Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-05-13

Lietuviški šaltibarščiai

Klasikinis receptas, be eksperimentų, lietuviškos vasaros simbolis. Kiekvieno lietuvio šeima vasaros atėjimą švenčia su šiuo patiekalu, susėdę saulėtą dieną prie pietų stalo. Šis ritualas gali būti atliekamas pasirinktinai nuo kovo iki birželio mėnesio, po to žinokis: "mūsuose" jau yra vasara ir nevalia kalbėti apie žiemos depresijas ar šalčio laužiamus kaulus. Jeigu lietuviškų patiekalų restorano meniu šaltibarščiai išbraukti, tai suprask, jog jau atėjo ruduo.

Dar šaltibarščiai tinka išbandyti kitataučiams, ypač tiems, kurie giriasi visur buvę, visko matę, viską patyrę. Jeigu šaltibarščių nevalgo - Lietuvoj nebuvo arba ten ilgai neužtruko.

Daug kas pažįsta šaltibarščius be ridikėlio, tačiau man patinka kuo didesnė daržovių įvairovė. Paragavus kartą šį patiekalą su ridikėliais, dabar be jų man šaltibarščių skoniui kažko trūksta. Tradiciškai "Šaltibarščiai" tiekiami į stalą atšaldyti šaldytuve, su karštomis bulvėmis atskitoje lėkštelėje. Dar labai tinka juoda ruginė duona šalia šio patiekalo.

Išeiga: 2,5 litro arba 5-6 porcijos. Paruošimui reikia turėti 3 litrų talpos dubenį arba puodą.

Produktai:
  • 1 didelis burokėlis arba 1 indelis (400 ml) konservuotų, kartu su skysčiu
  • 1 butelis kefyro arba rūgpienio (950 ml arba 32 fl oz)
  • 300 g agurkų (3-4 maži arba 1/2 ilgo angliško agurko)
  • 4-5 ridikėliai
  • 50 g žalių svogūno laiškų arba laiškinio česnako
  • 1/2 Valg. Š. druskos šaltibarščiams ir 1/2 valg. Š. - bulvėms
  • 2 Valg. Š. obuolių acto, 5% stiprumo, jeigu burokėliai marinuoti - acto nereikia
  • 3 kiaušiniai - nebūtinai
  • 1 kg bulvių
  • 1 kuokštas smulkiai pjaustytų krapų - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Burokėlius su lupenomis galima virti 40 min. vandenyje, bet skaniau išsikepti orkaitėje. Prikaitiname 190°C (375°F) orkaitę. Burokėlius gerai nuplauname, nupjauname šakneles, nepažeidžiant burokėlio žievelės. Burokėlio vidus neturi matytis, nes kepant ištekės sultys. Kepame apie 45 min. orkaitėje, ugniai atspariame inde su dangčiu, arba įvynioję į foliją. Iškepti burokėliai turi būti minkšti viduje, jei ne - perpjauname juos pusiau ir dar pakepame orkaitėje, dabar neuždengus, apie 10 min. Burokėlius aušiname kambario temperatūroje arba paliekame aušti išjungtoje orkaitėje - tokie burokėliai bus minkštesni.
  2. Bulves nuskutame ir panardiname puode su šaltu vandeniu. Užviriame, pasūdome ir verdame 20 min. Paruoštas bulves pasmeigus peilio galiuku, jos turi būti iki pat vidurio minkštos, bet nesubyrančios.
  3. Kiaušinius panardiname nedideliame puode su šaltu vandeniu. Užviriname ir virš vidutiniškos liepsnos verdame 9-10 min. Ataušiname po šalto vandens srove arba pridėję ledukų. Išlukštename, smulkiai supjaustome.
  4. Agurką, burokėlį ir ridikėlius supjaustome  šiaudeliais / pusžiedžiais / 1 cm kubeliais arba sutarkuojame burokine tarka. Svogūnus pjaustome smulkiai.
  5. Dubenyje arba puode sumaišome visas daržoves,, išskyrus bulves, apliejame kefyru, pasūdome, pridedame acto, gerai išmaišome ir paliekame šaltai 10-30 min. Jeigu šaltibarščiai pertiršti, galima pilti daugiau kefyro / pieno / šalto virinto vandens, bet ne daugiau kaip 0,5 stiklinės.
  6. Šaltibarščius pateikiame dubenėliuose, apibarstę kiaušiniu ir krapais. Šalia lėkštutėje pateikiame karštas bulves, aplietas tirpintu sviestuku ir apibarstytas krapais.
P.S. Mano šeimoje ne visi mėgsta krapus, tai aš juos pateikiu ant stalo dubenėlyje, kiekvienas pasiima pagal pageidavimą. Kadangi aš savo recepte nenaudoju vandens, tai ir grietinės "balinimui" nereikia.
P.P.S. Mano mamos patarimas geriems šaltibarščiams: "neskiek vandeniu ir negailėk agurko!"

