Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2015-12-02

Sveikatos patarimai šeimai

Šie pirmos pagalbos dalykai visada yra mano rankinuke.
Mano draugės Skaidros paskatinta, toliau dalinuosi savo pirmos pagalbos, naminio gydymo ir sveikatos profilaktikos patirtimi.

Pirmoji mamos/tėvelio pagalba

Kadangi aš keliauju visada su vaikais, tai dažniausios mus ištinkančios bėdos būna uodų įkandimai, odos nusibrozdijimas, įvairios rakštys ir "oi, kažkas man papuolė į akį", ar panašiai. Automobilio vaistinėlėse privaloma turėti: bintas, jodas ir žirklutės, tačiau mano patirtimi dažniau reikalingi yra medžiaginiai pleistriukai, nuskausminantis-antibakterinis tepaliukas ir pincetas. Nerekomenduoju purškiamo antibakterinio skysčio - jis tuojau pat nuteka nuo žaizdos, jo negalima naudoti šalia burnos, akių, nosies. Nuskausminantis-antibakterinis tepaliukas tinka ne tik žaizdų dezinfekcijai bei nuskausminimui, bet ir uodų įkandimams patepti (jeigu palikti mano dukters, uodų tiesiog dievinamos, įkandimus nesutepus, ji juos iki kraujo išdrasko). Plastikiniai pleistriukai, netgi tie su skylutėmis, apriboja sužeistos vietos "kvėpavimą", žaizda po jais šunta, gijimas sulėtėja. Pirkite medžiaginius pleistriukus. Visi odos teršalai ir svetimkūniai sėkmingai šalinami kosmetinio pinceto pagalba.

Įvairaus dydžio pleistriukai ir odos antiseptiko + nuskausminimo tepaliukas padės pirminiu būdu sutvarkyti nuo nedidelės žaizdos iki didesnės odos zonos nubrozdijimo, netgi galima suradus tinkamo dydžio pagaliuką kelių pleistriukų pagalba sutvarstyti išnarinimą ar kaulo lūžį. Plastikinis maišiukas rankinuke gali praversti išnarinimo ar sumuštai vietai skausmui nuraminti - ledukų į maišiuką galima paprašyti bet kokiame artimiausiame restorane, viešbutyje ar bare.

akies nešvarumus galima pašalinti plaunant tyru arba mineraliniu vandeniu, o jeigu nėra po ranka švaraus vandens, tada gydome "stebuklingu bučkiu" taip: laikome vaiką už pečių, kelis kartus liežuviu braukiame per atmerktą akį link nosies, kol jaučiasi pašalintas objektas. Dažnai net pašalinus teršalą iš akies vis dar atrodo, kad ten kažkas yra, bet tai gali būti apgaulingas jausmas; reikia palaukti 10 min. ir tada, jeigu vis dar trukdo kažkas akytėje, kartojame "stebuklingą bučkį". Akį plauname į mažą taurelę (kaip būna degtinei arba rakijai) pripylę užvirintos juodos arba žalios arbatos - atvėsintos iki kambario temperatūros, perlietos per smulkų sietelį. Taurelę su arbata įspaudžiame į akiduobę, apverčiame kad taurelė būtų virš veido, ir atmeriame akį tiesiog į arbatą, kelis kartus pamirksime.

Didžiausias pavojus gyvybei yra užspringimas. Aš esu dviejų tokių atvejų liudininkė, abu kartus buvo suteikta pagalba ir viskas baigėsi laimingai; tačiau mano vyro firmos prezidentas, sveikas ir pajėgus vyriškis, mirė būtent užspringęs, valgydamas alyvuoges. Šiam atvejui labai svarbu yra auklėjamoji profilaktika. Būtina auklėti vaikus valgymo kultūros jau nuo to laiko, kai kūdikis sugeba sėdėti ir rankutėmis imti maisto gabalėlius. Vaikai turi priprasti valgyti tik prie stalo, į burną imti maistą tik mažais gabaliukais, neskubant kramtyti, reikalui esant užsigerti ryjamus maisto kąsnius. Jokie žaidimai, išsidirbinėjimai, grumtynės ir greičio varžybos yra neleistinos valgymo metu. Būtina neleisti vaikams mėtytis ir burna gaudyti uogas, riešutus, pop-kornus ar kitokius maisto gabaliukus. Vaikams iki 2 metų negalima duoti riešutų ar kitokio kieto, seilėse netirpaus maisto gabaliukų. Kai kuriems vaikams net iki 5 metų (kiekvieno vaiko suvokimas ir savisauga išsivysto skirtingu laiku) tokius maisto gabaliukus galima duoti tik su priežiūra, stebint, kad vaikas valgytų neskubėdamas, gerai kramtytų, nurytų kąsnį prieš imant sekantį gabaliuką. Taip pat reikia drausti persivalgymą, ypač tai aktualu švenčių metu. Šventinės puotos metu tarp užkandžių, karštų patiekalų ir saldaus stalo patartina daryti bent 30 min. pertraukas, tą laiką praleisti pasivaikščiojant, žaidžiant, bendraujant, šokant ir dainuojant... Valgymo kultūra - tai svarbus lemiamas rodiklis žmogaus sveikatai ir netgi gyvybei.

Jau anksčiau pateikiau visą eilę savo namų vaistinėlėje naudojamų natūralių gydymo priemonių, kurių daugumą aš pati auginu, džiovinu ir ruošiu. Šiame įraše pasidalinsiu patirtimi apie šeimoje reikalingiausius turėti pirktinius vaistus, kurių mano vaistinėlėje irgi didesne dalimi yra iš natūralių gamtinių šaltinių.

Daugumas baidosi kiniškų prekių kokybės, pastaruoju metu "Made in China" tapo antrarūšiškumo sinonimu. Tačiau nepamirškite, jog Kinijos kultūra yra pažengusi daugelyje mokslo sričių, jų žolinė ir natūrali medicina per tūkstantmečius iki šių dienų išsaugojo stiprias tradicijas ir rašytinę patirtį. Šias arbatas gėrė ir išgarsino Kving dinastijos valdovai. Aš šių arbatų nepaprastomis savybėmis įsitikinau pati vartodama ir vaikus gydydama jau daug metų.
Įdomus "Chicago Tribune" straipsnis apie kiniečių žolinės medicinos vakarietišką patirtį.


Kiniška arbata nuo peršalimo Sinus Buster "Mingan Cha". Ši arbata mūsų šeimoje yra "einamiausia", labai gerai padeda peršalus arba tik įtariant artėjant peršalimą. Ši arbata skani, šiek tiek primena salstelėjusią kmynų arbatą, ją noriai geria vaikai. Kasmet tenka man jos naują dėžutę nusipirkti, 20 pakelių užtenka mūsų 4 asmenų šeimai tik 1 metams.
Šios arbatos ingredientai:
  • sibirinis dagišius (Xanthium sibiricum -lot.; fruit of Siberian cocklebur - angl.)
  • chrizantemų žiedlapiai (Chrysanthemum flower - angl.)
  • sausmedžio žiedai (Honeysuckle flower - angl.)
  • rausvos magnolijos žiedlapiai (Flower Bud of Blond Magnolia - angl.)
  • dahurinio skudučio šaknis (Root of Dahurian Angelica - angl.)


Kiniškos arbatos, padedančios greičiau pasveikti nuo gripo ir peršalimo yra šios "Gan Mao Cha", "Gan Mao Ling" ,"Xia Sang Ju", arba panašių žodžių kombinacijos. Šios arbatos yra mažiau skanios, negu anksčiau minėta "Mingan Cha", tačiau jos labai palengvina sirgimą, jau antrą-trečią dieną aiškiai jaučiamas savijautos pagerėjimas.

Šio tipo arbatų ingredientai yra bent penki iš šio sąrašo:

 



















Dar noriu perekomenduoti vieną malonaus skonio arbatą, kuri vadinasi Chiro-Klenz. Man ją rekomendavo daktaras naturopatas; jo patarimu, šią arbatą galima gerti kasdien ir visą gyvenimą - jeigu yra polinkis vidurių užkietėjimui. Ji yra saugi ir neturi pašalinių poveikių, lyginant su kitais preparatais. Šią arbatą rekomenduojama vartoti ilgų kelionių metu, po šventinio persivalgymo, arba kai yra sunkumo pojūtis žarnyne, siekiant organizmo apsivalymo ir kai sveikatos būklė neleidžia badauti. Tai labai stiprus žolinis preparatas liuosinantis vidurius. Vienas pakelis užpilkomas 1 stikline vandens, suaugusiam žmogui užtenka 1-2 gurkšnių žarnyno išsivalymui. Nepadauginkite šios arbatos, neišbandę kaip reaguos jūsų organizmas.
Chiro-Klenz arbatos ingredientai:

Daugiau informacijos apie kinų medicinos priemones galima rasti čia: Chinese Herbs Healing.

Pabaigai patarimas apie vaikų auklėjimą iš Avicenos knygos (mano vienas mėgstamiausių skaitinių jau virš 20 metų). Idėja išsakyta prieš 1000 metų:

Vaikus iki 6 metų reikia auklėti be draudimų, išimtys - atvejai kai kažkas gresia jų sveikatai ir gyvybei. Vaikas, kuriam žaisti duodami tie dalykai, kokių jis nori, valgyti tiekiamas tas maistas, kokio jis pageidauja, nemėgstami dalykai yra šalinami iš vaiko akivaizdos, išauga geras žmogus, nebijantis pažinimo, turintis gyvenimo kryptį, t. y. žinantis, ko jis/ji nori siekti gyvenime, geras būdas tampa tokio vaiko įpročiu. Nuo 6 metų vaiką būtina leisti į mokslus, mokytojas turi būti daugiau įtakingas asmuo vaiko gyvenime negu tėvai. Prie mokslų vaiką reikia pratinti palaipsniui, vaikas turi pamilti knygą. Mokinti reikia atsižvelgiant į vaiko rodomus talentus ir siekimus; peržengus 6 metų amžių galima vaiką skatinti/versti mokytis, atlikti nesudėtingus buitinius darbus, savarankišai apsitarnauti asmninius poreikius. 

2 komentarai:

  1. Vaikams stengiuosi taip pat nieko nedrausti, bet kaip įmanydama geriau parenku natūralius produktus bet gaunasi kaip visada :)), dažniausiai laimi gražios pakuotės :D. Na, bet turiu patirties su vienu vaikišku vitaminu neolife vita squares, jie taip pat yra natūralus bent gamintojas tai garantuoja :), šiuos vitaminus vaikas mielai valgo kaip kokius saldainius

    AtsakytiPanaikinti
  2. Is tiesu dauguma zmoniu vengia kiniskų prekių. Taciau manau nereikia pamiršti to jog Kinijos kultura yra pazengusi daugelyje mokslo sričių, todel tikrai nereikia venkti kinisku prekiu. As nedgi prekiauju kiniskomis arbatomis bei tepalais Lievuvoje. Buna, kad susisiekiu su pardaveju ir prasau, kad būtu galima importuotis i savo sali. Labai gelbeja tokiais atvejais kroviniu gabenimas, nes nereikia vykti bendrauti tiesiogiai su tiekeju.

    AtsakytiPanaikinti