Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-11-30

Pirktinio biskvito tortas su plaktos grietinėlės kremu


"Pirktinio biskvito torto su plaktos grietinėlės kremu" receptas skirtas toms progoms, kai ruošiate n-iolika patiekalų, orkaitėje kepa žąsis arba kalakutas, tačiau nesinori puikios naminio maisto vakarienės užbaigti iš krautuvės parneštu standartiniu desertu. Pirktinis biskvitas sutrumpina torto ruošą mažiausiai 40 min., be to, lieka juk pati smagiausia dalis: torto dekoravimas ir formavimas.

Už šį receptą dėkoju savo lenkaitei draugei Joannai. Receptas nėra lenkiškas, kadangi panašiai esu ruošusi ir aš, ir kelios mano lietuvaitės draugės. Joana pametė man idėjų dėl torto pertepimo paįvairinimo, t.y. šalia plaktos grietinėlės naudojama kokia nors rūgšti uogienė arba džemas, kaip pvz. serbentų arba pertrintos šviežios braškės su truputėliu cukraus ir šlakeliu citrinos sulčių. Dar labai tinka šokoladinis kremas Nutella, ganašas ar panašiai. Uogienė ir šokoladinis kremas gali būti pirktiniai arba naminiai; galima juos sykiu naudoti viename torte, o galima naudoti tik vienos rūšies mėgstamą pertepimą.

Pirktiniai biskvitai dažniausiai būna labai saldūs ir persausi torto ruošimui. Biskvitą drėkiname nesaldintu arbatos/alkoholio mišiniu (jeigu jūsų pirktiniai biskvitai natūraliai drėgni, jų drėkinti nereikia). Neutralus (naudojama tik 16 g vanilinio cukraus) grietinėlės skonis permuša biskvito saldumą bei puikiai dera su šokoladiniu ar rūgščiu uogų pertepimu. Pertepimas tortui suteikia skonio, spalvos ir "cinkelio".

Išeiga 16 porcijų. Ruošos trukmė apie 30-40 min. Paruošimui reikia turėti mikserį arba plakimo šluotelę, didelę plokščią lėkštę arba padėklą, silikoninę mentelę ir didelį plačiabriaunį peilį.

Produktai:
  • 25 cm skersmens pirktiniai 3 biskvito paplotėliai 
  • 50 g tamsaus romo arba konjako 
  • 50 g nesaldintos arbatos (juodos arba raudonos vaisinės)
  • 4 valg. Š. šokoladinio kremo, pvz. "Nutella"
  • 4 valg. Š. rūgščios uogienės arba 8-9 braškės pertrintos su 1 valg. Š. cukraus
  • 1 litras plakamosios grietinėlės (35% riebumo)
  • žiupsnelis (1/8 arb. š.) smulkios druskos
  • 16 g vanilinio cukraus (arba 1 valg. Š. cukraus + 1 arb. š. vanilės ekstrakto)
Papuošimui:
  • 10 g želatinos - nebūtinai
  • 30 ml sirupo arba skystos uogienės - nebūtinai
  • 100 g uogų; tinka braškės, avetės, gervuogės, serbentai...
  • 100 g susmulkintų riešutų torto šonams; tinka suskaldyti migdolai, graikiniai riešutai, kokoso drožlės...
  • 50 g sveikų riešutų torto paviršiui; tinka migdolai, graikinai riešutai, pekanai/karijos, anakardžiai, lazdyno...
Paruošimas:
  1. Pirmiausia paruošiame uogas papuošimui. Šis žingsnis nebūtinas, tačiau uogos ilgiau išlieka šviežios bei tampa blizgios, jei jas padengsime želatina. Didesnes uogas, pvz. braškes, galima pjauti pusiau, serbentus gražiau naudoti "sveikomis" kekėmis, jų nenuskabius.
  2. Želatinos miltelius apliejame 100 ml verdančio vandens, pridedame 50 ml uogų sirupo arba skystos uogienės ir, nuolat maišant, skystį kaitiname virš mažytės liepsnos, kol ištirps visi želatinos kristalai, tačiau jokiais būdais neužviriname!
  3. Želatinos skystį ataušiname iki kambario temperatūros. Skystis atauš greičiau, jei indelį su želatina įstatysime į dubenį su šaltu vandeniu ir ledukais. Kai želatina pradės tirštėti, į ją po vieną nardiname gražiausias uogas ir išdedame ant lėkštutės arba grotelių. Žele padengtas uogas šaldome šaldytuve 20 min.
  4. Grietinėlę, pridėjus žiupsnelį druskos, plakame iki ji pradės standėti. Dabar pridedame vanilinio cukraus ir toliau plakame grietinėlę iki standžių putų (apvertus dubenį grietinėlė neturi išvarvėti).
  5. Puodelyje sumaišome arbatą su romu/konjaku (šis žingsnis atliekamas tik jeigu biskvito papločiai sausi). Šiuo skysčiu sulaistome pirktinius paplotėlius. Mano patyrimu, pirktiniai biskvito paplotėliai būna gana sausi. Suvilgykite juos tiek, kiek jums atrodo, jog turi būti torto drėgnumas.
  6. Formuojame tortą. Pirmą paplotėlį plonai pertepame pasirinkta uogiene ar šokoladiniu kremu, po to dosniai tepame plakta grietinėle. Užvožiame biskvito sluoksniu ir vėl kartojame pertepimą uogiene arba šokoladiniu kremu ir grietinėle.
  7. Torto viršų ir šonus dosniai aptepame palikusia grietinėle. Šonus aplipiname suskaldytais riešutais arba kokoso drožlėmis. Torto viršų puošiame žele dengtomis uogomis ir sveikais riešutais.
  8. Prieš tiekiant į stalą, paliekame tortą šaltai mažiausiai 2 val. Plakta grietinėle perteptas tortas išlieka skanus ir gražus maždaug 2-3 paras.



















