Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-01-20

Charčio su pomidorais

Dėkoju Jurgai už man perduotus Kabardino-Balkariško "Charčio sriubos" ruošimo principus.
Pagrindinis kaukazietiškos virtuvės išskirtinumas yra jos aromatai. "Charčio" neįmanomas be didelio puntelio vieno ar kelių žalumynų: kalendros, baziliko, peletrūno, krapų, petražolių, arba / ir patiekalas dosniai paskaninamas Khmeli Suneli prieskoniniu mišiniu.  Šviežius pomidorus recepte galima pakeisti konservuotais savo sultyse, tokiu atveju juos naudojame kartu su skysčiu. Ryžiai gali būti ilgagrūdžiai arba apvalūs, netinka kapoti ar apvirti pusfabrikačiai ryžiai. Aštrumas patiekalui nebūtinas, jei "Charčio" valgys vaikai, pagardinkite tik 1/2 arb. š. juodųjų pipirų.

"Charčio sriuba" gali būti ruošiama pakeitus pomidorus vyšninėmis slyvutėmis (алыча - rus.) - tai tokios rūgčios mažikės geltonos slyvos, Lietuvoje daug kas augina jas soduose. Arba kartais naudojamas "Tkemali" padažas - bet tai jau būtų pusfabrikatis produktas, nuo jo kokybės priklausys patiekalo skonis.

Paruošimui reikia turėti didelį puodą (5-7 litrų) su dangčiu. Išeiga 6 porcijos.
Produktai:
  • 400 g neriebios avienos arba jautienos (jei su kaulu, reiks daugiau)
  • 2 arb. š. druskos
  • 2 lauro lapeliai
  • 1/2 arb. š. (ar daugiau) stambiai sugrūstų juodųjų, kvapiųjų ir margaspalvių pipirų
  • 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 2-3 svogūno galvos (300 g)
  • 600 g labai prinokusių pomidorų (8 pomidorai), arba 800 g indelis konservuotų savo sultyse
  • 2 Valg. Š. pomidorų pastos - nebūtinai 
  • 4 Valg. Š. ryžių
  • 1 aitrioji paprika (čilė) - nebūtinai
  • 2-4 skiltelės česnako
  • 2 stiklinės susmulkintos kalendros ar/ir kitų žalumynų: baziliko, peletrūno, krapų, petražolių...
  • 1/2 Valg. Š. Khmeli Suneli - nebūtinai 
Paruošimas:
  1. Pirmiausia paruošiame mėsos buljoną. Mėsą verdame 1 valandą 3 litruose vanens, pagardinę druska, juodaisiais pipirais ir lauro lapeliais. Dabar mėsą išdedame ant lėkštės, atskiriame nuo kaulų, supjaustome kubeliais. Sultinį perkošiame. Puodą išplauname.
  2. Dabar puode įkaitiname aliejų, apkepiname smulkiai supjaustytą svogūną apie 5 min., pasūdome, papipiriname. Pridedame mėsos kubelius, išmaišome, uždengiame dangčiu ir troškiname apie 15 min.
  3. Tuo tarpu negiliai įpjauname peiliu pomidorų viršunėles ties kotelių šerdimis, maždaug 3 cm ilgio pjūviais, kryžmai. Sudedame pomidorus į dubenį įpjovomis aukštyn, apliejame verdančiu vandeniu, vanduo turi pilnai apsemti pomidorus. Paliekame 1-2 min. Vandenį išliejame, nulupame pomidorų žievelės. Pomidorus susmulkiname žirklėmis.
  4. Į troškinio puodą sudedame pomidorus kartu su visomis išsiskyrusiomis jų sultimis, išmaišome ir dar patroškiname 5-10 min. Ragaujame: jei troškiniui trūksta pomidoriško skonio gilumo, galima pagardinti pomidorų pasta, 1 arbatiniu šaukšteliu cukraus, citrinos sultimis.
  5. Troškinį apliejame buljonu, užviriname. Beriame ryžius, išmaišome ir paverdame 5 min. (ryžiai neturi būt išvirę, jie suminkštės vėliau, karštoje sriuboje).
  6. Likus 2 min. iki virimo pabaigos, į puodą sudedame susmulkintą česnaką, čilę, susmulkintus žalumynus, beriame Khmeli Suneli. (Nepadauginkite su prieskoniais, ragaukite ir atraskite jums priimtiną skonį).
  7. Sriubą nukeliame nuo ugnies ir paliekame kambario temperatūroje 1 val. - skoniams persisunkti ir ryžiams išbrinkti.



















    P.S. Ši sriuba gana tiršta, jei patinka skystesnė, pilkite daugiau vandens.
    Jei naudojami pomidorai šiltnaminiai ir beskoniai, pagardinkite sriubą 1 arb. šaukšteliu cukraus ir pusės citrinos sultimis.

      16 komentarų:

      1. Tik vat, kad su pomidorais tai jau nelabai charčio, gruzinai paprieštarautų :)
        http://en.wikipedia.org/wiki/Kharcho

        AtsakytiPanaikinti
      2. Senovėje gruzinų virtuvėje buvo naudojamos tik geltonos vyšninės slyvos (Tkemali padažas nuorodoje, gaminamas būtent iš jų). Tačiau šiandieninėje gruziniškoje virtuvėje naudojami ir pomidorai. Panašiai lietuviai iki 17 a. naudojo vien ropeles, o šiandien lietuvių potiekaluose dominuoja bulvės - Amerikos kontinento daržovė.

        AtsakytiPanaikinti
        Atsakymai
        1. Apskritai kalbant apie gruzinų virtuvę, taip. Teko pabendrauti su gruzinais, tkemali ir šiandien labai naudojama jų virtuvėje. Bet charčio sriubai jie labiau linkę naudoti tklapi, sudžiovintą slyvų tyrę. Bet pomidorų charčio nėra, deja :)

          Panaikinti
        2. Mano draugas Sandro, 2011 metais laimėjęs 1-mą vietą gruzinų virėjų konkurse, sako, jog pomidorus naudoti galima :) Kiekviena šeima ruošia "Chaarčio" savotiškai, tkemali slyvutes gruzinų virtuvėje šiandien dažnai keičia pomidorai.

          Panaikinti
      3. Artūras1/20/2012

        Labas, gal turėtum patarimą kuo būtų galima pakeist mėsą, gal tiktų kokie grybai ar panašiai.. Kadangi pasirinkau veganišką gyvenimo būdą tai tenka pakeist kai kurias patiekalų tradicijas :) Beje labai ačiū už veganiškų bei RAW patiekalų receptus!

        AtsakytiPanaikinti
      4. Mėsą įvairiuose receptuose keičia: baklažanas, grybai, pupelės, avinžirniai, bulvės, perlinės kruopos, arba troškinius ir sriubas paskaniname/tirštiname moliūgų/arbūzų maltų sėklų mase.
        Plačiau apie taip vadinamą "Moliūginę mėsą" rašiau čia: http://segebute.blogspot.com/2011/10/moliugo-tyre.html
        "Charčio" receptui, aš greičiausiai mėsą keisčiau pakepintais grybais, virtomis pupelėmis arba avinžirniais.
        Aš vengiu sojos produktų, kadangi 90% sojos, parduodamos rinkoje yra GMO, ir jau yra įrodymų, jog sojos GMO organizmai toliau tęsia savo gyvenimą ir dauginimąsi žmogaus organizme, ir nieks nežino, kokios bus to pasekmės.

        AtsakytiPanaikinti
      5. Artūras1/20/2012

        Na ką ryt nusimato eksperimentų diena, dėkui :)Na sojų produktų nevartoju tik retkarčiais sojų pieno nusiperku, tiesiog man tas savotiškas jų priduodamas skonis nelabai.. Na ,o dėl GMO, kad ir kaip ten būtų Lietuvoje to išvengti nesudėtinga (bent jau kol kas). Taip pat domiuosi sveikos gyvensenos temomis tad diskutuot yra daug ką kaip pavyzdžiui fluoras dantų pastoj bei vandenyje, šampūnų bei kitos kosmetikos sudėtis ir taip toliau... Jei įdomu, su anglų kalba nėra problemų ir nebūsi dar žiūrėjus tai: http://www.truththeory.org/category/health/page/2/ čia health skiltyje yra nemažai idomybių apie kurias turėtume žinot..

        AtsakytiPanaikinti
      6. Ačiū, Artūrai, už puikią nuorodą, beveik visą dokumentiką, skelbiamą šioje nuorodoje, jau esu regėjusi :) Gersono teoriją žinau ir bandžiau ant savęs (tačiau ilgai neištvėriau).
        Šiais laikais vieną propagandą keičia kita, dažnai po ekologiško produkto priedanga slypi dar viena apgaulė. Pardavėjų tikslas yra pelnas, ir jie pakiša bet ką, kad tik patenkinti šiuolaikinį "eko-apsėstą" pirkėją, pvz. fluoridas - tai ne venintelis blogis dantų pastoje, vien "be fluorido" pažymėta dantų valymo pasta gali būti kupina aibe kitų teršalų. Dažnai ekologijos tema rašomi straipsniai - tai žurnalistų ir propagandos skleidėjų tekstai, stokojantys gilaus išmanymo. Aš turiu grupę autorių, kuriais beveik :) pasitikiu, tai Dr. Hulda Clark, Dr. Joseph Mercola - prie pastarojo galima prisijungti per FB. Be to, aplinkos inžinerijos ir energetikos specialybė man padeda daug kur pačiai susivokti ir susiprasti. Keep in touch! Ačiū, jog lankaisi Segebutės svetainėje.

