Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-11-07

Teršalai žmogaus aplinkoje

Kartais valydami savo namus, mes juos dar daugiau užteršiame; valgydami maistą ir gerdami gėrimus, suvartojame nedidelę porciją nuodų; savo kūnus prausdami ir gaivindami - nuodijame juos. Tačiau mes to nežinome, ir galvojame, jog esame nepakaltinami savo mažuose nusikaltimuose. Įstatymų nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės. Už mažas nuodėmes savo sveikata sumokame mes, mūsų vaikai, mūsų mylimi naminiai gyvūnai. O šis mokestis - sveikata - yra pats skausmingiausias.

Perskaitę žemiau pateiktą suvestinę, esu tikra, netgi netikėdami josios patikimumu, kitaip planuosite savo gyvenimo veiksmus. Aš pašvenčiau šios temos studijoms 8 metus savo gyvenimo. Čia pateikiu tik trumpą santrauką savo išvadų bei keletos  ištraukų iš H. Clark knygos "The Cure" vertimą. Kaip, kodėl, kas atsakingas, ar tai tiesa - atsakymų į šiuos klausimus ieškokitės savo gyvenimo patirtyje, Interneto platybėse ir literatūroje.

Prieš šimtmetį kalnakasiai, leisdamiesi į šachtą, su savimi pasiimdavo kanarėlę narvelyje. Jei paukštelis narvelyje krisdavo negyvas, kalnakasys žinojo, jog aplinkoje yra toksinų ir, nespėjęs išnešti kudašiaus, jis kris kaip ta kanarėlė narvelyje. Žmonės, jautresni aplinkos teršalams, vadinami "kanarėlėmis". "Kanarėle" galima gimti, arba ja galima tapti bet kuriuo gyvenimo laikotarpiu. Jeigu jūsų šeimoje ar draugų tarpe yra "kanarėlė", ji/jis padės pastebėti kitiems nepastebimus teršalų šaltinius supančioje aplinkoje, maiste ar gėrimuose.

Aš "kanarėle" tapau būdama 23-ejų. Daugelis mano draugų ar šeimos narių iki šiol nedviprasmiškai nustemba pamatę, kaip mane ištinka staigus akių perštėjimo ir ašarojimo, dūsimo ir kosulio priepuolis, pvz. įėjus į tam tikrą patalpą. Vienoje darbovietėje, viršininkas pamatęs mano fizines kančias ir sužinojęs, jog aš alergiška pelėsiams, o ypač, kai įjungiama pastato oro kondicionavimo sistema, iškvietė darbininkus, kurie atliko generalinį viso 4 aukštų pastato oro sistemos valymą, bei su tuo susijusį kai kurių dalių pakeitimą. Darbų rangovas, iš dėkingumo už tokį masyvų ir pelningą užsakymą, pateikė man ataskaitą. Pasirodo, jog be 1 cm dulkių sluoksnio vamzdyne bei 5 cm pelėsio sluoksnio ant oro filtro, viename ortakyje buvo aptikti prieš keletą metų nudvėsusios žiurkės palaikai. Moterys bedradarbės suorganizavo "padėkos delegaciją" ir apdovanojo mane šokolado dėže. Mat, visiems pastate kvepuoti tapo lengviau. Kartais, mūsų - "kanarėlių" - kančios nėra bergždžios, kartais net galima susilaukti  dėkingumo ir "apdovanojimo" :)))
Mano teta, pastebėjusi, jog aš keliauju su savo pagalve, mat esu alergiška plunksnose gyvenantčių erkučių ekskrementams, pakeitė į naujas visas pagalves savo namuose.
Gal esatę patyrę patys, ar pastebėję jums artimų žmonių gyvenime panašių isorijų? Pasidalinkite apie tai komentaruose.

Vienų žmonių organizmai puikiai apsivalo nuo toksinų, ir jie greičiausiai bus skeptiški, arba, kol nesusirgo nepagydoma liga, yra skeptiški visokioms teorijoms apie ekologišką gyvenseną. Kitų žmonių organizmai jau nuo vaikystės reaguoja, kartais labai stipriai, į aplinkoje esančius teršalus, tai pasireiškia įvairiais chroniškais negalavimais, alergijomis, nepagydomomis ligomis, skausmais, organų veiklos sutrikimais. Mat, jų organizmai teršiami sparčiau ir didesniais kiekiais, negu jie sugeba natūraliai apsivalyti. Tie teršalai, kažkodėl, linkę kauptis jau esančiuose uždegimų židiniuose, ilgainiui tampa augliais, cistomis, vėžiniais navikais arba sutrikdo žmogaus centrinę nervų sistemą, organų veiklą. Kodėl taip yra, medicina atsakymo neturi; džiaukimės, jog bent šis kaupimosi faktas buvo pastebėtas ir įrodytas.

Šiuolaikinė medicina jums padės numalšinti simptomus arba paskatinti gijimo procesus, pristabdyti uždegiminius procesus, kraštutiniu atveju - amputuos tą auglį, organą arba kūno dalį, iš kurios kyla negalavimas. Bet yra kitas būdas - pašalinti priežastį. Būtent apie tai čia ir yra žemiau rašoma. Mano pagrindinis šaltinis yra Dr. Hulda Clark, kiti šaltiniai: Dr. Joseph Mercola, Dr. Richard D. Collins, Dr. Sharma Sharda, aibė knygų ir straipsnių sveikatos bei ekologijos temomis.



Teršalai

Teršalai yra mus supantys negyvi dalykai, kurie neturi patekti į mūsų kūną, nes jie trukdo jo darbui. Kol teršalai negali prasiskverbti į mūsų organizmo audinius, jie yra nekenksmingi, pavyzdžiui, nešiojami akiniai arba drabužiai. Tačiau, jei teršalai prasiskverbia, kūnas turi kovoti juos pašalindamas.
Teršalai gali patekti į organizmą per orą kvepuojant, su maisto produktais bei gėrimais bevalgant, ir įsigerti per odą.