P.S. Man skaniausias pertepimas - ne uogienė ir ne "Nutella", o trintos avietės arba braškes su cukrumi ir šlakeliu citrinos sulčių. Su plakta grietinėle derinyje - tiesiog pasaka.

18 komentarų:

  1. Anonimiškas12/01/2011

    o neeee.... o kaip gi su ekologija? kaip su tersalais? naudojote PIRKTINIUS BISKVITUS PLASTIKINEJE PAKUOTEJE? ir vaisiai kaip matau plastikinese pakuotese is supermarketo? o nee... kaip taip galejote nusizengti savo eko vertybems?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas12/01/2011

    Atrodo labai gardžiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pirmas anonimiškas: aš gyvenu mieste, nesu ūkininkė, valgau pirktinį maistą. Deja negaliu pakeisti viso pasaulio, tačiau rūšiuoju ir priduodu į antrines žaliavas stiklus, plastmases, popierius. Baterijas ir cheminius teršalus (pvz. dažų likučius) krauname į dėžes garaže, po to vežame į teršalų priėmimo punktą. Visus išaugtinius drabužius išskalbiu, išlyginu ir atiduodu labdarai, senas tekstiles priduodu antriniam perdirbimui. Daržovių atliekas kompostuoju. Mano 4 asmenų šeima per savaitę išmetame tik 2 maišus šiukšlių (13 galionų / 49 litrų talpos), tai 2-3 kartus mažiau, negu mano aplinkiniai kaimynai. Kiekvienas turime savo principus ir vertybes. Dideli žingsniai pradedami nuo mažų žingsnelių.

    Antras anonimiškas: Ačiū! :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Segebute - saunu!! patinka ir man tokie receptai! tobulybe paprastume;

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dėkoju, Aušra! Aptarėme dar kartą šį receptą su Joanna. Ji pabandė pertepimui trinti braškes su cukrumi ir pridėjo citrinos sulčių, kad būtų rūgščiau. Tas pertepimas, nors visiškai natūralus, tapo nuostabios neoninės raudonos spalvos. Citrina+braškės=neoninė raudona.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonimiškas4/13/2012

    labai gardziai atrodo, pabandysiu rytoj pagaminti :) aciu!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Anonimiškas12/23/2012

    Pasiskolinsiu ir as trintu braskiu ideja pertepimui :) turetu tiesiog tirpt burnoje :)))

    AtsakytiPanaikinti
  8. Anonimiškas12/31/2012

    Siandien padariau visi sake kad puikiai atrodo,tik dejau braskes:)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Anonimiškas9/25/2013

    Norejau paklausti, kaip supratau jus darete su skirtingais sluoksniais si tortuka. Bet ar nesikerta skoniai kai vienas sluoksnis su serbentu uogiene o kitas su Nutella? Zadu gaminti gimtadieniui, tai nesinori sugadinti sveciu skonio receptoriu :) aciu labai!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Skoniai nesikerta. Man nelabai patinka juodujų serbentų uodgienė, bet šį bandymą dariau pagal draugės rekomenduojamą receptą, tai panaudojau juoduosius serbentus. Vėliau dariau tokį patį tortą su Nutella ir cukruje pertrintomis braškėmis - man taip skaniau ir ateityje tik taip darysiu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonimiškas9/27/2013

      Na siuo metu sunkoka gauti svieziu braskiu o saldytos nelabai traukia (kazkokios praradusios skoni;)), tai teks bandyti su uogiene. O kaip manote labiau reikia saldumo ar rugsteles? Renkuosi tarp avieciu ir serbetu dzemu, nes abu vienodai myliu :)

      Panaikinti
    2. Kiek teko pirkti paruoštus biskvituus, jie visada man būdavo persaldūs, tad man geriau šiam tortui tika rūgštesnė uogienė, kad ir spanguolių, raudonųjų serbentų ar svarainių. Juodienji serbentai man skaniausiai tinka "Juodos duonos tortui", arba kažkas derinyje su karčiu šokoladu.

      Panaikinti
  11. nusivyliau sudrekinus nejo tepti :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal jūsų pirktiniai biskvitai buvo pakankamai drėgni? Reikia labai žiūrėti, drėkinti juos tik reikalui esant ir priklausomai nuo sausumo. Ačiū už komentarą, parašysiu šią pastabą recepto tekste.

      Panaikinti
  12. Vienas fantastiškiausių tortukų :) Man asmeniškai labai patiko. Gaminsiu būtinai dar ateityje. Ačiū, kad dalinatės.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Aciu uz puiku recepta

    AtsakytiPanaikinti
  14. Anonimiškas2/13/2023

    Šis receptas, kažas nepakartojimo. Naudoju jau 10metų. Ačiū labai

    AtsakytiPanaikinti