Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2015-10-25

Vengriškas guliašas


Mano prosenelio vienas iš brolių buvo vedęs Vengrijos operos daininkę vardu Olga Fehér. Olga Fehér buvo ypatinga asmenybė, apdovanota talentais, gimusi būti žvaigžde, tačiau, kaip tai buvo 20-to amžiaus pradžioje ir deja vyksta iki šiol, turėti šeimą ir karjerą moteriai yra labai sunkus išbandymas, o dažniau neįmanomas pasirinkimas.

Olga po vedybų nutraukė savo solinę karjerą, gyveno Žemaitijoje, pasišventė vaikams. Ji įskiepijo meilę Vengrijos kultūrai ne tik savo vaikuose, bet ir išmokino Vengriškų papročių, tame tarpe kulinarinių receptų, visą Žemaitijos Daugirdų giminę. Iki mano laikų atėjo šeimos paprotys, gaminant vengriškus patiekalus, prie valgytojų stalo paminėti, jog mes giminiuojamės su viena ypatinga vengre, turbūt tuo pabrėžiant, jog Vengrijos kultūra natūraliai įsiliejo į mūsų šeimos tradicijas. 

Man teko garbė pažinti ponią Aleksandrą Gylienę, gyvenusią Seattle, Wašingtono valstijoje. Ši moteris heroiškai gelbėjo žydus nacių okupuotoje Lietuvoje, jos vardas įrašytas "The Righteous Among The Nations" sąraše. Buvo nuostabu sužinoti, jog ponios Aleksandros jaunystės gera draugė buvo mano giminaitė Olga Fehér. Gavau dovanų seną nuotrauką, sužinojau faktų apie šios Žemaitijoje gyvenusios vengrės gyvenimą, charakterį, jos aukštą kultūrą, vidinį ir išorinį grožį, išskirtiną nuoširdumą ir atvirumą.
Olga ir jos motina Klara Fehér, Europos tournée metu. Maždaug 1910 m.
Taigi, dedikuoju šį receptą ir įrašą savo tolimoms vengriškoms šaknims, ir visiems giminaičiams, kurie išdidžiai gali prie stalo paminėti, jog mes turime autentiškų Vengrijos kultūros ryšių.

"Vengriškas guliašas" (Magyar Gulyás), turbūt pasaulyje plačiausiai žinomas iš Vengriškų patiekalų. Tai yra troškinys-tirštsriubė, panašiai kaip meksikietiška "Čilė", valgoma kaip sotusis pagrindinis patiekalas. Klasikinis "Guliašo" garnyras yra platūs makaronai, kaip pvz. itališki lingviniai arba fetučiniai, arba namų gamybos vengriškos "Csipetkės", kas yra tas pats kaip ir lietuviški "Miltiniai kleckai" arba vokiški "Spätzle". Aš gaminu naminius makaronus "Csipetkes" iš palikusios nuo koldūnų kočiojimo tešlos. 

Alternatyviniai garnyrai: šilta kvietinė bandelė, virtos bulvės arba bulvių košė, virti grikiai, virtos perlinės kruopos. 

Yra aibė receptų, daugybė "autentiškiausių" ir "tikriausių vengriškiausių" variantų, be pomidorų, su specifiniais prieskoniais, daržovėmis, pvz. mėsa troškinama kartu su bulvėmis, tačiau visuose receptuose pagrindiniai ingredientai - tai jautiena ir paprikos (saldieji pipirai), nors jautieną puikiai galima pakeisti kiauliena arba aviena. Šiam receptui labai tinka jautienos karka arba petys, tačiau puikia tinka ir bet kokia kita pigesnė jautienos raumens išpjova. Kadangi mėsa troškinama apie 1,5 val., tai patiekalui tinka naudoti ir kieto raumens, šiek tiek gyslota mėsa.

Pagal mano patirtį, su pomidorais arba pomidorų pasta guliašas yra skanesnis, padažas tirštesnis, o ir spalva yra patrauklesnė. 

Paruošimas nesudėtingas, tik užtrunka iki 2 val., tad rekomenduoju šį patiekalą šaltiems rudens ir žiemos savaitgaliams. 

Paruošimui reikia turėti 3,5 litrų arba didesnį puodą, geriausiai tinka špižinis, su sandariu dangčiu. Kuo mažiau išsiverš garų iš puodo, tuo skanesnis bus guliašas. Išeiga 4-6 porcijos, priklausomai nuo tiekiamo garnyro pasirinkimo. 

Produktai:
  • 800 g jautienos
  • 150 g lašinių arba 80 ml aliejaus
  • 2 vnt. (300 g) svogūnai
  • 3 vnt. česnako skiltelės
  • 1,5 Valg. Š. sladžiosios paprikos miltelių
  • 1 arb. š. kmynų
  • 1 arb. š. šviežiai maltrų juodųjų pipirų
  • žiupsnelis čili (aitrųjų paprikų) krislelių - nebūtinai
  • 2 arb. š. druskos
  • 2 vnt. lauro lapai
  • 4 vnt. morkos
  • 2 vnt. (340 g) paprikos, skaniau žalios
  • 2 vnt. saliero stiebai su lapais - nebūtinai
  • 2 vnt. pastarnokai - nebūtinai 
  • 2 Valg. Š. pomidorų pastos arba 6 vnt. šviežių pomidorų, arba 800 ml indelis konservuotų pomidorų savo sultyse - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Jautieną nuplauname, nuvarviname ir supjaustome 3 cm kubeliais. 
  2. Puode virš vidutiniškos liepsnos pakepiname susmulkintus lašinius, arba įkaitiname aliejų. Pirmiausia apie 5 min. apkepiname smulkiai supjaustytus svogūnus. Kai svogūnai pradės gelsti, beriame susmulkintą česnaką, paprikos miltelius, kmynus, pipirus, šiek tiek pasūdome, išmaišome, trumpai pakepiname, kol atsiskleis prieskonių aromatas. Šiame žingsnyje svarbiausia neperkaitinti paprikos miltelių, nes ji gali apkarsti. 
  3. Svogūnai turi skendėti riebaluose, jeigu trūksta riebalų, pilame aliejaus, pakaitiname iki kol riebalai pradės kunkuliuoti. Į riebaluose esančius svogūnus beriame mėsos kubelius, dedame lauro lapelius, išmaišome, sandariai uždengiame dangčiu, sumažiname liepsną iki minimalios ir troškiname 1 val. 
  4. Pašaliname paprikų kotelius ir sėklas, nuskutame morkas. Visas daržoves, įskaitant salierą ir pastarnoką - jei juos pasirinkome naudoti, supjaustome vieno kąsnio gabalais. Daržoves beriame į troškinį, daugiau pasūdome, pilame karšto vandens tiek, kad padengti puode esančias daržoves. Vėl sandariai uždengiame dangčiu ir troškiname 20 min. 
  5. Ragaujame. Jeigu nepatinka šviesi guliašo spalva arba trūksta rūgštumo, skonio gilumo, pridedame pomidorų pastos arba susmulkintų pomidorų, jei reikia daugiau pasūdome. Vėl troškiname po dangčiu 20 min. 
  6. Guliašą tiekiame į stalą kartštą, dubenėliuose šalia kvietinės bandelės, arba juo apliejus pasirinktą garnyrą. 
Žemiau pateiktose nuotraukose guliašas gamintas iš dvigumo recepto produktų kiekio:
Lašinių riebaluose kepinami svogūnai, su prieskoniais. Šito kiekio riebalų nepakako sekančiam žingsniui - mėsai kepti, tad papildomai pyliau apie 80 ml. alyvuogių aliejaus. 
Į riebaluose skendinčius svogūnus keliauja mėsos kubeliai. 
Mėsa ištroškina po sandariu dangčiu 1 val. savo sultyse.
Pridedame supjaustytas daržoves ir pilame vandens tiek, kad jas panardinti, troškiname 20 min.
Pridedame pomidorų pastos arba susmulkintų pomidorų, patroškiname dar 10 min. - "Guliašas" paruoštas. 
Guliašas ant "Csipetkė" naminių makaronų.

11 komentarų:

  1. Segebute, nuostabi istorija ir pazintis :)
    O guliasas tai is viso nerealiai atrodo ir uzrasytas isbandymui :) Aciu Tau labai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Odeta, už liauspses! Ypač gerbiu kolegų nuomones :)

      Panaikinti
  2. Labai smagu skaityti toki irasa. As esu istekejusi uz vengro, Vengrijoje ir gyvename, tad malonu, kad papasakojote tokia idomia istorija. Beje, mano vienos drauges vardas Olga Fehér :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už komentarą! Gal jūsų draugė iš Feher giminės žino ką nors apie mano giminę? Mano giminėje Olga Feher (1891-1959) yra kilusi iš Budapešto miesto, ji dainavo Budapešto Operoje jau būdama 16 metų. Jos motinos vardas buvo Klara, o koks tėvo vardas - nežinau, žinoma tik, kad jos tėvas buvo Budapešto kailių magnatas - labai turtingas, prekiavo kailiais ar tai turėjo nuosavybėje kailių fabriką. Olga turėjo dar 3 seseris: Eleonora, Margit ir Irma. Jeigu jūsų draugė ką nors girėjo apie šią giminę, būčiau labai dėkinga už bet kokią informaciją. Man rašykite į Segebute@gmail.com

      Panaikinti
  3. Labai smagu skaityti toki irasa. As esu istekejusi uz vengro, Vengrijoje ir gyvename, tad malonu, kad papasakojote tokia idomia istorija. Beje, mano vienos drauges vardas Olga Fehér :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonimiškas9/23/2016

    Sveiki, aš su Vengrija nieko bendro neturiu, esu žemaitis. Visą gyvenimą nuo kūdikystės valgiau tik cepelinus. Kai buvau visai žinduklis, žindau mamos darytą cepeliną. Na, po truputį augau ir jau vėliau pats kramčiau. Tarp kitko, man jau 41-ieneri! Manau šiandien žengsiu pirmą žingsnį naujo gyvenimo link ir išsivirsiu šito guliašo.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškas2/08/2018

    Aciu uz recepta.
    Skanus guliasas gavosi :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai graži istorija...
    guliašą gaminau dar iki tol, kol radau šį receptą, bet šis yra maksimaliai aiškus ir konkretus. Dabar kai kas prašo guliašo recepto - rekomenduoju šį!!!

    p.s. kai piemenys gamindavo guliaša, jie puoda prasukdavo 33x, kad nerpidegtu ir pasimaišytu. Kodėl 33? Nes jie nemokėdavo skaičiuoti, bet žaisadavo kortomis, kuriu kaladėje buvo 33vnt. Ispeta kortą - prasuka puodą... ;)

    Daivas

    AtsakytiPanaikinti
  7. Puikus receptas, o dar su istorija! Labai lengvas ir puikiai pavyko, ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai ačiū Segebutei už receptą, nors pasirinkimas receptų didelis,gaminau būtent pagal šį receptą. Gavosi tobulai. Taip gerai susimaišė skoniai, fantastika. Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kastytis
    Puikus vengriškas patiekalas, puiki istorija.Kai dar 1988m.teko keliauti per Vengriją, maitinimo vietosevisada valgydavome "gulashsupe", tai ir sriuba ir pagrindinis patiekalas valgomas su šviežia balta, labai skania duona.Iki šiol, kai tik tenka būti Vengrijoje, ragauname šio patiekalo.
    Visada norėjau pasigaminti pats. Ir štai puikiai pateiktas receptas su visomis smulkmenomis, tikiuosi gausis.Ačiu!!!!

    AtsakytiPanaikinti