Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2013-05-18

Lapinių kopūstų traškučiai

Apie lapinius kopūstus (kale arba borecole - angl.) jau ne kartą rašė lietuviški šaltiniai, tad manau, jog ši daržovė nėra naujiena Lietuvoje, o sodininkai tai tikrai ją privalo pamėgti - nereikli, patvari, dekoratyviai graži: lapiniais garbiniuotais kopūstais galima takelių kraštus apsodinti. Lapiniai kopūstai - tai artimiausi laukinimas kopūstams giminaičiai, žinoma jog jie buvo naudojami maistui jau 4 m.e.a. senovės romėnų ir graikų.

Laikas "sugiedoti odę" lapiniams kopūstams - planetoje Žemė sveikiausiai daržovei. Žalias chlorofilas - žarnyno, odos sveikatos, imuniteto ir laimės eliksyras (tai jau anksčiau minėjau). Kuo giliau žalesnės spalvos daržovė - tuo panacėja stipresnė. Taip vadinamų lapinių kopūstų (juk visi kopūstai yra lapiniai, kuo šie pasirodė Lietuvių Kalbos Komisijai lepuotesni?) yra paplitusios šios trys rūšys, kurių visos tinka maistinam vartojimui:
  1. garbiniuoti - tokie kuriuos aš ruošiau, žiūr. nuotraukas,
  2. dekoratyviniai  arba ornamentiniai - stipriau garbiniuoti, tinka prie centrinių namo laiptelių sodinti,
  3. dinozauriniai - tamsesniais ir šviesesniais plėmais, karpytais kraštais.
Dabar apie šios lapinės panacėjos sudėtį. Ši daržovė turi didelius kiekius tokių vertingų medžiagų kaip augalinis kalcis, vitaminai A, C, B6; magnio, vario, kalio, geležies, mangano, sieros ir forsforo augaliniai junginiai - tai gyvos žalios fito-ląstelės, nesulyginamos su vitaminais ir papildais tabletėse. Na, o vitamino K kiekiais (kraujo krešėjimo reguliatorius, juodų paakių naikintojas, storosios žarnos geriausias draugas, kraujagyslių apsauga nuo kalcifikacijos) - lapiniams kopūstams nėra lygiasvorių konkurentų mūsų planetoje. Dar šie gražuoliai kopūstlapiai turi karotenoidų ir flavanoidų - vėžio ląstelių priešų, bei liuteino ir zeaksantino - taip labai reikalingų akių sveikatai.

Termiškai apdorotuose lapiniuose kopūstuose suaktyvėję antioksidantai išvalo organizmą nuo tulžies rūgšties pertekliaus, mažina blogo choloesterolio kiekį kraujyje, mažina širdies ligų riziką.

Tad, jeigu esate sveiki ir norite tokiais likti, arba jei pažįstate kam reik sveikatos "stiprintuvo" - mėgaukitės ir kitus vaišinkite nuostabiais lapiniais kopūstais, bet kokiame jų pavidale.

Recepto šaltinis yra EverythingLuxy, tačiau, kaip visada, mano recepto variantas praktiškai patikrintas ir pateiktas su vertinimais.

Šie traškučiai neturi būti visiškai sausi, nekepinkite iki rudumo. Kiekvienų namų orkaitė vis kitoniška, kiekvieno virėjo kopūstai bus skirtingo drėgnumo/jaunumo/šviežumo - tad geriausia kas 2-3 min. varstyti orkaitę ir tikrinti, kaip ten vyksta kepimas.  Man skanesni dar šiek tiek tamprūs, nesudžiuvę kopūstų traškučiai, jie kramtosi lyg kramtoškė, skonis "ilgai grojantis". Lapinių kopūstų traškučių skonis - tai kažkas tarpinio tarp kepintų Briuselio ir paprastų kopūstų, bet skaniau už tas abi rūšis.

Ruošdami nepadauginkite drukos ir aliejaus, kiap aš padariau kepindama pirmą kartą. Išprieskoniuoti  lapiniai kopūstai prieš kepant skanavo idealiai, o iškepę lapeliai susitraukė, išdžiuvo, jautėsi perdaug druskos ir riebalai nuo jų varvėjo.

Mano šeimoje visiems be išimties labai skanus yra RAW šio recepto variantas - termiškai neapdoroti, tik prieskoniuose ir alyvuogių aliejuje išmaišyti lapeliai, palikti skonimas persisunkti maždaug 1 val. Po valandos lapai tampa ryškiai žali (žiūr. nuotrauką įrašo pradžioje) kiek minkštesni, bet vis dar natūraliai traškūs, labai smagu juos šviežius pakramtyti. Rekomenduoju šiuo valgiu nustebinti savo mylimus draugus, artimuosius ir save, žinoma, palepinti. Šis patiekalas (keptas ar nekeptas) atstotų salotas arba garnyrą, ypač tiktų prie tamsios mėsos: jautienos didkepsnio, avienos, antienos...

Paruošimui reikia turėti kepimui orkaitėje tinkančią blėkutę (arba dvi), išklotą silikoniniu lakštu arba kepimo popieriumi, didelį dubenį, salotų džiovinimo karuselę. Išeiga - viena sveikuoliška veganiška porcija, arba 4 užkandžiai, arba 4 garnyrai prie mėsos.
Produktai:
  • 400 g lapinių kopūstų
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š.šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 Valg. Š. sezamo sėklų


Paruošimas:
  1. Paruošiame 200°C (400°F) karštumo orkaitę.
  2. Pašaliname lapinių kopūstų kietus stiebus: tiesiog nuo koto pirštais nubraukiame į dubenį visą lapinę dalį. Didesnius šmotus suplėšome į vieno kąsnio gabalelius. Geriausia plauti garbanotuosius kopūstus juos panardinus ir makaluojant dubenyje šalto vandens - visas smėlis iš lapų nubyrės į dubens dugną.  Dabar lapus išgriebiame ir nusausiname išsukdami juos salotų džiovinimo karuselėje (arba, jei negaila gamtos ir laiko, galima sunaudoti pusę rolės popierinio rankšluosčio ir visus lapus nušluostyti).
  3. Lapelius dubenyje apšlakstome alyvuogių aliejumi, rankomis išmaišome. 
  4. Pasūdome ir papipiriname, apiberiame sezamo sėklomis, vėl gerai išmaišome rankomis, kad prieskoniai pasiskirstytų iš abiejų lapelių pusių.
  5. Išdėliojame lapus ant blėkutės vienu sluoksniu ir kepame orkaitėje 7-9 min. iki kol lapeliai taps tamsiai žali ir traškūs. Man išėjo iš 400 g pirktinių garbanotųjų kopūstų 2 pilnos blėkos.
  6. Lapelius šiek tiek atvėsiname dar gulinčius skardoje - tada jie bus traškesni, perkeliame juos į servavimo dubenį ir mėgaujamės.

6 komentarai:

  1. Nerealu! Kaip man patinka!!! Kokia Tu šaunuolė!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas6/29/2013

    Sakykit, o kur perkate lapinius kopustus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš gyvenu JAV, čia lapinius kopūstus ištisus metus galime nusipirkti maisto supermarketuose.

      Panaikinti
  3. Patiktų tie traškučiai, bet tas karstelėjimas maišo, nors neperkapiau, gražiai žali, vienas kitas tamsėlesnis. O gal ir turi blikti tas kartumas? Manau gal medus pataisytų skonį?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano irgi švelniai karstelėję kopūstai iškepa. Bet man skanu. Labai gerai dera prie jogurtinio panardo: nesaldintą jogurtą pagardinti česnaku, šviežiais žoliniais prieskoniais.

      Panaikinti