Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2013-02-03

Bulvienė su spirgais


"Bulvienė su spirgais" - tai mano šeimos mėgstamiausia žiemos sriuba, na, išskyrus mano dukrą, kuri išvis bulvių nevalgo. Sriuba tiršta, labai gardi, sušildanti pilvą ir "sielą". Jeigu neragavote skanios bulvienės, išsivirkite šią sriubą jau šiandien, - tikrai nepasigailėsite.

Receptą nusižiūrėjau senų senovėje per TV, net neužsirašiusi puoliau sriubą virti ir jau niekad nepamiršiu šio recepto. Ši sriuba - tai Amerikos gėrybių ir vokiečių kulinarinio išmįslo junginys. Žiemos laikotarpiu daugelio JAV restoranų meniu yra pažymėta "Bulvienė", bet "reik žinoti vietas", kur ji ruošiama tikrai skaniai.

Skoniui labai svarbu bulves pirmiausiai apkepinti. Tai galima daryti ant blėkutės orkaitėje (aliejumi išteptos bulvės kepamos 1 val. prie 190°C), arba tiesiog dalį bulvių apkepiname puode 10 min. - kaip mano aprašytame recepte. Karamelizuotas iki "auksinės" spalvos svogūnas - irgi esminis sriubos skonio elementas, tik svarbu svogūno nesudeginti iki juodumo, jeigu koks gabaliukas sukeps pertamsiai - jį pašaliname. Baltas vynas sriubai suteiks įdomaus skonio, tačiau man sriuba skani ir be vyno, ypač kai naudoju geras bulves. Daržovių masė su sultiniu pertrinama blenderiu, tačiau į ją vėl pridedame žalių buvių kubelius ir toliau verdame tik 15 min. Naujai pridėti bulvių kubeliai turi būti kieti, nesuvirę, be jų sriuba būtų vien tiršta klijų konsistenciją primenanti masė.

Aš ruošiu šią sriubą įvairiai - kartais su grietinėle, kartais su baltu vynu, o kartais be nieko (nuotraukoje). Mat, šie ingredinetai skirti skonio įvairovei, patiekalas puikus ir be jų. Šiai sriubai paskaninti labai tinka sukarpytas šviežias šalavijas.

Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę, 5 l talpos puodą, rankinį blenderį, peilį ir lentutę, kulinarines žirkles. Išeiga 8 porcijos.

Bulvienės ingredientai.
Produktai:
  • 0,8 kg bulvių rudomis lupenomis, aš naudoju "Russet" (8 vnt. didelių bulvių)
  • 1 vnt. (150 g)  didelis svogūnas arba poras
  • 3 Valg. Š. alyvuogių aliejaus (arba maišome aliejų perpus su sviestu)
  • 4-6 skiltelės česnako
  • 2 arb. š. čiobrelio lapelių
  • 1-3 arb. š. druskos (priklausomai nuo sultinio sūrumo)
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 2,5 l mėsos sultinio (aš naudoju nuo kiaulienos šonkaulių)
  • 1 stiklinė (250 ml) grietinėlės / arba 100 ml balto vyno - nebūtinai
Pateikimui: 
  • 100-200 g tarkuoto fermentinio sūrio (tinka "Čederis" arba naudokite jūsų mėgstamą rūšį)
  • 100 g (1 kuokštas) žalių svogūnų laiškų - smulkiai supjaustyti
  • 0,5 kg bekono arba lengvai parūkytos šoninės (karšto rūkymo)
  • keletas šviežio šalavijo lapelių - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Smulkiai supjaustome svogūną arba porą. Bulves nuskutame ir supjaustome 1 cm kubeliais. 
  2. Puode virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname nedidelį kiekį aliejaus. Aliejuje kartais pamaišydami kepiname pusę bulvių kiekio ir svogūną/porą - apie 8-10 min. Turi bent vienas bulvių kubelio šonelis parusti, svogūnai turi tapti "auksiniai". 
  3. Pasūdome, papipiriname, pridedame čiobrelio, kubeliais supjaustytą česnaką - viską išmaišome ir dar pakepiname 1-2 min. Jeigu naudojame vyną, jis pilamas į puodą dabar, apie 2 min. maišydami kepiname toliau, kad vynas iki pusės nugaruotų.
  4. Pilame į puodą 1 litrą sultinio. Rankiniu blenderiu visą masę susmulkiname iki vientisos tyrės. 
  5. Pilame likusį sultinį, grietinėlę (jeigu pasirinkome), pridedame likusias kubeliais supjaustytas bulves. Sriubai užvirus, dar pakunkuliuojame virš mažytės liepsnos apie 15 min.
  6. Tuo tarpu, kol verda sriuba, keptuvėje, virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos, iš abiejų pusių po 2 min. apkepiname bekoną. Gerai iškepęs bekonas yra dar netraškus bet jau apskrudęs. Kepame tik 1 sluoksniu, tad gali tekti kartoti kepimą 3 kartus. Nuo apkepinto bekono nuvarviname riebalus, į dubenėlį sukarpome bekoną mažais kubeliais (aš naudoju kulinarines žirkles).
  7. Karštą sriubą tiekiame į stalą dubenėliuose, apibarstę tarkuotu sūriu, bekono gabaliukais ir žaliais svogūniukais, susmulkintais šalavijo lapeliais.

2 komentarai:

  1. Viktorija, Tu čiam man kaip tik į mano dietinį meniu:))) (žvengiu susiriesdama). Dabar aš bandau maitintis kaip galima sveikiau, nors vyno niekaip nesugebu atsisakyti:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na, turbūt "spirgai-bekonas-šoninė" - tai labai išrankaus sveikatingumo dietos ingredientas :) Sriuba tikrai skani ir labai soti, aš ją pietums suvalgau be duonos ir iki vakarienės jaučiuosi laiminga. Dabar aprašiau, ir man net silpna: vėl šios sriubos užsimaniau. Teks eiti į parduotuvę bekono pirkti...

    AtsakytiPanaikinti