Išeiga: 8-14 suktinukų. Paruošimui reikia turėti didelį rėtį arba dubenį, didelę keptuvę, didelį ir aštrų peilį (Santoku ar pan.)
Produktai:
1 didelis ir gražus baklažanas
- 2 valg. Š. druskos
- 100 ml augalinio aliejaus
- 2-3 valg. š. tepamo ožkos sūrio, majonezo ar veganezo
- 2 skiltelės česnako, susmulkintos
- 1/2 arb. š. smulkintų raudonųjų čili pipirų - nebūtinai
- ½ stiklinės (60 g) graikinių riešutų, susmulkintų
- 1 stiklinė susmulkintos šviežių kalendros (cilantro) arba petražolių
Paruošimas:
- Baklažaną supjaustome išilgai 4-5 mm storio griežinėliais. Turi maždaug gautis 8-14 griežinėlių, kuriuos gerai pasūdome iš abiejų pusių, dedame į rėtuką ir paliekame kriauklėje 30-40 min. Iš baklažano pradės skirtis karčios sultys. Jeigu baklažanas sausas ir sultys nesiskiria, vadinasi, jis ne pirmo šviežumo, - tokiu atveju pasūdytus baklažano griežinėlius užmerkiame dideliame dubenyje šalto vandens ir paslegiame, kad jie neplūduriuotų.
- Dubenėlyje sumaišome ožkos sūrį arba majonezą / veganezą su česnaku ir pipirais - užtepėlė paruošta.
- Baklažano griežinėlius gerai nuplauname po šalto vandens srove ir nusausiname. Keptuvėje virš didelės liepsnos įkaitiname 2 valg. Š. aliejaus. Apkepiname baklažano griežinėlius po 1-2 min. iš abiejų pusių, kad jie taptų auksiniai su rudom dėmelėm. Kepame griežinėlius vienu sluoksniu, kartojame su likusiais griežinėliais. Gali tekti pilti daugiau aliejaus, mat, baklažanas linkęs sugerti riebalus. Viso kepimas užtruks apie 10 min.
- Visus iškepusius baklažanus išdedame ant lygaus paviršiaus, pvz. keleto medinių lentučių, aš naudoju 4 plokščias lėkštes. Aliejaus perteklių pašaliname popierine servetėle.
- Užtepame ant baklažano griežinėlių maždaug po 1 arb. š. paruoštos užtepėlės, tolygiai visus griežinėlius apibarstome smulkintais riešutais, po to - žalumynais, palikdami plataus galo 1-2 cm švariais.
- Pradedant nuo siauresnio galo, pirštais vyniojame suktinukus ir dedame į švarią lėkštę.
- Suktinukai skanūs tiek šalti, tiek šilti. Prie jų tinka virti ryžiai, garuojančios bulvikės arba duona.
