Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-04-09

Atsakingas apsipirkimas

Jau turbūt supratot, skaitydami mano blog'ą, jog esu "pasinešusi" dėl natūralaus maisto, sveikatos ir paprastumo. Tačiau juk mes visi esame nuodėmingi, ir aš - ne išimtis. Griešydama savo taisyklėms, bent jau stengiuosi pasirinkti tokią nuodėmę, kuri suteikia daugiausia malonumo. Juk malonumas - tai pagrindinė nuodėmės paskirtis, ane? Pvz. neseniai labai užsimaniau "džindžerėlos", tai toks imbierinis gazuotas limonadas "Ginger Ale", skaniausias yra Seagram's gamintojo. Visi šio gėrimo ingredientai, išskyrus vandenį, yra žalingi sveikatai, ypač tas Sodium Benzoate E211, kuris, pasak Britų mokslininkų, sukelia vėžį ir yra daugumos vaikų neurologinių susirgimų bei vystymosi atsilikimų priežastis. Taigi, mėgaudamasi džindžerėlos stikline, mąsčiau, jog surūkyta cigaretė, turbūt, būtų mažiau kenksminga, bet džindžerėla juk yra skaniau...
Jeigu skaityti krautuvėje visų pirkinių etiketes, tai vienkartinis apsipirkimas (4 asmenų šeimai pamaitinti savaitę) užtruks 4-5 val. Antrą kartą užteks tik 3 val., nes atsimeni anksčiau išstudijuotus produktus ir antrąkart jau tiesiog neini prie "tam tikrų" lentynų, pradedi "atsargiau" liesti rankomis "tam tikrų" gamintojų vardais pažymėtus gaminius. Maždaug po 10-ties tokių atsakingų apsiprekinimų, supratau, jog įprastinėje maisto mega-krautuvėje perku tik apie 20 produktų, kurių pavadinimus ir etiketes jau išmokau atmintinai. Likę reikalingi produktai įsigijami iš turgaus, ekologinės krautuvėlės, privačios kepyklos, eilės mažų delikatesų parduotuvių. Viskas tapo paprasčiau ir greičiau įgyvendinama, bei mano kas-savaitinis apsipirkimas tapo jau nebe našta, o malonia išvyka pasižmonėti. Mažose krautuvėlėse tapau "sena kliente", krautuvininkai mane pasitinka su "hello-how-are-you!" pasveikinimu ir plačia šypsena veide, kartais paklausia apie mano vaikučius, kartais parekomenduoja naujoves ir duoda jų paragauti. Mažų krautuvėlių pirkėjai irgi draugiškesni, kalbūs, klausinėja vienas kito nuomonių, prašo patarimų, kas labai retai pasitaiko mega-centruose, kur pirkėjai tik skuba bei rauko nosis nuo nemalonaus skalbimo miltelių, chlorkės-mėsos ir pesticidų-daržovių kvapų mišinio.
Paskutiniu metu aš perku daugiau pirminių ingredientų, padažus išmokau ruošti pati, kečupą, miltus, druską, cukrų... perku tik ekologiškus. Dabar atsirado kita bėda: restoranuose, kur viskas gražu ir puiku, kur iš maisto sukraunami gražūs bokštai ir pateikiami ant pašildytų lėkščių, kur ant sienos pakabintas virtuvės šefo portretas su visais išvardytais jo laimėjimais bei apdovanojimais, man... neskanu. Salotos - cheminio skonio, net puikus padažas to neužgesina; hormonais ir antibiotikais išaugintos mėsos kvapas gniaužia gerklę; desertas primena indų plovimo muilo kvapą ir skonį, o šalia padėta ideliai graži raudona braškė - man karti, nors ir iki pusės dengta šokoladu. Mano namiškiai mažiau paveikti šios bėdos, bet jau ne kartą teko girdėti MB atsidūstant: "pagaliau, naminis maistas!", netgi vaikai dažniau renkasi valgyti namuose, prieš einant į gimtadinį MCDonalds'e arba picerijoje. Pobūvyje susirinkę vaikai kaip vanagai puola prie torto su fotografiniu atvaizdu (čia mūsuose toks labai madingas vaikiškų tortų dekoravimas), o maniškiai tik 1-2 kąsniukus baiksčiai nugnybia ir laukia, kada eisime namo, kur laukia arbūzas.
Finansiškai mano šeimos biudžetas kenčia, tačiau tikiuosi, jog sveikai matindamasi šiandien, senatvėje sutaupysiu vaistams: tam tikra investicija.
Taigi, aš visus perspėjau apie ekologiško gyvenimo pasekmes, spręskite patys: ar verta prasidėti, ar ne.


P.S. Yra antra ekologiško maisto problema: ekologiški miltai labai gerai tinka blynams, sausainiams ir keksams, bet visokie įmantrūs kepiniai nesigauna tokie purūs ir gražūs, kokius juos matau receptų paveiksliukuose. O gal tai tik mano nemokšiškumas?

3 komentarai:

  1. Segebute, labai pritariu tavo mintims, aš irgi panašios manijos esu apsėsta. Man skaniausia tik tai kas pagamina namuose, iš patikimai atrinktų produktų.

    AtsakytiPanaikinti
  2. geros mintys, mes irgi stengiames pirkt kuo "švaresnius" produktus, ir namie valgyt skaniausia (: dėl miltų - gal kitokio malimo? nes kiek žinau, desertams ir duonai skiriasi kokio rūpumo miltai turi būt... gal šiaip ekologiški mažiau sijoti?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jau 3 rūšių ekologiškus miltus išbandžiau. Vieni rūpaus malimo, kiti - labai rudi, netgi blynų skonis buvo kaip duonos, treti - lyg su manų kruopom sumaišyti, irgi rusvi, nors užrašyta "Pastry flour". Nėr didelio pasirinkimo ekologiškuose miltuose. Visokių blynų mišinių prigamino, o baltų miltų nėr :(

    AtsakytiPanaikinti