Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-01-07

Sumuštiniai "Moterų laimė"

Viduramžių Europoje buvo manoma, jog jeigu maisto ruošime naudojama daug prieskoninio šalavijo, tai tuos namus valdo moteris. Aš labai ilgai svarsčiau bei tikrinau šį prietarą ir radau jam daug patvirtinimų. Šalavijas veikia priešuždegimiškai, nuskausminamai, ypač padeda "moriškiems" skausmas. Be to, kiek teko siūlyti šį patiekalą vyrams - jie vienodai aistringai šveitiė sumuštinius tiek su šalavijo lapeliu, tiek be jo. Tačiau moterys... jos sugebėjo pastebėti ir mėgautis aksomine lapelio paviršiaus tekstūra, nuostabiu kvapu, įvertintinti nepakartojamą šalavijo skonį. O ką manote Jūs?
Aprašyto kiekio užtenka 1 žmogui.
Produktai:
  • 4 bagetės riekutės (baguette - pranc.) arba 1 nesaldi bandelė, perpjauta pusiau
  • 2-3 valg. Š. tepamo ožkos sūrio be prieskonių, arba kaimiškos grietinės
  • 1 didelis arba 8 vyšniniai pomidorai, supjaustyti griežinėliais 
  • žiupsnelis druskos
  • 4 lapeliai šviežio prieskoninio šalavijo (sage - angl.)
Paruošimas:
  1. Duonos riekutes ar bandelės puseles 2-3 min. paskrudiname 205 C (400 F) laipsnių karštumo orkaitėje arba tosteryje.
  2. Skrebučius dosniai tepame ožkos sūriu arba kaimiška grietine. Uždedame pomidoro riekutes, pasūdome, papuošiame šalavijo lapeliais.

Vegetariška pasta


Visų mano pažįstamų mėsaėdžių mėgstamiausias vegetariškas patiekalas, ypač skanu prie raudono vyno taurės arba obuolių sulčių. Rekomenduoju tiek vegetarams, tiek nevegetarams, vaikams ir nevaikams.
Paruošiama per 20 min. iš paprastų ingredientų. Šis patiekalas, būdamas gardus ir sotus, tinka iškrovos dietai arba pasninkui.
Pateikiame giliose ir plačiose (sriubos) lėkštėse, pirma dedame makaronus, ant jų - vegetariško padažo. Makaronų ir vegetariško padažo kiekiai maždag turi būti vienodi. Jeigu kažkiek patiekalo liko, tai padažas sumaišomas su makaronais (kitaip makaronai labai greit sulimpa). Patiekalas saugomas sandariame indelyje, šaldytuve, iki 4 dienų. Atšildome keptuvėje po dangčiu, pripylę truputį vandens.
Aprašyto kiekio užteks 6-8 asmenims. Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę su dangčiu, puodą.
Produktai:
  • 400 g (1 pakelis) lingvini (linguine - juostelių formos makaronai), spagečių arba kitokios jūsų mėgstamos pastos (makaronų)
  • 3 valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 1 didelis baltas svogūnas arba 2-3 porai
  • 2-3 morkos
  • 2 saliero kotai
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 1/4 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 3 skiltelės česnako
  • 100 g pomidorų pastos /arba 300 g Marinara padažo /arba 4-5 švieži pomidorai, smulkiai supjaustyti
  • 1 arb. š. itališko prieskonių mišinio arba čiobrelio
  • 1/4 stiklinės smulkiai supjaustytų petražolių arba baziliko lapelių - nebūtinai 
  • 100 g šviežiai tarkuoto parmezano (Parmigiano Reggiano) arba "Džiugo" sūrio
Priedai paįvairinimui:
  • 1 nedidelė cukinija
  • 1 saldi paprika
  • 5-6 grybai
  • sauja susmulkintų saulėje džiovintų pomidorų
Paruošimas:
  1. Pastą išverdame pasūdytame vandenyje pagal pakuotės nurodymus.
  2. Smulkai supjaustome morkas, salierus ir svogūną arba porą. Jeigu naudojate porą, jame tarp lapų susikaupia daugybė žemių. Todėl porą pradžioje supjaustome, po to pamerkiame į didelį puodą su šaltu vandeniu, pamakaluojame ranka, kad žemės nusėstų dugnan. Dabar koštuvu surenkame vandens paviršiuje plūduriuojančius porus, juos perliejame šalto vandens srove ir nusausiname. 
  3. Virš dedesnės nei vidutiniškos liepsnos keptuvėje įkaitiname aliejų. Pradžioje kepiname svogūną, apie 2 min. Sudedame morkas, salierus, česnaką, pasūdome ir papipiriname. Viską kepiname maišant apie 2-3 min. 
  4. Jei pasirinkome, pridedame supjaustytus grybus arba cukiniją. Daržoves vartant kepiname dar porą minučių, kad jos suminktėtų, bent vienas šonelis paruduotų.
  5. Pridedame pomidorų pastos arba smulkiai supjaustytų pomidorų, prieskonių, išmaišome, uždengiame dangčiu ir dar pakepiname apie 5-10 min. 
  6. Iš verdančių makaronų puodo pasemiame 1/2 stiklinės nuoviro, juo apliejame keptuvės mišinį, užviriname. 
  7. Paruoštą pastą nukošiame, sudedame į keptuvę ir viską gerai išmaišome (arba galima pateikti daržoves makaronų "lizdelyje").
  8. Sukarpome arba supjaustome petražoles ir baziliko lapelius. Jais pabarstome patiekalą ir pateikiame ant stalo šalia tarkuoto parmezano ir raudono vyno arba obuolių sulčių. 