Didžiausia nelaimė yra nepripažinimas, jog teršalai mums kenkia.

Du žmonės gali naudoti tą patį kremą veidui. Vienam kremas sukels bėrimą, kitam ne. Labiau kentės tas, kuris nejaučia kremo neigiamo poveikio, ir mano, jog kremas nėra kenksmingas, jog jis pats yra neįveikiamas, atsparus šiam produktui. Teisingai mąstytų asmuo, suvokiantis, jog veido kremas yra šiek tiek toksiškas, matydamas bėrimą kito asmens atveju, suprastų, jog jis išvengė bėrimo tik dėl atsparesnės savo imuninės sistemos. Imuninė sistema yra tarsi pinigai banke, išleidžiami kaskart, kai į organizmą įsibrauna toksinai. Kai pasibaigia pinigai, bankas (t.y. sveikata) subankrutuoja.

Toksiški metalai

Biochemikai žino, kad mineralas savo pirmykštėje žaliavos formoje visada slopina fermentą, naudojantį tą mineralą. Varis iš mėsos ir daržovių yra labai svarbus žmogaus mityboje. Neorganinis varis, iš varinio vandentiekio, dubens arba virdulio dugno yra karcinogenas (vėžio sukelėjas). Deja, metalai neorganinėje formoje perpildė mūsų aplinką. Mes nešiojame metalus ant odos papuošalų pavidale, valgome maistą paruoštą metaliniuose induose, geriame vandenį atkeliavusį iki mūsų metaliniais vamzdynais.
Stenkimės visiškai pašalinti iš savo aplinkos šiuos labiausiai toksiškus metalus:

Gyvsidabris - labai toksiškas elementas, kuris kenkia smegenims, inkstams ir plaučiams, jis yra da-nai sutinkamas išsėtinės sklerozės pacientų tyrimuose. Tai vienintelis elementas kuris yra skystas metalas kambario temperatūroje. Jis naudojamas metalinėse dantų gyvsidabrio amalgamo plombose ir daugelyje namų ūkio produktų ir įrengimų, kaip pvz. termometrai, manometrai (kraujo spaudimo matavimo įtaisai), barometrai, fluorescencinės ir aukšto intensyvumo išlydžio (HID) lempos, žaislai, žaidimai, papuošalai, termostatai, autojungikliai, mažytės baterijos, svareliai dideliuose laikrodžiuose. Gyvsidabris gali patekti į mūsų kūnus per mūsų plaučius ir odą, arba dažniau, su maistu, kaip pvz. valgant užterštą žuvį.

Talis - ypatingai toksiškas metalas, nuodingesnis už gyvsidabrį. Mirtina dozė žmogui yra 0,5-1,0 g. Talis stipriausiai veikia nervų sistemą, odą, širdies ir kraujagyslių traktą, periferinė nervų sistema gali būti rimtai paveikta su ilgiausių sensorinių ir motorinių skaidulų atmirimais. Žmogaus reprodukciniai (dauginimosi) organai ir vaisius (negimęs kūdikis) yra ypač jautrūs talio teršalams, talis lemia kūdikių išsigimimus. Jis sukelia galūnių atrofiją, neveltui talis dažnai aptinkamas vežimėlyje prirakintų ligonių tyrimuose. Talis į žmogaus organizmą patenka mišiniuose su gyvsidabriu (žiūr. gyvsidabrio šaltinius aukščiau), dažniausiai iš metalinių plombų dantyse. Talio yra žiurkių nuoduose, jis naudojamas arktiniuose/antarktiniuose termostatuose kaip priedas gyvsydabryje (toks mišinys išlieka skystas prie labai žemų temperatūrų).

Švinas - pažeidžia smegenis ir nervų sistemą, sukelia elgesio problemas, sulėtina augimą ir vystymąsi, sukelia galvos skausmas, sunkumus nėštumo metu, aukštą kraujospūdį, virškinimo sutrikimus, raumenų ir sąnarių skausmus, gaubtinės žarnos vėžį.
Švinas sukelia didžiausia grėsmę vaikams, ypač mažyliams, kurie nedvejodami deda daiktus į burną, kaip pvz. graužia palangę senamiesčio bute, antikvarinės lovytės atbrailą, ar seną kėdutę močiutės name ir pan. Švino naugojimas uždraustas statybinėse medžiagose ir dažuose JAV nuo 1978 metų, Europoje - nuo 1921 metų, tačiau Kinijoje gaminami žaislai ir šiandien kartais dengiami švino dažais. Kiti švino šaltiniai - lituotas ir galvanizuotas vandentiekis, dažai plaukams, komercinės vaisių sultys.

Kadmis - penkis kartus nuodingesnis metalas nei švinas. Tačiau jis ir šiandien  naudojamas išgauti ružavai spalvai dantų protezuose. Į mūsų organizmus kadmis patenka su geriamu vandeniu iš lituoto ir galvanizuoto vandentiekio. Šis metalas kaupiasi žarnyno sienelėse. Jis sukelia aukštą kraujospūdį, chroniškus žarnyno uždegimus, Alzheimerio ligą. Gera alternatyva - bespalviai dantų protezai.

Nikelis - karcinogenas, dažniausiai sutinkamas prostatos vėžio ligonių tyrimuose. Nikelio teršalų mūsų organizmui šaltinai yra dantų protezai, dantų plombos ir auksinės karūnos, kosmetika, akinių rėmeliai, laikrodžių metaliniai dirželiai, naftos perdirbimo kombinato dūmai, greito maisto restoranų aliejus.

Chromas - tai esminis elementas, gliukozės toleravimo veiksnys, tačiau dauguma jo junginių yra labai nuodingi, chromas neorganiniuose junginiuose yra karcinogenas. Apskritai, ksenobiotinių (svetimybių) junginių reikia vengti! Metalai neskirti mūsų mitybai arba mūsų kūnams. Chromo toksiški junginiai į mūsų organizmus patenka iš  dantų protezų, kosmetikos (antakių pieštukai ir akių šešėliai), vandens minkštinimo miltelių, nekokybiškų plieninių indų (kurie keičia spalvą kontakte su rūgštimis).