        AtsakytiPanaikinti
      7. Paantrinsiu Segebutei, mat gruzinai tikrai vartoja pomidorus į charčio sriubą, matyt tai labiau priklauso nuo regiono, kur ji ruošiama. Nors pas mane knygoje "Gruzynskaja kuchnia" ir nudoryti pomidorai, tačiau Charčio pagal "Mergelski, tai va ten pomidorų nėra, užtat įeina graikiški riešutai, šafranas ir dar kai kas). Reikėtų naudoti šiaip jautienos krūtininę, saulėgražų aliejų, o ne alyvuogių. Na matysim kaip ten, mat vasarą lėksim po Gruziją pakeliauti, tai spėju pamatysiu įvairiausių patiekalų variantų.


        Bon appetit!

        AtsakytiPanaikinti
      8. Minėtas Sandro savo gruziniškuose patiekaluose tik saulėgrąžų aiejų visur naudoja, arba gyvulinius taukus: avienos, kiaulienos, vištienos. Mano saulėgrąžų aliejus - nerafinuotas, dėl to jo nenaudoju kepimui. O tų tkemali slyvučių aš nežinau nei kur gauti, gyvenant JAV. Rusiškoje krautuvėje yra tkemali įvairių rūšių padažų, iš Gruzijos importuotas "Bazi Tkemali" raudonasis padažas (be konservantų) - skaniausias. Bet man vistiek charčio skanesnė su pomidorais :) Aš tada pati galiu reguliuoti savo prieskonius. Pirktinis Tkemali padažas dažniausiai yra labai rūgštus ir stipriai jaučiasi Khmeli Suneli.

        AtsakytiPanaikinti
      9. Ka tik straipsni perskaiciau apie tai, kad i charcio pomidorai nei per kur neina. O cia net 600g... tai cia bus pomidorine sriuba tokiu atveju.

        AtsakytiPanaikinti
      10. Skaitykite ankstesnius komentarus: Senoviniame charčio recepte naudojami graikiniai riešutai, jautienos buljonas ir tkalapi arba tkemali padažas (tirštai suvirusios geltonos slyvukės). Apie tai rašė Aušra savo puslapyje: http://ausrra.blogspot.com/2012/01/puikioji-charcio.html
        Man skaniau su pomidorais ir aviena - šiuolaikinis charčio variantas, kuris irgi priimtinas Gruzijos virtuvėje. Galbūt man nepasisekė gauti gero tkemali padažo, bet kol kas verdu tik su pomidorais.

        AtsakytiPanaikinti
      11. Sita recepta man perdave zmogus, kiles is Kabardino-Balkarijos, taip kad receptas turbut ne 100% gruziniskas, greiciausiai su ju vietinem Kabardino-Balkariskom modifikacijom. Visgi receptas labai nusisekes, sita charcio sriuba dingsta per pora dienu, nors isverdu kokiu 5 litru puoda. Visi sveciai, kuriuos ja vaisinau, irgi prase po antra lekste. Beje, noreciau pamineti, kad man striuba skaniausia su "Arborio", "Risotto", arba "Medium grain Goya" ryziais.

        AtsakytiPanaikinti
        Atsakymai
        1. Ačiū, Jurga. Mano šeima irgi 5 litrus šios sriubos sukerta per 2 kartus. Anksčiau niekad nepirkdavau tų pigių avienos kaklo slankstelių, o dabar žinau, jog jie patys skaniausi, ypač šitoje sriuboje.

          Panaikinti
      12. Darius1/15/2013

        Charcio sriuboje, deja, pomidoru nebuna. Ir taip pat privalomi ingredientai - tkemali padazas is geltonuju slyvu ir graikiski riesutai. Sis recceptas, deja, ne charcio sriubos.

        AtsakytiPanaikinti
        Atsakymai
        1. Dariau,

          Déjà tu idiotas. Charcio gaminama ivairiai priklausomai nuo regiono. Taip kaip ir cepelinu skonis skiriasi pagal regionus taip ir charcio sriuba. Vyrauja ivairios varijacijos ir kadangi gruzinai jau isbride is viduramziu kur pomidoru nenaudojo dabar ji labai sekmingai naudoja receptuose. Taip kad tamsta pomidorine charcio populiaresne nei originali. Gamink kaip nori

          Panaikinti