Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-06-01

Apie plastmases

Šiandien plastmasės yra visur, jos yra pigios ir patogios, ypač įpakavimui. Tačiau, kasdien mokslininkų tyrimai nustato vis daugiau plastmasių žalingo poveikio mūsų sveikatai faktų. Kai kurios plastmasės išskiria kenksmingas chemines medžiagas į orą, maisto produktus ir gėrimus. Mes nematome jų ir nejaučiame skonio, tačiau tai dar nereiškia jog plastmasės nepatenka su maistu į žmogaus organizmą.
Neskaitant pavojaus sveikatai, plastmasių naudojimas sukuria didžiulį kiekį ilgalaikės taršos. Kiekvienas kada nors sukurtas plastmasės gaminys, vis dar tebeegzistuoja (išskyrus tas plastmases, kurios buvo sudegintos, ir bedegdamos išskyrė nuodingas chemines medžiagas į aplinką). Vandenynuose plūduriuoja šešios ar septynios kontinento dydžio plastmasių „salos“, kurios nuo trinties byra į smulkius gabalėlius, juos suryja žuvys, tuo tapdamos nesaugios maistiniam vartojimui.
Apibendrinant, plastmasės išskiria nuodingas medžiagas jas gaminant, plastmasės yra toksiškos naudojimui, bei plastmasės teršia aplinką, jų atsikratant.
Laimei, mes visi galime gyventi saugiau, pasirinkdami naudojimui kitas medžiagas (tekstilė, nebalintas popierius, mediena, bambukas, stiklas, nerūdijantis plienas, ir tt.) bei mažiau toksiškas plastmases, kurias galima atiduoti antriniam perdirbimui ar pritaikyti antriniam panaudojimui buityje. Stenkimės pirkti daiktus su mažiau arba išvis be plastikinių pakuočių: atsineškime savo medžiaginius maišelius į krautuvę, pasirinkime mažai gendamus produktus didesnėse pakuotėse – dažniausiai taip sutaupomi pinigai žemesnės vieneto kainos sąskaita, mažiau medžiagos panaudojama pakuotei pagaminti. Visada išmeskite plastmases į specialiai joms skirtus konteinerius. Surinkite plastmases vandens telkinių pakrantėse - tai ne tik pagalba gamtai, gera mankšta ir kilni priežastis ištrūkti į gamtą, tai gali tapti puiki pamoka Jus stebintiems vaikams ar šiaip aplinkiniams. Juk gerumas irgi būna užkrečiamas.
Dažniausiai plastmasės žymimos skaičiumi, apie kurį vejasi rodyklių simboliai, paprastai ženklinimas talpinamas produkto apačioje. Plastmasės nėra grynuolės, jose dažnai naudojamos papildomos medžiagos jų savybėms ar spalvai pagerinti, į plastmases patenka teršalai susiję su gamybos procesu. Žemiau pateikiu labiausiai paplitusių plastmasių sąrašą ir aprašymą.

1 PET - polietileno tereftalatas – KENKSMINGA
Skaidri, gniuždant traškanti plastmasė, iš kurios gaminami salotų padėkliukai ir indeliai, o pridėjus papildomų plastifikatorių iš šios plastmasės išpučiami buteliai kepimo aliejui, putojantiems gėrimams ir vandeniui pakuoti. Ši plastmasė išskiria tokias toksiškas medžiagas kaip stibis, ftalatai, Cezis. 

2  HDPE  - didelio tankio polietilenas – SAUGI
HDPE yra neskaidri, lanksti, mažiausiai reaguojanti plastmasė. Iš jos yra gaminami buteliai pienui ir kefyrui, cheminiams valikliams ir chloro balinimo skysčiams, šampūnams, jogurto puodeliai (kurie yra minkštesni), plastikiniai maišeliai, stori neplyštami šiukšlių /pakavimo maišai. 

3  PVC – polivinilchloridas – KENKSMINGA
Polivinilchloridas dar kartais vadinamas vinilu, iš jo gaminami vamzdžiai ir jų jungiamosios detalės (vandentiekiui, kanalizacijai, dujotiekiams), langų ir durų rėmai (kietas PVC), šilumos izoliacija (PVC putų pavidale), žaislai, kūdikėlių kramtymo žiedai, vonios užuolaidos ir automobilių dalys. Pakavimo reikmėse PVC sutinkamas šiuose pavidaluose: pagardų buteliai, įvairūs dangteliai, limpanti maistinė plėvelė. PVC skleidžia ftalatus ir kitas nuodingas chemines medžiagas sąlytyje su produktais, skysčiu ir oru (pvz. naujos vonios užuolaidos kvapas).

4  LDPE - mažo tankio polietilenas – SAUGI
Iš šios plastmasės gaminami skaidrūs maišeliai, įklotai šiukšliadėžėms, indeliai maistui saugoti ir pakavimo plėvelės.

5  PP - polipropilenas - SAUGI
Iš šios plastmasės rūšies gaminami butelių kamštukai, stalo įrankiai, indeliai produktų saugojimui, margarino pakuotės, mikrobangei atsparūs padėkliukai. Polipropileno plaušai naudojami kilimuose, sienų dangose, transporto priemonių sėdynėse.

6  PS - polistirenas - KENKSMINGA
Polistirenas dar vadinamas putų polistirolu arba putplasčiu (styrofoam - angl.). Ši plastmasė labai lengva, puri, primena sustingusias putas. Iš putplasčio gaminami padėkliukai mėsos pakavimui, indeliai karštiems skysčiams ar maisto produktams saugoti, korėtos pakuotės kiaušiniams, vienkartinės lėkštės, apsauginės pakuotės elektronikos prekėms ir žaislams. Statyboje naudojamos polistireno izoliacinės medžiagos.  Polistirenas išskiria nuodingus estrogeninius alkilfenolius ir stireną, vėžio sukelėją.

7  (07-19) - kitos plastmasės – ĮVAIRIAI
Prie šios grupės priskirimos plastmasės, kurios nepriklauso aukščiau išvardytoms kategorijoms. Pavyzdžiui: PC - polikarbonatas, kuris yra dažnai naudojamas įstiklinimui lėktuvuose, išskiriantis bisfenolį-A (BPA), jo reikia VENGTI. ABS - akrilnitrilo butadieno stirenas, SAN - stireno akrilonitrilas; akrilas ir poliamidas - šios plastmasės labai patvarios, atsparios karsčiui ir mažai reaguoja į aplinką, tačiau jų trūkumai yra antrinio perdirbamo sudėtingumas ir tyrimų duomenų stoka. PLA - polilaktinė rūgštis, - tai nauja plastmasė, sukurta augaliniu pagrindu, biologiškai suyranti ir SAUGI, tačiau ji taip pat patenka į 7 kategoriją.

P.S. Pienas ir sultys popierinėse vašku dengtose pakuotėse užterštos dioksinu (popieriaus balinimo agentas) ir parafinu (pakuotės danga). Pirkdami pieną arba sultis pasirinkite plastikiniuose HDPE (2) buteliuose.


Šaltiniai:

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą