Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-02-18

Baklažano suktinukai

Baklažanų suktinukais jus pavaišins, jeigu atsidursite Azerbajdžane, vestuvėse. Tai - delikatesas, labai prašmatnus savo skoniu bei tekstūrų deriniu. Aš esu suktinukais persivalgiusi keletą kartų, kadangi pasigaminti juos labai lengva, o paragavus, jau nebeįmanoma sustoti valgyti. Na, gal ne visi yra baklažano fanai ir ne visiems gręsia persivalgymas, tačiau paragauti šio delikateso tikrai verta, nors vieną kartą gyvenime.
Išeiga: 8-14 suktinukų. Paruošimui reikia turėti didelį rėtį arba dubenį, didelę keptuvę, didelį ir aštrų peilį (Santoku ar pan.)
Produktai:
  • 1 didelis ir gražus baklažanas
  • 2 valg. Š. druskos
  • 100 ml augalinio aliejaus
  • 2-3 valg. š. tepamo ožkos sūrio, majonezo ar veganezo
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1/2 arb. š. smulkintų raudonųjų čili pipirų - nebūtinai
  • ½ stiklinės (60 g) graikinių riešutų, susmulkintų
  • 1 stiklinė susmulkintos šviežių kalendros (cilantro) arba petražolių

Paruošimas:
  1. Baklažaną supjaustome išilgai 4-5 mm storio griežinėliais. Turi maždaug gautis 8-14 griežinėlių, kuriuos gerai pasūdome iš abiejų pusių, dedame į rėtuką ir paliekame kriauklėje 30-40 min. Iš baklažano pradės skirtis karčios sultys. Jeigu baklažanas sausas ir sultys nesiskiria, vadinasi, jis ne pirmo šviežumo, - tokiu atveju pasūdytus baklažano griežinėlius užmerkiame dideliame dubenyje šalto vandens ir paslegiame, kad jie neplūduriuotų.
  2. Dubenėlyje sumaišome ožkos sūrį arba majonezą / veganezą su česnaku ir pipirais - užtepėlė paruošta.
  3. Baklažano griežinėlius gerai nuplauname po šalto vandens srove ir nusausiname. Keptuvėje virš didelės liepsnos įkaitiname 2 valg. Š. aliejaus. Apkepiname baklažano griežinėlius po 1-2 min. iš abiejų pusių, kad jie taptų auksiniai su rudom dėmelėm. Kepame griežinėlius vienu sluoksniu, kartojame su likusiais griežinėliais. Gali tekti pilti daugiau aliejaus, mat, baklažanas linkęs sugerti riebalus. Viso kepimas užtruks apie 10 min.
  4. Visus iškepusius baklažanus išdedame ant lygaus paviršiaus, pvz. keleto medinių lentučių, aš naudoju 4 plokščias lėkštes. Aliejaus perteklių pašaliname popierine servetėle.
  5. Užtepame ant baklažano griežinėlių maždaug po 1 arb. š. paruoštos užtepėlės, tolygiai visus griežinėlius apibarstome smulkintais riešutais, po to - žalumynais,  palikdami  plataus galo 1-2 cm švariais.
  6. Pradedant nuo siauresnio galo, pirštais vyniojame suktinukus ir dedame į švarią lėkštę.
  7. Suktinukai skanūs tiek šalti, tiek šilti. Prie jų tinka virti ryžiai, garuojančios bulvikės arba duona.
P.S. Jeigu ožkos sūris kietas, jį sumaišome su majonezu / veganezu arba grietine.











2011-02-17

Rūgštėlynė su ir be rūgštynių

Kas mėgsta rūgštynes, supras mano troškimą. Papildoma priežastimi ieškoti būdų gerai rūgštėlynei išvirti vidury žiemos, krašte, kur niekas neaugina rūgštynių, tapo ir tai, jog mano vienas vaikas šią sriubą labai mėgsta. O juk motiniška meilė ir išmonė - beribės.

Rūgštynės turtingos oksalio rūgštimi, vitaminais, jos žinomos dėl savo priešuždegiminių ir kvėpavimo takus gydančių savybių, iš jų pagaminami nuostabūs padažai... O kai rūgštynių nėr, jų puikiu pakaitalu tampa špinatai su cirinos sultimis. Špinatai - burokėlių lapų giminaičiai, turtingi ta pačia oksalio rūgštimi, skatina organizmo apsivalymą, padeda žarnyno veiklai. Špinatai yra puikus šaltinis vitaminų A, B komplekso, C, E, K, karotino, folio rūgšties, magnio, kalcio, geležies, jodo, magnio, fosforo, kalio, natrio, ir kitų vertingų mikroelementų bei amino rūgščių.

Oksalio rūgštis - labai sveika organiniame pavidale; tačiau apdorota termiškai, ji tampa neorganiška ir kenksminga, iš čia inkstų akmenligė, geležies ir kalcio trūkumas. Todėl nepatartina rūgštynių ir špinatų virti. Užtenka lapelius tik įmesti į karštą sriubą ir palaikyti po dangčiu 10 min. Jie suminkštės, pasklis lapelių skonis ir netgi spalva pasikeis iš žalios į samaninę.

