Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-03-18

Traškūs bulviniai sklindžiai


Ukrainiečiai bulvinius sklindžius vadina deruny (деруни), lenkai - placki ziemniaczane, žydams - tai latkės, baltarusiams - draniki (дранiкi), vokiečiams - kartoffelpuffer... Visos lietuvius supančios tautos juos gamina, tačiau mano įsitikinimu, tai autentiškas lietuviškas patiekalas, nuo laikų, kai buvo atrasta Amerika ir kasdienes ropeles ant mūsų stalo pakeitė kvapnios bulvikės.
Jūsų dėmesiui pateikiamas receptas skiriasi nuo daugeliui žinomo tuo, jog maniškiai sklindžiai yra traškūs, spygliuoti, šventiški išvaizda ir skoniu.
Išeiga - apie 40 nedidelių sklindžių, t.y. keturios didelės porcijos, arba nedideli  užkandžiai 10-čiai asmenų. Paruošimui reikia turėti tarką ir keptuvę.
Produktai:
  • 4 didelės bulvės (apie 1 kg), atšaldytos, geriausiai tinka Russet - rudom storom lupenom
  • 1 svogūnas (apie 200 g)
  • 2 dideli kiaušiniai, lengvai išplakti
  • 3 valg. Š. kvietinių miltų - nebūtinai
  • 1/2 valg. Š. rupios druskos
  • 1/4 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 150 ml aliejaus
Paruošimas:
  1. Bulves nuskutame. Tris bulves sutarkuojame stambia burokine tarka, vieną - smulkia sūrio tarka. Spaudžiant rankomis bulvių sultis nusunkiame į atskirą dubenį, paliekame jas 1 min. krakmolui nusėsti. Iš dubens atsargiai išpilame skystį, krakmolą grąžiname į bulvių mišinį.
  2. Išlukštename svogūną ir jį sutarkuojame smulkia tarka arba sumalame, dedame į bulves. Pridedame kiaušinius, miltus, druską, pipirus, viską gerai išmaišome šaukštu.
  3. Keptuvėn, virš vidutiniškos liepsnos, pilame aliejaus tiek, kad jo gylis siektų 1 cm. Gerai įkaitiname: patikrinimui įmestas duonos trupinėlis turi burbuliuoti, ir per 15 sek. paruduoti arba medinio šaukšto galas karštame aliejuje irgi burbuliuoja. Valgomuoju šaukštu dedame tešlą į keptuvę: vienas sklindis = 1 valg. Š. Kepame kol sklindžiai lengvai paruduos, t.y. iš abiejų pusių, po 2-3 min. Iškepusius sklindžius dedame ant grotelių virš skardos.
  4. Kad sklindžiai neatšaltų, juos galima laikyti 100°C (200°F) temperatūros orkaitėje iki 30 min.
  5. Pateikiame papuošę tiršta grietine, grietinės-varškės mišiniu, grūdėta varške, obuoliene, šviežiais daigeliais arba kitais mėgstamais priedais. Labai skanu užsigerti karša arbatėle su citrina.














P.S. Kalėdoms obuolienę ruošiu primaišiusi šviežių spanguolių arba spanguolių uogienės - gaunasi toks švelniai rausvas, beveik skaidrus, lašas baltame grietinės soste. Svečiai valgo bulvinius sklindžius pirštais - kaip karštą užkandį.

5 komentarai:

  1. Mūsų šeima mėgsta bulviniu blynus, nesvarbu jie lietuviški ar kitos šalies...taviškiai atrodo super;) Aš kepu su šlakeliu kefyro arba natūralaus jogurto ( bulvės išliks šviesios) ir be kiaušinių:) Jeigu bus noras pabandyk....o tu sugundei išsikepti bulvinių blynų...ech! Ką daryti?:))))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kiekviena šeima turi savo receptą. Mano vyro amžinatilsė močiutė kepdavo bulvinius blynus iš smulkiai tarkuotų bulvių, su truputėliu kefyro, kaip ir tu rašei, bei su česnkais. Kartais tokius gaminu močiutės atminimui pagerbti ir priminti MB vaikystę. Publikavau šį įrašą, kadangi šitie sklindžiai kitoniški, daugiau užkandiniai, kieti ir traškūs, iš stambiai tarkuotų bulvių. Vaišinau šiais spygliuotais sklindžiais savo draugus žydus, gyrė neapsakomai, o jie tai tikri latkių skonio žinovai, bet ko jiems nepakiši :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. ne į temą, bet tavo receptais žaviuosi ir dėl to paklausti noriu, gal žinai kokį receptuką, kaip krevetes išlaikyti ilgiau...gal kokį mariną žinai???:))))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū, Odeta. Aš krevetes mėnesiai laikau šaldymo kameroje sušalusias. Po to tirpinu po šalto vandens srove, tede verdu 5 min. - jei žalios, arba tik aplieju dideliu kiekiu verdančio vandens - jei anksčiau virtos. Šiaip tai krevetės skaniausios šviežios, niekad nemarinavau ir nesu ragavusi jų marinuotų. Būna koservotos - virtos savo sultyse, bet reik užtaikyti nusipirkti gero gamintojo konservus. Mano vyras labai mėgsta grietinėlės sūrio (kaip Philadelphia) užtepą su susmulkintomis krevetėsmis, slieru, išmirkytomis garstyčių sėklomis, aštriom marinuotom čilėm (yra mano receptuose). Toks užtepas laikosi šviežias gana ilgai šaldytuve, dieviškai skanu ant paskrudintos duonos, o jei dar svogūnėlių ir kitų žalumynų pabarstyti - tai išvis fantastika :)

    AtsakytiPanaikinti