Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-05-07

Salotų - burokėlio - greipfruto trio


Šis receptas buvo užlaikytas, kadangi priklausė prie mano bandymų su egzotiškais vaisiais, kurių atlikau daugybę, bet vis niekaip neprisiruošiau juos gražiai surūšiuoti, aprašyti bei Jums pateikti. Mat, aš savo originaliose salotose naudojau pomelą - tokį sausesnį, traškesnį, lengvai išdarinėjamą grepfruto pusbrolį, kuriuo likau ne tik sužavėta, bet pamilau jį visa širdim, skrandžiu ir kepenim.
Skubu Jums pristatyti šias salotas, kol neatėjo sezonas šviežių agurkų/ridikėlių/pomidorų, ir tuoj į burokėlius iki pat Kūčių jau nieks žiūrėti nenorės.

Salotų lapelių, burokėlio ir pomelo (arba greipfruto) trijulė taip nuostabiai dera tarpusavyje skoniais, spalvom ir tekstūrom, jog nieko čia daugiau nei pridėsi, nei atimsi, nebent svogūno - aštrumynų mėgėjams. Aš jau n-tąjį kartą ruošiu šias salotas, dažniau su greipfrutu, tačiau jeigu tik gaunu nusipirkti pomelo, sau galvos nekvaršinu eksperimentais ir žinau tiksliai, ką skaniausio iš jo galima paruošti.

Produktai:
  • 70 g salotų lapelių mišinio
  • 1 virtas, keptas arba šaldytas burokėlis (150-200 g)
  • 1/2 pomelo arba greipfruto
  • 1/4 ar mažiau raudonojo svogūno - nebūtina
  • 1.5 valg. Š. alyvuogių aliejaus "extra-virgin"
  • 1.5 valg. Š. balzamiko arba raudono vyno acto 
  • 1/2 arb. š. rupios druskos
  • 5-6 juodieji pipiriukai
  • 4-5 šakelės šviežio čiobrelio, tik lapelių - nebūtina
Paruošimas:
  1. Šaltą burokėlį supjaustome pusriekutėmis, išbėgusias sultis pataupome padažui.
  2. Sluoksniais ant lėkštės išdėliojame salotų lapelius, burokėlio pusriekutes, pomelo arba greipfruto minkštimo gabaliukus, svogūno juosteles.
  3. Čiobrelį, druską ir pipirus sugrūdame grūstuve, sumaišome su aliejumi,  burkėlių sultimis ir actu. Šakute išplakame padažą ir juo apliejame salotas.

Patarimai:


Burokėlius su lupenomis galima virti 40 min. vandenyje, bet skaniau išsikepti orkaitėje. Prikaitiname 190°C (375°F) orkaitę. Burokėlius gerai nuplauname, nupjauname šakneles, nepažeidžiant burokėlio žievelės. Burokėlio vidus neturi matytis, nes kepant ištekės sultys. Kepame apie 45 min. orkaitėje, ugniai atspariame inde su dangčiu, arba įvynioję į foliją. Iškepti burokėliai turi būti minkšti viduje, jei ne - perpjauname juos pusiau ir dar pakepame orkaitėje, dabar neuždengus, apie 10 min. Burokėlius aušiname kambario temperatūroje arba paliekame aušti išjungtoje orkaitėje - tokie burokėliai bus minkštesni. 

Norint lengviau išpjaustyti greipfruto / pomelo skiltelių minkštimą, nuluptą vaisių  palaikome 20-60 min. šaldytuve, kol baltos membranos susitrauks ir sukietės. Dabar pirmiausia nupjaustome aštriu peiliu baltą išorinę membraną, po to peliu išpjaustome minkštimo segmentus.

P.S. Mano nuotraukoje salotos ruoštos su pomelu, - jis atrodo puikiai, mažiau rūgštus, traškesnis. Greipfrutas dvigubai sultingesnis, tačiau jo gabaliukai atrodo mažiau įspūdingai. Salotoms rinkitės POMELĄ!

6 komentarai:

  1. tikra tiesa ,viena kart issikepus burokelius,virti daugiau nesinores :)!!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas1/10/2013

    Labai tiko šios salotos prie tuno. Dėkui už puikias idėjas! Prie rūgštesnio greipfrukto tinka obuolių actas su manuka medumi (cider vinegar with manuka honey) - vietoje balzamiko acto, priduoda šiek tiek saldumo. Pomelas pas mus saldus, tai užpilas tiko rūgštesnis, su balzamiko actu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš šias salotas bent kartą į mėnesį ruošiu, nes greipfrutas, burokėlis ir čiobrelis - mano mėgstamiausi ingredientai.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonimiškas2/19/2016

    Bandžiau ir aš labai patiko niekada nebučiau pagalvojusi kad burokėlis ir greifruktas taip tinka ačiū už idėja

    AtsakytiPanaikinti