Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2015-12-02

Burokėlių su džiovintomis slyvomis užtepėlė

Burokėlių užtepėlė - tai mano rudeninis receptas. Šiuo patiekalu buvau pavaišinta svečiuose pas žydus, išeivius iš Rusijos, tai populiarus jų valgis. Jeigu burokėlius supjaustyti kubeliais arba tarkuoti burokine tarka - turėsime mišrainę, bet man šis patiekalas geriau tinka užtepėlės pavidale, tad aš tarkuoju burokus sūrio tarka arba smulkinu maisto procesoriuje.

Burokėlių su džiovintomis slyvomis užtepėlėje skaniausi orkaitėje kepti burokėliai, tačiau jeigu neturite orkaitės, puikiai tiks ir virti burokėliai.

Kas mėgsta aštriau, galima papildomai naudoti susmulkintas vieną-dvi česnako skilteles arba žiupsnelį čili pipirų. Man skanu be česnako, mėgaujuosi švelniu burokėlių ir džiovintų slyvų saldumu. Riešutų traškumas priduoda patiekalui "cinkelio".

Labai skanu į pavakarį pasmalyžiauti skrudintos duonos riekele su šia užtepėle, prie karštos arbatos. Burokėlių su slyvomis užtepėlė skaniai dera su ožkos sūriu: dešrinį (cilindro formos) sūrį supjaustome 1 cm griežinėliais, ant kiekvieno uždedame po 1 arb. š. burokėlių užtepėlės, puošiame petražolės ar mėtos lapeliu. Iš stambiau tarkuotų burokėlių pagamintas šis patiekalas tinka vietoj salotų prie karštų virtų bulvių arba bulvių košės.

Mano vaikai šios užtepėlės nevalgo, tad receptą dedikuoju "tik suaugusiems".

Paruošimui reikia turėti maisto procesorių, rankinį smulkintuvą arba tarką ir grūstuvę. Išeiga 1/2 litro užtepėlės.

Produktai:

  • 1 didelis arba 2 nedideli burokėliai (400 g)
  • 10 vnt. džiovintų slyvų be kauliukų
  • 1/2 stilinės graikiškų riešutų, migdolų arba karijų (pekanų)
  • 2 Valg. Š. švelnaus skonio majonezo (arba grietinės)
  • žiupsnelis durskos - nebūtinai
Paruošimas:

  1. Prikaitiname 190°C (375°F) orkaitę. Burokėlius gerai nuplauname, nupjauname šakneles, nepažeidžiant burokėlio žievelės. Burokėlio vidus neturi matytis, nes juos ruošiant stipriai tekės sultys.
  2. Jeigu kepame orkaitėje. Burokėlius dedame į špižinį indą su dangčiu, arba įvyniojame kiekvieną burokėlį į aliuminio foliją. Kepame apie 45 min. Iškepti burokėliai turi būti minkšti viduje, jei ne - perpjauname juos pusiau ir dar pakepame orkaitėje, dabar neuždengus, apie 10 min. Burokėlius aušiname kambario temperatūroje arba paliekame 3 val. aušti išjungtoje orkaitėje - tokie burokėliai bus minkštesni. 
  3. Jeigu burokėlius verdame. Burokėlius su lupenomis panardiname į vandenį. Puodą virš didelės liepsnos užviriname, sumažiname liepsną ir toliau verdame 30-40 min. Išliejame iš puodo visą vandenį, burokėlius aušiname kambario temperatūroje arba šaltoje patalpoje, pvz. balkone.
  4. Ataušusius burokėlius susmulkiname maisto procesoriumi arba sutarkuojame. Slyvas kuo smulkiau supjaustome. Riešutus nepersmulkiausiai sugrūdame grūstuvėje (arba sumalame procesoriuje pulsuojant) - riešutų granulės turi būti 2-3 mm dydžio, kad būtų ką pakramtyti.
  5. Visus ingredientus sumaišome dubenėlyje. Tiekiame į stalą tuojau-pat arba laikome užsandarinę šaldytuve ir smaguriaujame visą savaitę. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą