Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2015-10-31

"Ljež" belgiški vafliai

Išbandžiau galybę mielinių vaflių receptų, iš kulinarinių knygų ir Interneto svetainių. Šis vaflių receptas yra sudarytas pagal mano patirtį, pagal mano naudojamus ingredientų kiekius, ištobulintas pagal mano kulinarinę "ekspertizę", - tad autorystė irgi priklauso man. Aš esu mielinės tešlos nemėgėja (mėgstu ją gaminti, bet vengiu valgyti), tačiau šie vafliai - išimtis. Gal todėl, kad jie man primena ragautų Belgijoje vaflių skonį?

Pagal šį receptą vafliai iškepa traškūs išorėje, tamprūs viduje, savo pagrindu tešla yra nesaldi, bet kupina išsilydžiusių ir pradėjusių karamelizuotis cukraus gabalėlių - belgiškų "Liège" (tariasi "ljež" - pranc.) vaflių esminio ingrediento. Jeigu gausite nusipirkti autentiško "Belgiško perlų cukraus" - tai valio! Netinka smlukus "Perlinis cukrus" - šis nesuspėja išsilydyti, lieka tešloje balti traškūs taškeliai. Puikiai tinka sutrupinti balto rafinuoto cukraus kubeliai.

Kadangi "Ljež" vaflių skonio ir tekstūros unikalumas slypi karamelizuoto cukraus pursluose ir mielinės tešlos tamprume, nerekomenduoju naudoti vaflių skonį nuslopinančius priedus. Nereikia jokio saldaus sirupo, jokios cukraus pudros, netgi vanilės nerekomenduoju naudoti. Pakanka tik vaflius apšlakstyti lydytu sviestuku, arba išvis be priedų - nuostabiai skanu valgyti laikant vaflį tarp pirštų, užsigerti stipria kavute.

Tešlai kildinti reikia mažiausiai 30 min. laiko, tad geriau šį patiekalą gaminti savaitgaliu; arba užmaišome tešlą iš vakaro ir kildiname pernakt virtuvės patalpoje, o kepame kitos dienos ryte - savaitės metu.

Paruošimui reikia turėti vaflinę storiems vafliams kepti, 0,5 l talpos puodelį, kitą 1 l talpos puodelį - nebūtinai, didelį dubenį - tešlai maišyti, mikserį arba plakimo šluotelę, grūstuvę ir rėtuką su dubeniu - cukraus kubeliams sutrupinti, silikoninį teptuką - vaflinei patepti. Išeiga 12 storų vaflių.

Produktai:
  • 15 g šviežių mielių, arba vienas (7-8 g) pakelis sausų mielių
  • 1,5 Valg. Š. cukraus
  • 1 puodelis (240 ml) šilto (40°C) pieno
  • 100 g sviesto, kambario temperatūros
  • 1 vnt. kiaušinis
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 3 puodeliai (710 ml) kvietinių aukščiausios rūšies miltų
  • 100 g "Belgiško perlų cukraus" arba 150 g (1 puodelis) balto cukraus kubelių
  • 1 Valg. Š. alyvuogių aliejaus - vaflinei patepti
Paruošimas:
  1. Puslitriame puodelyje sumaišome mieles su cukrumi, pilame 1 puodelį šilto pieno, išmaišome ir paliekame šiltai 10 min. Aš įstatau puodelį į dubenį su karštu vandeniu (iš karšto čiaupo). Šviežios mielės po 5 min. pradės putoti, po 10-15 min. mišinio tūris padvigubės. Jei mišinys nesuputojo, keičiame mieles ir bandome viską iš pradžių.
  2. Į dubenį pilame suputojusį mielių mišinį, dedame minkštą sviestą, įmušame kiaušinį, beriame druskos - viską išmaišome mikseriu arba plakimo šluotele. 
  3. Dabar beriame į skystą mišinį miltus, rankomis išmaišome tešlą. Tešla turi būti gana lipni. Paliekame tešlą brinkti 10-15 min. - per šį laiką miltuose esantis glitimas išbrinks, tešla taps tampri ir elastinga, reikės mažiau minkyti. 
  4. Minkome tešlą laikydami ore, rankose, maždaug 5-10 min. Aš minkau pagal "visatos principą", t.y. abiejų rankų nykščiais iš centro tešlą minkau link kraštų, o tuo metu likę pirštai stumia tešlą kitoje pusėje į gumulo centrą; vis pasuku tešlos gumulą apie centrinę ašį, taip gaunasi, jog tešla iš centro į visas puses tempiasi ir glitimas joje formuoja mikro sluoksnius. Šitaip minkyta tešla yra puri, nesugniūždyta, drėgna (nereikia naudoti papildomai miltų, kaip pvz. minkant ant lentutės - tokia tešla yra sausesnė ir kietesnė). Minkymo pabaigoje tešla turi pradėti atšokti nuo rankų. 
  5. Dedame tešlos kamuolį į dubenį, uždengiame šiek tiek drėgnu lininiu rankšluosčiu ir paliekame nakčiai virtuvės temperatūroje; arba kildiname tešlą 30-60 min. šiltai, t.y. 35°C (96°F) temperatūroje (aš truputį pakaitinu ir išjungiu orkaitę, ranka patikrinu, kad būtų maždaug karštos vasaros dienos temperatūra ir tada išjungtoje orkaitėje kildinu tešlą).
  6. Jeigu gavote nusipirkti belgiško "Perlų cukraus", tada šį punktą galite praleisti. Cukraus kubelius nedidelėmis porcijomis grūstuvėje suskaldome į 5-7 mm gabalėlius. Gautus cukraus gabalėlius persijojame rėtuke. Iš 150 g cukraus kubelių rezultate turi gautis apie 100 g smukesnių gabalėlių ir apie 50 g nusijoto cukraus. Vafliams naudojame tik rėtuke esančius gabalėlius, smulkų nubyrėjusį cukrų pilame į cukrinę -  kitiems gardėsiams. 
  7. Į dubenyje dvigubai tūriu išsipūtusią tešlą švelniai įmaišome cukraus gabalėlius. 
  8. Įkaitiname iki maksimalios temperatūros vaflinę. Abu kepimo paviršius ištepame aliejumi.  Iš tešlos atgnybiame maždaug mandarino dydžio tešlos gumulus, dedame į vaflių formas. Uždengiame vaflinę ir kepame 6 min. - elektrinėje vaflinėje; arba po 3 min. iš kiekvienos pusės - jeigu vaflinė suvožtinė ir kepame virš liepsnos. Tiekiame į stalą tuojau pat, galima apšlakstyti lydytu sviestuku. 

Cukrus išmaišytas su mielėmis.
Laukiame kol suputos mielės.
Kupinas puodelis cukraus kubelių - 150 g.
Sutrupinus ir nusijojus lieka tik apie 100 g cukraus gabalėlių
Į iškilusią mielinę tešlą įmaišome cukraus gabalėlius.
Į mielinę tešlą įmaišyti cukraus gabalėliai.
Tešlos gumus dedame į kiekvieno vaflio skyrelį; vaflinė turi būti gerai įkaitusi, paviršiai patepti aliejumi,
Iškepusiuose vafliuose matyti karamelizavusio cukraus purslai.
Mieliniai vafliai apšlaksstyti sviestuku.
Mažesni vafliai iškepa iš slyvos dydžio tešlos gabaliukų. 
Tokie vafliai parduodami Belgijoje. 
   
Belgiški mieliniai vafliai Briuselyje, vitrinoje.

9 komentarai:

  1. Nuostabiai atrodo, dar nesenai nusipirkau vaflių keptuvę - bus ką kepti :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki. Jei ne paslaptis, kur įsigijote Pyrex matavimo inelius?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš gyvenu JAV, Mano indeliai turbūt 15 metų amžiaus, net neprisiminsiu kur juos pirkau. Čia Pyrex indelius parduoda visos didesnės maisto krautuvės, geriausias pasirinkas virtuvės rakandų yra Bed, Bath & Beyond parduotuvėje: http://www.bedbathandbeyond.com/store/product/pyrex-reg-measuring-cups/100698

      Panaikinti
  3. Dėl mieliu kiekio iškilo klaisimas, nes šviežiu nurodėte tik 6 g, o sausu net 9 g...... Ar tiktai taip? Nes pagal miltu kieki tai norėtusi šviežiu mieliu apie 50- 60 g įdėt..... Man šie vafliai labai patinka, visada nuvažiavusi į Briuselį ju nusiperku, nes visas miesto centras jais kvepia..... Pati turiu recepta suradusi artima tu idealiu kur ragauju Briuselyje, bet va dabar labai jūsu noriu paragaut....... Tik va tas mieliu kiekis neramina :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už pastabą. Ištaisiau klaidą. Šviežios mielės parduodamos maždaug 60 g gabalais, Čia užtektų 1/4 gabalo, t.y. 15 gramų. Aš naudojau dar mažiau mielių: nuo apdžiuvusio mielių likučio nugramžiau tamsias dalis ir mielių minkštimo man liko vos vynuogės dydžio gumuliukas, bet jo užteko. Sausos mielės parduodamos 7 g pakeliuose, čia užtektų vieno tokio pakelio.

      Panaikinti
  4. Anonimiškas1/11/2016

    Sveiki, as nesu ragavusi belgisku vafliu, bet labai megstu mieline tesla. Paskaicius recepta net seile nutyso :) Ar imanoma butu siu vafliu issikepti taip vadinams "cirviniu" blynu keptuve, ar vafliai gausis per ploni?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bandykite kepti toj vaflinėj, kokią turite. Jeigu jūsų vaflinėje kepa plonesni vafliai, tai pradėkite su mažesniais tešlos gumuliukais - pvz. kaštono dydžio. Jeigu iškepę vafliai neužpildys visos formos, tai su sekančiais didinkite naudojamos tešlos kiekį.

      Panaikinti
  5. Anonimiškas1/19/2018

    Toooooookie skanūs vafliai.. labai sunku nesuvalgyti jų iš karto, ačiū už receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skanaus! Džiaugiuosi, kad jums receptas pavyko :)

      Panaikinti