Perlinių kruopų ala rizotui nesugalvojau geresnio pavadinimo, kaip "Perliotas" (barlotto - angl. naujadaras, arba orzotto -ital.). Šis patiekalas - tai antras pavidalas perlinių kruopų, kurį noriai be išimties valgo visi mano šeimos nariai (pirmas pavidalas - tai perlinės kruopos sriuboje "Baravykienėje"). Galima puikiai apsieiti ir be moliūgo puselių, tada šis patiekalas tiks lengvai papietauti, arba kaip garnyras prie žuvies ar mėsytės kepsniuko. "Perlioto" skonį ir tekstūrą nepaprastai tinkamai papildo moliūgo puselės - šaukštu kabinamas "Perliotas" ir kartu nugremzdamas kąsnelis moliūgo - mmmm mmmm - šitaip tiekiant patiekalas tampa šventišku rudeninio derliaus simboliu.
Moliūgo puselėms prieš kepimą aptepti aš naudojau čili aliejų (nuo seno laikau aliejaus butelyje paskandintas čiles - deginantis dalykas), bet tinka bet koks jūsų mėgstamas tyras arba prieskoningas augalinis aliejus.
Perlinės kruopos pirma apkepinamos su svogūnais ir česnakais, tokios kruopos įgauna riešutiško skonio, vėliau troškinant jos nesulimpa. Patiekalui naudojami tik brokolių žiedai bei labai minkštutės jaunos cukinijos, kad šie ingredientai išliktų traškūs - juos į troškinį beriame 5 min. prieš ruošos pabaigą.
Sūris šiame recepte nebūtinas, labai skanus "Perliotas" gaunasi ir be sūrio - veganiškam baliui. "Perliotui" praktiškai nereikia druskos, ypač jeigu naudosite sūresnį sūrį. Veganiškam variantui gali norėtis pasūdyti daugiau, - ragaukite ir skaninkite pagal savo pageidavimą. Paruošimas paprastas, o rezultatas - vegetariškas, sveikuoiškas, labai sotus, šventiškas ir skanus.
Paruošimui reikia turėti kirvuko tipo peilį - moliūgams perskelti, kepimui orkaitėje tinkančią blėkutę, keptuvę su ją atitinkančiu dangčiu. Išeiga 4 porcijos moliūgo puselėse, ir dar 3-4 porcijos "Perlioto" be moliūgo - kitai dienai.
Produktai:
- 2 vnt. - nedideli moliūgai "gilės", maždaug po 1 kg kiekvienas (acorn squash - angl.)
- 30 ml jūsų mėgstamo prieskoningo aliejaus
- 50 ml tyro (rafinuoto / šviesaus) aliejaus
- 1 vnt. svogūnas (150 g)
- 3-4 vnt. česnako skiltelių
- 0,5 arb. š. druskos
- 0,5 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1 gūžė brokolių žiedų
- 3 vnt. pomidorų (300 g)
- 2 vnt. jaunos cukinijos (150 g)
- 1,5 stiklinės (370 ml) perlinių kruopų, sausų
- 1 stiklinė (250 ml) balto sauso vyno
- 1 indelis (425 g) konservuotų vandenyje avinžirnių (arba galima jų išsivirti)
- 150 g tarkuoto fermentinio sūrio (pasirinkite jūsų mėgstamą rūšį, aš naudojau Mozzarella ir Havarti mišinį - jie geriausiai lydosi) - nebūtinai.
- Pruošiame 180°C (360°F) karštumo orkaitę. Užkaičiame virdulį vandens.
- Moliūgus kirvuku-peiliu skeliame išilgai pusiau, šaukštu išskobiame ir pašaliname sėklas ir jas gaubiančius plaušus (šį sėklų ir plaušų gėrį aš iškart sumaliau maisto procesoriuje, dėjau maišelin ir sušaldžiau; po to naudosiu veganiškiems troškiniams - vietoj mėsos). Moliūgų puselių vidų ir briaunas tepame prieskoningu aliejumi. Dedame puseles ant blėkutės pjūviu žemyn, pašauname į gerai prikaitintą orkaitę ir kepame 45 min.
- Smulkiais kubeliais (1 cm²) supjaustome svogūną, česnaką, cukinijas ir pomidorus. Brokolių žiedų viršunėles nupjauname - jų nesmulkiname (brokolio stiebus pataupome salotoms pvz.).
- Keptuvėje įkaitiname tyrą aliejų ir 5 min. apkepiname svogūnus bei česnaką, pasūdome ir papipiriname. Pilame 1,5 stiklinės perlinių kruopų - toliau maišant kepiname dar 5 min.
- Dabar į keptuvę pilame 1 stiklinę balto vyno ir 2 stiklines karšto virinto vandens, beriame susmulkintus pomidorus. Uždengiame keptuvę sandariai ir, sumažinus liepsną iki minimalios, kunkuliuojame troškinį 20 min.
- Dabar į "Perliotą" keliauja viena skardinė avinžirnių, brokolių žiedai ir cukinijų kubeliai. Beriame tarkuoto sūrio, išmaišome, ir sandariai po dangčiu pakaitiname patiekalą dar 5 min.
- Karštu trošiniu įdarome iškepusias moliūgo puseles. Tuojau pat tiekiame į stalą, šalia balto vno ir rūgštaus padažo (citrinų sulčių, acto-aliejaus) šviežių daržovių salotų.
Į apkepintus svogūnus beriame sausas perlines kruopas. |
5 min. kruopos kepinamos kartu su svogūniukais. |
Į 20 min. vyne-vandenyje garintą troškinį beriamos daržovės ir dar pakunkuliojame 5 min. |
"Perliotu" įdaromos moliūgų puselės. |
"Perliotas" moliūgo puselėse tiekas į stalą šalia rūgštaus padažo šviežių salotų. |
Labai šauni idėja :-) p.s. o perlinių kruopų , tai juk - orrzoto, lietuviškai orzotas gal skambėt turėtų.
AtsakytiPanaikintiRizotas darbar sulietuvintas į "daugiaryžį", tai šis skanėstas galėtų vadintis "daugiaperliu" ;-)
AtsakytiPanaikinti