Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2015-12-02

Bulvių košė su kopūstais

Skubu pasidalinti ir sau ateičiai priminimui užsirašyti paprastą sveikuolišką receptą. Vakar žiūrėjau laida, skirtą Jacques Pépin 80-dešimtmečiui. Dalyvavo visi mano mylimiausi kulinariniai šefai, tame tarpe Lidia Bastianich. Šis garnyras, pasak Lidijos yra šiaurinės Italijos klasika, tačiau priminė mano studentavimo metus, ruošdavome taip pat, tik dar naudodavom ir morkas. Mano aprašyto recepto šaltinis yra matyta video laida, tačiau Internete radau panašų receptą čia.

Bulvės virtos išvien su kopūstu pavirsta lengvesniu patiekalu. Kopūsto gabalėliai bulvių košei suteikia tekstūros, šiek tiek žalsvos spalvos, naujo skonio atspalvio. Bulvių košę su kopūstais skanu tiekti prie žuvies ar mėsos, labai tinka kiauliena, paspirginta šoninė, arba orkaitėje keptos česnako skiltelės - vegetarams.

Mano dukra, bulvių ir sriubų nevalgytoja, valgė šitas bulves! Na, suvalgė gal tik pusantro valgomojo šaukšto, bet tai jau didelis triumfas patiekalui. Tad tikiuosi, jog jūsų šeimose valgytojai irgi teigiamai įvertins šitą paprastą garnyrą.

Paruošimui reikia turėti maždaug 4 litrų talpos puodą, didelę keptuvę - nebūtinai, grūstuvą. Išeiga 8 garnyro porcijos arba 4 didelės vegetariškos porcijos.

Produktai: 
  • 800 g bulvių (6 didelės)
  • 600 g (1/2 gūžės) garbanotojo kopūsto, tiks ir paprastas
  • 1 arb. š. druskos
  • 50 g sviesto
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • šviežios žolelės/ kepta šoninė/ keptos česnako skiltelės - pagardinimui ir papuošimui.
Paruošimas:
  1. Bulves nuskutame, supjaustome 5x5 cm gabalais, panardiname puode vandens; vanduo turi dengti bulvių paviršių apie 2 cm. Virš vidutiniškos liepsnos puodą užviriname, pasūdome, uždengiame dangčiu, paliekant 1 cm plyšį, verdame 15 min. 
  2. Tuo tarpu 5 cm juostelėmis supjaustome kopūstą. Dedame į puodą su verdančiomis bulvėmis, uždengiame dangčiu ir verdame dar 5 min.
  3. Nukeliame puodą nuo ugnies, daržoves nukošiame. 
  4. Keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų, ištirpiname sviestą (jeigu nėr keptuvės, galima naudoti ankstesnį puodą). Į karštus riebalus išdedame virtas daržoves. Kepančias daržoves tiesiog keptuvėje grūstuvu rūpiai susmulkiname - neturi būti tyrė, bet neturi likti ir didesnių nei 1 kąsnis gabalų. 
  5. Tiekiame į stalą tuojau-pat. Skanaus!

P.S. Jeigu kartu su bulvėmis įdeti virti dar kokias 3-4 morkas, tai košė bus rausvos spalvos, salstelėjusi - tokią, prisimenu, mes virdavome studijų/badmečio metais.

P.P.S. Jeigu bulvių košės išvirėte perdaug, tai kitą dieną ją galima atšildyti 190°C (375°F) orkaitėje. Kepimo indą (keptuvę be plastmasinių rankenų arba keramikinę pyrago formą) ištepame aliejumi arba sviestu. Dedame bulvių košę, pabarstome sūrio tarkiais. Kepame 30 min.

Orkaitėje keptas česnakas
  1. Nelukštentas česnako galvutes sudedame į kepimui orkaitėje tinkantį keramikinį arba špižinį indelį su dangčiu. Kepame 190°C (375°F) orkaitėje apie 40 min. 
  2. Česnako skiltelės turi bent iš vieno šono lengvai paruduoti. Paliekame česnako galvas aušti kambario temperatūroje. 
  3. Rankomis išspaudžiame iš lukštų suminkštėjusias česnako skilteles. Dubenėlyje jas pasūdome, apliejame alyvuogių aliejumi. Saugome sandariame indelyje, šaldytuve iki 2 savaičių. Naudojame užtepėlėms, vegetariškiems patiekalams, mėsos pagardinimui. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą