 2 dubenis. 
Produktai:
  • 400 ml (1.6 stiklinės) auksčiausios rūšies kvietinių miltų
  • ½ arb. š. rupios druskos
  • 2 arb. š. cukraus
  • 500 ml+100 ml pilno riebumo pieno, šiltesnio negu kambario temperatūros
  • 3 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros
  • 75 g sviesto
  • 100 g augalinio aliejaus, geriausiai tinka vynuogių kauliukų aliejus
Paruošimas:
  1. Dideliame dubenyje sumaišome miltus, cukrų ir druską.
  2. Atskirame dubenyje suplakame kiaušinius ir 500 ml pieno.
  3. Trečdalį skysto mišinio pilame į miltų mišinį, gerai išmaišome mikseriu. Pilame likusį skystį ir išplakame iki kol gautas blendinys (skysta tešla) bus be gumuliukų.
  4. Virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname keptuvę, joje ištirpiname sviestą. Galima sviestą pakepinti iki rusvumo - tai priduos lietiniams riešutiško prieskonio. 
  5. Maišant blendinį į jį pilame ištirpintą sviestą, po to reikiamą aliejaus kiekį. Viską dar kartą išplakame tuo pačiu mikseriu.
  6. Į virš vidutiniškos liepsnos įkaitusią tą pačią sviestuotą keptuvę samčiu pilame blendinį. 1 samtis = 1 lietinis. Keptuvę vartome sukamuoju judesiu, kad blendinys plonu sluoksniu padengtų visą jos paviršių. Kepame 1 min., kai tik lietinio paviršius atrodo sausas iki pat vidurio ir po juo pradeda kilti oro burbulai, mentele apvedame apie kraštus, kad lietinis atšoktų nuo keptuvės paviršiaus. Tada lietinį vienu mentelės judesiu apverčiame ir dar 1 min. kepame ant kitos pusės. Iškepęs lietinis turi būti tamprus, šviesus su rudais taškais, kraštai minkšti ir nesausi.
  7. Iškepusius lietinius vieną ant kito dedame ant plokščios didelės lėkštės. Lietiniai tinka valgyti tik iš keptuvės arba juos uždengus plėvele (arba po kita plokščia lėkšte) galima šaldytuve laikyti iki 7 dienų, ir vėliau atšildyti ant sviestu pateptos keptuvės. 




Lietiniai tampa blynais, kai į juos įvyniojamas įdaras ir apkepinama iš abiejų pusių ant sviestuko. Jeigu kepsite keptuvėje be dangčio, blynai bus traškesni; po dangčiu kepant - geriau įkaista įdaras. Didesnį kiekį iš anksto paruoštų blynų patariu kepti 15 min. ant blėkutės orkaitėje, 175°C (350°F) temperatūroje. Įdaro į lietinius dedame po 2 Valg. Š. Maždaug 30-čiai lietinių pasirinkite vieną įdaro variantą:
  1. Virta 1 vištos krūtinėlė, sumalta + aliejuje pakepinta 1/2 svogūno + druska + pipirai. Lietinius lankstome vokeliu. Apkepiname ir pateikiame aplieję grietine su žiupsneliu druskos.
  2. 200 g varškės + 200 tarkuoto fermentinio sūrio + 1 arb. š. kmynų (nebūtinai) + druska + pipirai. Lietinius suvyniojame į vamzdelius. Užkepame orkaiteije ir pateikiame su karštu sviesto + grietinės padažu.
  3. 300 g virtų plaučių + 100 g rūkytos dešros + aliejuje pakepinta 1/2 svogūno. Lietinius lankstome vokeliu. Apkepiname ir pateikiame aplieję grietine su žiupsneliu druskos.
  4. 400 g varškės + 2 žali kiaušiniai (nebūtinai) + cukrus + vanilė arba cinamonas. Lietinius lankstome vokeliu. Apkepiname ir pateikiame aplieję grietine ir apibarstę cukrumi.
  5. 200 g varškės + 100 g susmulkintų špinatų + susmulkintas kuokštas prieskoninių žalumynų + druska + pipirai. Lietinius lankstome vokeliu. Apkepiname ir pateikiame aplieję karštu sviesto + grietinės + grybų (nebūtinai) padažu.
  6. 1 stiklinė troškintų kopūstų + 2 virti kiaušiniai, susmulkinti + susmulkintos petražolės ar kt. prieskoniai + druska + pipirai. Lietinius lankstome vokeliu. Apkepiname ir pateikiame aplieję grietine su žiupsneliu druskos.
  7. 8 obuoliai, supjaustyti kubeliais + sauja razinų + 4 valg. Š. cukraus +2 valg. Š. romo (nebūtinai). Viską pakepiname keptuvėje su sviestuku. Dedame į lietinio vidurį, suimame kraštus į rišulėlį ir pasmeigiame mediniu smeigtuku. Kepame orkaitėje. Pateikiame šalia ledų kamuoliuko arba plaktos grietinėlės bokštelio.
  8. 300 g grybų + didelis svogūnas + druska + pipirai. Daržoves supjaustome, pakepiname, jegu labai skystas įdaras - įdedame džiuvesėlių. Dedame į lietinio vidurį įdaro, suimame kraštus į rišulėlį ir pasmeigiame mediniu kaištuku. Kepame orkaitėje. Pateikiame su grietine ir žiupsneliu druskos.
  9. 200 g kumpio + 200 g fermentinio sūrio + susmulkintų petražolių (nebūtinai). Lietinius lankstome vokeliu arba  vyniojame į vamzdelį. Pakepiname keptuvėje ant sviestuko arba orkaitėje iki kos sūris apsilydis. Pateikiame aplieję grietine.
Mano beveik visi įdarų variantai yra nesaldūs. Dievinu puikius desertus, bet pavalgyti mėgstu sūriai ir aštriai.
Būtų įdomu sužinoti, kokius įdarus mėgstate Jūs. Laukiu komentarų.

 Blyneliai su vištiena, pagal įdaro variantą Nr. 1.

    7 komentarai:

    1. Anonimiškas4/23/2011

      Šiandien eilinį kartą kepiau lietinius pagal šį receptą ir eilinį kartą gavosi puikūs blynai. Naudojau pilnų grūdų kvietinius miltus, tai lietiniai gavosi storesni, negu anksčiau. Superinis receptas, man patinka, kad kepant aliejaus nereikia pilti. Labai tauposi laikas, nereikia laukti kol įkais riebalai keptuvėje.
      Sima

      AtsakytiPanaikinti
    2. Anonimiškas5/07/2011

      As dar vynioju i lietinius karsto rukymo kumpi su fermentiniu suriu. Segebute, tavo visi geri receptai. Is pirmo karto paruosus gerai gaunasi, jau gal sesis isbandziau.
      Vida K.

      AtsakytiPanaikinti
    3. Dėkui, Vida. Stengiuosi nuodugniai aprašyti ruošimo būdą, kad iš pirmo karto nenusiviltų ir niekad virtuvėję nesidarbavęs žmogus, apsiėmęs kažką ruošti pagal mano receptą.
      Ačiū už kumpio ir sūrio įdaro idėją.

      AtsakytiPanaikinti
    4. Anonimiškas1/19/2014

      Laba diena, na Jūsų gurmane tikrai nepavadinsi su šiuo receptu. Totaliai neskanu. Nuo kada maišant tešlą pilama dalį skysčio į visą kiekį miltų ir maišoma, po to jpilama likusi dalis? Juk miltai sušoka į gumulus. Viska daroma priešingai. Pats skonis ir tekstūra iškeptų blynų - senos močiutės kaimo lygio. Gal amerikoje skonio receptoriai kitaip adaptuojasi, bet Lietuvoje žmonės supranta kas yra skanus maistas. Šį patiekalą būtų gėda vaišinti svečius.

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Pagal Jurgį ir kepurė, pagal snapą ir giesmė :)

        Panaikinti
    5. Išties labai skanūs blynai, bandėm ir orkaitėj, ir keptuvėj, tirpsta burnoje. Ačiū už puikų receptą:)

      AtsakytiPanaikinti