11 komentarų:

  1. O jetus kaip noooriu tokią karštą dieną tik ir norisi šaltibarščių ir ledų:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šaltibarščius galėčiau valgyti ir vasarą, ir žiemą, ir naktį, ir dieną :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O mes ridikėlių nededam :) keistai man jie čia skamba :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Niam niam. Aš šiandien valgiau baltus šaltibarščius su rugštynėmis ir ridikėliais. Labai mėgstu ir tradicinius su burokėliais ir agurkais.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kažkas buvo nutikę blogspot puslapiui. Aš negalėjau prisijungti tris dienas, o visi palikti skaitytojų komentarai dabar išnykę. Dėkoju visiems komentavusiems, apgalestauju dėl nesklandumų, net nagaliu paaiškinti, kokios buvo Blogspot streikavimo priežastys. :(

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aušra5/19/2011

    Na, kad ir komentarai issitryne, manau, jie buvo tik geri :))

    labai labai skanus saltibarsciai, tik as kai agurko didele megeja neesu, taj jo dejau keliskart maziau nei nurodoma recetuky + saltibarsciai gaunasi laaabai tirsti, as praskiedziau. Liux receptukas, gaminsiu tikrai dar ne karta :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tikrai tiršti, bet man patiko :) Toks kaip tik vasariškas patiekalas :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Šaltibarščiai, matyt, toks patiekalas, apie kurį visi lietuviai turi savo nuomonę (ir savo receptą). Kaip ir apie krepšinį. Prisipažinsiu, kad aš iš savo mamos, o ši iš dar seniau, išmokau šaltibarščius (ir raudonus, ir baltus) gaminti nuo žolelių. Pirmiau ištrinu krapą ir svogūno laiškus su druska ir palieku kelioms minutėms - žolės labiau išskleidžia aromatus... Tuomet beriu pjaustytą agurką, rūgštynes, (burokėlį), galiausiai supilu kefyrą arba rūgpienį. Taip pat, kaip ir Jūs, niekuo neskiedžiu, nes man tiršti šaltibarsčiai - patys pačiausi.

    O vat, mano gerbiamoji Zawadzka, šaltibarščius gamindavo su mėsos sultiniu ir vėžių uodegėlėmis, balindavo dideliu kiekiu grietinės. Kelis kartus gaminau ir pagal josios receptą - turiu pripažinti, kad skanu.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aš irgi su rūgštynėmis gamindavau baltus šaltibarščius, kai Lietuvoje gyvenau. Dabar gyvenu krašte, kur rūgštynės neauga, o parduodamos jos tik baisiame pavidale konservuotos. Man paliko tik rūgštynių prisiminimai. Ak...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Saulė6/21/2011

    "lietuviškos vasaros simbolis. Kiekvieno lietuvio šeima vasaros atėjimą švenčia su šiuo patiekalu, susėdę saulėtą dieną prie pietų stalo. Šis ritualas gali būti atliekamas pasirinktinai nuo kovo iki birželio mėnesio" - tiesa!

    Mes šaltibarščių irgi neskiedžiam (:

    AtsakytiPanaikinti
  11. Anonimiškas6/25/2015

    O vat tiek mano, tiek žmonos giminėje niekas negamina šaltibarščių iš marinuotų burokėlių / nededa acto. Taip pat mums nepatinka tiršti šaltibarščiai, todėl skiedžiame kefyrą vandeniu,o kad nedingtų riebumas, įpilame grietinėlės (litras kefyro + litras vandens + 200ml grietinėlės). Krapus su svogūnų laiškais irgi ištriname su druska, kaip jau rašė Rūta.

    AtsakytiPanaikinti