Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-05-10

Pyragėliai su vištiena

Dar vienas tetos Halinos receptas, turėjęs būti prijungtas prie "Vištienos buljono" recepto, bet rašau atskirai, kadangi "Pyragėliai su vištiena", tai tik vienas iš daugelio būdų, kur galima panaudoti virtos vištos mėsą.
Aš tokia "protinga", norėjau iš visos 1,8 kg vištos pyragėlių prikepti. Įdaro buvo tiek daug, jog kepiau 4 dienas po 8 pyragėlius, ir dar aš čia nepriskaičiuoju tų kelių MB milžiniškų įdaro ragavimų.
Taigi, jeigu Jūsų šeimoje mažiau negu 16 asmenų, gal Jums užteks tik 1/4 ar 1/2 vištos įdarui pasigaminti? Na, o aš pateikiu savo pilną 32 pyragėlių receptą.
Kadangi man buvo perdaug darbo per vieną dieną išvirti sriubą, išminkyti tešlą ir išsikepti pyragėlių, tai aš kepiau iš pirktinės kelių rūšių tešlos: sluoksniuotos ir kruasanų. Uoliausiems kulinarams pateikiu paprastutį kruasanų tešlos receptą įrašo apačioje, bet reik tešlą ruošti dieną prieš kepant.
Pirktinės tešlos pakuotėje tikriausia bus parašyta, jog kepti reikia 205°C (400°F) orkaitėje 15 min. Tačiau mūsų pyragėliai juk yra su įdaru, ir mums reikia, kad jie paviršiuje nesudegtų, bet gerai įšiltų iki pat vidaus. Todėl mes kepsime 175°C (350°F) orkaitėje 25-30 min. Susitarėm?

Paruošimui reikia turėti kepimo skardą, uždengtą kepimui skirtu popieriumi, ir keptuvę.
Produktai:
  • 1 virta višta (1,5-1,8 kg), receptas čia
  • 2-3 virtos morkos iš to pačio buljono
  • 3 valg. Š. aliejaus
  • 1 didelis svogūnas
  • 1 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 kuokštas petražolių - nebūtinai
  • 2 arb. š. čiobrelio ar kitų žolelių
  • 4 pirktiniai pakeliai tešlos po 230 g: skaniausia yra kruasanų tešla, bet tinka ir sluoksniuota
Paruošimas:
  1. Paruošiame  175°C (350°F) orkaitę. 
  2. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir pakepiname smulkiai supjaustytą svogūną, pridėję druskos ir pipirų, apie 10 min.
  3. Atskiriame vištos mėsą nuo kaulų. Aš odos nenaudoju - ją atiduodu katinui arba šuniui. Mėsą sumalame mėsmale arba smulkiai sukapojame peiliu (aš kapoju peiliu, nes tai greitesnis darbas negu mėsmalės paruošimas ir vėlesnis plovimas). Pridedame prieskonių, keptus svogūnus, smulkiai supjaustytas  petražoles ir virtas morkas. Viską gerai išmaišome, paragaujame, jei reikia, dar paskaniname druska ar prieskoniais - įdaras paruoštas.
  4. Sluoksniuota tešla. Kiekvieną tešlos šmotą pjauname į 4 kvadratėlius. Iš vieno įpakavimo man gavosi 8 kvadratėliai. Į kvadratėlio vidurį dedame apie 2 valg. Š. įdaro. Tešlos kvadratėlį lenkiame įstrižai, lengvai kraštus sukabiname pirštais, šakute palei kraštą įspaudžiame rieveles - jos sutvirtins pyragėlį, kad nesubyrėtų. Pabaigus lipdymą trikampius pyragėlius išdedame ant skardos, paliekant mažiausiai 2 cm atstumus. Labai svarbu sluoksniuotoje tešloje padaryti skylutes, kad kepant pyragėliai "kvepuotų" ir nesusprogtų.
  5. Kruasanų tešla. Išvyniojus kruasanų tešlą greičiausiai turėsime 8 trikampėlius. Iš įdaro lipdome mažus ovalo formos maltinukus, juos dedame ant trikampio ilgiausios briaunos ir vyniojame link priešpriešinio kampo. Šoninius kampus lengvai užrišame pyragėlio viršuje - mazgas užsiverš pyragėliui bekepant. Visus paruoštus pyragėlius dedame ant kepimo popieriumi dengtos skardos, paliekant 3-4 cm tarpus.
  6. Prieš kepant, pyragėlių paviršiui patepti tinka plaktas kiaušinis. Dar skanu aptepti pyragėlius išlydytu sviestuku, primaišius truputėlį grietinėlės. Aptepimui naudojame kulinarinį teptuką. Kepame 25-30 min. Pateikiame tuojau pat, arba saugome 4-5 dienas uždarame indelyje, šaldytuve.

