Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-03-03

Paelija


Dėkoju Dainai už nuotrauką. Aš pati jau senokai ruošiau šį patiekalą ir dėl savo dabartinio užimtumo, greičiausiai negreit prisiruošiu vėl jį ruošti. Skelbiu šį įrašą be savo autentiškos nuotraukos, kadangi šio dienoraščio viena iš paskirčių - talpinti visus mano geriausių receptų užrašus elektroniniame formate ir atsikratyti aibės lapelių, sąsiuvinukų, žurnalų iškarpų ir išplėšų... Recepto šaltinis - kulinarinė TV laida, deja, neprisimenu kokia. Jeigu benaršydama Interneto platybes ją užtiksiu, tai būtinai tiksliai paminėsiu.

Paelija (paella - isp., tariasi "paėja") Ispanijoje, Valencijos regione, neišvengiamai puošia kievieną šventinį stalą. Jums pateikiu nesudėtingą, iki 40 min. ruošos užtrunkantį receptą. Nebūtina turėti visus recepte išvardytus jūros gyvius, paelija gali būti ruošiama ir be jų. Paelija valgoma be jokių priedų, užsigeriant tiek baltu, tiek raudonu vynu, o dar geriau - pasigaminkite sangriją.

Paruošimui reikia turėti didelę ir gilią keptuvę, geriau špižinę, su ją atitinkančiu dangčiu. Aprašyto kiekio užteks 4-6 valgytojams.
Produktai:
  • 4 valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 100 g čioriso (Chorizo) dešros arba bet kokios rūkytos dešros
  • 4 vištienos kojos arba antiena, triušiena
  • 1/2 arb. š. rūkytos paprikos miltelių "Pimentón"
  • 1 didelis baltas svogūnas
  • 1 paprika arba 6-8 grybai
  • 3 didelės česnako skiltelės
  • 200 g trumpagrūdžių ryžių (Valencia, Calasparra arba Bomba)
  • 1 didelis pomidoras
  • 10-15 vnt. žalių alyvuogių - nebūtinai
  • 1 čilės pipiriukas arba 1/2 arb. š. sausų čilės krislelių
  • žiupsnelis safrano - nebūtinai
  • 2 arb. š. druskos
  • 1/2 stiklinės balto vyno arba vandens
  • 1/2 stiklinės šviežių ar šaldytų žalių žirnelių / virtų avinžirnių (garbanzo pupelių) / 1 cm kubeliais supjaustytų žalių šparagų ar ankštinių pupelių
  • kuokštelis petražolių 

    Papildomi produktai, pasirenkame 1-2 variantus:
    • 6-10 vnt. jūros šukučių raumenys (scallops - angl.)
    • 6-10 vnt. didžiųjų krevečių (jumbo shrimps - angl.)
    • 10-20 vnt. gyvų ar šaldytų midijų kevaluose (muscles - angl.)
    • 10-20 vnt. gyvų ar šaldytų geldučių kevaluose (clams - angl.)
    • 10-12 gyvų ar šaldytų vynuoginių sraigių
    Paruošimas:
    1. Nuplauname vištieną, nusausiname. Dešrą supjaustome 1 kąsnio dydžio gabalėliais. Keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos įkainame aliejų. Vištieną ir dešrą dedame į įkaitusį aliejų ir pakepiname po 3 min. iš visų pusių.
    2. Smulkiai supjaustome svogūną ir paprikas (arba grybus), žeriam juos keptuvėn, pridedame supjaustyto česnako - maišydami pakepiname apie 3 min.
    3. Sausus ryžius pilam tiesiai ant daržovių į keptuvę, viską gerai išmaišome, kad ryžiai pasiektų keptuvės dugną ir gautų pasikepinti aliejuje. Maišydami kepiname apie 5 min.
    4. Kai ryžiai truputį paruduos, keptuvėn sudedame smulkiai supjaustytą pomidorą, alyvuoges. Išmaišome ir dar pakepiname 5 min.
    5. Dabar keptuvėn dedame safrano žiupsnelį, pilame 1/2 stiklinės vyno, 1/2 stiklinės vandens, pasūdome, papipiriname, užviriname. Uždengiame keptuvę dangčiu ir paliekame troškintis apie 10-15 min. Ryžiai turi būti minkšti, visiškai paruošti. Jeigu paelija ruošiame be jūros produktų, tai keliaujam į 7-tą punktą.
    6. Nuplauname turimus jūros produktus po tekančio vandens srove. Krevetėms nuplėšiame galvas ir kojas, kevaliukus paliekame - taip jose išliks daugiau skonio. Peiliu nugramdome moliuskų ūsus ir sąmanas. Atsivėrusius kevaliukus pabarbename peliu, jeigu jie neužsidaro, - tai reiškias negyvi - juos išmetame (taip tikrinami tik nešaldyti moliuskai). Ant karštos paelijos keptuvėje sudedame visus jūros produktus, juos truputėlį įspaudžiant į ryžius. Jeigu visas vanduo nugaravęs, pilame 1/2 stiklinės vandens. Keptuvę sandariai uždarome dangčiu ir pagariname dar 5-7 min. Krevečių kiauteliai turi tapti raudoni, visi moliuskų kevaliukai turi atsiverti.
    7. Dabar į keptuvę sumetame žirnelius / avinžirnius / šparagus, išjungiame kaitrą ir uždengę paliekame dar 5 minutes skoniams karštyje persisunkti. Gerai paruoštos paelijos visas skystis turi būti nugaravęs, sukepę ryžiai keptuvės dugne tik praturtina patiekalo skonio paletę.
    8. Pateikiame paeliją vidury stalo, tiesiog keptuvėje, apibarstę smulkiai supjaustytomis petražolėmis. Aproveche hueso!

      7 komentarai:

      1. Labai turtinga Tavo paelija:) Norėčiau paragauti:) Nes pati pasigaminti neprisiruošiu, o Ispanijoje tokios turtingos net su žiburiu nerasi:)

        AtsakytiPanaikinti
      2. Ar lietuviškai rašoma "Paelija"? Aš jau ir pati jos skonio pasiilgau. Ruošiau tik kartą, prieš gerus metus. Šį puikų receptą užsirašiau iš TV laidos. Mano vaikai paelijos valgyti nenorėjo, tad aš neturiu progos jį vėl paruošti. Kol kas mano kulinarijoje dominuoja tik vaikams priimtini patiekalai :\

        AtsakytiPanaikinti
      3. Anonimiškas3/04/2012

        Zinokite net ir Lietuvoje PAELIJA yra PAELIJA, o ne kazkokia PAEJA....

        AtsakytiPanaikinti
      4. Na, aš pavadinau, kaip tariamas patiekalas. Su mano pavadinimu ir Ispanijoje galima restorane užsisakyti, ir žinosi, ką gausi :)

        AtsakytiPanaikinti
      5. Ispanai taip ir taria, kaip tu ir parasei. Musu kalbininkai transformavo i paeilija. Man kartais irgi sunku surasti lietuviska atitikmeni vienam ar kitam patiekalui, nors daug laiko per metus gyvenu Lietuvoje.

        AtsakytiPanaikinti
      6. Ačiū, merginos. Pataisiau pavadinimą, kad būtų teisingai lietuviškai.

        AtsakytiPanaikinti
      7. Anonimiškas11/01/2012

        Norejau pastebeti kad Ispanijoj vis delto tariasi PAEJA, o ir receptas visai ne ispaniskos PAEJOS, o turbut lietuviskos PAELIJOS...Nors ir kiek bebutu paellos receptu, vis delto Segebute pagamino turtinga ryziu troskini, o ne PAELLA... Visu pirma ryziu UZDENGTI nereikia, jie gaminami atviroj specialioj keptuvej ir turi gautis kaip italu virtuvej makaronai - al diente. Kitas pastebejimas - 200gr ryziu (2 asmenu porcija)uzpilti 500ml vandens/sultiniu, 1/2 - vienos stiklines neuzteks...

        AtsakytiPanaikinti