Čia pateiktos nuotraukos iš kelių variantų mano gamintos "Vegetariškos pastos".

Pasta su grybais ir bekonu


Šį patiekalą ruošiu kai turiu tik 15 min. laiko ir prie stalo būriuojasi labai alkani šeimyniškiai ar užklydę svečiai. Produktai tokie, kokie dažniausiai atsiranda kiekvienų namų šaldytuvuose, paruošimas paprastas ir greitas, o pasisekimas - garantuotas. Rekomenduoju pateikti pastą su voveruškomis ir bekonu vasarą, ypatingai progai esant, bei nepamirškite atšaldyto sauso balto vyno.
Aprašyto kiekio užteks 8 asmenims. Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę su dangčiu, puodą.
Produktai:
  • 450 g (1 pakelis) spagečių, kaspinėlių arba kitokios jūsų mėgstamos pastos
  • 200 g bekono arba rūkytos kiaulienos šoninės
  • 200 g grybų, tinka pievagrybiai, voveruškos ar kt.
  • 1/4 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 didelis baltas svogūnas arba 2-3 porai
  • 3 skiltelės česnako
  • 1/4 stiklinės smulkiai supjaustytų petražolių
  • 10-12 baziliko lapelių - nebūtinai 
  • 100 g šviežiai tarkuoto parmezano (Parmigiano Reggiano) arba "Džiugo" sūrio
Paruošimas:
  1. Pastą išverdame pasūdytame vandenyje pagal pakuotės nurodymus.
  2. Smulkai supjaustome bekoną. Grybus supjaustome  2-3 cm kubelais, mažų grybukų nepjaustome. Smulkiai supjaustome svogūną arba porą. Jeigu naudojate porą, jame tarp lapų susikaupia daugybė žemių. Todėl porą pradžioje supjaustome, po to pamerkiame į didelį puodą su šaltu vandeniu, pamakaluojame ranka, kad žemės nusėstų dugnan. Dabar koštuvu surenkame vandens paviršiuje plūduriuojančius porus, juos perliejame šalto vandens srove ir nusausiname. 
  3. Virš dedesnės nei vidutiniškos liepsnos įkaitiname keptuvę. Pradžioje kepiname bekoną, apie 2-3 min. kol iš bekono pasileis riebalai ir skystis. Sudedame svogūną arba porus, grybus, česnaką,  papipiriname. Nesūdome, sūrumo turi užtekti iš bekono. Viską kepiname maišant apie 2-3 min., uždengiame dangčiu ir dar pakepiname apie 5 min. Iš verdančios pastos puodo pasemiame 1/2 stiklinės nuoviro, juo apliejame keptuvės mišinį, užviriname. Paruoštą pastą nukošiame, sudedame į keptuvę ir viską gerai išmaišome.
  4. Sukarpome arba supjaustome petražoles ir baziliko lapelius. Jais pabarstome patiekalą ir pateikiame ant stalo šalia tarkuoto parmezano dubenėlyje. Užsigeriame baltu vynu arba obuolių sultimis.