Paprasčiausias kruasanų tešlos receptas
Tešlos kiekio turėtų užtekti 32 pyragėliams paruošti. Tešlą ruošiame iš vakaro, o pyragėlius kepame rytojaus dieną. Šios tešlos nereikia minkyti, kočioti, lankstyti, mušti ar kitokius pagoniškus ritualus atlikinėti. Tik sumaišome, uždengiame glotniai plėvele, ir paliekame per naktį kilti šaldytuve.
Produktai tešlai:
• 1 valg. Š. šviežių mielių arba 1 pakelis sausų
• 80 ml riebesnio pieno, 45°C šilumos
• 2 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros
• 90 g sviesto, kambario temperatūros
• 1/2 stiklinės grietinės, kambario temperatūros
• 1/2 stiklinės cukraus
• 1 arb. š. druskos
• 3 stiklinės kvietinių miltų, išmatuoti ir tada išsijoti
 Paruošimas:
  1. Mieles sumaišome su truputeliu cukraus ir šiltu pienu, paliekame šiltai 10 min.: skystis suputos, padvigubės.
  2. Dubenyje sumaišome visus ingredientus. Čia labai pravers virtuvinis plaktuvas / mikseris, nustatytas maišyti mažiausiu greičiu. Tešlą maišome kol ji taps vienalytės konsistencijos, be gumuliukų. 
  3. Iš tešlos padarome kamuolį, kurį dubenyje uždengiame maistine plėvele. Paliekame 30 min. kilti kambario temperatūroje, po to dar 12 val. - šaldytuve.
  4. Antrą dieną ant pamiltuoto paviršiaus iškočiojame maždaug 4 mm storio tešlą. Picos peiliu supjaustome tešlą į 10 cm kvadratėlius, po to įstrižai kiekvieną kvadratą į 2 trikampėlius. Toliau tęsiame nuo "5" eilės numerio pyragėlių recepte.













P.S. Pyragėliams nebūtina kildinti tešlą 12 val. šaldytuve, pakanka šiltai palikti 1 val. ir jau galima kočioti. Šaldytuve kildinama tešla bus labiau sluoksniuota ir tiek. Pyragėliams tai nebūtina.

11 komentarų:

  1. Na dėkui už tikrai puikų, išsamų receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai išsamiai aprašei, net užsimaniau sultinio su tokiom bandelėm...mmm.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dėkui, tikiuosi patiekalas patiks. Mano vaikai iš pasiutimo valgė, aš ne visad gaunu paragauti :) Ir nuotraukų nespėjau gražiau pakomponuoti. Karšti pyragėliai per 3 min. jau buvo dingę.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonimiškas6/18/2013

    Aciu uz recepta. Itrauksiu i savo tolimesni seimos mitybos plana. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Su kuria tesla skaniausiai gaunasi? Prasom patikslinti kokias teslas galima nusipirkti JAV parduotuvej, as esu macius tik "Phylo" ir "Pastry" dough

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš kartais pati gaminuosi tešlą pagal įraše peteiktą receptą. O kai taupau laiką, tai perku iš Trader Joe's kruasanų tešlą: įveskite į internetinę paiešką "crescent rolls from Trader Joe's".

      Lietuvoje kruasanų tešlai artimiausias atitikmuo greičiausiai bus parduodamas su pavadinimu "sluoksniuota tešla", aš čia turiu omenyje pirktinę "pastry dough" - labai panaši į kruasanų tešlą, tik joje mažiau riebalų, nesupjaustyta į trikampėlius. Aš perku sluoksniuotą tešlą su šiuo pavadinimu "Trader Joe's Artisan Puff Pastry Handcrafted".

      Panaikinti
  6. kiek tiksliau reikia sausu mieliu i tesla? mano mieles ne pakiukuose o sausos stiklainyje..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 1 pirktinis pakelis sausų mielių = 5/16 oz = 8.75 g = 2 ir 1/3 arb. š. (išmatavau savarankiškai, šakštelis skirtas tiksliam matavimui, viršus nugriebtas peiliu).

      Panaikinti
  7. Dabar aisku, crescent rolls yra visokiu firmu, o as mat ieskojau teslos, ne supjaustytos (nedaskaiciau recepto), tik nelabai aisku kaip suvynioti idara jau esanciuose istemptuose trikampiuose is aprasymo...

    O su kuria tesla skaniau gaunasi-pirktine crescent ar namuose uzmaisyta pagal jusu recepta?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Trikampiais supjaustytą tešlą aš užrišu į mazgus. Žiūrėkite dvi apatines nuotraukas. Pradžioje įdarą dedu į trikampio centrą, tada užverčiu trumpesnį kampą ant įdaro, po to viršuj užrišu liuosą mazgą iš dviejų ilgesniu trikampio kampų. Kepant šis mazgas "užsiveržia". Kokia tešla man skanesnė... Priklauso nuo naudojamų namie miltų kokybės, kaip pasiseka iškildinti tešlą. Pirktinė iš Trader Joe irgi labai skani. Kai turiu nuotaikos kažką maigyti ir lipdyti, tai pati užmaišau mielinę tešlą, o kai noriu tik greitai paruošti pyragėlius, tai nusiperku jau paruoštą tešlą. Abu variantai geri.

      Panaikinti
  8. As irgi padariau ta pacia klaida- idarui naudojau net 2 vistas, plius daug grybu. tai kepti reikejo 4 dienas. gerai kad sutapo su sventemis ir isvykomis i gamta, tai su draugais greit susivalge.
    As isbandziau abi teslas-jusu recepto ir pirktines krosantu. Mieline tesla labai skani, taciau ji tankesne, sunkesne. Ir zinoma, isbandzius pirktines teslos patoguma-nei kocioti nei pjaustyti- aisku kuri buvo naudojama :) Visiems labai labai patiko. Tik Vistienos as neviriau nes negaliu pakesti virtos vistienos kvapo. Pirkau jau kepta. Mesa nuemiau idarui, o visus griaucius su darzovem nuviriau i sultini. Toks atvirkstinis recepto variantas irgi geras, vyras labai gyre sultini. Aciu uz puikius naminius receptus!

    AtsakytiPanaikinti