Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-11-16

Keptos bulvės su grybais

Kam teko lankytis "Mažytėje Odesoje" (маленькая Одесса) arba Niujorko Braitone, esu tikra, jog nepraleidote progos papietauti viename iš rusakalbių restoranėlių. Jų nevadinu rusiškais, kadangi ten patiekalai, interjero stiliai, muzika, ir nuolatiniai lankytojai, - tai imigrantai iš daugelio rusakalbių valstybių: Rusijos, Ukrainos, Kazachstano, Izraelio, Uzbekistano ir t.t. Visos šios kultūros stebėtinai puikiai tarpusavyje sugyvena ir klesti в пресловутом Брайтоне (pagarsejusiame Braitone, rus.). Atvykėliai, skaitantys kirilica ir kalbantys rusiškai, čia pasijus labai saugiai.
Braitonas (Brighton Beach Ave.) - tai gatvė po traukinio bėgiais, skersai-išilgai perpūčiama vandenyno vėjų. Vaikštant dažnai tenka saugotis besiridinėjančių butelių po kojomis ir skrendančių į veidą šiukškių. Tačiau Braitone gali rasti visas "rusakalbio pasaulio" gėrybes. Maisto parduotuvių lentynos linksta nuo delikatesų gausos ir įvairovės. Čia gali nusipirkti ir bačkoje sūdytų Užuralio ikrų, ir geriausio gruziniško vyno, ir  importuotos iš Lietuvos minkštutės "Ajerų" duonos bei šokoladinių sūrelių; akys raibsta nuo mėsų, žuvų ir mišrainių margumyno. Cukermano arba Rabinovico vaistinėse atrasi visokių retų vaistažolių ir importuotų vaistų, pasiklausysi ir galėsi sudalyvauti balsingoje diskusijoje apie keistas ligas, niekam tikusius daktarus ir siaubingas medicinos kainas. Ankštučiai knygynėliai iki lubų prikimšti senąja Rusijos literatūros klasika bei šiuolaikiniais porno detektyvais. O drabužių pasirinkimas! Nežinau kitos vietos pasaulyje, kur vienoje parduotuvėje žmogus galėtų įsigyti Stalino laikų mados vyriškus marškinius ornamentais siuvinėta krūtine, išverstinius kailinius su "deimantinėm" sagom ir "leopardinį" rankinuką su "auksinėm" segėm...





















Įžengęs į iš išorės visiškai neišvaizdų restoranėlį, patenki į veidrodžių, freskų, bronzinių ir krištolinių sietynų karalystę. Žmonės čia ateina ne tiek pavalgyti, kiek pailsėti. Jeigu praleidai restorane tik 3 valandas, vadinasi, labai skubėjai. O patirti ir paragauti tuose restoranėliuose yra daug ko, ir tikrai verta. Kas be ko, tačiau "rusakalbiai" moka "šventę švęst"...
Mano mėgstamiausia vieta "pailsėti" yra "Baku Palace", - restoranas Emmons Avenue, šiek tiek nuošaliau Braitono. Šio restorano virtuvė sieja Azerbaidžano, Izraelio ir Rusijos tradicijas. Visi padavėjai - miklūs, labai paslaugūs ir draugiški vaikinai. Patiekalai natūralūs, skanūs, pateikiami labai puošniai. Gyva muzika ir aplinkinių lankytojų pakylėta nuotaika užtikrina šventinę atmosferą... Nesiruošiu čia rašyti restorano reviu, tačiau keletą šio restorano patiekalų sugebėjau atkartoti namų sąlygomis ir noriu tais receptais su jumis pasidalinti.
Keptos bulvės su grybais - tai karštas užkandis, įeinantis į tradicinio banketo meniu "Baku Palace" (banketą užsakinėti apsimoka labiau, ypač jeigu "poilsiaujate" didesnėje nei 4 asmenų draugijoje.) Šio patiekalo gausite paragauti beveik kiekviename Braitono restoranėlyje, bet skaniausiai jį gamina "Baku Palace". Vaikai ir vyrai noriai valgo keptas bulves su grybais netgi be kečupo!
Kad grybai būt gražiai apkepę, jie turi būt sausi. Dar labai svarbu, aliejuje skrudinant grybus ir bulves, jų nesugrūsti, paskleisti tik 1 sluoksniu.
Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę, kulinarines žnyples, groteles, didelį metalinį sietelį arba koštuvą. Išeiga 4 užkandinės porcijos arba vakarienė dviems.
Produktai:
  • 300-400 g grybų, tinka tamsūs pievagrybiai, voveruškos, portobello...
  • 5 didelės bulvės (1 kg)
  • 1/2 stiklinės (125 ml) aliejaus (ar daugiau)
  • 1 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
Paruošimas:
  1. Grybus nuvalome šepetėliu, apšluostome drėgna servetėle. Grybai turi likti sausi. Supjaustome 5 mm griežinėliais. 
  2. Bulves nuskutame, nuplauname ir nusausiname. Supjaustome 1,5 cm storio pusžiedžiais.
  3. Virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos keptuvėje įkaitiname aliejų. Aliejaus turi būti maždaug 2 cm gylio. Vienu sluoksniu dedame grybus, pasūdome ir papipiriname. Apkepiname grybus po 2-3 min. iš abiejų pusių, kol paruduos. Iškepusius grybus išdedame į koštuvą virš lėkštės. Kartojame kepimą su visais likusiais grybais. Iš grybų lėkštėn privarvėjusį aliejų pilame atgal į keptuvę.
  4. Dabar į palikusį įkaitintą grybų skonio aliejų vienu sluoksniu dedame bulves. Kepame iš visų pusių, kol paruduos, apie 10 min. Iškepusias bulves dedame ant grotelių, pasūdome. Kartojame su likusiomis bulvėmis. Bulves išdedame į didelę lėkštę.
  5. Jei grybai atšalo, juos trumpam panardiname į karštą aliejų ir vėl išdedame į sietelį, nuvarviname aliejų. Ant bulvių lėkštėje išverčiame keptus grybus ir tuojau pat tiekiame į stalą. 

8 komentarai:

  1. Anonimiškas11/16/2011

    nesupratau - fotke siuksliu fone...kazkaip ne labai "ekologiskas" vaizdelis, megstanciai eko ir svara

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na čia jau toks Mcdonaldinis patiekalas, bet kartais kai labai norisi galima.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas: čia Braiton Beach gatvė, ne mano nuosavas sklypas. Kaip minėjau, reik žiūrėt po kojom ten bevaikštant: šiukšlynės perpildytos šiukšlėmis, į dienos pabaigą net virsta per kraštus, aršus vandenyno vėjas paskleidžias tas šiukšles visur. Besilankydama Braitone visad stebiuosi, kaip žmonės ten gyvena.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Maisto Diletante: man "McDonaldinis" patiekalas būtų chloru išbalintos sušaldytos bulvės, keptos 2 savaičių senumo perkepusiuose riebaluose ir pateiktos parafinu dengtame popieriniame krepšelyje. Šį patiekalą ruošiu tik iš šviežių daržovių ir naudoju šviežią alyvuogių aliejų. Labai skanu su voveruškomis ir portobello grybais. Visi patiekalo ingredientai sveiki.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškas11/24/2011

    Kita anonime
    Atrodo apetitnai, bet aliejaus tai gurksteli, jei visa sita porcija suvalgai... nepaisant to vis tiek jauciu silpnybe fri bulvytems.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Riebalai nėra blogis, jie būtini sveikatai, mūsų ląstelių statybinė medžiaga yra riebalai. O alyvuogių aliejus - pats sveikiausias ir skaniausas. Kiti juo net visokius organų valymus atlikinėja. Aš jį naudoju mažai rafinuotą salotose, o gerai rafinuotą - kepimui. Esu žaliavalgiško maisto mylėtoja ir propaguotoja. Tačiau baklažanų, bulvių, kai kurių grybų negali valgyti žalių. Tiesa, galima juos virti. Sveikiau, jeigu vanduo be metalų ir chloro... Keptas maistas nesveikas tada, kai kepama liepsnoje, ypač dujinėje ar virš anglių, sulaistytų naftos produktais. Keptuvėje kepti - sveikiausias būdas. Be to, jau turbūt 5 metai, kaip perku tik ekologiškas bulves, jų skonis nuostabus. Restoranuose tenka valgyti visokio bieso, bet negali juk gyventi be išimčių. Kaip mano Diedukas (taip vaidinu savo senelį) sakydavo "nebūk šventesnis už Romos popiežių"...

    P.S. Aš tas bulvikes gerai nuvarvinau. Kadangi kepiau labai karštame aliejuje, jos neprisigėrė aliejaus, o tik pasidengė traškia plutele. Užsigėrėme kefyru, nebuvo perriebu.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Anonimiškas2/12/2012

    Sveika, o gal galetum parasyti kur perki ajeru duona ir surelius ? Butu puiki proga nuvaziuoti aplankyti Brighton Beach.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aš esu svečias Brukline, tad mane vietoje gyvenantys draugai vis kur nuveda, kur jiems geriausiai patinka. Paskutinį kartą apsipirkinėjau kažkur Ave. Z ir Nostrand Ave. sankryžos rajone, tikslaus adreso nepamenu. Pačiam Brighton Beach apstu maisto krautuvių, kiekviena turi savų "deficitų". Jeigu nerasite Ajerų duonos, tai dar labai skani juoda su saulėgražomis, vadinama "Nemeckij hleb". Pagal jūsų gyvenamą vietą galite susirasti artimiausią Rusiško maisto krautuvę čia: http://www.rususa.com
    Beveik visos rusiškos krautuvės parduoda iš Lietuvos importuotus sūrius, silkes, sausainius, traškučius, ledus, šaldytus grybus (voveruškas, paravykus, raudonykius), šaldytas Lietuvos uogas (šaltalankius, serbentus...), o kartais pasitaiko ir duona, bet duonos reik ieškoti didesnėse krautuvėse, ten pasirinkimas geresnis.

    AtsakytiPanaikinti