Išeiga 6-8 porcijos. Paruošimui reikia turėti 3-4 litrų puodą.
Produktai:
  • 2 valg. Š. sviesto arba aliejaus
  • 1  svogūnas
  • 2 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 2 lauro lapeliai
  • 2 bulvės
  • 2 morkos
  • 2 kiaušiniai
  • 170-200 g rūgštynių arba špinatų
  • 1/2 citrinos - tik jei naudojame špinatus
Paruošimas:
  1. Puode virš vidutiniškos liepsnos, riebaluose pakepiname smulkiai supjaustytą svogūną iki auksinės spalvos - maždaug 3 min., pasūdome, papipiriname. Pilame 2/3 puodo turinio vandens, pridedame lauro lapelius ir užviriname vegetarišką sultinį.
  2. Nuskutame bei smulkiais kubeliais supjaustome bulves ir morkas, sudedame į sultinį, paverdame 15 minučių. 
  3. Kiaušinius įmušame į puodelį ir truputį išplakame šakute, kad baltymai gerai susimaišytų su tryniais. Šį išplaktą mišinį pilame į verdančią sriubą ir viską gerai išmaišome. Karštame skystyje kiaušinis pavirs mažais balsvais krislelais.
  4. Stambiai (2-3 cm) supjaustome rūgštynes arba špinatus, mažesnių lapelių nepjaustome. Išjungiame sriubą, sumetame žalumynus. Jeigu naudojame špinatus, į sriubą išpaudžiame citrinos sultis, puodą uždengiame dangčiu ir paliekame 10-15 min. skoniams ir aromatams pasiskirstyti.
  5. Pateikiame sriubą pagardinę grietine, pabarstę sukarpytų petražolių ar krapų, šalia riekutės juodos duonos arba su skrebučiais.

Grybų sriuba su čile


Grybų sriuba "Sopa de Hongos con Chile" - nepaprastai skani. Naudokite jūsų mėgstamą čilės rūšį. Aš pasirinkau halapenjo čiles. Jeigu pašalinsite čilių (aitriųjų paprikų) sėklas,  tai šią sriubą noriai valgys ir vaikučiai.

Ši sriuba visiškai be krakmolo (bulvių, pupelių, kukurūzų, ryžių ir t.t.) ir glitimo produktų, tad rekomenduoju ją diabetikams, arba žmonėms prisilaikanties kūdėjimo dietos. Grybai sriubai suteikia tekstūros - yra ką pakramtyti, o visi kiti ingredientai - intensyvaus skonio.

Išeiga 6 porcijos. Paruošimui reikia turėti puodą, keptuvę ir karščiui atsparų indą, tinkantį kepimui orkaitėje.
Produktai:
  • 1 vištos krūtinėlė (2 puselės), arba 1/2 vištos
  • 3 arb. š. druskos
  • 10 juodųjų pipiriukų
  • 2 Valg. Š. augalinio aliejaus
  • 0.5 kg šviežių pomidorų
  • 1 svogūno galva
  • 3 skiltelės česnako
  • 3 Valg. Š. (45 g) sviesto
  • 0,5 kg šviežių pievagrybių (nuotraukoje jų parodytas tik trečdalis)
  • 1-2 aitriosios paprikos / čilės
Paruošimas:
  1. Vištieną nuplauname, verdame 1 val. pripylę 2.5 l vandens, pasūdę ir pridėję juodųjų pipirų.
  2. Paruošiame 200°C (400°F) karštumo orkaitę. Pomidorus supjaustome ketvirčiais, svogūną - 2 cm storio giežinėliais, česnaką išlukštename, bet nepjaustome. Visas šias daržoves apliejame aliejumi, dedame ant keptuvės arba skardos ir šauname 30 min. orkaitėn.
  3. Grybus supjaustome ir lengvai apkepiname keptuvėje, pridėję sviesto.
  4. Iš sultinio ištraukiame vištą. Į sultinį pridedame smulkiai supjaustytas čiles ir apkepintus grybus.
  5. Orkaitėje iškepusias daržoves sumalame blenderyje (nebūtinai) ir dedame į sriubą. Paverdame sriubą apie 15 min. 
  6. Vištieną supjaustome kubeliais sudedame į sriubą. Ragaujame: jei reikia - dar pasūdome. Verdame sriubą dar apie 5-10 min. 
  7. Sriubą pateikiame tuojau pat, labai karštą, šalia kvietinės bandelės, skrebučių arba tortilijos duonos paplotėlių. Kas nevalgo glitimo, tai sriubą galima valgyti be priedų, pasibarsčius mėgstamais šviežiais žalumynais, arba tarkuotu sūriu. ¡Buen provecho!
Orkaitėje apskrudinti svogūnai, pomidorai ir česnako skiltelės.

Blenderyje sumalta pomidorų - svogūno - česnako masė.

Apkepinti grybai, susmulkinta čilė ir pjaustymui paruošta vištienos krūtinėlė.