Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-11-19

Mišrainė "Sachalinas"


Jūros kopūstai - turtingi retų ir labai naudingų žmogaus sveikatai organinių mikroelementų, vitamino B, folio rūgšties, magnio, jodo, geležies, kalcio, riboflavino ir Pantoteno rūgšties. Be to, jūros kopūstuose yra didelis kiekis lignanų - augalinių junginių, kurie saugo gyvas ląsteles nuo vėžio. Tačiau vakariečiams retai patinka jūros kopūstų skonis. Šis receptas - išimtis. 
Mišrainė "Sachalinas" - tai vienas iš pirmųjų mano kūrybos receptų. Ją sukūriau gal kokiais 1984 metais, savo gimtadienio progai paruošusi patiekalą iš konservuotų kalmarų, jūros kopūstų ir kitų ingredientų. Tarpusavyje derinami egzotiški ir įprastiniai Lietuviškų mišrainių produktai. Patiekalą valgę svečiai, kai kurie gyvenime nebūtų prisiartinę prie šių produktų, tačiau paragavę buvo nustebinti geru skoniu. Mat šis patiekalas turi tokio švelnaus poskonio, kurį sunku nusakyti, bet jo vėliau pasiilgstama (gal šitaip organizmas prašo tų retų ir stebuklingų mikroelementų?).
Po šio patiekalo premjeros aš buvau praminta "mišrainių kūrėja", o šis patiekalas tapo visų mano gimtadienių "signature". Mano mama - negailestingiausia kritikė - ne tik mišrainę pripažino gera, bet ir pati ne kartą ją ruošė. Kartą pagaminusi "Sachalino" mišrainę mamos gimtadieniui, po to gavau telefonu mamos draugėms aiškinti patiekalo paruošimo niuansus.
Pjaustymo, virimo ir lupimo šioje mišrainėje mažiau, lyginant su kitų mišrainių paruošimais. Skonis labai švelnus, bet egzotiškas. Jeigu neturite konservuotų savo sultinyje kalmarų, juos galima išsivirti. Tinka tiek švieži kalmarai, tiek šaldyti ir atitirpinti.

Virti kalmarai:
Kamarus išdarinėjame, šiek tiek apvalome nuo melsvų skūrelių (palikusios skūrelės suteiks kalmaro mėsai rausvą atspalvvį), nuplauname po tekančio šalto vandens srove. Jeigu yra akys, snapas ir kaulas lyg strypas - juos pašaliname. Kalmarus verdame lengvai pasūdytame vandenyje, apie 20-30 min. Paliekame aušti iki kambario temperatūros BŪTINAI tame pačiame sultinyje - kitaip išvirę kalmarai bus guminiai. Atvėsusią kalmarų mėsą ištraukiame iš sultinio ir gerai nuvarviname - kalmarai tinka mišrainės ruošimui.

Mišrainės paruošimui reikia turėti 2 puodus ir dubenį. Išeiga 2 kg mišrainės.

Produktai:
  • 4-5 didelės morkos (300-400 g)
  • 1 indelis (420 g) konservuotų žaliųjų žirnelių
  • 5 kiaušiniai
  • 1 indelis (220 g) jūros kopūstų salotų aliejuje
  • 450-500 g virtų arba konservuotų kalmarų (2 skardinės po 240 g)
  • 200 g žalių svogūnų laiškų
  • 80 ml majonezo
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 1/4 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • kuokštelis petražolių - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Morkas nuplauname ir verdame su lupenomis po užvirimo apie 13 min. Išvirusias ataušiname sausai, t.y. išpilame visą vandenį ir paliekame aušti atvirame inde, kad laisvai garuotų.
  2. Kiaušinius verdame 9 min. po užvirimo. Perliejame šaltu vandeniu, galima pridedėti ledukų - atauš greičiau.
  3. Morkas nulupame, kiaušinius išlukštename. Smulkiai supjaustome morkas, kalmarus,  jūros kopūstus, svogūnus ir kiaušinius. Žirnelius gerai nuvarviname.
  4. Visus mišrainės produktus, prieskonius ir majonezą dubenyje išmaišome ir prieš tiekiant į stalą paliekame šaltai 1-2 val.

P. S. Neseniai turėjau progos šiuo patiekalu pavaišinti vieną garsų Lietuvos artistą, jis ne tik patiekalą gyrė, bet dar ir paprašė porciją pakartoti. Tikiuosi, jog patiks ir jums.
P.P.S. Vaikai, jei nežino mišrainės ingredientų, patiekalą valgo.

9 komentarai:

  1. Niekad nepamiršiu, kai pas draugę paragavusi salotų su konservuotais kalmarais, nuprendžiau ir pati pasigaminti panašias. O košmare, vos neapsivėmiau atsidariusi konservų dėžutę, o dabar tik duok, lapnoju, net ausys linksta. Būtinai pasigaminsiu, bet su virtais kalmarais, nes vis dar paniškai bijau konservuotų, atrodo vėl bus tas kvapas. Tikrai gaminsiu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jei kalmarus virsite ne pusvalandį, o keletą minučių - jie bus minkšti ir nesugumės atvėsinti ir ne tame pačiame vandenyje :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man labai trumpai virti kalmarai irgi yra guminiai. Pabandykite mano variantą, gal patiks ir jums.

      Panaikinti
    2. Labai jauni kalmariukai verda trumpiau, apie 20 cm, o dideli seni kalmarai verda ilgiau, apie 30 min.

      Panaikinti
  3. Anonimiškas11/19/2012

    Laaabai gera ideja salotoms! Butinai isbandysime! Bet kiausinius virti 9min...taigi ju trynys tampa juodas??? Ar cia slypi kokia nors paslaptis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kiaušinius virti 3 min. nuo užvirimo - gaunasi kiaušiniukas "su pasriubimu", 5 minutes - minkštas trynys, 9 min. - kietas trynys.

      Panaikinti
  4. Anonimiškas12/02/2012

    Segebute,

    dariau siandien salotikes. Nusipirkau Rygos konservu fabriko konservuota kalmara... nezinau, ar taip turi buti, bet smirdejo jis baisiai. Ir kazkoks skonis kartokas... nezinau. Ar pas jus irgi toks kalmaro skonis? Juros kopustu skoni buvau pamirsus. Jis man patinka!!!!
    Aciu uz atsakyma.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš rusų delikatesų krautuvėje perku tolimųjų rytų kalmarus, tokius ir mano vaikystėje pirkdavom Lietuvoj. Jų skystis biskį smirda, tad jį išpilu kriauklėn ir konservų dėžutę gerai nuplaunu prieš dedant į antrines žaliavas. Bet šiaip po majonezu ta mišrainė jau neturi ypatingo kvapo, nebent pastovėjusi ilgiau šaldytuve ir dangtelį pradarius - yra keistas kvapas, bet nesakyčiau kad bjaurus. Rygos aš nepirkčiau žuvies produkcijos. Švariausi jūros produktų šaltiniai yra Rusijos šiaurinės jūros, Rusijos tolimųjų rytų pakrantės, Alaskos ir JAV vakarinės pakrantės palei Ramųjį vandenyną, dar Havajai, Karibų salos. Nelabai žinau apie pietų pusrytulio švarius šaltinius. Visad žiūriu kas yra gamintojas, skandinavų, škotų, Atlanto vandenyno jūros produktai dažniausiai yra užteršti arba auginami fermose. Ikrai skaniausi iš Sibiro upių, visad žiūrių etiketėje kas yra tiekėjas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tie rusiški kalmarai be jokio kartumo, labai švelnaus skonio, net šiek tiek saldūs.

      Panaikinti