Aliuminis, aliuminio oksidas ir aliuminio silikatas. Tai pagrindinis Alzheimerio ligos sukelėjas (jo perteklius randamas 100% ligonių). Aliuminis ir jo oksidas į mūsų organizmą patenka iš gėrimų ir maisto įpakavimo, puodų, kepimo folijos, dezodorantų, kremų, muilų, liečiant aliuminio rankenas, o po to maistą. Aliuminio silikatas yra smulkioje druskoje, vandens minkštinimo milteliuose. Beje, "kietas" vanduo, turtingas kalio ir magnio junginių, nors ir apgadina virdulius iš vidaus bei neleidžia tinkamai suputoti muilams, bet yra sveikesnis gerti negu "minkštas" vanduo.
Kaip išvengti aliuminio teršalų? Išmeskite ir niekad nenaudokite aliuminio folijos, aliuminio įrankių ir indų, nepirkite gėrimų aliuminio skardinėse, nepirkite šokolado, sūrio ir sviesto, įvynioto į foliją. Jogurto, grietinės, grūdėtosios varkės ir kt. patiekalų indeliuose, nutraukus folijos uždangą, nuo paviršiaus nubraukite ir išmeskite apie 1 cm produkto. Lipnia izoliacine juostele aptraukite aliuminio baldų atbrailas, invalidų vaikščiojimo rėmelius, durų rankenas. Naudokite tik ekologišką kosmetiką, muilus ir skalbimo priemones. Pirkite tik gryną ir ekologišką jūros arba akmens druską, laikykite druską nemetaliniuose indeliuose.

Toksiški tirpikliai

Tirpikliai - tai junginiai, kurie tirpina. Vanduo yra naudingas, gyvenimą suteikiantis tirpiklis. Dauguma kitų tirpiklių tirpina riebalus ir yra pavojingi gyvybei, nes iš  riebalų sudaryta kiekvienos mūsų ląstelės sienelės membrana, bei nervinės ląstelės.

Benzolas arba benzenas - labiausiai kenksmingas gyvam organizmui tirpiklis. Jis kaupiasi užkrūčio liaukoje ir kaulų čiulpuose, griauna žmogaus imuninę sistemą, sukelia mažakraujystę ir liaukemiją.
Benzolas yra plačiai paplitęs aplinkoje, tačiau labai nedideliais kiekiais. Benzolo yra automobilių degaluose, jis patenka dideliu kiekiu į organizmą kvepuojant pvz. pripildant degalais automobilio baką. Jo yra neaugaliniuose maisto dažikliuose, saldikliuose ir prieskoniuose (kurie maisto pramonėje naudojami ledams, pasaldintam jogurtui, žele, sausainiams, saldainiams ir kt. ruošti), augaliniame aliejuje (mišinys įvairių aliejų), visuose parduodamuose pramoninio pakavimo gėrimuose (įskaitant mineralinį vandenį ir sultis), javainiuose, čipsuose ir granoloje, dantų pastoje ir kramtomoje gumoje, vazelinuose ir kremuose, muiluose, šampūnuose... Pavojingiausia yra benzolo "sąjunga" su benzopyrenu, šie du toksinai sutrikdo kepenų veiklą ir pradeda kauptis užkrūčio liaukoje.
Benzopyrenas patenka į maistą iš tiesioginės liepsnos, kaip pvz. ruošiant maistą ant grotelių. Jo yra rūkytoje mėsoje ir žuvyje, dešrelėse, padažuose ir maiste su "dūmo skoniu". Tačiau keptuvėje keptame maiste benzopyreno nėra, netgi jei tas maistas sudegintas iki juodumo.
Vitaminai B2 ir C padeda organizmui apsivalyti nuo benzolo ir benzopyreno.

Propilo alkoholis ir izopropilo alkoholis - užima antrą vietą  pagal kenksmingumą gyvybei tirpiklių sąraše. Šie tirpikliai jau šimtmetis kaip naudojami žmogaus buityje, toks pat yra ir vėžinių susirgimų žmonijoje amžius. Šie alkoholiai dirgina kvėpavimo takus, gali pažeisti akies tinklainę ir regimąjį nervą, griauna kepenis, sukelia vėžį. Šie toksinai į maistą patenka iš sterilizavimo priemonių, naudojamų maisto pramonėje įrangai ir indams sterilizuoti. Šių tirpiklių yra komerciniame maiste naminiams gyvuliams, jie yra laikomi gyvulių vėžinių susirgimų priežastimi. Propilo alkoholiu užterštame organizme dažniau klesti parazitai.

Ksilenas  ir toluenas - teršalai sutinkami pramoninės gamybos gėrimuose, buteliuose parduodamame vandenyje, javainiuose, kavoj be kofeino ir gazuotuose gėrimuose. Ksilenas ir toluenas naudojami pramonės tirpikliuose, dažuose ir
skiedikliuose. Šie toksinai kaupiasi raumenyse, nervinėse ląstelėse, smegenų ląstelienoje, dažniau motoriniuose ir sensoriniuose smegenų regionuose, sukeldami juose uždegimus ir "kviesdami" parazitus į šias vietas. Ksilenas ir toluenas yra pagrindiniai Alzheimerio ligos, išsėtinės sklerozės, raumenų distrofijos, epilepsijos, kitų neurologinių ligų sukelėjai. Ksilenas ir toluenas pasišalina iš organizmo maždaug per 5 dienas, sustojus gerti komercinius gėrimus ir vengiant kitų šių teršalų šaltinių.


Metanolis arba metilo / medienos alkoholis - sutinkamas komerciniuose gėrimuose, javainiuose, dirbtiniuoses saldikliuose, vitaminuose ir vaistuose, dažuose. Jis griauna kasos liauką, sukelia diabetą, ardo akių rainelę. Mėlynės ir jų lapų arbata (bilberry leaves - angl.) padeda organizmui pašalinti metanolį.

Metileno chloridas - labai lakus tirpiklis, kenkia regėjimui, ardo kepenis ir sukelia hepatitą, siejamas su plaučių, kepenų ir kasos vėžio susirgimais. Metileno chloridas naudojamas pramonėje kaip aliejų ir dažų tirpiklis, dažų skiediklis. Metileno chloridas naudojamas odontologijoje, kavos ir arbatos be kafeino gamyboje, aerozoliuose, poliuretano putose kaip putas plečiantis agentas, klijuose plastmasėms. Jis aptinkamas plastikiniuose buteliukuose įpakuotose gėrimuose, sultyse, žolinių arbatų maišeliuose. 

Trichloretanas - kenkia centrinei nervų sistemai, sukelia migrenas, karcinogenas. Aptinkamas dirbtiniuose maisto prieskoniuose.

Metilo etilo ketonas (MEK), arba butilo metilo ketonas (MBK) - sukelia gimdos uždegimus, nevaisingumą, endometriozę ir vėžį. Aptinkamas dirbtiniuose prieskoniuose, komerciniuose gėrimuose.

Mikotoksinai

Vieną labiausiai toksišką medžiagą mūsų aplinkoje - mikotoksinus - gamina pelėsiai. Nedidelis pelėsiukas vaisiaus ar daržovės šonelyje užterš didelį kiekį gaminamų sulčių, uogienės ar kito patiekalo. Pelėsis, yra gyvas mikroorganizmas ir gali būti naikinamas įvairiais būdais (pelėsius žudo vitaminas C, karštis, vandenilio peroksidas, "zapinimas" elektros srovės dažniais). Tačiau pelėsio išskiriami mikotoksinai yra neorganiniai nuodai ir darbas juos iš organizmo pašalinti tenka kepenims.
Kadangi mikotoksinai yra labai nuodingi, netgi mažas jų kiekis gali keletui dienų išvesti iš rikiuotės žmogaus kepenis.

Aflatoksinai yra labiausiai paplitę mikotoksinai. Juos gamina didelė įvairovė pelėsių augaluose. Norėdami išvengti šių nuodų, visada spauskite sultis patys iš idealiai gražių vaisių ir daržovių, venkite pirktinių sulčių. Pvz., pramoninėje sulčių gamyboje iš tūkstančio naudojamų apelsinų bent vienas bus supelijęs, ir to užtenka stipriai užteršti visai ruošiamų sulčių partijai, kurių atsigėrus, šoką patiria žmogaus kepenys.
Didelis kiekis vitamino C padeda kepenims grįžti į normalią veiklą, taip pat šis vitaminas apsaugo, jį vartojant prieš aflatoksino patekimą į organizmą. Dr. H. Clark pataria visada po ranka turėti vitamino C miltelių plastikiniame indelyje-purtyklėje ir naudoti jį kaip druską ant viso savo maisto.

Fiziniai teršalai

Kvėpuodami dulkėse mes labai kenkiame savo organizmui, apie ką jis mums parodo kylančiais čiauduliais, kosuliu, dūsimais, poreikiu atspjauti.
Įsivaizduokite kas vyksta įkvėpus sudūžusio stiklo dalelių arba prarijus adatų. Jos įstringa audiniuse, organizmas negali jų pašalinti, ilgainiui jos sminga vis giliau. Tai žinodami, mes vengiame aštrių daleliu savo maiste, po savo basomis pėdomis. Tačiau kasdien mes kvepuojame stiklo dalelėmis savo namuose, sklindančiomis iš neužsandarintos izoliacinės stiklo vatos esančios pvz. palėpėje, sienos plyšelyje po palange, rūsyje nuo stiklo vata apgaubto vandens šildytuvo, vamzdžių ir t.t.  Mes to nejaučiame, bet stiklo dalelės užpildo mūsų kvėpavimo organus, jos smelkiasi vis giliau ir giliau į gyvus audinius.
Stiklo vata neturėtų būti naudojama gyvenamų namų statyboje ar įrengiant vandens šildytuvus. Patartina visa tai idealiai užsandarinti, o dar geriau pašalinti, kol esate išvykę, o grįžę išsiurbliuoti visą namą labai smulkaus filtravimo dulkiasiurbliu. Nuolatinis stiklo vatos dalelių patekimas į žmogaus organizmą yra cistų susidarymo priešastis. O cista yra puiki vieta įsikurti bei daugintis parazitams ir bakterijoms. 

Vėžiu sergančiuose pacientuose su standžiais navikais visada aptinkamos stiklo ar asbesto dalelės.

Asbestas yra kita smulki aštri dalelė, kuri lyg durklažuvė keliauja per jūsų kūną, pažeisdama ląsteles, kurios tampa cistų židiniais.
Mums teigiama, jog mūsų buitis šiandien yra švari nuo asbesto, nes gyvenamose erdvėse jau yra uždraustos naudoti asbestinės ugniai atsparios medžiagos. Tačiau mes pamirštame apie asbestinius "šiferio" stogus, beje jais kai kur dar ir šiandien padengtos vaikų darželių pavėsinės. Lietus nulyja, nuplauna mikrodaleles į žolę, saulutė šviečia, tos dalelės pakyla į orą su garais arba dulkėmis, mūsų vaikučiai žaidžia ir kvepuoja asbesto dulkėmis (žiaurus vaizdelis).
Pasiturinti šeimininkė būtinai turi džiovintuvą savo namuose, o jo būgno diržas besisukdamas skleidžia asbesto dulkes į namų orą. Kiti asbesto builyje žiiniai yra radiatorių dažai, plaukų džiovintuvai.

Cheminiai teršalai

Freonas (Chlorfluorangliavandenilis) - tai šalčio nešėjas (agentas) oro kondicionieriuose ir šaldytuvų ritėse, kartais vis dar sutinkamas purškiamuose skysčiuose (techniniuose ir kosmetikoje).
Visų pacientų ištirti vėžinai organai tyrimo rezultatose yra teigiami freonui!
Yra pastebėti pirminiai įrodymai, jog freonas organizme, pritraukia kitus teršalus - stiklo ir asbesto daleles, metalus, polichlorintus bifenilus (PCB) - augančio naviko vietoje. Freonas - tai "super kancerogenas".
Kaip galime aptikti freoną savo aplinkoje? Jeigu ilgainiui tenka papildyti freoną namų šaldytuve ar mašinos oro kondicionavimo sistemoje, reiškia freonas garuoja į mūsų aplinką.

Arsenas naudojamas pesticiduose, puškiamuose ant vejos vaisių ir daržovių, kartais dantų gydyme. Kodėl mes nuodyjame save kartu su tarakonais? Mokslininkai labai išsamiai ištyrė arseno nuodijimo mechanizmą, tačiau mes kas dvi savaitės skleidžiame arseną ant žalios pievutės, juo kvepuojame lauke, jį atsinešame ant savo padų į namus. Arsenas yra "apsauginiais" puškalais nupurkštuose balduose ir kilmuose, tapetuose. Pastaruoju metu "normas" (leidžiamas, atseit saugus nuodų kiekis maiste) viršijantys arseno kiekiai buvo nustatyti komercinėse sultyse.

Polichlorinti bifenilai (PCB), aliejingi junginiai, vertinami dėl savo nuostabių elektrinių savybių. Anksčiau PSB buvo naudojami transformatoriuose ir kondensatoriuose, kol buvo pastebėtas jų nesugebėjimas skilti į mažiau toksiškas medžiagas. Šiandien PCB naudojimas žmogų supančioje aplinkoje yra uždraustas. Tačiau jie yra aptinkami daugelyje komercinių muilų ir skalbimo priemonėse! PSB lyg riebalinis "želatinas" dengia užterštų vandens telkinių dugnus, o mes džiaugiamės lengvai pagavę "keistai tingią" žuvį ir ruošiame ją pietums savo šeimai.

Formaldehidas yra naudojamas sukurti putoms. Juo prisotinti paralonai balduose, pagalvėse ir čiužiniai skleidžia formaldehidą į aplinką dar apie dvejus metus po jų pagaminimo. Formaldehidu kartais prisotinti nauji drabužiai. Lakas nagams, purškiamas standiklis plaukams - tai papildomi formaldehido šaltiniai moterims ir mergaitėms. Jei miegate visą naktį įspaudę nosį į naują putų paralono pagalvę, rizikuojate gauti dovanų plaučių ligą. Formaldehidas yra karcinogenas,

Chloras - yra alergenas, organizme sukelia uždegiminius židinius, sukelia migrenas, manijos ir klinikinę depresijas, ypač kenkia senyvo amžiaus žmonėms. Pvz. stebėkite kaip keičiasi elgesys senyvo žmogaus prieš ir po prausimosi po dušu, mat prausiantis kartu su garais įkvėpiama didelė dalis chloro. Chloru užterštas vanduo tiek pirktiniuose buteliukuose, tiek vendentiekyje, didelis chloro užteršimas yra baseino vandenyje, skalbimo priemonėse, balinimo priemonėse skalbiniams.
Geriausias būdas išvengti chloro taršos - savo namuose įsirengti aktyvintos anglies filtravimo sistemą arba bent jau turėti aktyvintos anglies filtrą geriamam vandeniui ruošti, nenaudoti chloro ingredientus turinčių skalbimo ir buities valymo priemonių.

****************
Kiekvieno valiklio jūsų namuose etikėtėje tikriausiai yra įspėjimas apie jo toksiškumą. Kiekvienas skystis jūsų automobilyje yra nuodingas. Kiekvienas pesticidas ir trąša, kuriais jūs purškiate savo gražią veją tikriausiai yra toksiškas. Kiekvienas dažas, lakas, tepalas, baliklis ir ploviklis privers jus keliauti į ligoninę, suvartojus net ir nedidelį jo kiekį. Kodėl mes nuolat teršalus skleidžiame savo aplinkpje? Apie saugius valiklius skaitykite čia.

Jei esate kankinami lėtinių negalavimų, - tai toksinų darbas. Toksinų (teršalų) atsikratymas yra svarbus žingsnis link pasveikimo. Geriausia dovana, kuria galite pasidovanoti sau ir savo šeimai, yra šie keli žingsniai:
  • Įsirengti savo namuose vandens filtravimo sistemą su aktyvintos anglies pakeičiamu filtru. Šis filtras išvalo geriamą vandenį nuo chloro, kenksmingų metalų ir kitų teršalų.
  • Pašalinti iš buities visus aliumininius (įskaitant foliją) ir teflonu dengtus indus, nepirkti maisto aliuminio folijos pakuotėse (šokoladas, sūris, sviestas...).
  • Nusipirkti sulčiaspaudę (be aliuminio dalių) ir gerti tik namuos paruoštas sultis, arbatas, kavą, kompotus - visiškai iš savo dietos pašalinti komercinius gėrimus, įskaitant sultis. Pieno produktai indeliuose, pažymėtuose "2" , "4" arba "5" ženklu yra saugūs.
  • Savo namuose, darbovietėje, automobilyje naudoti tik saugius valiklius.
  • Naudoti tik ekologiškas ir saugias kosmetines priemones, muilus ir šampūnus.
  • Susirasti natūralios odontologijos dantistą (natural dentistry, biosafe dentistry - angl.), iš burnos ir žandikaulio pašalnti visus metalus: plombas, kanalų užpidus ir karūnas, įskaitant metalo-keramikos karūnas. Užtikrinti, jog vaikai būtų gydomi tik natūralios odontologijos klinikoje. Sveikesnės yra be metalų įklotų ir saugios keramikos sudėties karūnos, baltos dervos kompozicinės plombos (resin composite fillings -angl.), nemetaliniai kanalų užpildai.
  • Nusipirkus naujus minkštus baldus ar čiužinius, juos palikti keliems mėnesiams negyvenamoje, gerai vėdinamoje patalpoje, kaip pvz. garaže, sodo namelyje, nuomojamame sandelyje, kad išsivėdintų freonas.
  • Savo namuose naudoti tik natūralaus pluošto kilimus, grindų dangas, užuolaidas.
  • Maistui ruošti naudoti elektrines viryklę ir orkaitę, vengti virš liepsnos paruošto maisto. Jeigu naudojate lauke grilį, saugesnis yra virš išdegusių malkų (nesulaistytų degiais skysčiais) ruošiamas maistas. 
  • Senus šaldytuvus ir oro condicionerius pakeisti į prietaisus be freono (non-CFC angl.). Išmeskti visus senus aerozolius buteliukuose. Dažus, lakus, vaškus ir kitas lakias medžiagas laikyti tik sandariuose induose patalpoje atskiryoje nuo gyvenamos erdvės ir neturinčios tiesioginių durų į gyvenamą patalpą, pvz. daugiabučio pastato rūsyje, atskirai nuo gyvenamo namo stovinčiame garaže.
  • Iš savo namų pašalinti visus dujomis, naftos produktais, anglimi kūrenamus įrengimus, židiniui naudoti tik natūralias malkas. Jeigu namų šildymo ir /ar karšto vandens ruošimo sistemos katilas yra kūrenamas ne elektra, kruopščiai užsandarinti katilinės patalpą sąlytyje su gyvenamomis patalpomis, užtiktinti gerą katilinės vėdinimą ir degimo produktų pašalinimą (aukštas kaminas išmetantis degimo produktus toli nuo langų ir durų), įrengti duris į katilinę iš negyvenamos patalpos (pvz. garažo) pusės arba iš lauko. 
  • Iš savo namų pašalinti (tai turi atlikti tik specialistas su apsaugine apranga) arba labai kruoščiai užsandarinti izoliacinę akmens vatą: užklijuoti angas apie rozetes ir varžtams pragręžtas skylutes sienose, apie lempas lubose, plyšius apie langus, po palangėmis, apie durų staktas. Putų poliuretanas  - gera alternatyva, stogų izoliacijoje jis yra purškiamas, tačiau būtina kelias dienas labai gerai išvėdinti patalpas po įrengimo. Katilai ir vanzdynai gyvenamose patalpose gali būti izoliuojami putų arba anglies izoliaciniais apklotais. Mūrinio pastato sienoms tinka smulkintos celiuliozės (popieriaus ir kartono) arba pakulų pluošto izoliacijos. Šios izoliacinės medžiagos turi būti kruopščiai užsandarintos nuo gyvenamos patalpos (jose yra antibiotinių ir antiseptinių medžiagų, kurios yra kenksmingos, sukelia alergijas), ši izoliacija yra degi, netinka mediniuose namuose.
Daugiau apie namų išvalymą nuo teršalų skaitykite čia: Dr Hulda Clark’s home cleanup.

Sąvoka "komerciniai gėrimai" apima visus plastikiniuose, kartoniniuose, metaliniuose ir stikliniuose buteliuose parduodamus vandenis, mineralinius vandenis, arbatas, kavos skonio gėrimus, putojančius gėrimus, sultis, įskaitant ir tuos, kurie pažymėti ekologiško produkto ženkliuku. Visuose šiuose gėrimuose randami gamybos procese naudojami valymo produktai, konservantai ir/arba mikotoksinai. Išimtis yra komercinis pienas, kuris yra švarus nuo pastarųjų teršalų, dėl sugriežtintų sanitarinių reikalavimų pieno pramonei. Ekologiškas pienas yra papildomai švarus nuo atibiotikų, hormonų ir pesticidų. Plikomi gėrimai (pvz. karšta kava ir arbata restoranuose) yra sąlyginai švarūs, mat, virinant vandenį, neutralizuojama didelė dalis teršalų. Jeigu geriate komercinį ar nefiltruotą vandentiekio vandenį, įmeskite citrinos skiltelę - citrinos rūgštis neutralizuoja chlorą.

Atsakomybės atsisakymas:
Šio teksto autorė nėra gydytoja ar medicinos specialistė. Asmenys, ieškantys gydymo ir pagalbos turi kreiptis pas reikiamos srities specialistus ir patys nuspręsti, kokių imtis veiksmų savo gijimo eigoje.

P.S. Šis straipsnis bus nuolat atnaujinamas ir papildomas nauja informacija.  Kviečiu grįžti ir pasiskaityti vėliau.

P.P.S. Dėkoju vaikams už vaizdingas iliustracijas.

Daugiau  apie aplinkos ekologiją skaitykite žurnale "Greenas":

21 komentaras:

  1. Laukiu atsiliepimų, ar domina ekologijos tematika. Gal geriau man vengti panašių "siaubo" įrašų savo puslapyje?
    Šiuo metu renku medžiagą apie pagrindinų buityje naudojamų valymo priemonių ir kosmetikos kenksmingumą. Tikiuosi, jog gamintojai manęs už tai nepašauks teisman. Ar kam nors tai įdomu žinoti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas11/09/2011

    Labai patinka tavo ekologijos temos. Visas perskaiciau.Ir laukiu daugiau. Aciu

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas11/11/2011

    atleiskite, bet jus mane nervinate Segebute.
    tai jau ne naturalus gyvenimo budas - bet liga.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sutinku. Nervina ir mane, nors ir suprantu,kad tai zmogaus tinklarastis, ka jis nori, ta ir raso ten. Atleisk,Segebute. Tiesiog, tai isties panasu i liga. Nemegstu krastutinumu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nesistebiu dviejų paskutinių Anonimų reakcijomis. Aš pati daug streso patyriau, apie tai skaitydama, bendraudama su žmonėmis, kuriems nustatyti lėtiniai susirgimai, diagnozės parodė toksiškų metalų perteklių organizme (beje vienas toks žmogus yra ir mano šeimos narys). Ši tema sukelia labai daug priešiškumo JAV visuomenėje. Daktarė H. Clark, atlikusi tyrimus ir pateikusi visuomenei įrodymus apie teršalus komerciniuose gėrimuose, maiste ir builtyje naudojamose priemonėse, buvo persekiojama, teisiama, jos veikla buvo priverstinai sustabdyta, ji perkėlė savo kliniką į Meksiką, tūkstančiai ligonių gavo važiuoti į užsienį kad gauti diagnozę, tęsti savo gydymą... Mūsų aplinka pripildyta reklamų: "pirkite N vaistus ir pagysite", "gerkite puotajančius gėrimus ir užsikąskite dešrelėmis", "malonaus citrininio aromato chloro tirpalas pašalins visus nešvarumus" ir t.t. Aš manau, jog lietuviai, tokia maža tauta pasaulyje, turi teisę žinoti apie kitą medalio pusę. Ypač paskaičius spaudoje pranešimus, kaip pvz.: po patikrinimo nustatyta užeršta (viršjanti leidžiamus ES cheminių priedų kiekį) jogurto partija buvo uždrausta prekiauti Vokietijoje, tačiau produkcija buvo sėkmingai parduota Lenkijos ir Lietuvos maisto parduotuvėse.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonimiškas11/11/2011

    O man patiko šis straipsnis. Visi žinome, kad reikia vengti visokių E... Čia tiesiai šviesiai viskas išdėstyta tikrais teršalų vardais ir kodėl būtent reikia jų saugotis. Labiausiai naudingas paskutinis sąrašiukas apie ką reikia daryti išvalant namus ir dietą nuo teršalų. Spaudoje daug pilstymo pateikiamašia tema, o čia viskas surašyta be pagrąžinimų. Lauksim daugiau įrašų ekologijos tema.
    Sima

    AtsakytiPanaikinti
  7. Anonimiškas11/12/2011

    Idomu. Tas zinojimo siaubas mazesnis, kai neuzsibrezi viska pakeist is karto. Po truputi, po truputi ir viskas naturaliai iauga. :)

    Jurgita

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tikriausiai,Segebute,kad tai yra savotiskas stresas,skaityti apie visus tersalus,kurie mus supa. Dar baisiau,kai pagalvoju,kad zmonija pati save zudo. Mane gal nervina tai todel,kad nuolatos su tuo susiduri, galvoji. As is tu,kurios renkasi moketi daugiau,bet perka ekologiska indu plovikli,dantu pasta,plaukams stiprinti rytietiskus naturalius aliejus, o praustis naturalius zoleliu muilus. Parduotuveje ilgiausiai krapstinejuosi,nes skaitineju produktu sudeti. Maista gaminu namie,nenanudoju jokiu neaiskiu prieskoniu,negeriu jokiu "kokakolu" ir t.t.
    Kai prisedu prie kompiuterio,galvoju,na paziuresiu,ka skanaus Segebute gamina, o ten "traktatas" apie tersalus. Ir mane tas sunervina:-)) Nors as gerbiu Tavo pastangas ir,manau,kad tai,ka Tu darai yra teisinga ir reikalinga. Ir as ta perskaitau. Tik man labai faina butu,jeigu kazkaip ta informacija butu po turputi pateikiama, ne "traktatais". O tai as, beskaitydama, nedaeinu iki galo,pagalvojusi,kad is vis gyventi yra kenksminga, kvepuoti kenksminga...O apie naudojamas buityje priemones bus labai idomu paskaityti.Ir dar mane glumina, kad del prekybininku godumo,nebezinai,kas yra isties ekologiska,o kas ne. Kazkada,kalbos kursuose sutikta mergina,pasakojo apie neva ekologiskus norvegiskus obuolius,nes ji dirbo tame ukyje. Plaukai sausiasi klausant tokius dalykus.Ekologiskai produktais dabar imama spekuliuoti,tad nebezinai,kas tikras dalykas,o kas vien tik pavadinimas.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Lina, "I'm with you" :) Man pačiai buvo sunkus žingsnis šis "siaubo" įrašas, bet kažkoks pareigos jausmas pastūmėjo, nes sulaukiau daug klausimų komentaruose ir e-mail "kodėl nenaudojat aliuminio folijos", "kuo negeras vanduo buteliukuose" ir panašiai. Aš esu pabaigusi aplinkos inžineriją VGTU, daug metų dirbau konsultacinį inžinerinį darbą (energijos sąnaudų mažinimas, standartų ir saugumo taisyklių sudarymas...) ir projektavime. Viskas mūsų gyvenime labai politizuota, daug ką lemia pinigas, tikime tuo, kuo kažkam naudinga, jog mes tikėtume. Žinant, jog yra ir "antroji medalio pusė" visame tame, mane piktina, kad žmonės pasiduoda šiam lėtam bio-cheminiam genocidui, ir labiausiai kenčia maži vaikai. Dar, beje, neparašiau apie radiaciją buityje (granito paviršiai, radonas), elektromagnetinė tarša, aukšto dažnio virpesiai... čia galima knygas rašyti šia tema.
    Aš pati jau keletą metų bandau imtis tų išvardytų žingsnių, maždaug pusė jau įgyvendinta. Dabar gailiuosi tik, jog apie tai sužinojau pervėlai... Vis dar naudoju dujinę vyryklę ir 2 katilai name yra dujiniai, vis dar neturiu vandens filtro visam namui, tik naudoju mažiuką geriamam vandeniui ruošti. Pernai pakeitėme stogo izoliaciją. Su komerciniais gėrimais irgi sunkiai sekasi jų atsisakyti... Manau, jog kažkam pravers tas tekstas. Aš pati būčiau dėkinga, jeigu visa tai žinočiau anksčiau negu sužinojau.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Segebute - tai bent kapitalinis veikalas!! pritariu, kad reikia kuo daugiau apie tai kalbeti; bet kokia informacija yra vertinga; svarbiausia yra zinoti, o po to galima rinktis, kaip gyventi; dar, manau, labai svarbu neperlenkti lazdos, nes perdetas visko baidymasis ir saves edimas del to, kad kazkur galbut yra kazkokio aliuminio, finale gali buti kenksmingesnis, nei pats aliuminis; bet zinojimas yra svarbu; mes visi turim begale pasirinkimu, ir tik zinodami, kas yra geriau ir sveikiau, dazniau rinksimes geresnius produktus; taip kad liuks irasas!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ačiū, Aušra, už palaikymą. Žmogaus stiprybė yra žinojime.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Anonimiškas12/20/2011

    Segebute, didelis respektas. Mes turim žinoti kas mus žudo, nes kitaip negalėsime apsaugoti saves ir savo vaikus. Tu šaunuole, ir nekreipk dėmesio į strutiškus komentarus. Lengviausia yra įkišti galvą į smėlį ir galvoti, kad niekas nevyksta. Ačiū, Tau

    AtsakytiPanaikinti
  13. Dėkoju, kad domitės ir užsukate į mano svetainę.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Anonimiškas1/05/2012

    LABAI LABAI JUMS DEKUI,
    LABAI DZIAUGUOSI JUSU STRAIPSNIUKAIS IR RECEPTAIS!!
    zmones nenoriu zinoti siaubu ir baisybiu, nes tai per sunku...
    visi nori gyventi paprastai, 1- tablete nuo visu ligu, bet taip nebuna.
    RASYKIT RASYKIT, o mes bandysim mokytis :)
    Sekmes.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Anonimiškas8/21/2013

    O kaip rasti dantistus,kurie dirba su saugiom protezavimo medžiagom ? Kur benueitum, visi jie sako, kad jų medžiagos geriausios ir saugios, bet kai tos medžiagos įdedamos į burną, savijauta sako visai ką kita. Kaip rasti tikrai nekenksmingas medžiagas naudojančius odontologus Lietuvoje, pageidautina Panevėžyje ?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Anonimiškas1/21/2014

    Labas. Gerai būtų kad pajieskotumet ir parasytumet apie asbesto vatą ir akmens vatą, nes rodos jos gaminamos abi iš uolienos tik kitoje šalyje. O ne asbesto mieste

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Stiklo vata ar akmens vata - tai maždaug tas pats produktas, tai yra sintetinė medžiaga daugiausia pagaminti iš silicio, silicio oksido polimero. Angliškai vadinama vienu ternimu "fiberglass insulation". Asbesto turinčios žaliavos šiuo metu yra draudžiamos stiklo (akmens) vatos gamybai, tačiau senuose pastatuose izoliacija gali būti neatitinkanti naujų saugumo reikalavimų, tad jeigu ji yra ne 100% užsandarinta, tokia medžiaga ir dabar nuolat teršia aplinką, kelia grėsmę toje aplinkoje esančių žmonių ir gyvūnų sveikatai. Pagal naudojamos žaliavos cheminį pobūdį, stiklo/akmens vata skirstoma į : E-glass, A-glass, E-CR glass, C-glass, D-glass, R-glass, S-glass. Bet iš esmės vartotojui pateikiamos tik šiluminės medžiagos savybės, kaina, naudojimo statyboje rekomendacijos; tačiau iki šiol tik "švelniai" įspėjama apie stiklo/akmens vatos riziką sveikatai, nors pageidautina būtų kad ši izoliacinė medžiaga nebūtų naudojama gyvenamose ar žmonių nuolatinės veiklos pastatuose.

      Panaikinti
    2. Anonimiškas1/26/2014

      Tai va tas kristalinis silicio oksidas ir yra labai nesveikas. Jis sukelia plaučių liga silikoze ir plaučių vėžy. Tik praeis dar daug metų kol uždraus kaip asbesta.
      Galvoju šildyt namą iš vidaus tik nenoriu numirti paskui nuo darbo, nes dažnai susiduriame su medžiagomis turinciomis silicio oksito

      Panaikinti
  17. O kodėl elektrines virykles naudoti saugiau nei dujines?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Geros kokybės, naujos viryklės yra vienodai saugios, jų saugumas priklauso nuo instaliacijos tvarkingumo ir naudotojo atsakingumo. Sveikatos požiūriu, elektrinėse ORKAITĖSE pagamintas maistas yra švaresnis, lyginant su dujinėse orakitėse ar ant dujinio grilio pagamintu maistu. Degant dujoms, išsiskira visa eilė toksiškų degimo produktų, kurių erdvėje kaitinamas maistas prisigeria šių degimo produktų ir yra nesveikas vartojimui. Elektrinėse orkaitėse prie aukštų temperatūrų yra sudeginamas deguonis, gaminasi anglies dvidegenis, kuris nėra toksiškas. Jeigu virtuvėje yra įrengta gera trauka ir gryno oro padavimas, tai į dujinėje liepsnoje kaitinamų puodų ir keptuvių maistą degimo produktai nepatenka.

      Panaikinti
  18. Anonimiškas1/01/2017

    Dar pamineciau, kad aliuminio druskos bent ankscuaz buvo dedamos i anti-prespirantus (nuo prakaitavimi) dezodorantus. Dabar jaz yra susiproteje ir siu drusku nebededa, arba raso, kad siu drusku nera. Sios druskos efektyviai slopina prakaitavima, bet akumuliuojasi organizme ir sukelia krutirs vezi ir kitas ligas. Dar aliuminis ieina i vaistu slopinanciu skrandzio rugsinguma sudeti. Ilgai vartojant irgi akumuliuojasi ir sukelia, kaip mineta, alzheimeri.

    AtsakytiPanaikinti